Euro 2004: Uitslag Portugal - Nederland

Icon EK 2004 Portugal Vanavond werd in Lissabon de eerste van twee halve finales gespeeld. Thuisland Portugal wist met 2-1 te winnen van Nederland en bereikte daardoor de finale.

Het Nederlandse team begon in een soortgelijke opstelling als eerdere wedstrijden met ten opzichte van de kwartfinale tegen Zweden twee wijzigingen. Bouma verving de geblesseerde Frank de Boer en Overmars was in de ploeg gekomen voor Van der Meijde.

Portugal speelde een goede eerste helft en speelde Nederland weg. De Nederlandse spelers hadden moeite de bal in de ploeg te houden en lijn in het spel te creŽren. Uit een corner kon Ronaldo vrijstaand de 1-0 inkoppen. Daarna volgde nog wel een kans voor Overmars, maar een grote kans van Pauleta en een bal op de paal van Figo gaven de verhoudingen duidelijk aan.

In de tweede helft kwam Makaay voor Overmars in de ploeg en al vroeg in de tweede helft kwam Van der Vaart in de ploeg voor Bouma. Portugal hield de macht over de wedstrijd en uit wederom een corner kwam de 2-0. Bij een snel genomen corner stond het Nederlands elftal te slapen en Maniche scoorde met een geweldig schot.

Nederland kwam gelukkig op 2-1 door een eigen goal van Andrade uit een voorzet van Van Bronckhorst. Nederland kreeg wat meer grip op de wedstrijd, maar Portugal bleef de gevaarlijkere ploeg. Met de komst van Van Hooijdonk probeerde Nederland een vuist te maken. De Portugezen, met doelman Ricardo voorop, rekten de wedstrijd tot het eind.

Met de overwinning van Portugal is het in het eerst sinds vele jaren dat het thuisland op het EK in de finale staat. De andere finalist komt morgen uit het duel tussen Griekenland en TsjechiŽ.

Kijk voor meer EK-nieuws op sport.fok.nl!