Kotzen blijft Kotzen

Katrin Fechner, burgemeester van het Duitse dorp Kotzen is opgelucht. De gemeenteraad van het plaatsje in de Duitse deelstaat Brandenburg heeft besloten dat de gemeente zijn naam mag houden. Inwoners van twee kleinere gemeenten, die na een herindeling bij Kotzen (380 inwoners) werden gevoegd, zijn bang overal uitgelachen te worden vanwege de vieze naam van hun nieuwe gemeente.

Fechner meent dat de inwoners van het oorspronkelijke dorp Kotzen juist erg tevreden zijn over de naam. "Bij ons had nog nooit iemand zich aan de naam gestoord. Uit een opiniepeiling bleek dat 95 procent van de bevolking het een mooie naam vond." De stemming in de nieuwe gemeenteraad was verdeeld. Drie raadsleden waren voor naamswijziging, drie tegen en ťťn onthield zich. Als alternatief was in archieven de naam Cossym gevonden, de naam waaronder het dorp in de 14e eeuw bekend was.

Volgens Fechner is de naam Kotzen waarschijnlijk afkomstig van het Slavische woord Kosmsjalki, dat zoiets als grazig weiland betekent. "Niks vies aan, dus", betoogde de burgemeester.