Lokaal wint bij verkiezingen Oost-Nederland

Icoon Binnenlands nieuwsBij gemeenteraadsverkiezingen in het oosten van het land lijken vooral lokale en in mindere mate linkse partijen te winnen. De verkiezingen waren nodig wegens gemeentelijke herindelingen. In totaal mochten 250.000 kiezers in elf nieuwe gemeenten, waaronder Deventer, Zutphen en Doetinchem, naar de stembus.

In Deventer werd GroenLinks de tweede partij achter de PvdA. De grote winnaar was echter de lokale partij Algemeen Plattelands Belang, die op ruim 12,5 procent uitkwam. In totaal haalden de lokale partijen bijna twintig procent van de stemmen, ruim vijf procent meer dan bij de vorige verkiezingen. De VVD verloor vijf procent in Deventer, en kwam uit op 10,6 procent.

In Zutphen verloor met name het CDA, en in mindere mate de VVD. De PvdA bleef ongeveer gelijk en werd met acht zetels de grootste partij. De SP en de Stadspartij Zutphen/Warnsveld wonnen beide ongeveer drie procent, en kwamen uit op respectievelijk drie en vier zetels. In Doetinchem streefde de PvdA het CDA voorbij als grootste partij. In de politieke verhoudingen veranderde verder niet veel in Doetinchem, een lokale partij deed hier ook niet mee.

In de gemeente Lochem werd de lokale partij Gemeentebelangen de grootste partij. In Zevenaar verloor het CDA ongeveer tien procent, terwijl Lokaal Belang van vier naar ruim twintig procent ging. In de gemeente Oude IJsselstreek haalde de lokale nieuwkomer LBGVS in één keer acht zetels. Het CDA leverde hier in vergelijking met de vorige verkiezingen drie zetels in.

De opkomst was teleurstellend, in veel gemeenten kwam minder dan de helft van de kiezers opdagen. Het slechte weer en de politieke desinteresse werden door de gemeenten als negatieve factoren genoemd. Daarbij zouden in veel gemeenten de herindelingen niet echt leven.