Aardschok in Alkmaar

In Alkmaar en omgeving heeft zich zondagmorgen even voor negen uur een lichte aardschok voorgedaan. De schok duurde tien tot vijftien seconden en was tot in Heerhugowaard te voelen. Over mogelijke schade en slachtoffers is nog niets bekend.

De seisimische stations van het KNMI in Alkmaar hebben de beving geregistreerd. Een woordvoerder denkt aan een schok met een kracht op de schaal van Richter van 3 of hoger.

De politie Noord-Holland Noord wordt volgens een woordvoerder veelvuldig gebeld door verontruste mensen die de lichte trillingen gevoeld hebben. Als gevolg van de schok viel in de ruime omgeving (tot aan Den Helder) enkele minuten het signaal van de kabeltelevisie uit.

Zeven jaar geleden voelde de regio Alkmaar eveneens stevige trillingen van de aarde. Het KNMI noteerde toen op 6 augusutus en 21 september schokken. De tweede was de zwaarste met een kracht van bijna 3,2 op de schaal van Richter. Er waren toen 150 meldingen van lichte schade, merendeels scheuren in vloeren, muren en tegels.