Homo incognito

Column door AryaMehr

Intellectueel lichtgewicht Ehsan Jami ontsluierde maandag fier in de NRC Next dat hij van plan is om volgend jaar een film over homoseksualiteit binnen de islam op te nemen. Het script zou zelfs al klaarliggen. De 22-jarige Iraniër doet met deze onthulling steeds meer denken aan Ayaan Hirsi Ali, het oud-kamerlid van de VVD die niets wist te presteren in Nederland maar nu wel een riant salaris opstrijkt met haar rol binnen een Amerikaanse denktank. De ophef rondom Ehsan Jami heb ik nooit zo goed begrepen. Het obscure comiteetje geniet de steun van een aantal gekrenkte zieltjes en gaat, naar het zich nu laat aanzien, weinig tot niets bijdragen aan de nakende tweedeling binnen de Nederlandse maatschappij. Sterker nog, de tweedeling zal alleen maar groter worden.

Ehsan Jami wil een lans breken voor de homo's met een islamitische achtergrond. Daar moet haast wel iets anders achter zitten. Als geboren moslim heb ik nooit last gehad van de extremen van de islam, zelfs niet toen ik openlijk bekende dat ik van de gematigde islam ben overgestapt naar het agnosticisme. De neiging om de denkwijze van andere mensen te matigen -die van fundamentalisten die hevig blijven volharden in hun geloof- heb ik ook niet. Als ze homo's willen verketteren dan doen ze dat maar, alsof mijn afkeuring daar iets aan gaat veranderen. Maar Ehsan Jami vindt dat hij iets moet doen aan de houding van (bepaalde) islamieten jegens homoseksualiteit, en tussen neus en lippen door hoor je hem ook weleens kwetteren over vrouwen die onderdrukt worden. Onderdrukking van vrouwen. Was dat niet het stokpaardje van eerder genoemde Ayaan Hirsi Ali? Juist omdat zij zelf hiermee te maken had in haar verleden?

Ik kan me niet aan de gedachte ontrekken dat we hier te maken hebben met een latente homo die zijn gevoelens geen plaats kan geven en daarom onderdeel is geworden van het grote islamprobleem in Nederland. Ja, Ehsan Jami is homo! Dat durf ik te stellen en ik geloof niet dat deze stelling bezijden de waarheid is.

Maar behalve homo is Ehsan Jami ook een beetje zielig. Hij is de spil geworden in de polemiek van anti-islamieten en linkse filantropen. Een sleutelrol binnen dit verhaal is weggelegd voor de Leidse Hoogleraar Afshin Ellian, de man die als adviseur optreedt van Ehsan Jami en deze homofiele dwaalgeest heeft gebombardeerd tot zijn protégé. Ehsan Jami, spreekpop en homo. De grenzen die Afshin Ellian in eigen persoon niet durft op te zoeken, passeert hij middels de tomeloze naïviteit van zijn serviele volgeling. "Ik hou van hem," zei Ehsan Jami in de krant over Ellian. Zou die liefde wederzijds zijn?

Er is een comité opgericht voor afvallige moslims. De initiator heet Ehsan Jami, een karakterloos homootje uit Iran, bang om voor zijn seksuele aard uit te komen. Maar dit comité kent slechts één geestelijke vader: Afshin Ellian.
Spreekpop, homo, anti-moslim en menselijk schild. Dat gun je niemand.

Wanneer komt "het comité van de tolerantie van de islamitische homo" eigenlijk, dat is het enige clubje dat Jami hoort te leiden. Daar gaat het hem uiteindelijk allemaal om.