Kritiek op woning leidt tot moord

In Johannesburg (Zuid-Afrika) stond maandag een 37-jarige man terecht wegens de moord op de binnenhuisarchitecte Beatrice Harrowyn. Na de daad bekend te hebben, gaf de verdachte aan waarom hij de 47-jarige vrouw vermoord had: Ze had kritiek op de inrichting van zijn huis.

De verdachte, Jose da Silva, nodigde in 2001 de architecte uit om naar zijn nieuwe woning in een sjiekere voorstad van Johannesburg te komen kijken. "We gingen het huis door en ik vertelde haar wat ik wilde. Ze maakte geen enkele positieve opmerking over mijn woning, dus ging ik naar de garage en haalde een bijl", aldus de man. "Ik vermoordde haar omdat ze me aan een vroegere lerares die ik erg haatte deed denken."

Da Silva verklaarde de rechtbank dat stemmen in zijn hoofd hem hadden verteld dat hij een seriemoordenaar moest worden. Ook vertelde de verdachte dat hij gepakt wilde worden voordat hij meer moorden zou begaan. Hij begreep niet dat de politie er zes weken voor nodig had om hem te arresteren, zeker niet na het achterlaten van de aanwijzing dat ze hem moesten volgen 'zoals Hans en Grietje'. "De politie zou maar twee dagen nodig gehad moeten hebben. Het is hun taak om mij te arresteren. Ik betaal belasting en hun salaris", aldus Da Silva.