Kerken staan voor historische samensmelting

Vrijdag besluiten de synodes van de Hervormde Kerk, Gereformeerde Kerken in Nederland, en de Evangelisch-Lutherse Kerk definitief of zij in het kader van het 'Samen op Weg'-proces gaan fuseren. Dat zou de bekroning zijn van ruim 40 jaar overleg.

De synodes vergaderen afzonderlijk van elkaar in drie historische kerken in de Utrechtse binnenstad. Het definitieve besluit wordt tussen 16:00 en 17:00 verwacht. In de Hervormde en Gereformeerde synodes, die in de 19e eeuw na onenigheid ieder hun eigen weg gingen, is een tweederde meerderheid nodig om tot samenwerking over te gaan, voor de Lutherse kerk geldt een driekwart meerderheid. Bij een positieve besluitvorming gaan de kerken per 1 mei 2004 samen verder als "Protestantse Kerk Nederland" (PKN). Deze kerk zal dan ongeveer 2,5 miljoen leden tellen.

Kritiek

De fusie is niet onbetwist: vooral bij conservatieve Hervormden en Gereformeerden stuit het proces op grote weerstand. Zij vinden het onverteerbaar dat naast de klassieke belijdenisgeschriften uit 1618/1619 die zij gebruiken ook die van de Lutheranen opgenomen worden. Verder is het hun een gruwel dat in de PKN ruimte komt voor zaken die zij in tegenspraak met de Bijbel vinden, zoals kerkelijke inzegening van homorelaties en het toelaten van kinderen aan het Avondmaal. Een woordvoerder schatte gisteren het percentage ontevredenen op 10 tot 15 procent. Een deel hiervan zal bij een fusie zelfstandig verder gaan.