FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 3 oktober 2024

Werkstraffen geëist voor aanbieden valse documenten via Telegram

Een 22-jarige man uit Arnhem en een 26-jarige man uit Nijmegen worden verdacht van het plegen van grootschalige fraude via Telegram. Het Openbaar Ministerie eist taakstraffen van respectievelijk 180 en 160 uur. Verdachten boden via een telegramaccount valse documenten aan, waaronder rijbewijzen, vaccinatiebewijzen, BKR-registratie en valse zorgdiploma’s. De mannen leverden de gevraagde documenten niet daadwerkelijk maar lieten klanten vooraf betalen en staken het geld in eigen zak. De oplichting vond plaats van begin april tot begin juni 2023.

De politie ontmaskerde de verdachten door een pseudokoop. Een agent benaderde het account om zogenaamd een MBO-diploma te kopen voor 450 euro. De agent deed een aanbetaling en kwam zo in contact met verdachten. Het politieonderzoek wees uit dat verdachten in de genoemde periode meerdere malen op dezelfde manier mensen bedrogen. Er werd telkens een grote advertentie op Telegram geplaatst. Voor de ‘gekochte’ documenten stuurde de 26-jarige verdachte dan tikkies. Verdachten verdeelden het geld onderling. Volgens het OM regelde de 22-jarige het verkoopproces terwijl de 26-jarige de geldzaken regelde. De 22-jarige bleef op deze manier buiten beeld bij de kopers.

De officier van justitie vindt de handelswijze van de verdachten zeer kwalijk, ook vanwege de aard van de aangeboden documenten: “Deze verdachten hebben een vals document aangeboden aan kwetsbare mensen die bewust op zoek gingen naar zo’n vals document. De maatschappij heeft er belang bij om te kunnen vertrouwen op de juistheid van diploma’s, rijbewijzen en andere documenten. Immers, als iemand een rijbewijs of diploma heeft, wordt verondersteld dat iemand ook de bijbehorende kennis en vaardigheden heeft. Verdachten hebben deze documenten weliswaar niet geleverd, maar wel de indruk gewekt dit te kunnen leveren”.

Het OM eist een taakstraf van 180 uur met als stok achter de deur 3 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar tegen de 22-jarige Arnhemmer. De 26-jarige Nijmegenaar had een kleinere rol. Hij hoorde een taakstraf van 160 uur tegen zich eisen.

De officier stelt verder dat verdachten het geld dat zij via oplichting hebben verkregen moeten terugbetalen. Voor de 22-jarige gaat dat om een bedrag van 6600 euro en voor de 26-jarige gaat het om 1725 euro. De rechtbank doet op 16 oktober uitspraak.

Groen licht voor project ViA15, A15 mag worden doorgetrokken bij Arnhem

Het tracébesluit ‘A12/A15 Ressen-Oudbroeken (ViA15)’ is definitief. De A15 in de regio Arnhem mag worden doorgetrokken en de A12 en A15 mogen worden verbreed.

Met deze einduitspraak komt een einde aan een lange juridische procedure. In maart 2024 oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak al dat het tracébesluit bijna in orde was, maar dat de minister van Infrastructuur en Waterstaat nog wel een nadere onderbouwing moest geven voor de inzet van het zogenoemde extern salderen. Die nadere motivering kwam in juli 2024. In de einduitspraak van vandaag (2 oktober 2024) komt de Afdeling bestuursrechtspraak tot de conclusie dat deze nadere onderbouwing toereikend is. Daarmee is het tracébesluit na zeven jaar definitief.

Extern salderen
De aanleg van de ViA15 leidt tot een toename van de stikstofneerslag op diverse beschermde natuurgebieden in de omgeving. De minister wil de schadelijke gevolgen daarvan verminderen (‘mitigeren’) door zes agrarische bedrijven op te kopen en de ‘stikstofwinst’ die dit oplevert in te zetten voor het tracébesluit. Dat mag, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Eerder dit jaar oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak dat het stikstofonderzoek nog te weinig informatie bevatte om te kunnen beoordelen of daaraan was voldaan.
 
Nadere onderbouwing volstaat
Uit de nadere onderbouwing van de minister blijkt dat de stikstofneerslag in de zeven Gelderse beschermde natuurgebieden blijvend omlaag moet. Dit betekent dat extern salderen bij deze zeven beschermde natuurgebieden alleen mag als de stikstofneerslag op deze gebieden is gedaald en aannemelijk is dat deze blijft dalen. Volgens de minister is dat het geval. Uit de nadere onderbouwing blijkt dat de stikstofneerslag op de gebieden is gedaald en in de periode tot 2030 verder blijft dalen. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak volstaat deze motivering.
 
ViA15
Deze zaak kent een lange voorgeschiedenis. Tegen het tracébesluit uit 2017 dienden aanvankelijk meer dan veertig particulieren, bedrijven en organisaties beroep in bij de Afdeling bestuursrechtspraak. In januari 2021 deed de Afdeling bestuursrechtspraak een eerste tussenuitspraak, gevolgd door een tweede tussenuitspraak in april 2023 en een derde tussenuitspraak in maart 2024. De eerste twee tussenuitspraken gingen in de kern om de vraag tot welke afstand je de stikstofneerslag van een project, zoals een weg, moet berekenen. In de tweede tussenuitspraak oordeelde de Afdeling bestuursrechtspraak dat een afstand van 25 kilometer (de zogenoemde rekenafstand) voor individuele projecten aanvaardbaar was. Maar er bleven daarna nog bezwaren over. Deze gingen over onder meer over het stikstofonderzoek en het extern salderen. Na de derde tussenuitspraak van maart 2024 bleef alleen nog het punt van het extern salderen over. Met de einduitspraak komt de rechtszaak over het tracébesluit ViA15 definitief tot een einde.

Update over datalek politie, hack uitgevoerd in opdracht ander land

Vorige week hebben hackers zakelijke contactgegevens van politiemedewerkers buitgemaakt, zoals namen, emailadressen en telefoonnummers. En in enkele gevallen ook privégegevens.

De politie is door de inlichtingendiensten geïnformeerd dat het zeer waarschijnlijk om een 'statelijke actor' gaat, met andere woorden: een ander land of daders in opdracht van een ander land.

Op basis van de informatie van de inlichtingendiensten heeft de politie meteen forse beveiligingsmaatregelen ingezet tegen deze aanval. Om de daders niet wijzer te maken en verder onderzoek niet te schaden, kan op dit moment niet meer verteld worden. 

De politie werkt dag en nacht om nieuwe cyberdreigingen te voorkomen of tegen te gaan en om de daders op te sporen.

De politiemedewerkers worden voortdurend geïnformeerd over de (gevolgen van) de hack met onder andere een liveblog, nieuwsbrieven en per mail. Ook is er een telefonisch meldpunt ingesteld waar zij terechtkunnen met al hun vragen.

Granaten ontploft bij Israëlische ambassade Kopenhagen, 3 Zweden aangehouden

Woensdag heeft de Deense politie drie jonge Zweedse mannen aangehoudenl na twee explosies in de omgeving van de Israëlische ambassade in Kopenhagen, volgens de politie waren er handgranaten gegooid. 

De politie bevestigde niet of het drietal, tussen de 15 en 20 jaar oud, verdacht werden van het laten ontploffen  van de granaten, maar zei te verwachten aanklachten in te kunnen dienen tegen twee van hen voor illegaal wapenbezit.

De explosies veroorzaakten schade aan een gebouw wat op ongeveer 300 meter van de ambassade staat. De explosies vonden plaats tijdens de enorme raketaanval van Iran op Israël.

Biden wil geen aanval op nucleaire installaties Iran

Amerikaanse president Joe Biden heeft gezegd dat hij een aanval op de Iraanse nucleaire installaties niet steunt. Er zouden echter meer sancties tegen Iran worden opgelegd na de raketaanval op Israël. Dat heeft hij afgesproken in een telefoonconferentie met de staatshoofden en regeringsleiders van de G7-landen.

De G7-landen hebben de Iraanse aanval op Israël krachtig veroordeeld, en uitten hun bezorgdheid over de escalatie en herhaalden dat een conflict in de hele regio in niemands belang is. Ze benadrukten ook dat een diplomatieke oplossing nog steeds mogelijk was en gaven aan samen te willen werken om de spanningen in het Midden-Oosten te verminderen. Biden zal binnenkort in gesprek gaan met de Israëlische premier Netanyahu.

Iran viel Israël dinsdag voor de tweede keer dit jaar rechtstreeks aan - door ongeveer 200 raketten af te vuren die naar verluidt weinig schade aanrichtten en geen bekende Israëlische slachtoffers veroorzaakten.

Vrouw na PSV-feest onder ME-bus: agent niet vervolgd

Het Openbaar Ministerie Oost-Brabant (OM) heeft besloten een politieagent niet te vervolgen voor het ongeval met een ME-bus in mei van dit jaar in Eindhoven. Bij het ongeval na het kampioensfeest van PSV raakte een 25-jarige vrouw uit Eindhoven ernstig gewond.

Op maandag 6 mei vierden zo’n 100.000 mensen het kampioenschap van de club in de Eindhovense binnenstad. Na de huldiging van de selectie ging het rond 22.30 uur mis op de Vestdijk. Een vrouw raakte gewond nadat ze bij het oversteken werd aangereden door een passerende ME-bus.

Onderzoek

Naar aanleiding van het ongeval deed de politie onderzoek op de plaats van het ongeval. De bestuurder is gehoord over het ongeval en de toedracht daarvan. Verder werden meerdere getuigen en het slachtoffer gehoord. De aanrijding was vastgelegd op camerabeelden, die ook in het onderzoek werden betrokken. Op de beelden is te zien dat erg druk was op de Vestdijk. Tussen de auto’s door stak de vrouw rennend de weg over, zo blijkt uit de beelden. De naderende bestuurder zag haar over het hoofd en kon een aanrijding niet meer voorkomen. Ook de vrouw zag de bus over het hoofd. De agent werd vervolgens als verdachte aangemerkt.

Vrijstelling

De politie heeft een wettelijke vrijstelling gekregen om van de algemene verkeersregels af te wijken, als dit nodig is voor het werk. Als eis wordt gesteld dat de veiligheid van het verkeer zoveel mogelijk dient te worden gewaarborgd en de Brancherichtlijn van de politie dient te worden nageleefd. Uit het onderzoek is gebleken dat de ME-bus in tegengestelde richting over de busbaan reed met een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur terwijl op de Vestdijk een maximale snelheid geldt van 50 kilometer per uur.

Niet verwijtbaar

Op basis van alle bevindingen uit het onderzoek is het OM van oordeel dat de verdachte zich voldoende heeft gehouden aan het kader van zijn vrijstelling en aan de Brancherichtlijn en dat hij bij zijn handelen de veiligheid van het verkeer zoveel mogelijk heeft gewaarborgd. Gelet hierop en kijkend naar het geheel van de gedragingen, de aard en ernst daarvan en de overige omstandigheden, kan wat het OM betreft niet worden gesteld dat er sprake is geweest van verwijtbaar handelen.

Om deze reden is besloten om de verdachte niet te vervolgen en de strafzaak te seponeren. Zowel de politiemedewerker als het slachtoffer zijn eerder deze week van deze beslissing op de hoogte gebracht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1400
special
Random Pics van de Dag #1399
review
Philips M140 M.2. NVMe SSD
review
World of Warcraft: The War Within
special
VrijMiBabes #229 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1398
©FOK.nl e.a.