FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 2 oktober 2024

Iraanse aanval beeindigd, 180 raketten, maar zeer weinig letsel

Volgens een Israëlische militaire woordvoerder raakten zeer weinig mensen gewond bijdoor de Iraanse raketaanval op Israël. Op de bezette Westelijke Jordaanoever werd in Jericho een Palestijn gedood door vallende raketonderdelen, zei de plaatselijke gouverneur. De Israëlische reddingsdienst Magen David Adom maakte melding van twee lichtgewonden in de omgeving van Tel Aviv.

Iran vuurde 's avonds ongeveer 180 raketten af op Israël. Minstens één persoon werd gedood en twee anderen raakten lichtgewond. VNaae Iraanse informatie werden bij de aanval op Israël voor het eerst hypersonische raketten gebruikt. Met de Fatah-1-raket slaagde de luchtmacht van de Revolutionaire Garde erin door de Israëlische luchtverdediging heen te brekent, zo meldde de staatsradio. De hypersonische raket werd 15 maanden geleden onthuld. 90 procent van de raketten die op Israël werden afgevuurd, zouden hun doel hebben geraakt aldus de Garde op de Iraanse staatstelevisie. De aanval was gericht op lucht- en radarbases en op het veiligheidsapparaat dat van plan was hoge vertegenwoordigers van Hamas en Hezbollah te vermoorden. Iran heeft het recht om zichzelf te verdedigen binnen het kader van internationale regelgeving, aldus de verklaring. Het Israëlische leger zei dat er een klein aantal aanvallen plaatsvond in centraal Israël en andere in het zuiden van het land. De exacte schade is nog onduidelijk.

Het Israëlische leger heeft na de raketaanval de burgers weer groen licht gegeven, mensen in heel Israël mochten de schuilplaatsen rond 20 00 uur weer worden verlaten. Een woordvoerder zei ook dat er momenteel geen bewijs is voor verdere bedreigingen vanuit Iran. Sommige kogels raakten het centrum en andere plaatsen in Israël. Er zijn tot nu toe geen meldingen van gewonden.

Na de Iraanse raketaanvallen op Israël herhaalde de Israëlische premier Netanyahu de dreigementen van zijn land. “Iran heeft vanavond een grote fout gemaakt en het zal ervoor boeten”, zei Netanyahu. Het Israëlische regeringshoofd herhaalde zijn dreigement : "Wie ons ook aanvalt, zullen wij terugpakken."

Israëlische legerwoordvoerder Daniel Hagari had eerder gezegd dat de Iraanse beschietingen ‘gevolgen zouden hebben voor Iran’. “We hebben plannen en we zullen handelen op de plaats en tijd die we nog bepalen”, voegde Hagari eraan toe.

Met het oog op de escalerende situatie in het Midden-Oosten zal de VN-Veiligheidsraad morgen bijeenkomen voor een spoedvergadering. Dit werd aangekondigd door het Zwitserse voorzitterschap van het machtigste VN-orgaan. De Raad is grotendeels geblokkeerd wat betreft kwesties in het Midden-Oosten, maar het is niet uitgesloten dat het 15 leden tellende orgaan het eens kan worden over een gemeenschappelijk standpunt gezien het risico van een grote oorlog. 

Volgens de Amerikaanse president Joe Biden zijn er gesprekken gaande met Israël over een mogelijke reactie op de Iraanse raketaanval op Israël. Hoe een reactie op de beschietingen eruit zou kunnen zien, wordt “momenteel actief besproken. Dat valt nog te bezien”, vertelde Biden aan verslaggevers in het Witte Huis in Washington.

OM eist 1,5 jaar cel voor 'katvanger Holleeder' en wil Wallenpanden uit beheer halen

Het Openbaar Ministerie eist anderhalf jaar, waarvan zes voorwaardelijk, cel tegen Marcel Kaatee voor het witwassen van panden op de Wallen. De panden staan op naam van een bv waarvan de 66-jarige Kaatee de voorzitter is. De werkelijke eigenaar zou Willem Holleeder zijn, vermoedt het OM. Zo meldt AT5. 

Het gaat onder meer om de panden waar eerder de gokhallen Buddy Buddy en Molensteeg 1 zaten. Kaatee was de uitbater van de gokhallen. 

Volgens het OM zijn de betrokken panden gefinancierd met crimineel geld, waaronder een deel van het losgeld van de Heinekenontvoering. Holleder zou op de achtergrond een belangrijke rol hebben gespeeld bij de panden. 

"Vanaf de eerste aankoop heeft Willem Holleeder de rol van de werkelijke rechthebbende. Niet op papier, wel telkens beslissend op de achtergrond bij de keuze van de katvangers en behartiging van zijn financiële belangen via deze katvangers", aldus het OM. 

De panden moeten daarom verbeurd worden verklaard. Ze worden dan uit het beheer van Kaatee gehaald en komen ze uit de criminaliteit, aldus het OM. 

Volgens het OM heeft Katee zichzelf door zijn keuzes en gedrag in een kwetsbare positie geplaatst, waardoor Holleeder makkelijk misbruik van hem kon maken. Nu zit hij vast met de panden op de Wallen en een hypotheek die alleen op papier lijkt te bestaan. "Die positie maakt dat hij zelf de stap niet wil, niet kan of niet durft te maken om afstand te doen van de Wallenpanden."

De rechtbank doet op 11 november uitspraak in de zaak. 

Walz vs Vance: het belangrijkste vicepresidentieel debat ooit, kijk live om 3.00 uur

In de VS staan vannacht vicepresidentskandidaten Walz en Vance tegenover elkaar in hun eerste en mogelijk laatste debat voor de verkiezingen in november. Hoewel de tegenstanders slechts de plaatsvervangers van presidentskandidaten Harris en Trump zijn, vermoeden waarnemers dat het tv-duel mogelijk beslissend kan zijn voor de uitkomst van de verkiezingen.

Het debat tussen de Democratische gouverneur van Minnesota, Walz, en de Republikeinse senator uit Ohio, Vance, vindt woensdag om 3.00 uur Nederlandse tijd plaats in New York. Het evenement wordt uitgezonden door CBS. Het zal beide kandidaten de kans geven om zichzelf voor te stellen aan de Amerikaanse kiezers, hun respectievelijke presidentskandidaten Harris en Trump te verdedigen en de tegenpartij een hak te zetten. Het debat zal 90 minuten duren, inclusief twee pauzes van vier minuten. Er zullen geen openingsverklaringen of live publiek aanwezig zijn. De kandidaten mogen geen van te voren gemaakte aantekeningen gebruiken, maar krijgen pen, papier en water. Ze hebben elk twee minuten om een vraag te beantwoorden, gevolgd door twee minuten voor een antwoord van hun tegenstander en een antwoord van één minuut. Een fact check door de moderators is niet gepland. Vance heeft het laatste woord - dit is beslist door een muntstuk op te gooien.

Wie is J.D. Vance?
James David Vance is sinds 2023 de senator van de staat Ohio. Hij staat bekend als een uitgesproken conservatief: hij is fel tegen abortus, kritisch over de woke-cultuur en pleit voor het gezin als fundament van de samenleving. In het verleden heeft Vance zich echter zeer negatief uitgelaten over Trump; tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen in 2016 noemde hij hem zelfs publiekelijk een 'idioot'. Tegenwoordig is Vance echter volledig achter Trump gaan staan.

Wie is Tim Walz?
Tim Walz is sinds 2019 de gouverneur van Minnesota. Daarvoor was hij van 2007 tot 2019 vertegenwoordiger in het Huis van Afgevaardigden voor dezelfde staat. Hij wordt gezien als een progressieve politicus. Gedurende zijn politieke loopbaan heeft hij zich sterk ingezet voor gratis schoollunches, zodat ook kinderen uit gezinnen met een laag inkomen naar school konden gaan. Daarnaast streefde hij ernaar om de medische kosten te verlagen en de criminaliteit in de Verenigde Staten aan te pakken.

Debat tussen Walz en Vance kan ongewoon grote rol spelen in de presidentsverkiezingen
Volgens peilingen is er een nek-aan-nek race tussen de Democraat Harris en de Republikein Trump gaande. De indruk die Walz en Vance maken zou zwevende kiezers kunnen overtuigen. Bovendien kan het debat voor beide campagneteams het laatste zijn voor de presidentsverkiezingen, historicus Douglas Brinkley vertelde aan MSNBC dat dit het belangrijkste vice-presidentiële debat in de geschiedenis van de VS zou kunnen zijn. Volgens Brinkley zou een uitstekend optreden van runner-up Vance de laatste kans van Trump kunnen zijn om de verkiezingen te winnen. Harris ligt momenteel iets voor op Trump in de peilingen.

Walz is vaak enthousiaster en gewoner als hij het Amerikaanse volk toespreekt, terwijl Vance scherp debatteert en intellectueler overkomt. Het verschil tussen de twee kandidaten zal daarmee nog duidelijker zichtbaar worden tijdens het debat. 

Zowel Walz als Vance hebben zich de afgelopen weken intensief voorbereid op het tv-duel. De thema's migratie, abortus en economie staan centraal in de verkiezingscampagne - en dus waarschijnlijk ook in het duel. De Republikeinen rond Trump en Vance beschuldigen de Democraten van een mislukt beleid aan de zuidgrens met Mexico. Op het gebied van abortus pleiten de Democraten voor herstel van het landelijke recht op abortus ( Roe vs Wade), terwijl de Republikeinen de beslissing aan de staten willen overlaten.

Op het gebied van economisch beleid geven de Republikeinen de regering onder president Biden en Harris de schuld van de hoge kosten van levensonderhoud. Harris en Walz van hun kant zijn voorstander van investeringen, bijvoorbeeld in klimaatbescherming, versterking van het arbeidsrecht en hogere belastingen voor de rijken.

Het debat zou ook kunnen leiden tot persoonlijke sneren. In de verkiezingscampagne heeft Vance vraagtekens geplaatst bij de militaire carrière van Walz, terwijl deze laatste de Republikein als "vreemd" heeft omschreven en kritiek heeft geuit op zijn nauwe banden met miljardairs. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1400
special
Random Pics van de Dag #1399
review
Philips M140 M.2. NVMe SSD
review
World of Warcraft: The War Within
special
VrijMiBabes #229 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1398
©FOK.nl e.a.