Johan is een homo!


Tijdens de research voor mijn column van afgelopen week, belandde ik op de Wikipedia-pagina van voormalig bijna-topzwemmer Johan Kenkhuis. Ik was op zoek naar zijn palmares om te controleren of ik hem in mijn column wel terecht bekritiseerde. Ik vond wat ik zocht, maar verliet geïrriteerd de pagina. Niet vanwege de prijzenkast van de Vriezenvener, maar van een geheel onverwacht zinnetje op zijn Wiki:

Serieus? Dát staat op zijn Wiki? In een land waar mannen grondrechtelijk het recht hebben te trouwen met mannen en vrouwen met vrouwen; waar homo’s en hetero’s gelijke rechten hebben en gelijken zíjn, meldden we het schijnbaar nog altijd als bijzonderheid. Johan Kenkhuis is homo, nou en? Hij heeft ook een hoofd, dat wordt ook niet vermeld op Wikipedia.

Ik vind Ranking the Stars een amusant programma. Een paar weken geleden was er aflevering waarin de stelling luidde: Wie heeft er wel eens geëxperimenteerd met dezelfde sekse? De B-sterren stonden in de rij om te vertellen hoe open minded ze waren. De middelmatige rapper Yes-R mocht het spits afbijten: “Ik heb echt niks tegen homo’s, ik vind het supergezellige gasten.” Niet veel later kreeg André Hazes Junior de beurt om zijn debiele duit in het zakje te doen: “Ik heb echt niets tegen homo’s, want ik vind ze bloedgezellig, ook om mee te stappen. Ik moet er niet aan denken, maar nogmaals ik vind ze heel gezellig.” Hoe belachelijk wil je het hebben? Ik word echt agressief van dit soort valse homofilie-sympathisanten. Dat afschuwelijke halfzachte geaai. Homo's zijn klootzakken, achterbakse honden, idioten. Lesbiennes zijn teven, trutten en sukkels. Net mensen en precies als hetero’s dus, niets bijzonders aan.

Het is een bespottelijke contradictie. Iets verbijzonderen om aan te tonen dat het heel normaal is. Terwijl de politiek tonnen, of misschien wel miljoenen, pompt in de homo-emancipatie, doen zij rustig mee aan deze contradictie. De meeste partijen zeggen de emancipatie vre-se-lijk belangrijk te vinden, maar een deel vindt niet dat dat betekent dat je de weigerambtenaar de laan uit moet sturen of moet verplichten gelijke paren te trouwen. Want dat kan gebeuren uit een diepe overtuiging. Krankzinnig. Mocht mijn kapper vanuit een diepe overtuiging geen Joden willen knippen, dan is de salon te klein. Het zou me niet verbazen als de niet-per-se-tegen-de-weigerambtenaar-partijen als eerste Kamervragen stellen. 

Als de mensen, van alle geaardheid, en ook politici nu eens gewoon hun bek hielden en stopten te verbijzonderen, dan zou er al een flinke sprong worden gemaakt wat betreft de homo-emancipatie. Want negen van de tien initiatieven missen hun doel. Laat al die bootjes van dat gênante homocarnaval op de Amsterdamse grachten zinken, verbrand die regenboogvlag; verbied Roze Maandag op de Tilburgse kermis en alle andere roze dagen. Kiss-inns zijn een sneue vertoning, je moet als homo of hetero gewoon niet gaan zitten bekken op een terrasje, hou op. Wees niet zo lichtgeraakt en betrek niet alles op je geaardheid. Collega DriekOplopers maakte daarover een rake vergelijking: [het is] net als de neger die door rood rijdt en dan tegen de politieagent zegt dat hij op de bon wordt geslingerd wegens zijn huidskleur.

Over negers gesproken, Morgan Freeman vat mijn hele verhaal in een zin samen. Zijn uitspraak gaat dan wel over racisme, maar er is weinig verbeeldingskracht voor nodig om het op geaardheid toepasbaar te maken.
“How are we going to get rid of racism...?”
“Stop talking about it. I’m going to stop calling you a white man. And I’m going to ask you to stop calling me a black man.”