El Moumni op 25 maart voor rechter

Imam Khalil el Moumni moet zich op 25 maart voor de rechtbank in Rotterdam verantwoorden voor zijn omstreden uitspraken van vorig jaar.

In het tv- programma Nova zei El-Moumni begin mei 2001 dat homoseksualiteit een schadelijke ziekte is voor de samenleving. Verder zei hij onder meer dat als deze ziekte zich onder de jeugd verspreidt, de mens zal uitsterven. "Als straks ouderen niet meer actief zijn in de voortplanting, wie maken dan nog kinderen als mannen onderling trouwen en vrouwen ook." In een door El Moumni geschreven boekwerk met een aantal van zijn preken noemde hij Europeanen lager dan honden en varkens omdat zij homoseksualiteit toestaan.

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam denkt te kunnen aantonen dat de imam anderen bewust heeft aangezet tot haat dan wel belediging.

De advocate van El Moumni, L. van den Puttelaar, noemde het in december beschamend om te moeten constateren dat ''in dit in toenemende mate intolerante land'' haar cliŰnt is aangeklaagd door het OM. Volgens haar geeft het geen pas om een geestelijke voor de rechter te laten verschijnen om verantwoording af te leggen over de uitleg van religieuze geschriften.