Soldaat herkrijgt na 60 jaar zijn horloge

Sir_Matthew had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Amerikaanse soldaat Jim Hoel heeft na 60 jaar zijn gouden horloge teruggekregen, nadat het in de Tweede Wereldoorlog bij zijn arrestatie door de Duitsers was afgenomen.

De nu 82-jarige Hoel was navigator toen hij in mei 1943 in een bommenwerper naar Nederland vertrok om een Amsterdamse elektriciteitscentrale te bombarderen. Hoels vliegtuig werd echter neergeschoten door de Duitsers; twee mannen kwamen om, Hoel en drie strijdmakkers werden gearresteerd.

Wat er daarna met zijn horloge, een cadeautje van zijn werkgever, is gebeurd, weet Hoel niet meer. Toen hij een paar dagen na zijn arrestatie naar een krijgsgevangenkamp werd gestuurd had hij het in ieder geval niet meer bij zich.

Vorige week kreeg Hoel het horloge in een pakketje weer terug. "Het gaf me kippenvel het weer te zien," zei hij. De Britse vrachtwagenchauffeur Peter Cooper had het horloge naar Hoel opgestuurd. Het was al jaren in bezit geweest van zijn 89-jarige buurman, die het van Coopers moeder had gekregen. Hoe zij aan het horloge is gekomen is onbekend.

Cooper wist Hoels adres te achterhalen doordat Hoel 60 jaar geleden zijn toenmalige adres in het horloge had laten graveren. Via internet kwam Cooper zo op het spoor van Hoels huidige adres.