Chauffeur enige erfgenaam blueskoning

De royalty's van de albums van bluespionier Robert Johnson moeten worden uitgekeerd aan een gepensioneerde vrachtwagenchauffeur in de Amerikaanse staat Mississippi.
Het hooggerechtshof in de staat heeft dat bepaald. Daarmee komt een eind aan een lange twist om de rechten op het overgeleverde materiaal van Johnson, die wordt beschouwd als de grondlegger van de bluesmuziek.

Het hof achtte bewezen dat Johnson (1911-1938) in 1931 het bed heeft gedeeld met de moeder van chauffeur Claud Johnson. De rechter baseerde zich daarbij op de verklaring van een getuige, die zegt te hebben gezien dat de moeder ongeveer negen maanden voor de geboorte van Claud de liefde bedreef met de bluesartiest, verantwoordelijk voor klassiekers als Love in Vain, Me and the Devil Blues, Crossroads Blues en Rambling on My Mind.

Johnson overleed in 1938 op 27-jarige leeftijd, volledig platzak. Hij liet geen testament na, maar wel een veertigtal opnames. Na zijn dood is dat werk zeer populair geworden en maakte Johnson school. Muddy Waters en Elmore James zetten zijn nummers op hun repertoire. De afgelopen decennia hebben onder meer Eric Clapton, Led Zeppelin, de Rolling Stones en de Red Hot Chili Peppers zijn werk vertolkt. Als enig erfgenaam heeft Claud Johnson nu recht op circa 1 miljoen dollar aan royalty's

Claud Johnsons moeder, wijlen Virgie Jane Smith Cain, verklaarde in 1992 onder ede dat de zanger de vader van haar zoon was. Haar jeugdvriendin bevestigde dat in 1998 voor de rechtbank: zij was getuige geweest van de liefdesdaad.

Twee anderen die aanspraak maken op de rechten over Johnsons werk hebben de beslissing van het hof bekritiseerd. Zij vinden dat het hof DNA-onderzoek had moeten laten verrichten om vast te stellen of Claud Johnson werkelijk de zoon van de bluespionier is. De rechter stelde echter dat davrijwel onmogelijk is omdat niet bekend is waar Johnson begraven ligt. ,,Voor zover wij weten ligt hij begraven langs de kant van de snelweg zodat 'zijn oude boze geest een Greyhound-bus kan pakken en vertrekken''', zo haalde rechter Mike Mills een tekst van Johnson aan.

De doodsoorzaak van Johnson is niet met zekerheid bekend. Gezegd wordt dat hij syfilis had, maar ook wordt beweerd dat hij zou zijn vergiftigd door de jaloerse echtgenoot van een van de vrouwen met wie hij een verhouding had.

Vies menneke die Johnson