ING vraagt bonussen terug
ING wil dat werknemers hun bonussen teruggeven. De bank-verzekeraar vraagt de leiding van het bedrijf hun variabele beloning over 2008 in te leveren. 'Dit is een moreel appèl', zegt ING-topman Jan Hommen.
Verder betaalt ING over 2009 voorlopig geen bonussen uit. ING maakt dit vandaag bekend aan het personeel. In Den Haag is de laatste tijd de ergernis over de bonussen bij banken die overheidssteun ontvangen, enorm toegenomen.
"Pas als er een nieuw beloningsbeleid is, zullen we variabel belonen", zegt Hommen. "Maar dan alleen als het resultaat van de ING Groep in totaal positief is." Dat is begin 2010 bekend. Nu kan het bedrijf als geheel verlies lijden, terwijl bepaalde afdelingen toch extra worden beloond.
Hommen zegt in een gesprek met de Volkskrant dat hij de commotie van de afgelopen dagen over het bonussenbeleid van ING 'zeer betreurt'. Volgens hem zijn de honderdduizend aandelen die de nieuwe financiële topman Patrick Flynn van ING krijgt, niet als een bonus aan te merken. "Hij krijgt een vergoeding voor wat hij bij zijn oude werkgever achterlaat", aldus Hommen. Ook Flynn krijgt dit jaar geen bonus.
Over 2008 heeft ING 300 miljoen euro aan bonussen betaald aan veertigduizend medewerkers. Volgens Hommen, die de bonussen met tegenzin verstrekt, is het onmogelijk ze allemaal te schrappen. Jan Kalff, voormalig bestuursvoorzitter van ABN Amro, zei gisteren in Buitenhof dat door de staat gesteunde banken naar de rechter kunnen stappen om te proberen de betalingen ongedaan te maken.
Volgens Hommen zit ING in verschillende landen met eigen regelingen. "Als we alleen in Nederland actief waren, was het eenvoudiger geweest." Ook vreest hij dat het vertrouwen waarop het bankbedrijf is gestoeld, wordt ondermijnd als afspraken met werknemers niet worden nagekomen.
Hommen wordt eind april door de aandeelhouders gekozen tot voorzitter van de raad van bestuur. Volgens hem zijn managers bereid hun bonus over 2008 in te leveren.
"We vragen daarom aan de top-1.200 om van hun bonus af te zien", zegt Hommen. Hij heeft geen concrete verwachting over het aantal managers dat aan deze oproep gehoor zal geven.
In april 2010 verwacht hij een nieuw beloningsbeleid voor vrijwel alle werknemers van ING te presenteren. "De criteria moeten in grote lijnen overeenkomen met het beloningbeleid van de raad van bestuur. Bij deze opzet doen we een beroep op de vakbonden."
Daarna krijg je te horen dat je bij de 2700 ontslagen behoort, door wanbeleid van de top van je bedrijf.
- eerst een bonus, krijg je heel nederland over je heen
- dan krijgt je nieuwe baas 1,3 miljoen aan aandelen
- dan moet jij je bonus terug betalen
nice!
Het grote probleem is vooral dat een en ander echt totaal niet meer uit te leggen valt aan het volk. Het is niet alsof inhouden van bonussen de crisis gaat oplossen of iets dergelijks.
[ironisch]2008 moet een heel goed jaar zijn geweest voor die bankiers?? [/ironisch]
Wie moeten er nu de bonussen inleveren ... dat zijn de lagere managers die niet zo'n aandelen pakketje cadeau kregen bij hun aanstelling. Veel van die managers hebben er jaren over gedaan zover te komen door 60, 70, 80 uur per week voor de zaak te werken.
Maak daar maar een wet van !
Maar om nu een bonus uit te betalen, en weer terug te vorderen terwijl een nieuwe financiele topman het geld mee naar huis neemt is ook niet echt slim.
Lekker makkelijk.
We vergeten voor het gemak dat deze "werknemers" gewoon keihard gewerkt hebben voor die bonus. En dat als er in Amerika niet zoveel fout gegaan was er nu niets aan de hand was geweest en niemand ooit een woord gerept had over die bonussen aan de gewone managers.
Dat men de enorme bonussen aan de top aan wil pakken is een ander verhaal het is ergens van de gekke dat het mogelijk is iemand een bonus te geven van meer als een half miljoen. Maar puur marktconform gezien ontkom je er niet aan.
Dit bonusprobleem kan alleen aangepakt worden als men wereldwijd regels op gaat stellen betreffende bonusregelingen echter zie ik dit niet tot nooit gaan gebeuren.
ING is nog steeds een zelfstandige onderneming anders is dat bij ABN-Amro dat volledig in handen is van de overheid. Daar heeft men wat te vertellen maar niet bij ING... Dat is ook het probleem van deze regering. Zij hebben bedacht dat het toch heel sociaal zou zijn als iedereen even veel zou verdienen of in ieder geval dicht bij elkaar. Een soort communistisch idee dus.
WAKE UP!!!! dat willen we helemaal niet! Als jouw baas je morgen 1000,- euro meer salaris biedt omdat je elders beter kunt gaan verdienen zeg je dan ook: Nee doe maar niet hoor... Want het is crisis.
Daarnaast staat de overheid voor 80% garant voor risicovolle hypotheken die ING in Amerika heeft verstrekt. Als de amerikaanse burger zijn hypotheek niet kan betalen mag de nederlandse burger deze mooi ophoesten. Altijd lachen met die Bos.
Hierin staat precies beschreven hoe deze kapitaalinjectie is opgebouwd! De overheid wordt er echt niet slechter van...
Aandelen kopen = Geld uitlenen in ruil voor een stuk papier. Bij winst keert men dividend=rente uit.
http://74.125.77.132/search?q=cache
Hierin staat precies beschreven hoe deze kapitaalinjectie is opgebouwd! De overheid wordt er echt niet slechter van...
Heb je het verslag gelezen dan???
Soort van "Wij van WC eend, adviseren WC eend."
Ze hebben geen foute gemaakt, konden het niet zien aankomen, er is niks aan de hand, we worden er met zijn allen beter op. Die onzin gelooft toch niemand, mag ik hopen.
Want de gemiddelde werknemer van een bank is te vergelijken met een bankovervaller?
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd op FOK.nl. Als je nog geen account hebt kun je gratis een FOK!account aanmaken