FNV: leerplicht tot 25 jaar ophogen

De Federatie Nederlandse Vakbeweging (FNV) pleit voor een leerplicht tot 25 jaar voor jongeren die nog geen diploma en geen werk hebben. Jongeren die niets of te weinig doen om hun kans op de arbeidsmarkt te vergroten, zouden geen uitkering meer moeten krijgen, aldus de FNV. ,,De leerplichtambtenaar moet gewoon hard tegen zo'n jongere zeggen: jij gaat werken of een vak leren''.

Nu geldt de leerplicht voor jongeren tot en met 17 jaar. De FNV vindt dat de leerplicht moet worden uitgebreid. De vakbond vindt dat uitgangspunt van het regeringsbeleid moet zijn dat jongeren of op school zitten óf aan het werk zijn.

De werkloosheid onder de beroepsbevolking tot 25 jaar is inmiddels meer dan het dubbele van de gewone werkloosheid (12% tegen 5,5%). Er verlaten nu per jaar ongeveer 40.000 jongeren zonder een diploma het onderwijs.

De FNV noemt het plan zelf ''Rechtse taal uit een linkse beweging''. De stijging van de jeugdwerkloosheid in de laatste jaren wordt algemeen gezien als een groot probleem, omdat hieruit een nieuwe harde kern werklozen kan voortkomen. De FNV spreekt zelfs van een 'nieuwe verloren generatie'.