DNA-test tegen vreemdgaan

Voor het eerst zal DNA-onderzoek in de Verenigde Staten mogelijk een beslissende rol spelen in een echtscheidingsprocedure. De 57-jarige Nanette Sexton hoopt dat laboratoriumonderzoek zal uitwijzen dat haar zeventien jaar oudere echtgenoot Richard Bailey is vreemdgegaan.

Sexton, die de vierde vrouw is van Bailey, heeft bevlekt beddengoed voor onderzoek naar een lab gestuurd. Ze is ervan overtuigd dat haar man, een demente multimiljonair, haar bedrogen heeft met zijn derde echtgenote. Een eerste test, die afgelopen week aan de rechter is voorgelegd, heeft al uitgewezen dat het laken genetisch materiaal bevat van Bailey en een tweede persoon, die zeker niet Sexton is.

De uitkomst van het onderzoek is van belang omdat het echtpaar afgelopen jaar een extra clausule heeft opgenomen in het huwelijkscontract, dat uit 1993 stamt. Volgens die clausule heeft Sexton na een scheiding recht op een jaarlijks bedrag van rond de 180.000 dollar. Voorwaarde is wel dat ze moet aantonen dat haar man is vreemdgegaan. Volgens critici schendt het DNA-onderzoek de privacy van Bailey.