Bolkestein: Turkije moet niet in EU komen

Deze week komt een nieuw boek uit van oud VVD-leider Frits Bolkestein. De politicus, die tegenwoordig eurocommissaris is, geeft het boek zijn visie op de weg die de Europese Unie zou moeten bewandelen. Volgens hem neemt de unie te veel taken op zich en wil het ook geografisch haar grenzen verder verleggen dan goed voor haar is.

Bolkestein stelt dan ook dat de EU Turkije niet moet toelaten als lid. ''Het zou beter zijn als het land helemaal buiten de EU blijft. Anders dreigt de EU te verwateren tot 'een veredelde douane-unie'.'' Mocht de EU Turkije wel toelaten, dan is er volgens hem geen argument om Oekraïne en Wit-Rusland de toegang te ontzeggen.

Verder meent Bolkestein dat de EU moet erkennen dat zij geen mondiale militaire en politieke macht vormt, aangezien Europa te verdeeld is om een gemeenschappelijk buitenlands beleid te formuleren.

Eind februari werd bekend dat als Turkije wordt toegelaten dit de EU ongeveer 14 miljard euro per jaar aan extra landbouw- en regiosubsidies gaat kosten. De EU beslist dit jaar of ze onderhandelingen begint met Turkije over toetreding. De meningen zijn verdeeld. Veel EU-politici willen Turkije er wel bij, maar anderen vinden Turkije te islamitisch en te arm.