Biologisch varkensvlees kan ziekmakend zijn
Vlees van bio- en scharrelvarkens kan ziekmakend zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van wetenschappers van de Wageningen Universiteit. De parasiet Toxoplasma is de veroorzaker van het probleem. Met name zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand moeten extra oppassen.
In het slachthuis waar onderzoek werd gedaan kwam de parasiet in 2,9 procent van de bio- en scharrelvarkens voor. In andere varkens werd niets aangetroffen. De scharrelvarkens kunnen de parasiet binnenkrijgen als zij eitjes binnenkrijgen die door besmette katten en knaagdieren worden verspreid. De onderzoekers waarschuwen dat de risico's groter worden op het moment dat er meer bio- en scharrelvarkens komen. Zij adviseren de slachthuizen het verdachte vlees te controleren.
Ongeboren kinderen kunnen door de parasiet ernstige afwijkingen krijgen, invalide worden of zelfs overlijden. Volgens de Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) zou goede verhitting van het vlees de parasiet moeten doden.