Ergernis over geintjes met 'te koop'-bord
In Apeldoorn is de diefstal, vernieling en verplaatsing van 'te koop borden' een steeds groter wordende bron van ergernis onder makelaars.
'Ieder weekend worden er wel drie weggehaald. Meestal vinden we ze ook wel terug en van vernieling heb ik tot dusver gelukkig weinig last gehad. Maar het is erg vervelend. Wat opvalt is dat het doorgaans gebeurt rond tien uur 's avonds en op de tijdstippen dat de kroegen weer dicht gaan. Kennelijk gebeurt dit door groepjes jongeren die naar de kroeg gaan.', aldus Hans Hendriks van Makelaardij Hendriks.
Ook andere makelaardijen hebben er last van. 'Alle makelaars hebben er denk ik mee te maken. Wij zo'n tien keer per jaar', aldus Karin Wensink van Makelaardij Wensink. Ook volgens haar spelen kroeggangers daarbij een belangrijke rol. 'Voor onze bordenman is het een uitdaging geworden om vermiste borden terug te vinden. Vaak lukt dat een paar tuinen verderop, of ligt het bord in een container. Soms worden we ook gebeld, als iemand ons bord ergens heeft gevonden.'
Ook Rodenburg Makelaars heeft er veelvuldig mee te maken, zegt Oscar van Schaverbeke. 'Wekelijks komt het een paar keer voor dat borden her en der worden teruggevonden. In andere tuinen bijvoorbeeld, maar ook bij de sloot.' Soms zijn de borden gewoon doormidden gezaagd met een ijzerzaag of is er een auto overheen gereden en kan het de prullenbak in. De borden kosten per stuk 185 euro.
Volgens Oscar van Schaverbeke van Rodenburg Makelaars leidt het soms tot 'verontwaardigde reacties, als bijvoorbeeld een bord staat bij een huurwoning, en dan gaan we er maar even met een bloemetje langs.' Ook Leo Bisterbosch van Makelaardij Bisterbosch geeft aan dat het tot geirriteerde reacties leidt als er een 'te koop bord' in iemands tuin staat. 'Mensen bellen ons soms heel geïrriteerd op als er een bord van ons bij hen in de tuin staat. Net alsof wij in het weekeinde zelf die borden op de verkeerde plek plaatsen. We proberen steeds meer te werken met plakkaten achter de ramen, maar die hebben minder attentiewaarde.'