Dijkstal excuseert zich voor anti-Verdonk uitlatingen

Voormalig VVD-lijstrekker en leider Hans Dijkstal heeft aan minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie zijn excuses aangeboden voor zijn zware kritiek op het vreemdelingenbeleid. Begin juni zei Dijkstal in een interview met het Algemeen Dagblad dat de plannen van Verdonk om vignetten in te voeren die de mate van integratie van allochtonen aangeven, wel leken op het invoeren van een jodenster. Bovendien zaaiden veel huidige Kamerleden en ministers haat jegens allochtonen en moslims volgens Dijkstal. De opmerkingen leidden indertijd tot woede en ontzetting in VVD-kringen.

Dijkstal die deel uitmaakt van de commissie PaVEM, welke de deelname van allochtone vrouwen aan de Nederlandse maatschappij moet stimuleren, heeft vorige week een indringend gesprek gevoerd met Verdonk. Daarbij was ook PaVEM-voorzitter Paul Rosenmöller aanwezig.

Volgens minister Verdonk hebben beiden verklaard dat de woorden die Dijkstal heeft gebezigd niet gezegd hadden mogen worden. Ook in de toekomst zal dit niet meer gebeuren, zo verzekerden zij de minister. Voor Verdonk is de kwestie hiermee afgedaan.