Amsterdammers willen 'boel bij elkaar houden'

Tweederde van de Amsterdammers staat achter het credo 'de boel bij elkaar houden' van burgemeester Job Cohen. Dat blijkt uit een onderzoek van bureau Onderzoek en Statistiek (O+S). Uit het onderzoek blijkt verder dat de meningen van de inwoners van de hoofdstad over de burgemeester verdeelder dan voorheen zijn.

Zo zegt 35 procent van de Amsterdammers in geval van een burgemeestersverkiezing zeker op Cohen te stemmen. Bij een eerder onderzoek in januari was dat nog 28 procent. Het aantal kiezers dat zeker niet of waarschijnlijk niet op Cohen stemt steeg ook, van 17 procent naar 21 procent. De groep twijfelaars nam sterk af, 19 procent (was 28 procent) zou misschien op Job Cohen stemmen. Een kwart van de kiezers zou waarschijnlijk voor de burgemeester stemmen. Gemiddeld kreeg Cohen het rapportcijfer 7,0 van zijn burgers.

Wethouder Ahmed Aboutaleb blijkt overigens populairder dan zijn baas. Aboutaleb, de laatste weken veelvuldig in het nieuws, kreeg rapportcijfer 7,4. Liefst 42 procent zegt dat ze naar aanleiding van de hectische laatste weken positiever over de politicus van Marokkaanse afkomst is gaan denken, voor drie procent van de ondervraagden gold juist het tegendeel.

Groep Wilders wint ook in Amsterdam terrein
Uit een opiniepeiling van Onderzoek en Statistiek blijkt verder dat de Groep Wilders ook in Amsterdam aanhang wint. Indien er gemeenteraadsverkiezingen zouden worden gehouden dan zou een nieuw op te richten partij van Tweede-Kamerlid Geert Wilders 3,3 procent van de stemmen halen, oftewel 1 Ó 2 zetels. De VVD en D66 verliezen in vergelijking met de gemeenteraadsverkiezingen van 2002. De PvdA verliest licht, maar blijft ruim de grootste partij in de hoofdstad. In geval van Tweede-Kamerverkiezingen zou de winst van Wilders nog groter zijn, ruim zes procent van de Amsterdammers zou landelijk op hem stemmen. De LPF haalde in 2003 5,8 procent van de stemmen en gaat in de peiling terug naar 1,5 procent. Ook de PvdA zou verliezen, van 38,2 procent in januari 2003 naar 34,9 procent nu.

-
Onderzoek bureau Onderzoek en Statistiek