Jonge Jezidi-vrouw na tien jaar bevrijd in Gaza
Een jonge Jezidi-vrouw die als 11-jarig meisje door de Islamitische Staat (IS) in Irak werd ontvoerd en vervolgens naar Gaza werd gebracht, is na meer dan een decennium gevangenschap bevrijd. Dit hebben Israëlische, Amerikaanse en Iraakse functionarissen bekendgemaakt.
De Jezidi's zijn een religieuze minderheid die voornamelijk in Irak en Syrië wonen. In 2014 viel IS de Jezidi-gemeenschap in Sinjar, Noord-Irak, binnen en poogde de bevolkingsgroep uit te roeien. Duizenden mannen werden daarbij vermoord, terwijl meisjes en vrouwen tot slaaf werden gemaakt, waarbij ze veelal ernstig mishandeld en misbruikt werden, niet zelden met dodelijke gevolgen.
Het Israëlische leger meldde dat de gijzelnemer van de nu 21-jarige vrouw, Fawzia Amin Sido, in Gaza omkwam tijdens de aanhoudende oorlog tussen Israël en de Palestijnse gewapende groep Hamas, waarschijnlijk door een luchtaanval.
Na de dood van haar gijzelnemer wist Sido te vluchten naar een andere locatie in Gaza. Uiteindelijk werd ze tijdens een ‘complexe operatie, gecoördineerd door Israël, de Verenigde Staten en andere internationale actoren’, bevrijd en via Israël en Jordanië terug naar Irak gebracht.
Een Iraakse overheidsfunctionaris, Silwan Sinjaree, liet aan persbureau Reuters weten dat eerdere pogingen om haar te redden mislukten vanwege de gespannen veiligheidssituatie in Gaza. Deze pogingen duurden ongeveer vier maanden.
Sinjaree verklaarde dat Sido fysiek in goede gezondheid verkeert, maar dat ze zwaar getraumatiseerd is door haar tijd in gevangenschap en de slechte humanitaire situatie in Gaza.
In een video, gedeeld door de Canadese filantroop Steve Maman, is te zien hoe Sido herenigd wordt met haar familie in Irak. Op X (voorheen Twitter) schreef Maman: "Ik had Fawzia, de Jezidi die door Hamas gegijzeld werd in Gaza, beloofd dat ik haar terug naar huis zou brengen, naar haar moeder in Sinjar. Voor haar leek dit onwerkelijk en onmogelijk, maar niet voor mij. Mijn enige vijand was de tijd. Ons team heeft haar zojuist herenigd met haar moeder en familie in Sinjar."
De bevrijding van Fawzia markeert het einde van een lange en traumatische periode voor haar, maar benadrukt ook de aanhoudende kwetsbaarheid van minderheden in conflictgebieden.