Verkruimelde biscuits verleden tijd?

haarbalpasta had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Wie heeft er nou geen hekel aan biscuits die verkruimeld uit het pak komen. Veel mensen geven de schuld aan de vakkenvullers en de chauffeurs die te ruw met de pakken zijn omgesprongen. Een Britse student van de universiteit van Loughborough heeft dit verhaal naar het rijk der fabelen verwezen. Qasim Saleem heeft het probleem namelijk onderzocht en is tot de conclusie gekomen dat de biscuits kruimelen omdat de productietechniek en de luchtvochtigheid in de fabriek niet deugen.

Tijdens het afkoelen neemt een biscuitje vocht op uit de lucht. Dat komt voornamelijk in de rand van het koekje terecht, waardoor die uitzet. Tegelijkertijd verliest het koekje in het midden vocht, waardoor het krimpt. De tegengestelde krachten in het biscuitje leiden tot verschijnselen die de docent van Qasim Saleem omschreef als "een aardbeving die door het koekje gaat".

Qasim Saleem geeft biscuitfabrikanten het advies beter te letten op de luchtvochtigheid in hun productieruimten en hun biscuits langer te bakken op een lagere temperatuur. De nieuwe productietechniek kan tot grote besparingen leiden. In Groot-BrittanniŰ heeft de productie van biscuits een waarde van 1,5 miljard pond (2,2 miljard euro). Een kleine verbetering in de efficiency kan al een groot positief effect hebben.