FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 oktober 2024

Halsema geschokt door rapport dodelijke steekpartij verwarde man

In de Amsterdamse Robert Scottstraat werd vorig jaar zomer een 25-jarige man doodgestoken door zijn verwarde buurman, een andere man raakte hierbij zwaargewond. Naar aanleiding van de dodelijke steekpartij werd er een onderzoek gestart over de aanloop van het incident.

Uit dat rapport kwam naar voren dat instanties beter hadden samen moeten werken en dat ze meer hadden moeten communiceren met de buren die de overlast meldden. Ook bleek dat de dader, Tolga Ö., al ruim vijftien jaar bekend was bij de politie. 

Halsema noemt de uitkomsten van het onderzoek schokkend. "Alle omstandigheden leidde er toe dat een groot aantal instanties soms iets wel en soms iets niet, maar uiteindelijk allemaal niet precies van elkaar wisten wat er speelde. Dat is zeker niet goed gegaan." 

'Fundamenteel probleem'

Volgens de burgemeester zit er een 'fundamenteel probleem' achter dit soort incidenten. "Dat is dat het bureaucratische systeem waar de verantwoordelijkheid op rust te gefragmenteerd is en onvoldoende sturing kent." Zo zijn er veel verschillende instanties die moeten samenwerken en meerdere meldpunten waar bewoners een melding kunnen doen. "Dat moet anders. Er moeten minder meldpunten komen en we moeten van elkaar weten wat er loopt."

Een van bevindingen van het onderzoek was dat buurtbewoners 'meldingsmoe' werden, omdat er voor hun gevoel niet iets met de meldingen werden gedaan. Halsema begrijpt dat en vindt het kwalijk. "We moeten melders er beter bij betrekken en serieuzer nemen. Ik wil er heel grondig naar gaan kijken en er is een systeemverandering nodig."

Time-outwoningen

Het incident in de Robert Scottstraat is een van de voorbeelden waar het uiteindelijk misliep tussen een verwarde buurtbewoner en omwonenden. Maar bewoners in buurten waar veel sociale woningbouw is hebben regelmatig problemen met het groeiend aantal ernstig verwarde mensen. Buurtbewoners leven daardoor soms in angst. 

Erik Gerritsen, directeur van woningcorporatie Ymere, is dan ook bezorgd over de verwarde personen. "We moeten sneller ingrijpen voordat het echt uit de hand loopt", liet hij eerder in een interview met AT5 weten. Hij pleitte daarin voor zogenoemde time-outwoningen. "We halen de verwarde personen uit hun woning en zetten er een goed team op, ze worden behandeld en worden weer gestabiliseerd. Ze kunnen eventueel later weer terug naar hun woning of naar een andere wijk die minder belast is."

De burgemeester is het met de Ymere-directeur eens. "We zijn volgens mij nu bezig om te kijken hoe we dit, ondanks de hoge woningnood, mogelijk kunnen maken. Met de zorginstellingen die deze mensen moeten begeleiden wordt ook gesproken."

Nieuwsuur maakte onderstaande reportage over de achtergronden van dit drama:

Netanyahu's vakantiehuis geraakt door drone uit Libanon

Zaterdag heeft Hezbollah een drone gelanceerd richting een woning van de Israëlische premier Netanyahu in de noordelijke Israëlische stad Caesarea, zei zijn woordvoerder. Netanyahu was op dat moment niet in de omgeving van zijn vakantie-huis en er zijn geen slachtoffers gevallen.

Eerder zei het Israëlische leger dat er een drone was gelanceerd vanuit Libanon en dat deze een gebouw had geraakt. Het was niet meteen duidelijk welk gebouw het betrof. Twee andere drones die Israëlisch grondgebied overstaken, werden onderschept, zei het leger. De drone-aanval is niet opgeëist door Hezbollah of een andere militante groepering.

F1: Verstappen wint fraaie sprintrace in Austin

Max Verstappen heeft de sprintrace van de Grand Prix van de Verenigde Staten gewonnen. De Nederlander leidde de fantastische wedstrijd van start tot finish en breidde in de titelstrijd zijn voorsprong uit op Lando Norris die als derde eindigde. Carlos Sainz reed een prachtige wedstrijd en greep na enkele puike inhaalacties de tweede positie.

Verstappen startte de sprintrace vanaf poleposition terwijl Alexander Albon na de problemen van gisteren vanuit de pits vertrok. Verstappen was goed weg en pakte de eerste positie voor Norris die na de eerste bocht de binnenzijde koos en zo George Russell verschalkte. Nico Hülkenberg kende een slecht vertrek en zakte terug van zes naar negen. Daarvoor vochten Charles Leclerc en Sainz om plek vier waarbij het duo elkaar meermalen inhaalde.

Verstappen reed langzaam weg bij Norris die Russell volop in zijn spiegels had. Daarachter passeerde Sainz na vijf ronden Leclerc, maar het duo was wel de aansluiting met de rijders voor hun kwijt. Door de strijd tussen Norris en Russell wist Sainz de aansluiting wel te vinden en in de negende ronde de derde positie te grijpen. Een ronde later wist Leclerc op eenzelfde manier de vierde plek over te nemen. Daarachter waren heerlijke gevechten onder meer tussen Yuki Tsunoda en Oscar Piastri waarbij de Japanner zijn VCarb heel breed maakte.

Verstappen was na negentien ronden overduidelijk de beste, voor Sainz die een foutje van Norris in de voorlaatste ronde genadeloos afstrafte. In de slotronde probeerde Leclerc het nog voor plek drie, maar kwam net tekort. Russell werd vijfde, voor Hamilton, Kevin Magnussen en het laatste punt ging naar Nico Hülkenberg.

Zwemmer Corbeau vierde in World Cup, Marchand benadert oud wereldrecord

De tweede dag van de World Cup kortebaanzwemmen in Shanghai heeft geen Nederlands succes opgeleverd. In de series kwamen er maar drie in actie en dat leverde welgeteld één finaleplek op in het Chinese water.

50m schoolslag mannen
Caspar Corbeau was zaterdag de enige Nederlandse finalist, hij tikte in 26,15 seconden netjes als vierde aan - Arno Kamminga ging er met de veertiende tijd in de heats uit. Thuisheld Qin Haiyang was in 25,38 seconden de beste, voor de Wit-Rus Ilya Shymanovich (25,51) en de Chinees Sun Jiajun (25,79).

400m wisselslag vrouwen
Mary-Sophie Harvey was met afstand de beste: de Canadese won in 4:28,03 minuten, ruim voor de Slowaakse Nikoleta Trnikova (4:44,81) en de Maleisische Tan Rouxin (4:55,27).

1500m vrije slag mannen
Ook hier vrij weinig spanning: de Amerikaan Charlie Clark domineerde en won in 14:40,57 minuten, voor de Australiër Benjamin Goedemans (14:48,46) en Kregor Zirk uit Estland (14:54,47).

50m rugslag mannen
In een prima finale was de Australiër Isaac Cooper in 22,75 seconden het snelst. De Zuid-Afrikaan Pieter Coetze werd in 22,95 seconden tweede, voor de Chinese veteraan Xu Jiayu (22,98).

200m vrije slag vrouwen
Winst voor Hong Kong en wel in de persoon van Siobhan Haughey in 1:51,46 minuten. Harvey pakte weer een podiumplek, tweede in 1:53,36 minuten, voor de Chinese Kong Yaqi (1:55,21).

200m wisselslag mannen
Leon Marchand deed een poging het twaalf jaar oude wereldrecord van Ryan Lochte te verbeteren, maar dat lukte de Fransman niet: met 1:50,30 minuten bleef hij er zo'n tweederde van een seconde boven. De Brit Duncan Scott werd in 1:51,08 tweede, voor de Zwitser Noé Ponti (1:51,78).

100m rugslag vrouwen
Regan Smith vertrok op wereldrecordschema, maar de Amerikaanse kon dat niet helemaal volhouden: met 54,89 seconden bleef ze één derde van een seconde boven het record van vorige maand. Landgenote Beata Nelson werd in 56,26 tweede, voor Ingrid Wilm uit Canada (56,64).

50m vlinderslag vrouwen
De Amerikaanse Kate Douglass bleef in 24,54 seconden maar 0,16 seconden boven het vijftien jaar oude wereldrecord en pakte dus de winst, voor de Chinese Zhang Yufei (24,94). Plek drie werd gedeeld door de Chinese Yu Yiting en de Australische Lily Price (beiden 25,07).

100m vlinderslag mannen
Olympische held Pan Zhanle moest het doen voor de thuisfans, maar in 46,35 seconden werd hij tweede, nét achter de Italiaan Thomas Ceccon (46,32). Plek drie ging in 46,59 seconden naar Coetze, Nyls Korstanje strandde met een negentiende tijd in de heats.

100m schoolslag vrouwen
Tang Qianting was met afstand de beste en in 1:02,53 minuten kwam de Chinese zelfs tot op 0,17 seconden van het wereldrecord, dat in 2013, 2014 én 2016 eens gezwommen werd. De Russische Alina Zmushka werd in 1:04,48 tweede, voor de Zuid-Afrikaanse Rebecca Meder (1:05,25).

200m vlinderslag mannen
De afsluiter van de dag werd wellicht de mooiste finale, in 1:51,24 nipt gewonnen door de Amerikaan Trenton Julian. De Zuid-Afrikaanse legende Chad le Clos werd in 1:51,46 tweede, voor de Italiaan Alberto Razzetti (1:51,88).

Armoede is een keuze

Armoede is al eeuwenlang een realiteit in Nederland en lijkt bijna onvermijdelijk te zijn. Hoewel politici vaak uitspreken dat niemand in armoede zou moeten leven, blijven concrete plannen om armoede volledig uit te bannen uit. Dit roept de vraag op: kunnen regeringen armoede niet effectief bestrijden, of willen ze dat simpelweg niet?

Economen en experts stellen duidelijk dat armoede wél degelijk bestreden kan worden. De overheid heeft namelijk de mogelijkheid om een groot deel van de bevolking boven de armoedegrens te tillen door simpelweg uitkeringen, toeslagen of het minimumloon voldoende te verhogen. Deskundigen stellen ook dat dat best mogelijk is. Volgens Egbert Jongen, hoogleraar aan de Universiteit Leiden, kan de overheid het grootste deel van de Nederlanders uit de armoede halen. Ook Anna Custers, lector armoede-interventies, benadrukt dat het mogelijk is om een waardig inkomen voor iedereen te garanderen als de politieke wil er is.

Maar die politieke wil ontbreekt. De belangrijkste reden hiervoor is de hoge kosten die gepaard gaan met het verhogen van de laagste inkomens. Om dit te financieren, zou de belasting op hogere inkomens of vermogens moeten stijgen en mogelijk zou zelfs de middenklasse moeten bijdragen. Dit is politiek gezien een zeer gevoelig onderwerp, omdat het steun van belangrijke kiezersgroepen zou kosten. Politici zijn vaak huiverig om deze groepen financieel te belasten, zelfs als dat ten goede zou komen aan de bestrijding van armoede. Daarom blijft de politieke focus slechts beperkt tot het voorkomen van een stijging van armoede, zonder het probleem echt aan te pakken.

Daarnaast zijn er zorgen dat hogere uitkeringen of toeslagen de prikkel om te werken verminderen. Hoewel deze zorg genuanceerder is dan vaak wordt aangenomen, blijft het een belangrijk argument in politieke discussies. Ook speelt de ‘herverdelingsparadox’ een rol, waarbij succesvolle armoedebestrijding vaak afhankelijk is van het betrekken van de middenklasse bij de herverdeling van rijkdom. De vrees bestaat dat het draagvlak voor armoedebestrijding wegvalt als uitsluitend de allerlaagste inkomens worden geholpen.

De Amerikaanse socioloog Matthew Desmond gaat zelfs een stap verder. Hij stelt dat armoede blijft bestaan omdat midden- en hogere inkomens niet bereid zijn om hun eigen privileges op te geven. Dit varieert van afhankelijkheid van goedkope arbeid tot het behoud van fiscale voordelen zoals de hypotheekrenteaftrek. Volgens Desmond is armoede in rijke landen geen gevolg van onmacht, maar van onwil.

Het Nederlandse kabinet-Rutte IV toonde tijdens de energiecrisis aan dat armoede wel degelijk kan worden verminderd, maar koos er toen voor om brede maatregelen te nemen, zoals belastingverlagingen en energiecompensaties, die ook ten goede kwamen aan hogere inkomens. Deze aanpak illustreert een bredere politieke strategie: om armoede te verminderen, worden vaak maatregelen genomen die de hele bevolking helpen, in plaats van gerichte steun voor de allerarmsten.

Ondanks dat er beleidsadviezen liggen, zoals die van de Commissie sociaal minimum, die aangeven dat de verhoging van het minimumloon en toeslagen armoede aanzienlijk kan terugdringen, blijft de politieke wil om dergelijke stappen te zetten beperkt. Dit komt omdat het aanpakken van armoede niet zonder offers komt, en die offers blijken de afgelopen jaren telkens te zwaar te wegen voor politici.

De huidige coalitie heeft expliciet aangegeven dat zij het armoedepercentage niet verder wil laten dalen, maar enkel wil voorkomen dat het stijgt: een fundamenteel gebrek aan ambitie om armoede uit te bannen. De politieke realiteit is dat hoewel armoede kan worden bestreden, de regeringen ervoor kiezen dat niet te doen, uit angst voor de politieke en economische consequenties.

Het probleem is niet dat armoede onvermijdelijk is, maar dat de politieke wil om die effectief te bestrijden ontbreekt. Politici kiezen ervoor om de status quo te handhaven, waarbij armoede weliswaar wordt beperkt, maar nooit volledig wordt opgelost.

Retoriek Harris en Trump radicaliseert verder

Met nog slechts twee weken te gaan tot de Amerikaanse presidentsverkiezingen, zijn de Democratische kandidaat Kamala Harris en de Republikeinse kandidaat Donald Trump verwikkeld in een felle strijd die de diepe politieke kloof in het land illustreert. Beide kandidaten proberen elk mogelijk voordeel te behalen. Ondertussen blijven beide kandidaten hun retoriek aanscherpen. Trump noemt zijn tegenstanders ‘de vijand van binnenuit’ en hij dreigt met het inzetten van militaire middelen tegen politieke opponenten. Harris noemt op haar beurt Trump ‘instabiel en losgeslagen’ en zijn opvattingen ‘fascistisch’.

In de afgelopen week heeft Trump zijn aanvallen op politieke tegenstanders geïntensiveerd. In een toespraak in Coachella, Californië, een staat waarvan verwacht wordt dat Harris deze overtuigend zal winnen, noemde hij de Democratische congreslid Adam Schiff expliciet ‘de vijand van binnenuit’. Tijdens een interview op Fox News suggereerde hij daarnaast dat het leger of de Nationale Garde ingezet zou kunnen worden tegen personen die op de verkiezingsdag voor ‘chaos’ zorgen, hoewel hij benadrukte dat deze niet aan zijn kant zullen staan.

Harris heeft hierop gereageerd door Trump te beschuldigen van destabiliserend gedrag. Tijdens een rally in Erie, Pennsylvania, noemde ze hem ‘instabiel en losgeslagen’ en toonde ze haar publiek beelden van Trumps meest extreme uitspraken. Een ongebruikelijke, maar effectieve politieke zet. In een interview met Charlamagne Tha God op een Afro-Amerikaans radiostation in Detroit, ging Harris zelfs zover om Trumps visie te bestempelen als ‘fascisme’, waarmee ze een term gebruikte die eerder door anderen, onder wie voormalige hoogste militair, generaal Mark Milley, aan Trump was gekoppeld.

De peilingen weerspiegelen de scherpe retoriek en de gepolariseerde standpunten. Volgens de meest recente cijfers staat Harris landelijk slechts enkele procentpunten voor op Trump, met 48% tegen 46%. Dit is een significante verkleining van haar voorsprong van enkele weken geleden. In de zeven cruciale swing states, Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, North Carolina, Georgia, Nevada en Arizona, zijn de marges nog kleiner, vaak binnen de foutmarges van de peilingen.

Een onderzoek van het Brookings Institution en het Public Religion Research Institute, gepubliceerd op vrijdag, onthulde dat meer dan een derde van de kiezers (34%) het eens is met een van Trumps meest controversiële uitspraken: dat illegale immigranten het ‘bloed vergiftigen’ van Amerika. Deze retoriek heeft geleid tot vergelijkingen met Hitler en heeft waarschuwingen over opkomend fascisme aangewakkerd. Ondanks deze zorgen lijkt het Trumps electorale positie niet significant te schaden.

In een poging om haar voorsprong te vergroten, heeft Harris aangekondigd dat ze volgende week zal worden vergezeld door Barack en Michelle Obama tijdens campagne-evenementen. Dit markeert het eerste publieke optreden van Michelle Obama sinds haar veelgeprezen toespraak op de Democratische Nationale Conventie in augustus, waar ze scherpe kritiek uitte op Trump.

Ondertussen blijft Trump controverse creëren. Na een onderbreking door medische noodgevallen tijdens een townhall-bijeenkomst nabij Philadelphia, koos hij ervoor om het evenement voort te zetten door samen met het publiek te luisteren naar en mee te deinen op zijn favoriete nummers, waaronder stukken van James Brown, Luciano Pavarotti en Guns N' Roses. Dit onverwachte optreden duurde veertig minuten en werd door Harris' campagne aangehaald als bewijs van Trumps vermeende ongeschiktheid voor het ambt en mogelijke afnemende mentale gesteldheid.

Trump nam verder deel aan een townhall-bijeenkomst met uitsluitend vrouwelijke kiezers, in een poging zijn achterstand onder vrouwelijke stemmers in te lopen. Hij noemde zichzelf daarbij ‘de vader van IVF’, ondanks dat Republikeinse senatoren eerder dit jaar tegen financiering voor vruchtbaarheidsbehandelingen stemden. Democraten maakten op hun beurt weer gretig gebruik van deze uitspraak voor kritiek.

Ondanks de sterk contrasterende beelden en boodschappen van beide campagnes, blijven de meeste kiezers vastzitten in hun overtuigingen. De komende twee weken zullen waarschijnlijk worden gekenmerkt door intense pogingen van beide zijden om de schaarse onafhankelijke of nog onbesliste kiezers voor zich te winnen, naast inspanningen om hun eigen achterban te mobiliseren en te enthousiasmeren voor een hoge opkomst op de verkiezingsdag.

De verkiezingen van 2024 beloven een beslissend moment te worden voor de Verenigde Staten, waarbij fundamentele verschillen in visie op de toekomst van het land op het spel staan. Terwijl Harris inzet op een boodschap van inclusiviteit en stabiliteit, blijft Trump zijn basis mobiliseren met sterke nationale retoriek en het aanwakkeren van angst voor interne en externe bedreigingen. De uitkomst blijft onzeker, maar de gevolgen zullen ongetwijfeld diepgaand zijn voor zowel de Amerikaanse samenleving als de internationale gemeenschap.

Tabaksfabrikanten moeten mogelijk miljarden betalen aan Canadese rokers

Drie grote tabaksbedrijven in Canada moeten mogelijk bijna 25 miljard dollar (17,5 miljard euro) betalen aan Canadese provincies en territoria en meer dan 4 miljard dollar (2,8 miljard euro) aan tienduizenden rokers in Québec en hun nabestaanden. Deze schadevergoeding maakt deel uit van een herstructureringsproces dat is gestart na een jarenlang juridisch gevecht.

Het voorgestelde akkoord is donderdag ingediend bij een rechtbank in Ontario, nadat de bedrijven TI-Macdonald Corp., Rothmans, Benson & Hedges en Imperial Tobacco Canada Ltd. meer dan vijf jaar hebben onderhandeld met hun schuldeisers.

De bedrijven vroegen in het begin van 2019 bescherming aan tegen hun schuldeisers in Ontario, nadat ze een hoger beroep hadden verloren in een baanbrekende rechtszaak in Québec. De rechtbank in Ontario zette vervolgens alle juridische procedures tegen de bedrijven stop terwijl die probeerden een deal te sluiten met hun schuldeisers, waaronder de eisers in twee class-action rechtszaken in Québec en provinciale overheden die de kosten van rookgerelateerde gezondheidszorg willen terugvorderen.

Volgens het voorgestelde plan dat donderdag is ingediend, zouden provincies en territoria over een bepaalde periode betalingen ontvangen, waarbij ongeveer 6 miljard dollar (4,2 miljard euro) wordt uitgekeerd zodra de deal wordt uitgevoerd. De individuele eisers uit Québec zouden claims kunnen indienen voor een vergoeding tot 100.000 dollar (70.000 euro) per persoon. De deal zou ook betekenen dat de tabaksbedrijven meer dan 1 miljard dollar (700 miljoen euro) moeten investeren in een stichting om tabaksgerelateerde ziekten te bestrijden.

Het voorgestelde plan omvat ook meer dan 2,5 miljard dollar (1,75 miljard euro) voor rokers in andere provincies en territoria die tussen maart 2015 en maart 2019 zijn gediagnosticeerd met longkanker, keelkanker of chronische obstructieve longziekte. Zij zouden in aanmerking komen voor een vergoeding tot 60.000 dollar (42.000 euro) per persoon.

Bruce W. Johnston, een van de advocaten voor de eisers uit Québec, noemde het voorstel ‘historisch en ongekend’ omdat het zowel compensatie biedt aan rokers als aan overheden. "Toen we deze zaak begonnen, had nog nooit een enkele eiser een cent ontvangen van een tabaksbedrijf," zei hij donderdag. "We begonnen deze zaak in 1998 en als resultaat hiervan zullen niet alleen tienduizenden slachtoffers worden gecompenseerd door de tabaksindustrie in Canada, meesten van hen in Québec, maar zullen ook overheden 24 miljard dollar (16,8 miljard euro) delen." De eisers hebben langdurige vertragingen doorstaan en kunnen nu eindelijk zien dat er "waarschijnlijk licht is aan het einde van de tunnel en dat zij compensatie zullen ontvangen," voegde hij toe.

Hoewel veel leden van de class-action zijn overleden voordat zij geld van de bedrijven konden ontvangen, komen hun nabestaanden en in sommige gevallen de nabestaanden van hun nabestaanden in aanmerking voor compensatie. Het voorstel moet nog verschillende stappen doorlopen voordat het kan worden uitgevoerd, waaronder een stemming door de schuldeisers en goedkeuring door de rechtbank.

De onderhandelingen tussen de bedrijven en hun schuldeisers waren vertrouwelijk, waardoor de leden van de class-action niet konden weten hoe de zaak vorderde en velen niet begrepen waarom het zo lang duurde, aldus Johnston. Verschillende gezondheidsorganisaties voerden aan dat het gebrek aan transparantie rond de gesprekken de bedrijven in de kaart zou spelen ten koste van andere belanghebbenden.

Nog vorige maand zeiden drie groepen, Action on Smoking & Health, Physicians for a Smoke-Free Canada en de Quebec Coalition for Tobacco Control, dat recente gerechtelijke documenten leken te impliceren dat de provincies hadden ingestemd met een proces dat de bedrijven vetorecht zou geven over de definitieve deal.

De groepen hebben consequent aangedrongen op het opleggen van regelgeving en maatregelen om het aantal rokers omlaag te brengen door de provincies onderdeel van een deal met de bedrijven te maken. Sommige organisaties, waaronder de Canadian Cancer Society, riepen ook op tot openbare openbaarmaking van interne bedrijfsdocumenten als onderdeel van een deal.

Rob Cunningham, een van de advocaten van de Canadian Cancer Society, zei dat het voorgestelde akkoord ‘de meest significante voorgestelde schikking ter wereld buiten de Verenigde Staten’ zou zijn. Maar in tegenstelling tot de wereldwijde schikking die eind jaren negentig met tabaksbedrijven in de VS werd bereikt, omvat het Canadese voorstel geen beleidsmaatregelen die gericht zijn op het verminderen van tabaksgebruik of enige openbare openbaarmaking van documenten, voegde hij toe.

Belastingdienst haalt coronaschuld terug met beslaglegging

De Belastingdienst is begonnen met strengere maatregelen tegen ondernemers die hun coronaschulden niet aflossen. In sommige gevallen worden zelfs privébezittingen, zoals woningen, in beslag genomen om openstaande schulden te vereffenen. Dit gebeurt echter alleen als laatste redmiddel, wanneer er geen andere opties meer zijn. Naast huizen kunnen ook bedrijfsmiddelen, zoals voorraden en inventaris, in beslag worden genomen.

De gevolgen van deze maatregelen zijn aanzienlijk. Een schrijnend voorbeeld is zzp'er Peter Melk, die deze zomer te horen kreeg dat zijn woning in beslag was genomen vanwege een belastingschuld van ongeveer 185.000 euro. Hij heeft tot maart de tijd om zijn huis te verkopen en de schuld met de overwaarde af te lossen. De Belastingdienst stelt dat er altijd eerst naar andere oplossingen wordt gezocht, maar dat extreme maatregelen zoals beslaglegging soms noodzakelijk zijn.

Hulporganisaties bevestigen dat er vaak mogelijkheden zijn om een betalingsregeling te treffen met de Belastingdienst. Toch zijn er momenteel tienduizenden ondernemers die hun coronaschulden nog niet hebben terugbetaald. In de zomer werden 55.000 ondernemers uit hun betalingsregeling gezet vanwege betalingsachterstanden. Hoewel een deel inmiddels zijn schulden heeft afbetaald, heeft een groot aantal nog steeds een achterstand of helemaal niets betaald. Deze ondernemers ontvangen nu dwangbevelen en lopen het risico op beslaglegging.

Daarnaast zijn er nog 35.000 ondernemers die wel in een betalingsregeling zitten, maar betalingsachterstanden hebben. Ook zij lopen het risico uit de regeling te worden verwijderd en geconfronteerd te worden met strenge invorderingsmaatregelen. Later dit jaar worden bijgewerkte cijfers verwacht over het aantal ondernemers dat in betalingsproblemen verkeert.

Ondernemersorganisaties maken zich zorgen over de situatie. Hulpverleners benadrukken dat veel ondernemers nog steeds geen hulp zoeken, terwijl dit juist essentieel is om ergere maatregelen te voorkomen. Het personeelstekort bij de Belastingdienst bemoeilijkt het invorderingsproces bovendien, waardoor er vertragingen ontstaan bij het uitvoeren van maatregelen. Toch worden ondernemers nu steeds vaker geconfronteerd met dwangmaatregelen zoals beslaglegging, vooral degenen die al een jaar geleden uit de betalingsregeling zijn gezet.

Ondanks de moeilijke situatie blijven er kansen voor ondernemers om met de Belastingdienst tot een oplossing te komen. Hulporganisaties roepen ondernemers dan ook op om tijdig actie te ondernemen en niet te wachten tot het te laat is, want leuker zal de Belastingdienst het in ieder geval nooit maken.

NASCAR-seizoen nadert ontknoping, acht coureurs strijden om titel

Het jaar vordert gestaag en ook in de NASCAR Cup Series is dat het geval. We hebben er een tijdje niet echt een blik op geworpen, maar het seizoen begint de ontknoping te naderen: er staan nog vier races op het programma, zondagavond begint de 'round of 8', nog acht coureurs maken kans op de titel.

Tot en met 1 september stonden er 26 races op het programma die het reguliere seizoen vormden, van grote ovals als Daytona tot stratencircuits als Chicago. Daar kwamen zestien coureurs uit die nog kans maakten op de titel: coureurs die een race wonnen, indien nodig aangevuld met de winloze coureurs die de meeste punten hadden verzameld. Austin Dillon won in Richmond, maar mocht niet de playoffs in: dat voorrecht raakte hij kwijt, omdat hij bij zijn zege, die hij wel mocht behouden, Joey Logano hardhandig aan de kant had geduwd.

Tyler Reddick won het reguliere seizoen en ging met twee zeges de playoffs in, Kyle Larson had er vier, Christopher Bell drie, net als William Byron en Denny Hamlin. Ryan Blaney zegevierde twee keer en verder waren er nog zeges voor Chase Elliott, Logano, Alex Bowman, Austin Cindric, Daniel Suarez, Brad Keselowski, Chase Briscoe en Harrison Burton - Briscoe en Burton wonnen op sensationele wijze de laatste twee races. Op punten plaatsten ook Ty Gibbs en de afscheid nemende oud-kampioen Martin Truex zich voor de playoffs.

De 'round of 16' bestond uit drie races: Atlanta, Watkins Glen, waar Chris Buescher na een fantastische strijd met Shane van Gisbergen de winst pakte, en Bristol. Daar ging het helemaal fout voor Truex, die ineens niks meer voor elkaar kreeg en getroffen werd door pech. Gibbs, Keselowski en Burton vielen ook af, waarna er twaalf overgebleven coureurs mochten strijden in Kansas, het bloedsnelle Talladega en de Charlotte Roval - de combinatie van een oval en een 'road course'.

Met Ross Chastain en Ricky Stenhouse wonnen twee niet-playoffcoureurs op Kansas en Talladega, Larson was vervolgens oppermachtig op de Roval. Bowman, Cindric, Suarez en Briscoe vielen af en zo zijn er nu nog acht coureurs over: Larson, Bell, Reddick, Byron, Blaney, Hamlin, Elliott en Logano, één van hen gaat dit jaar de titel pakken.

Zondagavond wordt er gereden op Las Vegas, in de twee weken daarna gevolgd door Homestead-Miami en Martinsville. Als een playoffcoureur een van die races wint, is hij gelijk zeker van een plekje in de 'Championship 4', die op 10 november in Phoenix gaan strijden om de titel, verder wordt dat viertal aangevuld met de best geklasseerde playoffcoureurs.

Specifieke voeding biedt enorme medische kansen

Supermarktschappen staan vol met producten die beweren het immuunsysteem te versterken en dat maakt het lastig om feiten van marketing te onderscheiden. Veel van deze claims zijn gebaseerd op geen of beperkt bewijs, maar wetenschappers zijn nu bezig met baanbrekende onderzoeken die diepgaand inzicht bieden in hoe specifieke voedingsstoffen ons immuunsysteem beïnvloeden.

De traditionele aanpak in de voedingswetenschap richtte zich vaak op de langetermijneffecten van brede dieetpatronen, zoals het mediterrane of westerse dieet. Met de opkomst van geavanceerde technologieën kunnen onderzoekers nu echter inzoomen op de kortetermijneffecten van specifieke voedingsmiddelen en hun componenten op moleculair niveau.

Deze vooruitgang heeft geleid tot een groeiende interesse en financiering in het veld. Zo lanceerde het prestigieuze New England Journal of Medicine in april een reeks artikelen over voeding, immuniteit en ziekte. In januari organiseerde het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid zelfs zijn eerste Food is Medicine-top, gericht op de verbanden tussen voedselonzekerheid, dieet en chronische ziekten.

Insecten tegen obesitas
Een van de meest intrigerende ontdekkingen in die hoek komt uit het onderzoek naar chitine, een type voedingsvezel dat overvloedig voorkomt in paddenstoelen, schaaldieren en eetbare insecten. Immunoloog Steven Van Dyken van de Washington University School of Medicine onderzocht hoe chitine het type 2-immuunsysteem activeert, een respons die meestal wordt geactiveerd door allergenen en parasieten.

Zijn team voerde muizen een dieet rijk aan chitine en ontdekte dat hun magen aanzienlijk meer uitzetten dan die van muizen op een normaal dieet. Deze uitzetting activeerde niet alleen het type 2-immuunsysteem, maar stimuleerde ook de productie van een chitine-afbrekend enzym. Interessant genoeg hadden muizen die genetisch gemodificeerd waren om dit enzym niet te produceren, minder gewichtstoename, minder lichaamsvet en een betere insulinegevoeligheid.

Deze bevindingen suggereren dat het manipuleren van de interactie tussen chitine en het immuunsysteem kan leiden tot nieuwe therapieën voor metabole ziekten zoals obesitas. "Eerdere onderzoeken tonen aan dat chitine vergelijkbare immuunresponsen bij mensen kan activeren," zegt Van Dyken. "Het aanpassen van deze responsen kan een therapeutisch doelwit vormen."

Obesitas is niet alleen een kwestie van gewicht; het heeft diepgaande implicaties voor het immuunsysteem. Psoriasis, een auto-immuunziekte die leidt tot schilferige huidlaesies, komt twee tot drie keer vaker voor bij mensen met obesitas. Immunoloog Chaoran Li van de Emory University School of Medicine ontdekte dat een vetrijke voeding de immuuncellen in de huid verstoort, waardoor de inflammatoire symptomen van psoriasis verergeren.

Door gebruik te maken van RNA-sequencing, identificeerde Li een specifieke populatie T-cellen in de huid van magere muizen die normaal gesproken ontstekingen onder controle houden. Bij obese muizen op een vetrijk dieet waren deze cellen echter aanzienlijk verminderd, wat leidde tot verhoogde ontsteking. Deze bevindingen werden ook bevestigd in menselijke cellen van psoriasis-patiënten. Hoewel Li's onderzoek zich richt op fundamentele mechanismen, hoopt hij dat het zal bijdragen aan betere behandelingen voor psoriasis en mogelijk andere auto-immuunziekten.

Gematigd vasten biedt voordelen
Het idee dat vasten gezondheidsvoordelen biedt, is niet nieuw. Studies hebben aangetoond dat vasten het risico op aandoeningen zoals hypertensie, atherosclerose, diabetes en astma kan verminderen, deels door invloed op het immuunsysteem. Vasten vermindert bijvoorbeeld het aantal circulerende monocyten, een type immuuncel dat betrokken is bij verschillende auto-immuunziekten.

Neurobioloog Cheng Zhan van de Universiteit voor Wetenschap en Technologie van China onderzocht hoe specifieke neuronen in de hersenstam, die worden geactiveerd tijdens vasten, het immuunsysteem beïnvloeden. Zijn team ontdekte dat het activeren van deze neuronen bij muizen leidde tot een herverdeling van T-cellen naar het beenmerg, wat resulteerde in een vermindering van auto-immuunreacties. In een muismodel van multiple sclerose verminderde deze aanpak verlammingsverschijnselen en verhoogde het de overlevingskansen.

Deze bevindingen openen de deur naar het benutten van de voordelen van vasten zonder daadwerkelijk te hoeven vasten. "Deze neuronen kunnen worden geactiveerd door elektrische stimulatie of kleine moleculen," legt Zhan uit. Dit zou kunnen leiden tot nieuwe behandelingen voor auto-immuunziekten.

Vasten is echter niet zonder risico's. Immunoloog Filip Swirski van de Icahn School of Medicine ontdekte dat langdurig vasten kan leiden tot een overmatige terugkeer van monocyten in de bloedbaan, wat kan resulteren in een verhoogde ontstekingsreactie. Muizen die na 24 uur vasten werden gevoed, vertoonden een verzwakt immuunsysteem en hadden een hogere sterfte na infectie met de bacterie Pseudomonas aeruginosa.

"Het lichaam bewaart monocyten als een beschermingsmechanisme tijdens periodes van energiegebrek," zegt Swirski. "Maar bij langdurig vasten kunnen de kosten hoger zijn dan de baten." Deze bevindingen benadrukken het belang van matiging en wijzen op potentiële gevaren van extreem vasten.

Ook eventjes flink vreten is een slecht plan
Interessant is dat zelfs kortdurende dieetveranderingen aanzienlijke effecten kunnen hebben op het immuunsysteem. Immunoloog Francesco Siracusa van het Universitair Medisch Centrum Hamburg-Eppendorf onderzocht het effect van zogenaamde 'feestdiëten': korte periodes van overmatig eten van calorierijk, vezelarm voedsel.

Muizen die gedurende drie dagen een vet- en vezelarm dieet kregen, gevolgd door drie dagen normaal voedsel, vertoonden een onderdrukt immuunsysteem en waren gevoeliger voor bacteriële infecties. Er was een afname van bepaalde T-cellen die essentieel zijn voor het herkennen en onthouden van pathogenen. Deze effecten werden toegeschreven aan een verstoorde darmmicrobiota door het gebrek aan vezels.

In een kleine proef met zes menselijke vrijwilligers die overschakelden van een vezelrijk naar een vezelarm dieet, werden vergelijkbare effecten op T-cellen waargenomen. Hoewel deze effecten tijdelijk waren, suggereert het onderzoek dat zelfs kortetermijn dieetschommelingen het immuunsysteem kunnen beïnvloeden.

Siracusa benadrukt echter dat deze bevindingen voorlopig zijn en niet direct vertaald moeten worden naar dieetadvies. "Werk bij muizen kan alleen maar aanwijzingen geven over wat er bij mensen gebeurt," zegt hij.

Specifieke diëten voor specifieke doelen
Het vertalen van deze bevindingen naar menselijke toepassingen is complex en het nauwkeurig controleren van het dieet van proefpersonen over langere periodes is logistiek uitdagend. Integratieve fysioloog Kevin Hall van het Amerikaanse Nationaal Instituut voor Diabetes en Spijsverterings- en Nieraandoeningen heeft dit obstakel aangepakt door vrijwilligers gedurende vier weken in een onderzoeksziekenhuis te huisvesten, waardoor hun dieet strikt kon worden gecontroleerd.

In samenwerking met immunoloog Yasmine Belkaid onderzochten ze de immuunresponsen van 20 volwassenen die afwisselend een ketogeen dieet (laag in koolhydraten, hoog in vet) en een veganistisch, vetarm dieet volgden. Binnen twee weken werden significante veranderingen in zowel het aantal immuuncellen als hun genexpressie waargenomen.

Bij de volgers van het ketogene dieet zagen onderzoekers een toename in T- en B-cellen, die deel uitmaken van het adaptieve immuunsysteem. Het veganistische dieet leidde juist tot een versterking van aangeboren immuunrespons. "Het was verrassend om zulke consistente immuunresponsen te zien, ondanks verschillen in leeftijd, genetica en lichaamsgewicht," zegt Belkaid.

De hoop is dat deze en andere inzichten zullen leiden tot gepersonaliseerde voedingsplannen die kunnen dienen als aanvullende of zelfs primaire therapieën voor verschillende medische aandoeningen. Er is al groeiende interesse in het gebruik van dieet en voeding om de effectiviteit van immunotherapieën tegen kanker te vergroten.

Hoewel er nog veel onderzoek nodig is om de complexe interacties tussen voeding en immuniteit volledig te begrijpen, zijn experts optimistisch. "Ik kan me een wereld voorstellen waarin we over tien jaar toegang hebben tot rigoureus dieetadvies dat in verschillende klinische settings kan worden toegepast," zegt Belkaid. "Ik denk dat specifiek vastgestelde voeding een enorm klinisch potentieel heeft."

MLB: Yankees op één zege van eerste World Series in 15 jaar, Dodgers op matchpoint

In de Noord-Amerikaanse honkbalcompetitie MLB begint het spannend te worden. In de twee Championship Series is de ontknoping nabij en dus zijn we nog maximaal enkele wedstrijden verwijderd van het affiche in de World Series, de grote finale van het seizoen.

American League Championship Series; Cleveland Guardians - New York Yankees
De Yankees wonnen thuis de eerste twee wedstrijden, maar voor wedstrijd drie trok het circus naar Cleveland. Jose Trevino sloeg Anthony Volpe binnen voor de Yankees, maar Kyle Manzardo sloeg terug voor de Guardians met een 2-run homerun. Andres Gimenez maakte er in de zesde inning 3-1 van, maar in de achtste inning sloegen de Yankees terug: back-to-back homeruns van Aaron Judge en Giancarlo Stanton zorgden voor 3-4, gevolgd door een score van Gleyber Torres in de negende inning.

Het was echter niet klaar, ook al waren de Yankees één strike verwijderd van de winst. Jhonkensy Noel sloeg een fenomenale homerun, waarbij hij de bal niet eens meer na keek, voor 5-5 en extra innings. Daarin deed David Fry hetzelfde voor een walk-off 2-run homerun en een 7-5 zege.

In de vierde wedstrijd stonden de Yankees na de eerste drie innings op een 2-3 voorsprong na homeruns van Juan Soto en Austin Wells. In de zesde inning sloeg Stanton hard toe met een 3-run homerun voor 2-6, maar Jose Ramirez en Josh Naylor sloegen een inning later drie runs binnen voor Cleveland. Fry raakte vervolgens nog eens en sloeg Bo Naylor binnen voor 6-6.

In de negende inning ging het alsnog fout voor de Guardians: Alex Verdugo sloeg Jon Berti binnen na een verdedigende blunder, Gleyber Torres sloeg vervolgens Volpe het thuishonk op en de Guardians konden niks terug doen. De Yankees wonnen met 6-8 en zijn één zege verwijderd van hun eerste World Series-deelname sinds 2009.

National League Championship Series; Los Angeles Dodgers - New York Mets
Na drie wedstrijden stonden de Dodgers op 2-1 en in wedstrijd vier zagen ze Shohei Ohtani beginnen met een homerun. Dat herhaalde hij later nog eens en ook Mookie Betts sloeg de bal het veld af. Mark Vientos deed dat twee keer voor de Mets, maar dat waren de enige twee scores voor New York in een verder niet echt spannende wedstrijd: 2-10 voor de Dodgers.

Wedstrijd vijf begon beduidend beter voor de Mets: Pete Alonso mepte in de eerste inning een homerun binnen met ook nog eens twee honken bezet, 3-0 dus. De derde inning werd pas echt een stevige voor de thuisploeg: Starling Marte sloeg Alonso en Jesse Winker binnen met een RBI double, Francisco Alvarez sloeg ook een run binnen en Francisco Lindor scoorde een double. De Dodgers deden wel wat terug, maar de Mets hielden genoeg afstand en wonnen met 12-6, waardoor de achterstand in de serie werd verkleind naar 3-2.

De Mets kregen overigens geen enkele strikeout om de oren in wedstrijd vijf, de eerste keer sinds de World Series van 2002 dat een team dat in een playoffwedstrijd voor elkaar krijgt.

Amerikaanse democratie lijkt te eroderen

De Verenigde Staten, door sommigen geroemd als een baken van democratie, zien hun reputatie op dat gebied snel afnemen, zowel nationaal als internationaal. Uit recente peilingen en wetenschappelijke analyses lijkt een verontrustende neerwaartse trend in de staat van de Amerikaanse democratie naar voren te komen.

In een peiling eerder dit jaar gaf bijna driekwart van de Amerikaanse respondenten aan dat de democratie in hun land "vroeger een goed voorbeeld was voor andere landen om te volgen, maar dat de laatste jaren niet meer is". Deze sentimenten worden gedeeld buiten de VS: een meerderheid van de respondenten in Canada, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Japan en Zuid-Korea gaf aan het eens te zijn met deze stelling.

Daarnaast gelooft meer dan 60 procent van de Amerikaanse respondenten in een andere peiling uit december 2023 dat de democratie in Amerika gevaar loopt, afhankelijk van wie de komende presidentsverkiezingen wint. Republikeinse respondenten zien daarbij Democratische kandidaten als een bedreiging voor het systeem en vice versa.

Nu de Amerikaanse presidentsverkiezingen naderen worden kiezers regelmatig door de media geconfronteerd met de aanval op het Capitool op 6 januari 2021, waarbij aanhangers van voormalig president Donald Trump probeerden de bekrachtiging van de verkiezingsuitslag van 2020 te stoppen. De herinneringen aan die gebeurtenis doen velen twijfelen of de verkiezingen van 5 november dit jaar vrij en eerlijk zullen verlopen en dat er daarna een vreedzame machtsoverdracht zal zijn.

Niet alleen kiezers, maar ook politicologen zien dat er sprake is van erosie van de Amerikaanse democratie. Zij gebruiken verschillende methoden om de staat van een democratie te meten. Een prominente maatstaf is het Varieties of Democracy (V-Dem) project, dat zich richt op het concept van vrije en eerlijke verkiezingen. V-Dem laat een lichte daling zien in de gezondheid van de Amerikaanse democratie over het afgelopen decennium.

Experts zijn het alleen niet eens over hoe deze daling geïnterpreteerd moet worden, maar Rachel Beatty Riedl, politicoloog aan de Cornell University, benadrukt het belang van het sowieso vroegtijdig opmerken van democratische erosie: "Het is echt belangrijk om aandacht te besteden aan die kleine dalingen."

Politicologen discussiëren daarnaast al lang over de definitie van democratie: is het een kwestie van ja of nee of is er sprake een spectrum? Adam Przeworski van de New York University stelt dat democratie in ieder geval pas bestaat wanneer een zittende regering vreedzaam de macht overdraagt na verlies bij verkiezingen. "Democratie is een systeem waarin [zittende] regeringen verkiezingen verliezen," zegt hij, waarmee hij dus het al dan niet democratisch zijn van een land reduceert tot een kwestie van ja of nee.

Het V-Dem project ziet democratie juist als een spectrum en probeert de staat van de democratie langs een continuüm te meten, waarbij verschillende dimensies worden geëvalueerd, zoals ongelijkheid, burgerparticipatie en checks and balances. Deze metingen zijn deels subjectief, gebaseerd op beoordelingen van politicologen wereldwijd. In de VS is de score voor liberale democratie gedaald van 0,85 in 2015 naar 0,77 in 2023 op een schaal van 0 tot 1.

Hoewel de VS nog steeds vergelijkbaar scoort met landen als het Verenigd Koninkrijk en Canada, waarschuwen onderzoekers dat zelfs kleine dalingen serieus genomen moeten worden. Riedl benadrukt dat het lastig is om precies te bepalen wanneer een land richting autocratie verschuift, maar dat vroege herkenning cruciaal is om verdere achteruitgang te voorkomen.

Sommige onderzoekers betwisten de bevindingen van een democratische terugval. Andrew Little en Anne Meng constateren juist dat er geen duidelijke trend is van democratische achteruitgang en stellen bovendien dat berichtgeving experts kan beïnvloeden in hun beoordeling. Dat zou betekenen dat de resultaten van dergelijke onderzoeken eigenlijk alleen iets zeggen over de teneur in de media.

Riedl en haar collega's wijzen op factoren als ongelijkheid en polarisatie die bijdragen aan democratische erosie. Deze omstandigheden kunnen populistische leiders naar voren brengen die autocratische agenda's nastreven onder het mom van het dienen van ‘de gewone man’. Daniel Treisman van UCLA stelt daar tegenover dat de kans dat de Verenigde Staten in een autocratie veranderen extreem laag is, verwijzend naar het feit dat volgens V-Dem-data geen enkele langdurige democratie ooit is opgehouden te bestaan.

Voorbeelden uit andere landen tonen het belang aan van sterke institutionele structuren. In Brazilië werd voormalig president Jair Bolsonaro verhinderd om zich opnieuw verkiesbaar te stellen nadat hij ongefundeerde claims maakte over verkiezingsfraude. In Zuid-Korea leidden massale protesten en een onafhankelijk rechtssysteem tot de afzetting van president Park Geun-hye na een corruptieschandaal.

Ook in de VS zijn er nog steeds sterke pijlers voor democratische veerkracht, zoals onafhankelijke media en actieve burgerparticipatie. "Instellingen en regeringsleiders kunnen worden versterkt om agenten van democratie te zijn wanneer ze die stimulans van onderaf krijgen," besluit Riedl.

Botoxgebruik verdubbeld in paar jaar tijd

Tussen 2019 en 2022 is het aantal Nederlanders dat kiest voor cosmetische injectables zoals fillers en botox aanzienlijk toegenomen. Uit recent onderzoek blijkt dat het gebruik van fillers met meer dan 80 procent is gestegen, terwijl het aantal botoxbehandelingen zelfs is verdubbeld in deze periode.

In 2019 ondergingen ongeveer 250.000 mensen een botoxbehandeling om de huid te verjongen door rimpels te verminderen. Dit aantal steeg in 2022 naar meer dan 550.000. Fillers, gebruikt om rimpels op te vullen en lippen te accentueren, zijn eveneens populairder geworden. In 2019 kregen ruim 162.000 mensen een fillerbehandeling; in 2022 was dit aantal toegenomen tot meer dan 294.000. Deze cijfers vertegenwoordigen een stijging van 80 procent voor fillers en een verdubbeling voor botox.

De gegevens zijn afkomstig uit een studie uitgevoerd door dr. Tom Decates, cosmetisch arts KNMG en onderzoeker verbonden aan het complicatiespreekuur van het Erasmus MC. Hij werkte samen met dermatoloog dr. Peter Velthuis, kaakchirurg dr. Rutger Schepers en plastisch chirurg prof. dr. Berend van der Lei.

Volgens berekeningen van Decates ondergaat inmiddels 1 op de 29 vrouwen tussen de 18 en 70 jaar een botoxbehandeling, en 1 op de 35 maakt gebruik van fillers. “Deze cijfers bevestigen wat we op straat zien,” zegt Decates. “Cosmetische behandelingen met fillers en botox zijn een integraal onderdeel geworden van de cosmetische routine van veel Nederlandse vrouwen.”

De nieuwe statistieken laten een veel grotere toename zien vergeleken met eerdere jaren. Tussen 2016 en 2019 nam het aantal fillerbehandelingen toe met 17 procent, wat aanzienlijk minder is dan de huidige stijging van 80 procent. Hoewel vrouwen nog steeds de overgrote meerderheid van de cliënten vormen neemt ook het aantal mannelijke gebruikers van cosmetische injectables toe.

Parallel aan de groei in behandelingen is er ook een toename in het aantal cosmetische klinieken en geregistreerde cosmetisch artsen. Het aantal klinieken is bijna verdubbeld van 93 in 2019 naar 186 in 2022. Het aantal geregistreerde cosmetisch artsen KNMG steeg in dezelfde periode van 83 naar 193. Deze artsen zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Cosmetische Geneeskunde, wat duidt op een verdere professionalisering van de sector.

Voor het onderzoek werden enquêtes verstuurd naar circa 470 artsen die fillers en botox toedienen. Van deze groep reageerden 141 artsen en verstrekten hun gegevens. Op basis van deze informatie hebben Decates en zijn collega's de cijfers geëxtrapoleerd om een schatting te maken van de wereldwijde aantallen. Ze schatten dat er wereldwijd jaarlijks ongeveer 120,2 miljoen fillerbehandelingen en 227,9 miljoen botoxbehandelingen worden uitgevoerd.

Met de groeiende populariteit neemt ook het aantal complicaties toe. In 2022 werden op het complicatiespreekuur van het Erasmus MC 350 nieuwe patiënten behandeld die matige tot ernstige complicaties ondervonden na het injecteren van fillers. Deze complicaties varieerden van afsluiting van een bloedvat (0,5%) tot infecties (36,5%) en de vorming van knobbeltjes (63%).

“In de periode tussen 2019 en 2021 zagen we ook jaarlijks 350 patiënten, maar dat betekent niet dat het aantal complicaties gelijk is gebleven,” beklemtoont Decates. “We hebben beperkte capaciteit. Er staan niet meer gespecialiseerde artsen tot onze beschikking om de afdeling te bemensen. De wachtlijst is gegroeid tot drie tot zes maanden wachttijd.”

De onderzoekers vermoeden dat het werkelijke aantal ernstige complicaties rond de duizend gevallen per jaar ligt. Uitgaande van het totale aantal van 294.737 fillerbehandelingen, zou de incidentie van matige tot ernstige complicaties dan ongeveer 0,03 procent zijn.

“Daarmee kunnen we vaststellen dat het gebruik van fillers voor cosmetische doeleinden veilig is,” stelt Decates. “Maar het blijft van groot belang dat mensen goed blijven nadenken over de ingreep. En als ze vol overtuiging voor fillers kiezen, doen ze er verstandig aan ze te laten zetten door een erkende arts die daarvoor de juiste opleiding heeft gehad, zoals beschreven staat in het kwaliteitskader cosmetische zorg.”

Polarisatie? AI kan helpen

Overeenstemming bereiken in discussies met mensen met tegengestelde standpunten over politiek beladen en emotioneel geladen onderwerpen lijkt vaak praktisch onmogelijk. Volgens nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Science, kan kunstmatige intelligentie (AI) echter mogelijk een brug slaan bij hevige meningsverschillen.

Onderzoekers ontdekten dat consensusverklaringen die door AI zijn geschreven, door mensen als duidelijker, informatiever en minder bevooroordeeld worden beoordeeld dan die door een mens zijn opgesteld. Dat suggereert dat dergelijke AI-mediation mensen kan helpen hun overtuigingen over verdeeldheid zaaiende onderwerpen te veranderen, politieke impasses te doorbreken en mogelijk zelfs kan leiden tot vooruitgang in nieuw beleid en wetgeving. Tegelijkertijd waarschuwen experts dat dergelijke technologie nog niet klaar is voor toepassing in de echte wereld.

"Ik vind het zeer inventief," zegt James Fishkin, politicoloog aan de Stanford University die deliberatieve democratie bestudeert. "Ik zie mogelijke toepassingen voor wat ze hebben gedaan, maar het is nog geen op zichzelf staand alternatief voor wat wij proberen te doen."

Deliberatieve democratie is een vorm van publieke besluitvorming waarin informatievergaring, overleg en de uitwisseling van argumenten centraal staan. Deliberatieve organen zoals de Ierse Burgervergadering hebben in het verleden geleid tot belangrijke beleidsresoluties, zoals de legalisering van abortus in Ierland. Fishkin heeft meer dan 150 ‘deliberatieve peilingen’ georganiseerd waarbij mensen van mening veranderden over lastige onderwerpen zoals illegale immigratie en klimaatactie.

Hoewel deliberatieve organen in het echte leven, zoals bij de zogenoemde klimaattafels die enige tijd geleden leidden tot het Klimaatakkoord, doorgaans tientallen mensen bijeenbrengen, zou een AI-mediator bijvoorbeeld honderden mensen die verschillende talen spreken kunnen helpen bij het ontwikkelen van consensusverklaringen, zegt hoofdauteur Christopher Summerfield, onderzoeksdirecteur bij het Britse AI Safety Institute.

In een pilotstudie rekruteerden Summerfield en zijn collega's online mensen in het Verenigd Koninkrijk om deel te nemen aan een gesimuleerde deliberatie, waarbij de deelnemers werden verdeeld in 75 groepen van zes. In elke groep kreeg één persoon een korte training over hoe een consensusverklaring te schrijven op basis van de standpunten van de groep. De andere groepsleden schreven over hun meningen over een heet hangijzer, zoals of het VK gratis kinderopvang moet aanbieden.

Die meningen werden ingevoerd in een groot taalmodel (LLM), dat een conceptconsensusverklaring genereerde. De deelnemers bekritiseerden het concept herhaaldelijk totdat ze een definitieve versie bereikten. Vervolgens vergeleken ze de door AI geleide consensusverklaring met de verklaring die door de mens was geschreven. De onderzoekers ontdekten dat deelnemers in 56% van gevallen de voorkeur gaven aan de door AI geschreven verklaringen. Een aparte groep van 155 online gerekruteerde deelnemers beoordeelde de AI-verklaringen als duidelijker en informatiever.

Vervolgens testten de onderzoekers hun bevindingen in een gesimuleerde burgervergadering. Ze rekruteerden 200 vrijwilligers die representatief zijn voor de demografische samenstelling van het VK. In virtuele sessies beantwoordden deze deelnemers vragen over onderwerpen die vaak tot hevige tegenstellingen leiden, zoals de Brexit, het strafrecht en de pensioengerechtigde leeftijd. Opnieuw nam de AI hun antwoorden en vormde deze om tot consensusverklaringen, met behulp van meerdere feedbackrondes van de deelnemers.

Bij sommige vragen veranderden de deelnemers hun mening aanzienlijk. Zo was voorafgaand aan de taak 68% van de deelnemers het eens met de stelling "We zouden moeten proberen het aantal mensen in de gevangenis te verminderen". Nadien was dat percentage gestegen tot 78%.

De resultaten bleken per onderwerp sterk te verschillen. Op de vraag of het VK opnieuw zou moeten toetreden tot de Europese Unie, was er bijvoorbeeld helemaal geen verschuiving meetbaar, wat volgens de onderzoekers kan komen doordat meningen per onderwerp meer of minder verankerd kunnen zijn.

Volgens Summerfield is het model ‘klaar voor gebruik’ in de echte wereld. Hij stelt dat de technologie uitspraken kan genereren die de overtuigingen van deelnemers samenvatten in massale burgervergaderingen en politieke peilingen en zo voor verbetering kan zorgen ten opzichte van de informatie die kan worden verzameld in standaard opiniepeilingen. "Mensen hebben vaak verfijnde, genuanceerde opvattingen over complexe politieke kwesties en onze gebruikelijke instrumenten om ze te meten zijn ongelooflijk bot."

Alice Siu, politicoloog aan de Stanford University, noemt de nieuw ontdekte techniek ‘erg cool’, maar ze denkt niet dat die al klaar is voor implementatie. Voor sommige mensen kan een AI-mediator hen in staat stellen zich minder beoordeeld te voelen bij het uiten van hun standpunten, maar anderen kunnen wantrouwig zijn tegenover de technologie of moeite hebben om deze te gebruiken. Bovendien streven niet alle deliberatieve organen naar consensus, voegt ze toe.

Stephen Elstub, politicoloog aan de Newcastle University, is het hiermee eens en merkt op dat het systeem enkele essentiële ingrediënten mist die belangrijk zijn voor deliberatieve democratie, zoals deelnemers die luisteren naar deskundige beleidsadviseurs die hen op de hoogte brengen van de feiten en vervolgens samen delibereren in zorgvuldig gemodereerde groepssessies. AI-mediation heeft de potentie om ‘erg waardevol’ te worden, zegt Elstub, maar hij ziet het meer als een hulpmiddel voor facilitators dan als een vervanging.

Fishkin voegt daaraan toe dat zonder de essentiële stappen van deskundige informatie en groepsdeliberatie, er een risico bestaat dat slecht geïnformeerde en schadelijke opvattingen het proces binnensluipen en hun weg vinden in groepsverklaringen, een risico dat de auteurs erkennen. “In een goed geconstrueerd deliberatief orgaan horen deelnemers over de voor- en nadelen van een idee, relateren ze aan elkaar en soms nemen ze dan afstand van hun tribalistische opvattingen," zegt hij. "Ik geloof in de magie van dialoog onder het juiste ontwerp. Maar met AI-bemiddeling is er niet echt veel dialoog."

FOK! Wat een weer: niet geheel droog, iets minder zacht

herfstbanner


Goedemorgen! 

Vanochtend is er veel bewolking en vooral in het noorden komt eerst nog plaatselijk mist voor. In de oostelijke helft valt er af en toe regen. De wind is zwak tot matig en komt uit een zuidwestelijke richting.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog, in het noordoosten kan plaatselijk nog lichte regen vallen. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 16°C. De wind is zwak tot matig en komt uit een zuidelijke richting.

Vanavond kan er in het westen wat lichte regen vallen, elders blijft het droog. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig, langs de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtig.

Vannacht blijft er in het westen af en toe lichte regen mogelijk. In de rest van het land is het droog. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 12°C. De wind komt uit het zuiden en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Herfstzon boven Zaanstad (Foto:PLY)
Herfstzon boven Zaanstad ((Archief)Foto:PLY)

Geld of een foto doneren? Dat kan hier! 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Forse crash in MotoGP-sprint Australië; Veijer op P2 in Moto3

Op het prachtige circuit van Phillip Island wordt dit weekeinde de Grand Prix van Australië in de MotoGP verreden. Zaterdagochtend was het in de Nederlandse vroegte tijd voor de sprint op het aan de oceaan gelegen circuit, waar de boel dit keer eens níet werd onderbroken door de beruchte Cape Barren-ganzen.

Kampioenschapsleider Jorge Martin had de poleposition te pakken, voor Marc Marquez en Maverick Viñales. Marco Bezzecchi, Francesco Bagnaia en Raul Fernandez vormden de tweede rij, gevolgd door Franco Morbidelli, Alex Marquez, Alex Rins, Enea Bastianini, Brad Binder en Fabio di Giannantonio.

Martin kende een prima start en pakte de leiding, voor Bezzecchi, Bagnaia en de prima vertrokken Binder en Bastianini - Marquez vertrok juist slecht en leverde een handvol plekken in. Bagnaia nam snel de tweede plek over, terwijl Marquez zich in rap tempo naar voren werkte en halverwege de derde plek van Bezzecchi pakte.

Bij het ingaan van de voorlaatste ronde ging het in de strijd om plek drie behoorlijk fout: Bezzecchi knalde vol op de motor van Viñales bij het ingaan van de loeisnelle eerste bocht en de twee stuiterden met hoge snelheid door het grind - gelukkig kwam wel vrij snel het bericht dat beide coureurs in elk geval bij bewustzijn waren.

Voorin stond er geen enkele maat op Martin, die zeer overtuigend de winst pakte. Marc Marquez reed naar de tweede plek, Bastianini completeerde het podium, voor teamgenoot en WK-kanshebber Bagnaia.

Moto2 en Moto3
Voor de raceliefhebber wordt het zondagochtend een behoorlijk vroegertje: de jongelingen in de Moto3 openen de dag met hun Grand Prix om 02.00 uur Nederlandse tijd. Ivan Ortola staat daar op poleposition, voor Collin Veijer en Adrian Fernandez en met David Muñoz, Scott Ogden en Stefano Nepa op de tweede rij.

Om 03.15 uur is het de beurt aan de Moto2-coureurs, aangevoerd door polesitter Fermin Aldeguer. Aron Canet en Alonso Lopez completeren rij één, voor Marcos Ramirez, de verrassende Barry Baltus en Manuel Gonzalez. Zonta van den Goorbergh start dan vanaf de negentiende plek. De MotoGP begint er dan om 05.00 uur Nederlandse tijd aan, met dezelfde grid als zaterdag.

Poetin: 'spreken over Oekraïense kernwapens is gevaarlijke provocatie'

Vladimir Poetin heeft suggesties van de Oekraïense regering over de mogelijke stationering van kernwapens omschreven als een “gevaarlijke provocatie”. Elke stap in deze richting “zal resulteren in een passende reactie”, zei Poetin in een interview met journalisten uit de zogenaamde BRICS-landenn in Moskou.

Hoewel het in de hedendaagse wereld niet moeilijk is om kernwapens te produceren, betwijfelde hij of Oekraïne daartoe in staat is. Poetin reageerde voor het eerst publiekelijk op uitspraken van de Oekraïense president Zelensky. Bij de EU-top in Brussel herhaalde de Oekraïense president zijn eis voor een snelle uitnodiging tot het lidmaatschap van de NAVO, en zei zijn land anders te moeten herbewapenen met kernwapens. “Welke uitweg hebben we? Oekraïne zal voor kernwapens moeten gaan, of een bondgenootschap moeten kunnen sluiten met de NAVO”, zei hij op een persconferentie in Brussel. Hij benadrukte dat Oekraïne het NAVO-lidmaatschap wil en geen kernwapens. 

Zelensky memoreerde de afspraken uit het Memorandum van Boedapest uit 1994 die niet zijn nageleefd. Oekraïne gaf destijds de Sovjet-kernwapens op zijn grondgebied terug na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. In ruil daarvoor beloofden de kernmachten het land veiligheid, maar dit bleek niet succesvol.

Volgens Poetin heeft Oekraïne geen mogelijkheid om ongemerkt een atoombom te bouwen. "Rusland is in staat elke beweging te volgen die erop gericht is om kernwapens voor Kiev te verkrijgen."

Oekraïne overweegt niet eens kernwapens te ontwikkelen, zei de stafchef van Zelensky, Yermak, in Brussel. "We denken niet aan kernwapens, we verwerpen ze." De uitspraak van Zelensky zou volgens Yermak verkeerd zijn geïnterpreteerd.

Korstanje zwemt naar World Cup-podium in Shanghai

In het Chinese Shanghai is de World Cup voor de zwemmers van start gegaan. Dat wordt afgewerkt in een 25-meterbad en leverde op de eerste dag gelijk een Nederlandse podiumplek op.

100m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje zwom een uitstekende wedstrijd: in 49,24 seconden tikte hij aan als tweede, met alleen de Zwitser Noé Ponti (48,40) nog voor hem - plek drie ging in 49,72 seconden naar de Zuid-Afrikaanse grootheid Chad le Clos.

50m vrije slag mannen
Korstanje kwam nog eens in actie, dit keer zwom hij naar de zesde plek in 21,21 seconden. De Trinbagoniaan Dylan Carter tikte in 21,06 seconden als eerste aan, vlak voor de Amerikaan Jack Dolan (21,07) en de Duitser Marius Kusch (21,09).

100m schoolslag mannen
Caspar Corbeau vertegenwoordigde Nederland in de finale, Arno Kamminga ging er in de heats ietwat verrassend uit. Corbeau tikte in 56,70 seconden als vijfde aan, de winst was in 55,73 voor thuisfavoriet Qin Haiyang. De Wit-Rus Ilya Shymanovich werd in 56,07 seconden tweede, voor de Chinees Sun Jiajun (56,16).

100m wisselslag mannen
Corbeau kwam één plek tekort voor een plaats in de finale, waarin het publiek een heerlijke strijd te zien kreeg. Leon Marchand uit Frankrijk won dat in 50,65 seconden, één honderdste voor Ponti en met de Brit Duncan Scott in 51,14 seconden op plek drie.

400m vrije slag vrouwen
Een Chinees feestje: Liu Yaxin won in 3:58,45 minuten, voor wereldrecordhoudster Li Bingjie (4:00,18) en Tang Muhan (4:00,40).

400m vrije slag mannen
Een wat internationaler veld, waar Scott de winst pakte in 3:36,98 minuten. De Amerikaan Kieran Smith werd in 3:38,44 tweede, voor de Litouwer Danas Rapsys (3:38,63).

50m rugslag vrouwen
Met 25,36 seconden benaderde de Australische Kaylee McKeown het wereldrecord. Ze pakte zo wel de winst, voor de Amerikaanse Regan Smith (25,70) en de Canadese Ingrid Wilm (26,08).

200m rugslag mannen
Zuid-Afrikaanse winst dankzij Pieter Coetzee in 1:49,12 minuten, ruim voor de Italiaan Lorenzo Mora (1:51,33) en de Australiër Enoch Robb (1:51,44).

200m vlinderslag vrouwen
De Amerikaanse Regan Smith kon in 2:01,85 een zege bijschrijven, voor thuisfavoriete Chen Luying, die in 2:02,71 een juniorenwereldrecord zwom, en de Finse Laura Lahtinen (2:03,13).

200m schoolslag vrouwen
Amerikaanse winst dankzij Kate Douglass, die met 2:15,96 minuten tot op anderhalve seconde van het vijftien jaar oude wereldrecord kwam. De Wit-Russische Alina Zmushka werd in 2:19,98 tweede, voor de Zuid-Afrikaanse Rebecca Meder (2:20,35).

50m vrije slag vrouwen
Katarzyna Wasick uit Polen sprintte naar de winst in 23,87 seconden, voor de Chinese Zhang Yufei (24,05) en de Australische Milla Jansen (24,19).

100m wisselslag vrouwen
Douglass schreef nog een overwinning bij: in 56,99 seconden benaderde ze het wereldrecord en was ze te snel voor de Chinese Yu Yiting (57,51) en de Australische Kaylee McKeown (57,78).

F1: Verstappen snelste in sprintkwalificatie Austin

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt in de sprintkwalificatie voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. De Nederlander reed in Austin met de Red Bull naar een tijd van 1.32,833 en was hiermee een fractie sneller dan George Russell en Charles Leclerc.

Het asfalt in Austin was deels vernieuwd, maar nog steeds hobbelig en kende weinig grip waardoor het lastig was om binnen de lijnen te blijven. Dat merkte Sergio Perez die een tweede run nodig had in SQ1, maar ook Oscar Piastri die door leek naar het tweede deel maar zijn tijd kwijtraakte en niet verder kwam dan de zestiende stek. Hij bleef wel voor Esteban Ocon, de spinnende Alexander Albon, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou.

In SQ2 was het wederom erg spannend en de foutjes werden genadeloos afgestraft. Zo viel Perez er net buiten, gevolgd door Pierre Gasly. Lance Stroll, Fernando Alonso en Liam Lawson raakten hun tijden kwijt en gingen hierdoor ook niet door naar het laatste deel.

De Mercedessen gingen in het slot vroeg naar buiten en Russell zette een tijd neer waar vele concurrenten zich op stuk beten, behalve Verstappen die er met een 1.32,833 twaalf duizendste onder dook. Leclerc pakte de derde positie, voor Lando Norris, Carlos Sainz, Nico Hülkenberg, Lewis Hamilton, Kevin Magnussen, Yuki Tsunoda en Franco Colapinto.

Random Pics van de Dag #1415

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 42

Deze week ziet bijna net zo veel titels als vorige week de bioscopen bevolken, maar het is te merken dat er een schoolvakantie aankomt, want bijna de helft is gericht op jonge filmkijkers.

Smile 2

Vlak voordat popster Skye Riley (Naomi Scott) aan haar nieuwe wereldtournee begint, krijgt ze te maken met allerlei onverklaarbare en angstaanjagende gebeurtenissen. De gruwelijke ervaringen en de druk van de roem worden haar te veel en Skye wordt gedwongen om de confrontatie aan te gaan met haar duistere verleden voordat haar leven totaal ontspoort. 

Emilia Pérez

Overgekwalificeerd en ondergewaardeerd werkt Rita bij een groot advocatenkantoor dat voornamelijk zware criminelen tot hun clientèle mag rekenen. Ze ontvangt een mysterieus telefoontje van drugsbaron Manitas Del Monte. Hij doet Rita een aanbod dat ze niet kan weigeren. Ze zal nooit meer hoeven te werken als ze hem helpt zijn imperium achter zich te laten. Manitas heeft namelijk een plan dat hij al jaren in het geheim aan het verfijnen is: eindelijk de vrouw worden die hij altijd al heeft willen zijn, Emilia Pérez. 

Horseplay

In de hete Argentijnse zomer komt een groep vrienden samen om van de vakantie te genieten. Ze drinken, feesten en maken samen video’s. Er ontstaat een zeldzame mix van homofobie en speels gestoei; echter, onder de oppervlakte beginnen jaloezie en geweld op te borrelen. Een verwrongen driehoek van vrienden tussen een onderdrukte homoseksueel, een geheim biseksueel jongen en een homofoob, zal spanningen tot het uiterste drijven. 

Bambi

Al vanaf zijn geboorte is het jonge hertje Bambi ontzettend hecht met zijn moeder. Terwijl hij zich verwondert over de wereld om hem heen, leert hij van zijn moeder de belangrijkste dingen om te kunnen overleven in het bos. Naarmate de tijd verstrijkt raakt Bambi met steeds meer dieren in het bos bevriend en ontmoet hij ook Feline, zijn toekomstige vriendinnetje. Maar met de komst van de herfst verandert alles. Bambi wordt een wees als jagers zijn moeder doodschieten. Op dat moment ontdekt Bambi echter dat hij niet alleen is, want zijn vader – de Grote Prins – waakt over hem. Van zijn vader leert hij om te gaan met de grote gevaren van het leven in de wildernis en nog belangrijker: Bambi wordt volwassen. 

Crossing Istanbul

Lia, een gepensioneerde lerares uit Georgië, is vastberaden om haar lang verloren transgender nichtje Tekla terug te vinden. Wanneer ze van haar twintigjarige buurjongen verneemt dat Tekla naar Turkije is vertrokken, reist ze naar Istanbul en neemt ze de brutale Achi met zich mee. In de levendige stad maken ze nieuwe contacten en zien ze een wereld vol mogelijkheden. Maar hoe vind je iemand die misschien niet gevonden wil worden? Wanneer ze Evrim ontmoeten, een advocaat voor transrechten, lijkt dat hun zoektocht te helpen. Terwijl Lia en Achi zich een weg banen door de steegjes van Istanbul, begint Tekla dichterbij te voelen dan ooit. 

De Mannenmaker

In De Mannenmaker volgen we Anne, oftewel ‘De Mannenmaker’ (gespeeld door Katja Schuurman). ‘De Mannenmaker’ heeft geen relaties, maar projecten: ieder halfjaar pikt ze een kansloze man op en transformeert hem tot een gewild exemplaar. Als ze daarin is geslaagd, maakt ze het uit en stort ze zich op een volgend project. Dat gaat goed, totdat ze gevoelens begint te krijgen voor haar nieuwe projectman (Leo Alkemade) … 

Woodwalkers

Op het eerste gezicht lijkt Carag een normale jongen, maar hij heeft een geheim. Carag kan namelijk van gedaante wisselen. Hij is als poema opgegroeid in de bergen en leven in de mensenwereld vindt hij niet makkelijk. Pas wanneer Carag wordt toegelaten tot Clearwater High, een geheime school voor zogenaamde Woodwalkers zoals hij, voelt hij zich thuis. Op school leert hij Holly - een brutale rode eekhoorn - en Brandon - een verlegen bizon – kennen. De drie transformeerders worden al snel vrienden en vrienden kan Carag goed gebruiken, want een groep wolven-woodwalkers is niet heel blij met een poema op hun school. 

Tom Petty: Heartbreakers Beach Party

In 2024 werden de lang verloren gewaande 16mm rollen van Tom Petty in Cameron Crowe's eerste film, Heartbreakers Beach Party, eindelijk gevonden. De klassieke documentaire uit de jaren '80 legt Tom Petty en de band vast in 1982-1983 terwijl ze het album “Long After Dark” (het laatste album met de legendarische producer Jimmy Iovine) afmaken, promoten en rondtoeren. Na de eerste uitzending op MTV in 1983 werd de film te experimenteel bevonden en abrupt van de buis gehaald. In de meer dan 40 jaar die sindsdien zijn verstreken, is de film folklore geworden voor fans, muzikanten en binnen de entertainmentindustrie - er wordt zelfs gezegd dat hij de inspiratie vormde voor scènes in Spinal Tap. De langverwachte & volledig geremasterde Heartbreakers Beach Party is een leuke, openhartige, snelle & muzikaal rijke rit met Amerika's grootste rock & roll band, een tijdcapsule van het begin van het MTV-tijdperk en een zeldzame en stralende blik op Tom Petty's blijvende creatieve genie. Deze exclusieve bioscooprelease bevat 19 minuten volledig geremasterd, nooit eerder vertoond archiefmateriaal en nieuw commentaar van regisseur Cameron Crowe. 

Let's Get Lost (1988 - 4k restauratie)

De klassieke documentaire Let’s Get Lost uit 1988 is een fascinerend portret van de legendarische jazztrompettist en stijlicoon Chet Baker, gemaakt door filmmaker en fotograaf Bruce Weber. Aan de hand van interviews, archiefbeelden uit de jaren '50, muziekopnames en beelden van Bakers laatste levensjaren toont Weber de aantrekkingskracht en vele gebreken van de trompettist die door zijn drugsverslaving ten onder is gegaan. 

Pandabeer in Afrika

Wanneer de jonge en niet zo avontuurlijke pandabeer Ping ontdekt dat zijn beste vriendin Jielong de draak is ontvoerd, volgt hij haar helemaal vanaf Azië naar het verre Afrika. Tijdens deze reis ontdekt Ping een volledig onbekende wereld en ontmoet hij onderweg dansende struisvogels, een wijze Orang-oetang en de boze leeuw Malume. Met de hulp van zijn nieuwe vrienden – Jojo, een ondeugende aap, en Niala, een dappere maar eenzame hyena - moet Ping een manier vinden om Malume te verslaan, Jielong te bevrijden én Niala’s familie te redden. Een modern verhaal over diversiteit, tolerantie en verdraagzaamheid. 

Harold and the Purple Crayon

In zijn boek kan de avontuurlijke Harold (Zachary Levi) van alles tot leven laten komen door het te tekenen. Eenmaal volwassen tekent hij zichzelf het boek uit en de echte wereld in. Daar komt hij erachter dat hij nog veel moet leren over het echte leven. En zijn vertrouwde paarse krijtje veroorzaakt een hoop hilariteit, meer dan hij ooit had kunnen denken. Maar als die onbegrensde verbeeldingskracht in de verkeerde handen terechtkomt, moeten Harold en zijn vrienden al hun creativiteit gebruiken om niet alleen de echte wereld, maar ook hun eigen wereld te redden. 

Wow! Een bericht uit de ruimte

De 11-jarige Billie wil net als haar moeder astronaut worden. Op een dag ontmoet ze Dino, die net zo geïnteresseerd is in de ruimte en buitenaardse wezens als zij. Samen bouwen ze een radiotelescoop en ontdekken ze vreemde signalen van buitenaardse wezens! Helaas gelooft niemand hen, zelfs niet in de ruimtehaven. Billie en Dino gaan op zoek naar antwoorden en vinden een zwevende steen in een geheim laboratorium. Maar als de bewakers hen ontdekken, verstoppen ze zich snel en belanden per ongeluk in een raket die hen de ruimte in schiet. Een spannend avontuur begint! 

200% Wolf

Freddy Lupin wil dolgraag de leider worden van zijn groep weerwolven. Maar niemand neemt hem serieus vanwege zijn roze haar en poedelachtige uiterlijk. Als hij toch maar meer op een echte wolf leek... Wanneer hij zijn wens hardop uitspreekt, verandert hij plotseling in een weerwolf en brengt hij per ongeluk een ondeugende maangeest naar de aarde! Nu moeten Freddy en zijn hondenvrienden waaronder Batty en Hamish de maangeest redden voordat hij voorgoed verdwijnt en daarmee de hele kosmische balans verstoort. Ze hebben geen keus en gaan op zoek naar een gemene heks die hen kan helpen. Maar er is een probleem: de heks heeft een hekel aan Freddy's groep weerwolven. Kunnen ze voorkomen dat de heks hen in weer-kikkers verandert en kunnen ze de gevaarlijke magie weerstaan? 

Linda wil kip!

Linda’s mama heeft iets goed te maken met haar ondeugende dochtertje. Ze belooft daarom om kip klaar te maken zoals Linda’s papa dat vroeger deed. Alleen… waar vind je een kip tijdens een algemene staking? Dat zou weleens een dolle zoektocht kunnen worden. Deze kleurrijke animatiefilm is schitterend in zijn eenvoud. Een visueel uniek en wildkomisch avontuur met een groot hart 

Burgemeester Halsema met de dood bedreigd, verdachte aangehouden

Burgemeester Femke Halsema is in nasleep van de demonstraties van 7 oktober in de stad met de dood bedreigd. Er is inmiddels een verdachte aangehouden. Dat vertelt ze in Het Gesprek met de Burgemeester op AT5. "Het is allemaal een rechtstreeks gevolg van het ongelofelijk onbeschaafd worden van het politieke debat."

Op 7 oktober waren er zowel pro-Israël als pro-Palestina demonstraties in de stad. Halsema kreeg veel kritiek over zich heen, waaronder van PVV-leider Geert Wilders. Hij zei via X dat de demonstranten van de pro-Palestina manifestatie het land uit moesten en dat Halsema mee mocht. 

Halsema zegt over het politieke debat: "Dat zakt echt door een morele ondergrens op het moment dat er niet meer een inhoudelijke discussie plaatsvindt, maar mensen persoonlijk geïntimideerd worden."

"Zowel de premier als de minister van Binnenlandse Zaken hebben contact met mij gezocht. Ze hebben zeker steun uitgesproken. Ze hebben ook laten weten dat het voor hen niet acceptabel was. Dat hebben ze ook publiekelijk gezegd", reageert de burgemeester op de vraag of premier Schoof contact met haar heeft opgenomen naar aanleiding van het bericht op X van Wilders.

Terroristisch oogmerk
Het Openbaar Ministerie (OM) laat in een reactie weten dat de verdachte vorige week vrijdagavond is aangehouden. Het gaat om een 59-jarige man. Hij wordt verdacht van het bedreigen van de burgemeester via sociale media. Hij komt niet uit Amsterdam.

De man is 15 oktober voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van verbale bedreiging via X, het voormalig Twitter, van een burgemeester, bedreiging met een terroristisch oogmerk en van opruiing. De rechter-commissaris heeft de voorlopige hechtenis onder voorwaarden geschorst. De verdachte is dus vrij.

De politie heeft de zaak in onderzoek. De woning van de verdachte is onderzocht en diverse gegevensdragers zijn in beslag genomen en ook die worden door de politie onderzocht.

Laatste reviews en specials
review
Until Dawn
special
Random Pics van de Dag #1416
special
Random Pics van de Dag #1415
special
VrijMiBabes #232 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1414
special
Random Pics van de Dag #1413
©FOK.nl e.a.