'Sfeer van genocide' in Rwanda

Icoon Buitenlands nieuws In Rwanda en in de andere landen in het Grote-Merengebied in Afrika is in toenemende mate sprake van een opleving in 'etnische woede en angst'. De sfeer begint steeds meer te lijken op de sfeer die voorafging aan eerdere grootschalige genociden in de regio. Dit heeft Alison Des Forges van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dinsdag tegen een Nederlandse kamerdelegatie gezegd.

De Nederlandse Kamerleden Dittrich (D66), Ferrier (CDA) en Koenders (PvdA) maken momenteel een rondreis door het gebied om te kijken wat voor effecten het Nederlandse ontwikkelingsbeleid heeft. De ontmoeting met Des Forges, ťťn van de meest vooraanstaande deskundigen in de regio, vond plaats in het kader van deze missie.

Des Forges uitte tijdens het gesprek scherpe kritiek op de regering van Rwanda. De Tutsi-regering van president Kagame zou steeds meer 'etnisch-exclusieve trekken' gaan vertonen. De internationale gemeenschap kreeg echter ook veel kritiek.

Des Forges verwees onder andere naar een Rwandees rapport waarin afgelopen juni een aantal Rwandese mensenrechtenorganisaties beschuldigd werden van 'genocidale ideologieŽn'. Een van deze organisaties wordt al jaren door Nederland gesteund. Dat de internationale gemeenschap hierover stil is gebleven en dat er geen openlijke kritiek op het rapport volgde, maakt de internationale gemeenschap volgens Des Forges medeplichtig aan het versterken van etnische tegenstellingen.

In 1994 kostte een grootschalige volkerenmoord in Rwanda in slechts honderd dagen het leven aan tenminste een half miljoen Tutsi's en gematigde Hutu's. Het conflict tussen Tutsi's en Hutu's woedt nog steeds. Vorige week kwamen er nog meer dan 159 mensen om het leven bij een massaslachting in een vluchtelingenkamp in Burundi.