Moet de overheid kinderopvanglocaties verplichten om ongevaccineerde kinderen te weigeren?

Op dit moment kunnen kinderopvanglocaties zelf beslissen of ze kinderen weigeren die niet volgens het rijksvaccinatieprogramma gevaccineerd zijn. Moet de minister van Volksgezondheid kinderopvanglocaties verplichten om ongevaccineerde kinderen te weigeren?

Vaccinatie verplicht voor toegang creche ? (@ Freepik)
Vaccinatie verplicht voor toegang tot kinderopvang? (@ Freepik)

In Nederland krijgen kinderen vaccinaties tegen dertien besmettelijke ziektes die ernstig kunnen verlopen. Het overgrote deel van de kinderen neemt vanaf de geboorte deel aan het Rijksvaccinatieprogramma. Uit een rapport blijkt dat de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties bij baby’s en kleuters vrijwel gelijk is gebleven. Voor de BMR (bof, mazelen,rodehond)-vaccinatie (bof, mazelen en rodehond) en de vaccinatie tegen meningokokkenziekte typen A, C, W en Y bij baby’s is deze waarschijnlijk zelfs iets toegenomen.

Bij oudere leeftijdsgroepen (vanaf 9 jaar) lijkt de vaccinatiegraad voor de meeste vaccinaties verder te zijn gedaald. De veranderingen in de vaccinatiegraad zijn zo goed als mogelijk ingeschat. Hierbij is rekening gehouden met anonieme vaccinaties.

Sinds 2022 ontvangt het RIVM een deel van de vaccinaties anoniem. Hierdoor weet het RIVM niet meer precies hoe hoog de vaccinatiegraad is. Het is namelijk niet mogelijk om anonieme vaccinaties mee te tellen. Dat komt doordat de informatie die nodig is om de vaccinatiegraad te bepalen dan niet bekend is. Bijvoorbeeld in welk jaar het gevaccineerde kind is geboren. De geregistreerde vaccinatiegraad is daarom lager dan de werkelijke vaccinatiegraad.

Deelname aan volledig Rijks Vaccinatie Programma (@ RIVM)
Deelname aan volledig Rijks Vaccinatie Programma (@ RIVM)


Voor kinderen die in 2021 zijn geboren, ligt het landelijke kerncijfer voor volledige RVP-deelname op basis van op persoon geregistreerde vaccinaties tenminste op 83,1%. Dit betekent dat zij alle vaccinaties volgens RVP-schema hebben ontvangen voor het bereiken van de 2-jarige leeftijd (tenminste 83,7% zonder leeftijdsgrens). Voor 6,8% van de kinderen die in 2021 zijn geboren, is op deze leeftijd geen enkele RVP-vaccinatie geregistreerd (6,7% zonder leeftijdsgrens).

Voor adolescenten die in 2008 zijn geboren, ligt de volledige RVP-deelname in het jaar dat ze zestien worden (zonder leeftijdsgrens) landelijk tenminste op 48,3% voor jongens en op 53,7% voor meisjes. Dit betekent dat zij alle vaccinaties volgens RVP-schema hebben ontvangen in het jaar dat ze zestien worden. Als de MenACWY-vaccinatie voor adolescenten niet wordt meegenomen, is de deelname tenminste 50,0% voor jongens en 60,1% voor meisjes. Als ook de destijds alleen aan meisjes aangeboden HPV-vaccinatie, die vanaf 2022 ook aan jongens wordt aangeboden, buiten beschouwing wordt gelaten, ligt de deelname voor jongens tenminste op 82,7% en voor meisjes op 83,6%. Voor 2,8% van alle in 2008 geboren adolescenten is in het jaar dat ze zestien worden (zonder leeftijdsgrens) geen enkele RVP-vaccinatie geregistreerd. Adolescenten die geboren zijn in 2008 kregen overigens nog niet allemaal vaccinatie tegen hepatitis B aangeboden (alleen risicogroepen).

-

248 stemmen , laatste: 19-10-2024, 21:41