12-jarige gaat twee studies doen aan UvA

De 12-jarige Floor Sietsma uit Amstelveen begint, als alles goed gaat, in september aan twee universitaire studies aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Het meisje is daarmee de jongste universitaire student van Nederland ooit. Ze gaat wiskunde en informatica studeren.

Op de middelbare school heeft Floor niets meer te zoeken. Al een jaar gaat ze niet meer naar haar middelbare school, maar bereidt ze zich met behulp van het speciale onderwijsinstituut Smart School voor op het vwo-examen. Als ze in mei slaagt voor het centraal schriftelijk examen en in juli voor het staatsexamen, heeft ze de laatste vijf studiejaren van het vwo in één jaar voltooid.

Volgens studieadviseur Iris Hettelingh van de UvA hoeft men zich geen zorgen te maken over de komst van het wonderkind. "De faculteit is klein en de begeleiding intensief, zowel door docenten als medestudenten. We zullen goed op haar passen."

Floor zelf zegt er zin in te hebben. Ze is blij eindelijk in een omgeving te kunnen verkeren waar ze op haar eigen niveau kan praten met mensen. "Ik heb er een hekel aan als volwassenen me behandelen als een kind."