Donald Jones (72) overleden

Zanger en acteur Donald Jones is vrijdagavond op 72-jarige leeftijd overleden. Dat is bevestigd door zijn ex-vrouw Adèle Bloemendaal. Jones was in de jaren vijftig de eerste zwarte ster op de Nederlandse tv. Kort daarvoor, in 1954, was de van oorsprong Amerikaan naar Nederland verhuisd.

Donald Jones raakte bekend als acteur in de televisieserie Pension Hommeles. Ook speelde hij in theater- en cabaretproducties. In Hommeles zong hij onder meer de klassieker 'Ik zou je het liefste in een doosje willen doen' van Annie M.G. Schmidt. Jones groeide op in het New Yorkse Harlem, waar hij in 1932 werd geboren. De discriminatie en het geweld aldaar waren voor hem een reden om naar Europa te vertrekken. Via Italië en Frankrijk belandde hij in Nederland, waar hij in de cabaretwereld verzeild raakte. Over het feit dat hij één van de eerste zwarte Nederlandse beroemdheden was zei Jones eens: "Ik was een oddity. Een vreemd ding. Je kon het aanraken en je kon ermee praten. Ik liep een keer door de Leidsestraat en ik voelde ineens een hand door mijn haar. Ik schrok me lam. Waren het meisjes, ze zeiden: 'Sorry meneer, we wouden even voelen.'"

De immer goedlachse Jones is de vader van acteur John Jones, bekend uit onder meer de tv-serie Sam Sam. Vermoedelijk is hij overleden aan een hartaanval. Hij werd door een huishoudster dood aangetroffen in zijn woning.

Donald Jones en Adèle Bloemendaal
Donald Jones en Adèle Bloemendaal. Het huwelijk waaruit John Jones
geboren werd baarde in de jaren zestig opzien in Nederland, omdat
Jones en Bloemendaal het eerste bekende gemengde echtpaar waren.