Haan zorgt voor onrust in Friese dorp Lemmer

Gerben007 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onrust in het Friese dorp Lemmer. Een haan maakt volgens sommigen te veel herrie en vooral 's ochtends vroeg. Het college van B&W heeft de eigenaresse van de haan inmiddels opgedragen de haan tot zeven uur 's ochtends stil te houden.

De eigenaresse van de haan is boos op de buurtbewoners, en dan vooral op de nieuwe inwoners uit de Randstad. "Ik kom zelf uit Amsterdam en heb een Friese man. Die westerlingen willen zich niet aanpassen en zijn verschrikkelijk intolerant. Van Friezen zelf krijgen we helemaal geen klachten", aldus de eigenaresse, mevrouw A. Pranger. Een gemeentemedewerker zou informeel tegen haar hebben gezegd dat westerlingen constant voor dit soort problemen zorgen.

De gemeente vindt het een vervelende zaak. "Ik ben op een ochtend met een minidisc-recorder de geluiden in de buurt gaan opnemen. De haan kraaide toen pas om tien over zeven. Als we constateren dat de haan eerder kraait halen we hem op. We hebben in de kelder van het gemeentehuis nog wel ruimte", aldus een gemeenteambtenaar.

Het hok van de haan is inmiddels verduisterd, in de hoop zo zijn biologische ritme te beïnvloeden. De familie hoopt dat de haan nu zal gaan uitslapen.