OM in hoger beroep tegen legalisatie absint

Icoon Binnenlands nieuws Het Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter vorige maand waarin het drankje absint weer werd toegestaan. De rechtszaak was aangespannen door de Amsterdamse slijter M. Boorsma omdat deze weigerde de verkoop van absint te stoppen.

Het groene drankje was sinds 1909 verboden in Nederland vanwege de hallucinerende werking. In veel andere Europese landen is de verkoop echter nooit verboden. Tegenwoordig is absint vooral een drank met een alcoholpercentage tussen de vijftig en de 75 procent, waarin de concentratie van de hallucinerende bestanddelen uiterst gering is. Het hallucinerende effect blijft hierdoor ook minimaal. Het drankje blijft natuurlijk nog wel gevaarlijk vanwege het hoge alcoholpercentage, maar daarin is het niet de enige.

De Amsterdamse rechtbank oordeelde dat het verbod ingehaald is door de Europese regels, en dat het drankje gewoon verkocht mag worden zolang de concentratie hallucinerende stof binnen de Europese normen blijft.