FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 8 februari 2003

Buffel én van Persie spelen tegen Ajax

Wie speelt er bij Feyenoord op '10'?

Van Marwijk wilde afgelopen vrijdag nog niet prijsgeven over wie er zondag in de Arena gaan spelen. In de verdediging verandert niet veel, tenzij Patrick Paauwe niet hersteld is van zijn blessure aan zijn knie, die hij gisteren opliep tijdens de training. De beoogde linksback onderging vandaag een laatste test (nog geen resultaten van bekend). De spelers waar van Marwijk dan uit kan kiezen voor de linksback positie zijn Van Haaren, De Nooijer en Rzasa.

De verrassing zou weleens Van Persie kunnen zijn, hij neemt de positie achter de spits over van Buffel, die dan vanaf links voor gevaar moet gaan zorgen. Van Persie heeft de laatste weken laten zien dat hij zich het beste voelt op '10' en ook veel scoort (ookal is het tegen amateurclubs). Buffel heeft al eerder bewezen ook op links voor gevaar te kunnen zorgen, namelijk tegen Fenerbahce, hij scoorde daar de 0-2 en doordat doelpunt ging Feyenoord verder in Champions League. De Chileen Pardo wordt dan opgeofferd. Het commentaar van de Chileen was hierop dat het hem niet uitmaakt wie er speelt als er maar gewonnen wordt.

Tekort FC Utrecht nog groter dan gedacht

Eind dit seizoen zal FC Utrecht met een nog grotere tekort eindigen dan was aangenomen meldt NOS Studio Sport

Aangenomen werd dat het tekort zo rond de 4 miljoen zou zijn, maar uiteindelijk blijkt het waarschijnlijk om een bedrag te gaan van 22 miljoen. Er bestaat nu al een tekort aan 11 miljoen. Daar komt de rest van het seizoen nog eens 3 miljoen bij. Voor de afbouw van het stadion beschikt FC Utrecht niet over die 7 miljoen die we bij het te kort op kunnen tellen.

Voorzitter Erik-Jan Visser geeft aan dat de enige mogelijkheid tot ondergang van de vereniging is het verkoop van het stadion aan de gemeente.

Franse hint over veto tegen Irak-resolutie

wildhagen had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Frankrijk zal in de Veiligheidsraad mogelijk via een veto voorkomen dat de raad akkoord gaat met een oorlog tegen Irak. Een Franse topdiplomaat heeft dit laten doorschemeren in de pers. Volgens de Franse VN-ambassadeur zijn er zeker tien leden van de Veiligheisraad vóór een verlenging van de huidige resolutie voor de VN-wapeninspecties in Irak.

Ook Rusland, naast Frankrijk ook een permanent lid van de veiligheidsraad, vindt dat president Bush te hard van stapel loopt door nu al een tweede resolutie te eisen, waarin het groene licht zou worden gegeven voor een oorlog tegen Saddam Hussein. Bij monde van onderminister Fedotov van Buitenlandse Zaken werd gezegd dat de wapeninspecteurs hun werk moeten kunnen voltooien.

De wapeninspecteurs zullen op vrijdag 14 februari een verslag uitbrengen van de inspecties die ze tot nu toe hebben uitgevoerd.

Brits bewijs tegen Irak blijkt plagiaat

Oud-Fok!crewlid Sorcerer had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Britse bewijzen tegen de Iraakse bewapening en terreurdaden blijken door de Britse geheime dienst, MI6, gekopieerd te zijn uit oude wetenschappelijke publicaties en een scriptie van een Californische student. Wetenschappers uit Cambridge ontdekten dit en onthulden deze uitkomst in een uitzending van de Britse TV-zender Channel four.

Het dossier werd vol trots door de Britse Premier Blair gepresenteerd in het Britse Lagerhuis en op zijn eigen website. Ook de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, Colin Powell, prees in zijn recente toespraak voor de VN het door de Britten verkregen bewijsmateriaal. Het rapport moest bewijzen leveren dat de wapeninspecteurs wel degelijk door het Irakese regime worden tegengewerkt.

De wetenschappers lieten op Channel 4 zien dat de informatie ondermeer afkomstig is van een scriptie over de Golfoorlog, die een Californische promovendus in 1991 schreef. De informatie blijkt dus ook nog eens meer dan tien jaar oud te zijn.

Premier Tony Blair heeft via een woordvoerder inmiddels zijn excuses aangeboden. Enige -schrale- troost voor hem: de toenmalige student heeft reeds verklaard dat de door hem verschafte informatie na 12 jaar nog steeds niets aan waarde had verloren.

Weer een olietanker gestrand in vaarroute

Psycho_Taz had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een olietanker met aan boord 35.000 ton olie is gisteren in het Kattegat in Denemarken vastgelopen. Het Kattegat is de belangrijkste vaarweg tussen de Noordzee en de Baltische zee.

De tanker, de "Acushnet" genaamd, vaart onder de vlag van de Bahama's. Het schip liep vlakbij het eiland Samso aan de grond. Dit eiland ligt op ongeveer 120 km ten westen van de hoofdstad Kopenhagen.

Volgens de autoriteiten lekt het in 1981 gebouwde, enkelwandige schip nog geen olie. Vanuit diverse milieugroepen is er de laatste jaren al op aangedrongen op de enkelwandige tankerschepen niet langer meer toe te laten in drukke, internationale wateren, juist vanwege het feit dat deze schepen bij ongelukken zo snel lek slaan en daarbij enorme milieurampen kunnen veroorzaken.

Zoekactie naar top-secret instrument van Columbia

Honderden militairen, politiemensen en vrijwilligers hebben vrijdag Bronson in Texas uitgekamd om een top-secret instrument te vinden wat aan boord van de Columbia was, aldus Reuters.

Het is niet bekend waar het instrument precies voor dient, maar de krant Houston Chronicle wist donderdag te melden dat het om een militair communicatie-apparaat ging dat gecodeerde berichten tussen het ruimteveer en de grond verwerkte. Op het instrument zijn de woorden: "Top-secret government property" te lezen.

Bij de zoekactie is haast geboden, omdat het gebied regelmatig overstroomt. Bovendien dreigen onbevoegden er met gevonden onderdelen van de Columbia vandoor te gaan. Twee mensen zijn daarvoor woensdag gearresteerd en er zijn al brokstukken te koop aangeboden via internet.

NASA onderzoekt straal die op Columbia afgevuurd werd

NASA-Onderzoekers van de Columbia space shuttle ramp zijn een merkwaardige foto van de Columbia die de dampkring binnenkomt aan het analyseren.

De foto laat een paarsachtige elektrische straal zien die op de Columbia afgevuurd wordt. De afbeelding werd genomen om 5:53AM. Zeven minuten later brak de shuttle in stukken boven Texas.

De fotograaf wil anoniem blijven en wil niet dat de NASA de afbeelding publiekelijk bekend maakt voordat ze het geanalyseerd hebben.

Afgelopen dinsdag heeft voormalig shuttle astronaut Tammy Jernigan die nu manager is bij Lawrence Livermore Laboratories de foto's naar Mountain View gebracht, waar de foto's met een NASA T-38 jet naar Houston gebracht werden.

Een reporter van de San Fransisco Chronicle was aanwezig toen de astronaut arriveerde. Toen hij de afbeeldingen op een groot beeldscherm liet zien had ze maar een woord: "Wow!".

In die kritieke afbeelding is een gloeiende paarse schicht van licht te zien dat met een kurkentrekkerbeweging naar beneden schiet achter de shuttle langs, en vanonder maakt het een haakse bocht en raakt de shuttle aldaar.

"Het is een anomalie", zegt Jernigan van de NASA. "We gaan dit grondig onderzoeken".

ANASA: ''Columbia neergehaald door UFO''

Volgens de wetenschapper Fuad Gasimov, hoofd van Azerbeidzjan's National Aero cosmic Agency is de space shuttle Columbia gecrashed doordat er contact gelegd is met wezens die niet geaccepteerd zijn door de world community.
Naar verluid hebben de VS in 1947 een overeenkomst gesloten met hogere beschavingen. In deze overeenkomst staat dat de VS de ruimte enkel voor wetenschappelijk onderzoek mogen gebruiken, maar niet voor oorlogsdoeleinden.

De VS hebben volgens Gasimov niet aan deze voorwaarden gedaan, en daarom acht hij het mogelijk dat de buitenaardse wezens sancties hebben getroffen. "Als de VS niet aan deze voorwaarden voldoen kan de woordvoerder van de wezens een dergelijke actie ondernemen. Het lijkt er op dat de Columbia gevaarlijke informatie aan boord had. Vanwege dit feit heeft een UFO de shuttle neergehaald", zegt Gasimov. Er is een vreemd object gezien toen de shuttle neerstortte. "Na de crash heeft president George Bush een subsidie van 3 miljard dollar toegekend voor UFO onderzoek" aldus Gasimov.

Landelijke databank voor jeugdcriminelen

Het ministerie van Justitie wil een landelijke databank met de namen van jeugdige criminelen aanleggen. Daarin moeten de namen komen van de meest hardnekkige jonge criminelen uit ons land.

Justitie hoopt dat hierdoor de jeugdcriminaliteit beter kan worden bestreden. Politiekorpsen kunnen dan ook makkelijker informatie uitwisselen en men weet meteen of bepaalde jeugdige criminelen in een bende opereren, of zij dat door het hele land doen en op welke specifieke locaties dit gebeurt.

Ook moeten er in het hele land meer minirechtbanken komen, de zogenoemde Justitie In de Buurt (JIB)-kantoren. Daar zijn er nu ongeveer 30 van. Hier kunnen de opgepakte jongeren door middel van snelrecht direct worden gestraft. Deze JIB-kantoren worden geplaatst in de gebieden waar de jongeren het meest opereren, de zogenoemde high-crime-area's.

Jeugdmisdaad groeit

De jonge misdadigers vormen een steeds groter wordend probleem in Nederland. Zo'n 47.000 jonge verdachten werden in 2002 door de politie ondervraagd. Dat is een stijging van maar liefst 50% ten opzichte van 1995.

Etnische minderheden zijn sterk oververtegenwoordigd binnen de jeugdcriminaliteit. In de leeftijdscategorie van 12 tot 24 jaar zijn 1.8% van de Nederlandse jongeren actief in het criminele milieu. Bij Surinamers is dat 6%, bij Somaliërs 7.6%, bij de Marokkaanse jeugd 8.3% en bij Antilliaanse/Arubaanse jongeren zelfs 10.6%.

Justitie vindt ook dat de registratie van de etnische identiteit van daders te lang in de taboesfeer heeft gezeten: ''Stigmatisering van groepen moet voorkomen worden, maar voor een gerichte aanpak is een zorgvuldige analyse van correcte gegevens onontbeerlijk'', aldus het rapport Jeugd Terecht dat in opdracht van Justitie is opgesteld, en waarop de Telegraaf de hand wist te leggen.

Aangifte tegen SP-raadslid wegens 'lekken'

In Amsterdam heeft het bestuur van stadsdeel Noord deze week bij justitie aangifte gedaan tegen een raadslid, wegens het lekken van vertrouwelijke informatie.

Het gaat om het Socialistische Partij (SP) raadslid John Melskens, die bij de gemeenteraadsverkiezingen lijsttrekker was. Hij zou geheime informatie over een groot woningbouwplan in Amsterdam Noord hebben doorgespeeld aan een milieugroepering. Melskens had als raadslid inzage in een vertrouwelijk rapport over de bouwplannen.

Door het lekken van het SP-raadslid kunnen de kosten voor de gemeente veel hoger komen te liggen, doordat offertes en aanbestedingen van aannemers in prijs gaan stijgen. Het is voor het eerst in jaren dat in Amsterdam een raadslid wordt vervolgd voor het lekken van geheime informatie.

Mystery Land wil naar Haarlemmermeer

Spinaze2 had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het grote dancefeest Mystery Land zal dit jaar vrijwel zeker in de Haarlemmermeer worden gehouden. Het dansfestijn heeft de afgelopen jaren een zwervend bestaan geleid. Zo werden de laatste afleveringen in de Flevopolder en in het Amsterdams havengebied bij Ruigoord gehouden. In Amsterdam besloeg het festivalterrein vorig jaar bij de tiende editie zo'n 20 voetbalvelden.

Mystery Land is 's lands oudste en een van de grootste (40.000 bezoekers) dancefeesten. Het wordt altijd in augustus georganiseerd door ID&T, dat ook Sensation, Innercity, Shockers en Trance Energy organiseert.

De organisatie van Mystery Land erkent dat het met de gemeente Haarlemmermeer in vergaande onderhandeling is over een meerjarig contract. Een woordvoerder van het muziekfeest zegt dat het voormalige Floriadeterrein bovenaan de lijst staat. Het gemeentebestuur van Haarlemmermeer moet nog een besluit nemen over het verzoek van ID&T.

Olympiakos Piraeus ontslaat trainer Katanec

Srecko Katanec is ontslagen door Olympiakos Piraeus.
De Sloveen was pas drie maanden onder contract bij Olympiakos Piraeus. De reden voor het ontslag van de ex-bondscoach en ex-international zou zijn dat de sfeer er in de club niet op vooruit gegaan zou zijn gegaan sinds zijn komst.
Belangrijkste kandidaat om Katanec op te volgen is Oleg Protasov, een voormalig Olympiakos-speler en de huidige assistent-coach.

Australisch kloonschaap ineens dood

Het eerste in Australië gekloonde schaap, Matilda genaamd, is deze week plotseling gestorven. Het genschaap werd in april 2000 geboren. Matilda is op een zelfde manier gekloond als het schaap Dolly uit Schotland, het eerste gekloonde zoogdier ter wereld.

Wetenschappers van het South Australian Research Institute hebben geen idee waaraan het schaap is overleden. Volgens de onderzoekers mankeerde Matilda tot het moment waarop ze dood werd gevonden schijnbaar niets. Het Australische kloonprogramma wordt gewoon voortgezet.

Doelman positief bevonden

De jonge Spaanse doelman Nauzet Perez Gonzalez, lid van de nationale ploeg onder 18 jaar, is tijdens een dopingcontrole vlak voor een toernooi in Egypte half januari positief bevonden. Het zou gaan om een verboden spierversterkend middel. Hij werd van de selectielijst gehaald met als reden "rugklachten". De 17-jarige Nauzet ontkent iets te hebben genomen.

Fraude Postbank via verhuisbericht

Naast fraude waar eerder melding van werd gedaan op Fok! blijkt er nog een nieuwe vorm van fraude te zijn, met behulp van de verhuisservice van TPG post. Er zijn al een aantal mensen slachtoffer geworden van deze manier van fraude.

Toen er bij een familie elf duizend euro van de rekening werd geschreven kreeg de bank argwaan en informeerde ze of de opname wel klopte. De criminelen hadden het pasje en pincode van de mensen in handen gekregen door een vals verhuisbericht te sturen naar de TPG post. Vervolgens vroegen ze een nieuwe pinpas aan, en plunderden ze de rekening.

De familie die 11.000 euro van hun rekening zag worden afgeschreven kreeg op 4 december een bericht van de postbank dat vanaf 5 december tot en met 31 december de post naar een tijdelijk adres zou worden gestuurd. De familie stuurde vervolgens een brief terug naar de postbank, aannemend dat het een vergissing betrof, met de mededeling niet gebruik te willen maken van de service. In de enkele dagen dat het kostte om het weer terug te draaien waren de ophaal formulieren van de pas al op het valse adres bezorgd.

Voetbalwedstrijd gestaakt door hondenpoep

dondj had ons via de newssubmit het volgende volledig herschreven te melden:

Een wedstrijd in Engeland tussen St Columb en Pelynt begon afgelopen zondag aanvankelijk normaal totdat de scheidsrechter na tien minuten spelen op zijn fluit blies omdat hij vond dat er teveel hondenpoep op het veld lag.

Het thuisspelende team werd daarop ook verzocht het veld meteen van deze objecten te ontdoen. Al snel waren de spelers gewapend met scheppen de poep van het veld aan het halen. Enkele minuten later kon de wedstrijd dan ook weer hervat worden en gewonnen worden door de poepscheppers met 7-1.

Alex Weller, speler van St Columb, verklaarde na afloop van de wedstrijd: "We got a fair bit of banter from the other side and it was not a very nice task making the pitch fit to play." Het team heeft de gemeente gevraagd om iets te doen aan de honden.

Draaideur crimineel harder aangepakt

Draaideurcriminelen mogen niet langer per misdrijf worden afgerekend, dit wil de politie. De criminelen zouden telkens voor hun hele criminele verleden een straf moeten krijgen. De politie wil dossiers aanleggen van deze mensen omdat een strafblad niet meer volstaat. Een rechter zal dan iemand moeten beoordelen naar zijn dossier en hem zo van de straat halen en houden.

De politie denkt dat door deze persoonsgerichte aanpak de criminaliteit met ongeveer 30 procent te verminderen is. Dit alles komt voort uit het beleidsplan Duidelijk en Consequent van de Raad van Hoofdcommissarissen.

Op dit moment komen de draaideurcriminelen steeds snel weer vrij en begaan ze vervolgens weer misdrijven. Dit soort criminelen zou vijf en een half procent van alle criminelen vertegenwoordigen, maar ze plegen wel 46 procent van alle geregistreerde misdrijven. De politie schat het aantal misdrijven per jaar op 4,8 miljoen, jaarlijks vinden er 1,3 miljoen aangiftes plaats.

Juve biedt 7 miljoen plus speler voor Stam

Volgens de Gazetta Della Sport, een toonaangevend sportblad in Italië, zegt dat er bij Lazio Roma een bod voor Jaap Stam ligt. Het zou gaan om zeven miljoen euro en een speler. De gesprekken tussen beide partijen zullen zich volgende week voorzetten. Het is natuurlijk een merkwaardig moment omdat de transferperiode net is afgesloten.
Bekend is dat Stam en zijn zaakwaarnemer enkele rechtzaken hebben lopen tegen Lazio Roma.
Het gaat hierbij om o.a. het salaris van de zaakwaarnemer en het geld dat Stam nog tegoed heeft van Lazio Roma.

Gaspart stapt op bij Barcelona

De voorzitter van Barcelona heeft zijn aanstaande vertrek aangekondigd. Dit heeft Gaspart gezegd na een vandaag gehouden spoedvergadering met het bestuur van Barcelona. Op de algemene ledenvergadering op 1 maart zal hij zijn besluit officieel aankondigen.

Nadat sportief de trainer al de laan uit was gestuurd moest nu Gaspart, voorzitter van Barcelona, eraan geloven. Omdat de roep om zijn aftreden steeds luider werd, heeft Gaspart de eer aan zichzelf gehouden en stapt hij per u juni 2003 op.

Barcelona zal tot 1 juni worden geleid door vice-voorzitter Enric Reyna.


VS vraagt defensie steun aan Nederland

De Verenigde Staten hebben Nederland om militaire steun verzocht in een mogelijke oorlog tegen Irak. Minister Powell deed dat verzoek aan minister De Hoop Scheffer, die nu in de VS is als voorzitter van de OVSE.

Nederland is alleen gevraagd om defensieve en ondersteunende taken te leveren. Om inzet van F-16's is niet verzocht.

Het demissionaire kabinet neemt vrijdag een besluit. Eerder al liet Balkenende weten een dergelijk verzoek te zullen steunen.
Laatste reviews en specials
review
Till is een pijnlijk portret van toen en nu
special
Random Pics van de Dag #897
special
AI Picture Gallery #139
special
Random Pics van de Dag #896
special
Random Pics van de Dag #895
review
Resident Evil 4 (2023)
©FOK.nl e.a.