Wit-Rusland stationeert troepen in grensgebied Oekraïne

Volgens de Oekraïense regering stationeert buurland Wit-Rusland troepen aan de grens met Oekraïne.

Zoals het ministerie van Buitenlandse Zaken in Kiev aankondigde, werden er nieuwe eenheden met tanks, artillerie en luchtafweergeschut waargenomen in de regio Gomel. Het ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwde Wit-Rusland voor het maken van tragische fouten – letterlijk – onder druk van Rusland.

Een paar dagen geleden kondigde de Wit-Russische heerser Loekasjenko aan dat hij de troepen in het grensgebied zou versterken. Als reden noemde hij de accumulatie van troepen aan Oekraïense zijde. De aan Moskou geallieerde regering in Minsk is niet actief betrokken bij de oorlog tegen Oekraïne.

Ondertussen kondigde de Oekraïense president Zelensky aan dat zijn eenheden de controle hadden overgenomen over nog twee steden in de Russische Koersk-regio. Oekraïense soldaten zijn sinds begin augustus in de regio Koersk aanwezig. Volgens lokale autoriteiten zijn meerdere westerse journalisten van persbureau Reuters het slachtoffer geworden van een Russische raketaanval in de Oost-Oekraïense stad Kramatorsk. Een Britse journalist werd hierbij gedood, vier andere verslaggevers raakten gewond.