Brits bewijs tegen Irak blijkt plagiaat

Oud-Fok!crewlid Sorcerer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse bewijzen tegen de Iraakse bewapening en terreurdaden blijken door de Britse geheime dienst, MI6, gekopieerd te zijn uit oude wetenschappelijke publicaties en een scriptie van een Californische student. Wetenschappers uit Cambridge ontdekten dit en onthulden deze uitkomst in een uitzending van de Britse TV-zender Channel four.

Het dossier werd vol trots door de Britse Premier Blair gepresenteerd in het Britse Lagerhuis en op zijn eigen website. Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Colin Powell, prees in zijn recente toespraak voor de VN het door de Britten verkregen bewijsmateriaal. Het rapport moest bewijzen leveren dat de wapeninspecteurs wel degelijk door het Irakese regime worden tegengewerkt.

De wetenschappers lieten op Channel 4 zien dat de informatie ondermeer afkomstig is van een scriptie over de Golfoorlog, die een Californische promovendus in 1991 schreef. De informatie blijkt dus ook nog eens meer dan tien jaar oud te zijn.

Premier Tony Blair heeft via een woordvoerder inmiddels zijn excuses aangeboden. Enige -schrale- troost voor hem: de toenmalige student heeft reeds verklaard dat de door hem verschafte informatie na 12 jaar nog steeds niets aan waarde had verloren.