[update] Verdachte zaak-Maja: "Het was zij of ik'

Icoon Binnenlands nieuwsFerdi Ö. (19), verdachte in de rechtszaak van de moord op Maja Bradaric, heeft vandaag voor de rechtbank verklaard dat hij doodsbang was voor medeverdachte Goran M. (18). "Het was Maja of ik", aldus Ferdi Ö. Hij gaf aan dat Goran M. hem zou vermoorden als hij niet met de moord zou meewerken.

Slechts één keer - de zaterdag voor de moord in november 2003 - heeft Ferdi Ö tegen Goran M. gezegd dat hij het 16-jarige meisje niet wilde vermoorden. "Daarna durfde ik dit niet meer te zeggen." Na deze verklaring van Ferdi Ö verlieten de ouders van Maja huilend de rechtszaal, waarna zij terugkeerden.

Een van de rechters wilde van Ferdi Ö. weten of hij zelf geen motief voor de moord had. Hij was immers eerder door Maja afgewezen. De verdachte zei dat hij daarom nooit iemand zou vermoorden. Hierop stelde een andere rechter dat er één zekerheid is: "Dat is dat Maja Bradaric is vermoord."

Update 16.05
Tegen Ferdi Ö. is een gevangenisstraf van vijftien jaar geëist voor het medeplegen van de moord op Maja. De officier van justitie M. de Weert noemt de moord een "weerzinwekkende en heel angstaanjagende misdaad". Zij geeft een aantal redenen voor de zware strafeis: een jong meisje van nog maar zestien jaar oud is beroofd van het meest waardevolle bezit van een mens beroofd, haar leven. Ook zijn haar ouders en nabestaanden voor het leven getekend en is Maja op een gruwelijke manier omgebracht. Verder zegt zij: "Ook zijn op een weerzinwekkende manier de sporen van de moord uitgewist door de verdachten door het inmiddels dode lichaam van Maja te verbranden en daarna achter te laten op een stuk verlaten weiland. De ongeruste ouders van Maja hebben de verdachten zelfs nog ingeschakeld bij de zoektocht naar Maja. Zij hebben daar ook nog aan meegedaan. Dat maakt hun gedrag onwerkelijk en onvoorstelbaar."