Earthstation5: nieuw KaZaA-alternatief

RaJitsu had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Nu Stichting Brein driftig met waarschuwingen aan het rondstrooien is, kijken veel Kazaa-gebruikers uit naar een download-alternatief. Varianten op Kazaa, zoals Earthstation5, worden al volop aangeboden.

Het p2p-programma biedt tot op zekere hoogte anonimiteit en wordt gerund vanuit een Palestijns vluchtelingenkamp op de West Bank. De makers van het programma, twee Palestijnse broers die in Engeland wonen, zijn niet bang voor maatregelen van wetshandhavers. De Palestijnse autoriteiten doet nauwelijks iets aan de bescherming van auteursrechten, en als er al actie worden ondernomen dan is dat alleen voor binnenlands auteursrecht. Het project, dat voornamelijk wordt uitgevoerd door Russische programmeurs, wordt gefinancierd door investeerders uit IsraŽl, Saoudi-ArabiŽ en Rusland.

In de bezette gebieden kunnen de makers in alle vrijheid werken aan steeds betere versies van het filesharing-programma. Deze betrekkelijke veiligheid heeft er zelfs toe geleid dat er op de eigen servers van Earthstation5 ook volledige speelfilms en de allernieuwste muziek-cds worden aangeboden.