Eindhoven geeft jongetje gezicht terug

Tijdens archeologische opgravingen bij de Catharinakerk, de stadskerk van Eindhoven, werd onlangs de schedel van een vermoedelijk tien-jarig jongetje gevonden. De gemeente Eindhoven wil het jongetje, dat omstreeks 1300 bij de kerk werd begraven, zijn gezicht teruggeven. Zij hebben de Amsterdamse kunstenares D'Holosy gevraagd het hoofdje te reconstrueren. D'Holosy deed dat ook al eens met het veenmeisje van Yde.

Bij de opgravingen is ook een klein gedeelte van de lijkwade teruggevonden waarin zich een Venetiaans muntje met daarop afbeeldingen van Christus, de doge van Venetië en St. Marcus bevond. Naar aanleiding van deze vondst heeft de gemeente ook besloten de jongen "Marcus" te noemen.

Dankzij sporen DNA die zijn aangetroffen in een melktandje dat nog intact was heeft Prof. dr. Decorte van de Belgische Universiteit in Leuven vastgesteld dat het kind waarschijnlijk chronisch ziek is geweest of misschien zelfs gehandicapt.
"De resultaten van het DNA-onderzoek helpen de kunstenares ook bij de reconstructie van het hoofdje", aldus een woordvoerder van de gemeente.
Volgens Decorte heeft de gemeente tot de reconstructie besloten om een stukje cultuur en geschiedenis in beeld te brengen, vooral ook omdat men graag wil weten hoe de mensen er toen uitzagen.