DHKP-C klaagt Nederlandse politie aan

De Turkse beweging DHKP-C dient een aanklacht in tegen de Nederlandse politie. Aanleiding daarvoor zijn de invallen vorige week in diverse steden. Die invallen maakten overigens deel uit van een grote internationale actie tegen de DHKP-C die geleid werd vanuit ItaliŽ. Daarbij werden meer dan zestig mensen gearresteerd, onder andere in Duitsland, BelgiŽ, ItaliŽ en Turkije. In Nederland werden geen arrestaties verricht.

Woordvoerder Levent Yanlik van de Nederlandse tak van de DHKP-C, zegt dat hij ook de Nederlandse rechtercommissaris en de officier van justitie - die zich bezighielden met de actie - verantwoordelijk houdt voor martelingen en folteringen van DHKP-C-leden in Turkije.

De DHKP-C (vroeger bekend onder de naam Dev-Sol) is een extreem-linkse Turkse beweging die in Turkije en Duitsland verboden is, maar in Nederland niet. Ze hebben een kantoor in de Amsterdamse wijk De Pijp die vorige week ook binnen werd gevallen. De politie nam daarbij onder andere boeken, documenten, computers en videobanden in beslag.