''Les over Jodenvervolging op zwarte scholen taboe''

vrot-vrot had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Scholen voor voortgezet onderwijs met overwegend allochtone leerlingen in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, zijn gestopt met geschiedenislessen over de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Reden is dat veel jongeren dat door agressief gedrag in de klas onmogelijk maken. Het bericht is naar buiten gebracht door VVD-politica Ayaan Hirsi Ali, die zich zegt te baseren op 'meerdere betrouwbare bronnen'.

Volgens Hirsi Ali ligt het geschiedenisonderwijs onder meer op enkele vestigingen van ROC's in Amsterdam onder vuur. Hirshi Ali: ''Ik maak me grote zorgen over het toenemend antisemitisme onder allochtone jongeren. Die jodenhaat openbaart zich behalve op school ook op straat. Ik denk dat moslimjongeren onder grote druk staan van internationale gebeurtenissen. Zij krijgen gericht informatie via internet en schotelantennes. Van een propagandamachine die uit Arabische landen komt''. Hirshi Ali vreest dat het antisemitisme in Nederland verder zal escaleren; met name op zwarte scholen.

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (Cidi) zegt de beweringen 'ook te horen', maar kan ze niet met meldingen staven. Wel krijgt het Cidi veel meldingen binnen van antisemitische incidenten op scholen.

De onderwijsinspectie laat desgevraagd weten geen signalen over problemen met het geschiedenisonderwijs te hebben gekregen. De Amsterdamse wethouder van Onderwijs, de PvdA'er Rob Oudkerk, zegt dat hem niets bekend is over problemen met het onderwijs over de Tweede Wereldoorlog. Wel constateert hij een toenemende intolerantie, waar hard tegen wordt gewerkt.

Minister van Onderwijs Maria van der Hoeven van Onderwijs reageert geschrokken. "Dat is zeer ernstig en onacceptabel. Als Hirsi Ali mij man en paard noemt, zet ik de onderwijsinspectie er onmiddellijk op''.