[update] Ajax-fans molesteren Feyenoord-spelers

Sloggi had ons via de nieuws-submit te melden:

De wedstrijd tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord in de Beloften Eredivisie is geŽindigd in een molestatie van Feyenoord-spelers door Ajax-fans. Na afloop van het duel - dat door Ajax met 3-1 werd gewonnen en bijgewoond door 8000 toeschouwers - bestormden Ajax-supporters het veld en mishandelden de Chileense speler Jorge Acuna van Feyenoord. Hij moest per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd. Ook andere spelers, onder wie Robin van Persie, liepen klappen op.

Voor de wedstrijd was het ook al raak; toen maakten fans van Ajax een team van TV Rijnmond het werken onmogelijk. De twee verslaggevers moesten onder bescherming van Ajax-stewards worden weggeleid.

De clubleiding van Ajax liet in een officiŽle reactie meteen na het gebeuren weten zich diep te schamen voor het gedrag van een bepaald gedeelte van de aanhang. ''Dit gedeelte van onze aanhangers is bij ons bekend. Ajax vraagt zich af of dit soort wedstrijden onder deze omstandigheden nog wel kan worden gespeeld.''

Een deel van de rumoerige Ajax-aanhang is op sportcomplex De Toekomst aan de Borchlandweg in Ouder Amstel later door de Mobiele Eenheid weggestuurd.

Update 23:18
Jong Feyenoord-trainer Mario Been zegt na de wedstrijd door iemand met een mes te zijn bedreigd. ''Ik heb echt moeten rennen voor mijn leven. Dit had niets met voetbal te maken. Eenmaal in de spelersbus concludeerde ik dat elke Feyenoord-speler wel een klap heeft opgelopen.''

Been had weinig goede woorden over voor het Ajax-bestuur. ''De organisatie bij Ajax heeft gefaald. Zeker als je beseft dat twee jaar geleden zoiets dergelijks is gebeurd. Toen heeft doelman Malkowski klappen gekregen. Bij dit duel waren er 25 stewards. Daar hou je niemand mee tegen. Op weg naar de kleedkamer stonden we voor een hek dat op slot zat. Daardoor hebben we nog meer klappen opgelopen.''

De enige van Ajax die complimenten kregen van Been waren leden van de trainersstaf van Jong Ajax, omdat die tussen de vechtenden in sprongen. ''Mensen als Van Basten en Van 't Schip hebben hun aanhang geprobeerd tegen te houden. Van 't Schip is er zelfs tussen gesprongen. Die heeft ons echt beschermd.''

Waar spelers van Feyenoord tegen journalisten zeiden dat er zo'n 200 supporters het veld opstormden na de wedstrijd, meldde de politie dat 50 personen het veld hadden bestormd om Rotterdamse spelers klappen te geven. De aanwezige stewards en politie hebben de spelers naar de kleedkamer en de kantine begeleid. De ME heeft later sportcomplex De Toekomst aan de Borchlandweg in Ouder Amstel, waar zich enkele honderden fans ophielden, ontruimd. De spelersbus van Feyenoord is later onder politiebegeleiding de hoofdstad uit gebracht.

Feyenoord heeft laten weten dat het zo spoedig mogelijk aangifte zal doen van de mishandelingen.

Op de Ajax fotoside, een site van Ajax-supporters, zijn hier foto's te vinden van de wedstrijd en de rellen. De relschoppers zijn op de foto's onherkenbaar gemaakt.

Update 16 april 2004 - 13:33
De bekerfinale tussen Jong Ajax en Jong Feyenoord die op 17 mei in het Parkstad Limburg Stadion zou worden gespeeld, is tot nader order uitgesteld. Daartoe is besloten na overleg tussen de gemeente Kerkrade en de KNVB. Het is onduidelijk wanneer de wedstrijd zal worden gespeeld.

Veel meer voetbalnieuws vind je op de FOK!Voetbalmanager