Politie lijkt racistische knokpartij te hebben voorkomen

De politie in het Limburgse Reuver heeft woensdagavond door op tijd in te grijpen voorkomen dat een vechtpartij tussen honderd autochtone- en dertig Marokkaanse jongeren uit de hand liep. De kermis, waar de vechtpartij dreigde te escaleren in een massale knokpartij, werd anderhalf uur eerder gesloten.

Een kermisexploitante is onaangenaam verrast door de gebeurtenissen van woensdagavond: ''Ik sta elk jaar in Reuver, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Binnenkort sta ik op de kermis in buurgemeente Swalmen. En God weet, wat daar weer gaat gebeuren. Ik word wel vaker geconfronteerd met problemen op de kermis. Vaak begint het met een stootje in iemands rug en soms eindigt het met een mes. In Tegelen is het de laatste jaren heel erg.'' Opvallend is dat geen van de kermisexploitanten tegen de pers wil zeggen hoe hij heet, bang voor represailles.

Volgens jeugdige omstanders, gehuld in bomberjacks, hoge schoenen, petjes en kaalgeschoren hoofden, dreef een politiemacht van twaalf agenten, van wie ťťn met politiehond, tussen half tien en elf uur twee groepen jongeren uiteen. Er vielen rake klappen, zeggen ze. ''Nee, wij hebben niet meegevochten. Maar we weten er wel veel van. Onze jongeren kwamen uit Reuver, Swalmen, Echt en Neer, ja zelfs uit Eindhoven. Kwestie van even bellen met je gsm. Er zijn al langer spanningen tussen allochtone en autochtone jongeren''. De vechtpartij zou volgens hen zijn oorsprong hebben in de mishandeling van een autochtoon meisje door een allochtoon. Daar moest wraak voor worden genomen.

Allochtone jongeren in Reuver wilden niet met de pers praten. De schrik lijkt er behoorlijk in te zitten. Waarschijnlijk ook omdat er onder de autochtonen veel skinheads uit Swalmen waren en het daar binnenkort kermis is.