Cocaïne werd eerder in Europa gebruikt dan gedacht

Cocaïne werd al eerder in Europa gebruikt dan tot nu toe werd aangenomen. Onderzoekers gaan er nu van uit dat de stof gewonnen uit de bladeren van de cocastruik al in de 17e eeuw op ons continent in gebruik was.

Een onderzoek van de Universiteit van Milaan heeft nu het bewijs geleverd dat de drug voor het eerst in de 19e eeuw in Europa werd geconsumeerd. De Italiaanse onderzoeksgroep onderzocht gemummificeerd hersenweefsel uit een crypte van mensen begraven in Milaan. De doden waren waarschijnlijk eerder behandeld in het 'Grote Ziekenhuis' (Ca' Granda), waar arme mensen werden verpleegd. Het team trof onverwacht de alkaloïde cocaïne aan in de weefselmonsters van twee mensen.

De onderzoeksgroep schrijft in de Journal of Archaeological Science dat de mensen uit de crypte gebruik maakten van de traditionele consumptiemogelijkheid en op de bladeren kauwden. Waarschijnlijk wilden ze hun kwalen zelf behandelen of gewoon high worden. Cocaïne werd vroeger onder meer gebruikt als plaatselijk verdovingsmiddel.