'Financiën moet met belastingverschuiving een schuldenexplosie voorkomen'
In een onlangs verschenen rapport adviseren topambtenaren politieke partijen om te bezuinigen óf belasting te verhogen om de Nederlandse economie te beschermen tegen het stijgende begrotingstekort. Om een schuldenexplosie in 2030 te voorkomen is er nu lef en sturing nodig van het Ministerie van Financiën. Een belastingenverschuiving van arbeid naar grondstofgebruik stimuleert de arbeidsmarkt én helpt de economie verduurzamen.
In plaats van klakkeloos korten, geld printen of belastingen verhogen, kan de overheid beter belastingen verschuiven van arbeid naar grondstofgebruik. Dat veroorzaakt namelijk een directe stimulans op arbeidsparticipatie, toename van koopkracht en het bevordert investeringen in duurzame bedrijfsmodellen.
Maar de Belastingdienst verandert maar moeilijk mee met de tijd. Arbeid wordt nog altijd zwaarder belast dan milieuvervuiling. Als gevolg van deze verkeerde financiële prikkels worden schulden doorgeschoven naar toekomstige generaties.
Dat moet en kan anders. Verschuiving van belasting op arbeid naar grondstoffen bleek al een effectief middel in het door denktank The Ex’tax Project gepubliceerde Deltaplan Belastingen (2021) en in de Europese Taxshift analyse (2022). Meerdere politieke partijen vragen erom. En ook Marnix van Rij, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst, heeft het positief ontvangen. Waar wachten we op?
Het Ministerie van Financiën moet doorpakken. Als er nu geen ferme keuzes worden gemaakt, zal het begrotingstekort verder oplopen en wijken we ver af van de gestelde koers voor klimaat en werkgelegenheid. Met grote gevolgen voor huidige en toekomstige generaties.