[Update 3] Kabinet Kok definitief gevallen

Het tweede kabinet Kok bij aantreden, in gelukkigere tijden.

Jojogirl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De val van het tweede paarse kabinet is nabij. Het is zeer waarschijnlijk dat de ministerraad vandaag al, bij elkaar komt, tenminste dat melden welingelichte bronnen rond het kabinet. Verwacht wordt dat het kabinet tijdens dit beraad zal besluiten collectief ontslag bij de koningin in te dienen. De PvdA-ministers hebben gisteravond koortsachtig overleg gehad. En ook de ministers van de VVD kwamen in Wassenaar bij de VVD-leider Dijkstal thuis bijeen voor crisisoverleg.

Minister Pronk van Milieu zal tijdens de ministerraad, of dat nu vrijdag is of eerder, bekend maken of hij nou wel of niet aftreedt. Hij zei dit gisteren na afloop van een overleg met premier Kok. Die had hem op het torentje ontboden, nadat in de media werd gezegd dat hij zal aftreden. Pronk is het niet eens met de conclusie van het NIOD dat het kabinet weinig te verwijten valt als het gaat om de val van Srebrenica. Hij steunt het IKV-standpunt dat Paars I de moslims in de enclave meer steun had moeten bieden om daarmee de genocide te voorkomen.


Ook VVD-minister De Grave van Defensie treedt mogelijk af. Hij heeft zijn besluit gisteren al kenbaar gemaakt aan VVD-leider Dijkstal. Vandaag wordt naar verwachting de fractie daarover ingelicht. Die vergadering staat gepland om half 11.

Om 10.15 een zal er een extra nieuwsbulletin zijn op RTL 5 over deze kwestie. Om 11:00 is er een extra journaal ingepland op Nederland 1 en 2.

Update1 10.20
Premier Kok beslist vanmorgen of anders vroeg in de middag of hij het kabinet bijeenroept voor crisisberaad (waarschijnlijk rond 11.00 uur), zo meldt de RVD. Momenteel overlegt hij met vicepremiers Borst en Jorritsma. Hij heeft reeds overleg gepleegd met de politieke leiders van de coalities.

Deze crisis is grotendeels gekomen door de Grave en Pronk. Daardoor is alles in stroomversnelling gekomen. Alles had rustig afgewikkeld kunnen worden maar dat was na de uitspraken van de heren, niet meer mogelijk.

Er valt zeer waarschijnlijk niets meer te redden het kabinet valt uiteen. (dus weer geen 2 periodes hetzelfde kabinet, dat is overigens nog nooit gebeurd)

Update 14.45
Het ANP meldt inmiddels dat het kabinet is gevallen. Het wachten is op Premier Kok die binnen afzienbare tijd een verklaring zal geven.

Update 14.54
Zoals verwacht heeft Premier Kok zojuist de val van het kabinet aangekondigd.

Zie ook: Dit topic op het forum en dit topic.