Duitse Kopspijkers alweer van de buis

Icoon Media nieuwsNa slechts drie afleveringen verdwijnt de Duitse versie van Kopspijkers, GoXX, alweer van de buis. De Duitse zender RTL geeft als reden de tegenvallende kijkcijfers. Het marktaandeel bleef steken op vijftien procent, ruim onder het gemiddelde van de in Duitsland best bekeken zender.

De bedenker van Kopspijkers, Jack Spijkerman is verbaasd. “De proefaflevering die wij gemaakt hebben was helemaal zoals de Nederlandse Kopspijkers. Maar toen ik de derde aflevering eergisteren zag, leek het helemaal nergens meer op”. Volgens Spijkerman heeft de Duitse RTL-directie het programma zelf om zeep geholpen. “Het cabaret kreeg de onderwerpen voorgeschreven door de RTL-directie. Vervolgens schrapte ze ook nog in de uiteindelijke teksten. Als de VARA dat zou doen, was het ook snel bekeken met de Nederlandse Kopspijkers”.

Eyeworks, het productiebedrijf van Reinout Oerlemans, produceerde het programma in Duitsland. Volgens Oerlemans ligt het aan de presentatie. “Jack Spijkerman is met het programma de hele week bezig. Jo de Poorter, de presentator van de Vlaamse versie, doet dat ook. In Duitsland hadden we die mogelijkheid niet. De presentator deed GoXX naast andere werkzaamheden en dit is het resultaat”. Voor Oerlemans is het besluit van RTL een bittere pil. De ontwikkeling van het Duitse Kopspijkers heeft negen maanden in beslag genomen.