FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 16 augustus 2024

Kerbaol zorgt voor eerste Franse ritzege in Tour Femmes, Vos neemt puntentrui over van Kool

Cédrine Kerbaol heeft de zesde etappe van de Tour de France voor vrouwen gewonnen. De Franse renster van Ceratizit-WNT was na 160 kilometer de sterkste en zorgde voor een primeur door als eerste Française een rit te winnen in de Tour de France Femmes

De zesde etappe was de laatste heuvelrit in de Tour de France Femmes. Met vier gecategoriseerde klimmetjes in de etappe, waarbij de zwaarste beklimming in het slot van de etappe lag. Op vijftien kilometer trok smaakmaakster Puck Pieterse in de aanval, maar de Nederlandse kreeg niet de ruimte van het peloton.

Vlak daarna was de aanval van ploeggenote Paulien Rooijakkers wel succesvol. De Nederlandse kreeg Kerbaol met zich mee en in de afdaling van de beklimming Cote des Fris. In de afdaling kon Rooijakkers de Française niet volgen en reed Kerbaol naar de overwinning, de eerste overwinning voor een Française in de Tour de France Femmes.

Op twintig seconden van Kerbaol won Marianne Vos de sprint van het peloton. Doordat Vos bij de tussensprint ook al de volle buit had gepakt neemt ze de puntentrui over van Charlotte Kool, die de eerste twee etappes had gewonnen.

Zaterdag en zondag staan nog twee bergritten op het programma.

Results powered by FirstCycling.com

Breedste vrouwentong op aarde: 7,90 centimeter

Fantastisch, een nieuw wereldrecord, ja! We richten onze blik even op Brittany Lacayo in de Verenigde Staten, want haar tong blijkt heel bijzonder te zijn: die is 7,90 centimeter breed en daarmee is het de breedste vrouwentong op aarde, hoera!

Opvallend genoeg is Brittany's tong zelfs een stukje breder dan dat 'ie lang is, niet geheel gebruikelijk, en is haar tong net zo breed als de gemiddelde lengte van een vrouwentong - mocht je die vraag ooit op een quiz krijgen, dat is dus 7,90 centimeter.

De breedste mannentong is van ene Brian Thompson met een forse 8,86 centimeter. YouTube-shorts werken helaas niet zo soepel, dus bij dezen gewoon even een linkje om te genieten van Brittany's opmerkelijke tong, naast natuurlijk onderstaande tweet:

Wildplasser (20) met losse handjes opgepakt na zware mishandeling

De politie heeft gisteravond in de Johan Cruijff Arena een 20-jarige man uit de Bollenstreek aangehouden voor een ernstige mishandeling een paar uur eerder in het centrum van Amsterdam. Daarbij werd een man knock-out geslagen. Zo meldt AT5. 

Het slachtoffer liep rond 17.10 uur met een vrouw door de Nieuwe Jonkerstraat toen ze een wildplasser aanspraken. Bij de discussie die daarop volgde, kreeg de man uit het niets een harde klap in zijn gezicht.

Het slachtoffer viel met zijn hoofd op straat en verloor daarbij zijn bewustzijn. Hij is met ernstig letsel overgebracht naar een ziekenhuis. De wildplasser wist te ontkomen door een menigte in te vluchten.

Twee uur later, voorafgaand aan de Ajax-wedstrijd, werd de vermoedelijke dader door agenten in de Johan Cruijff Arena herkend. De man uit het Zuid-Hollandse Noordwijkerhout is aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De recherche onderzoekt de zaak.

Gevaarlijke tbs'er na ontsnapping in Utrecht opgepakt in Den Bosch

De 31-jarige tbs'er die dinsdag wist te ontsnappen tijdens een begeleid verlof in Utrecht, is donderdag aan het eind van de middag gearresteerd in Den Bosch. Hij werd aangehouden in de buurt van de Brabanthallen door het Fugitive Active Search Team Nederland (FASTNL), een gespecialiseerd politieteam dat zich richt op het opsporen van voortvluchtigen. Op het moment van zijn arrestatie bevond de man zich op straat in de buurt van een horecagelegenheid.

De tbs'er wist te ontsnappen op het Jaarbeursplein in Utrecht, waar hij zijn begeleiders wist te ontglippen. Hij verbleef in de Dr. Henri van der Hoevenkliniek, maar het is nog onduidelijk of hij daar nu weer naartoe wordt gebracht. De ontsnapping veroorzaakte grote zorgen, maar dankzij een snelle en gerichte actie van FASTNL kon de man binnen enkele dagen weer worden opgespoord en gearresteerd.

De zaak heeft de aandacht gevestigd op de veiligheid van begeleid verlof voor tbs-patiënten, met vragen over hoe iemand met tbs zo gemakkelijk aan zijn begeleiders kon ontsnappen. Het incident wordt waarschijnlijk nader onderzocht om soortgelijke voorvallen in de toekomst te voorkomen.

Tien sets tweelingen beginnen in dezelfde basisschoolstreek

Inverclyde, een regio in Schotland, staat opnieuw in de schijnwerpers vanwege zijn opmerkelijk hoge aantal tweelingen die aan de basisschool beginnen. Deze week zullen tien sets tweelingen hun eerste schooldag beleven in wat nu gekscherend "Twinverclyde" wordt genoemd. Het is het vierde jaar op rij dat het aantal nieuwe tweelingen in de regio dubbele cijfers bereikt.

Met deze nieuwe aanwas van twintig kinderen verdeeld over verschillende scholen in de regio, versterkt Inverclyde zijn reputatie als tweeling-hotspot. Het record werd in 2015 gevestigd toen maar liefst 19 sets tweelingen aan hun basisschoolavontuur begonnen. Dit jaar markeert ook het tiende jaar in de afgelopen twaalf waarin minstens tien sets tweelingen hun schoolcarrière startten.

Sinds 2013 zijn er in totaal 157 sets tweelingen aan de basisschool begonnen in Inverclyde, wat neerkomt op een indrukwekkend gemiddelde van 13 sets per jaar. Het laagste aantal werd geregistreerd in 2018, toen slechts vier paar tweelingen begonnen.

Waarom er zoveel tweelingen geboren worden in Inverclyde is onbekend.

Hieronder een video van vorig jaar, toen maar liefst 17 setjes tweelingen aan de basisschool in Inverclyde begonnen.

Zelfrijdende taxi's toeteren continu naar elkaar in San Francisco

De bewoners van een wijk in San Francisco, Californië, zijn in rep en roer door het constante getoeter van zelfrijdende taxi's van Waymo. Wat begon als een innovatieve toevoeging aan de buurt, heeft al snel plaatsgemaakt voor frustratie en slapeloze nachten. De autonome voertuigen, die zijn geprogrammeerd om te claxonneren als een ander voertuig te dicht in hun buurt komt, staan geparkeerd in een nabijgelegen parkeerplaats waar ze wachten tussen hun ritten door. Dit leidt tot een nachtelijk concert van toeterende auto's, wat vooral rond 4 uur 's ochtends piekt.

Christopher Cherry, een buurtbewoner, gaf aan aanvankelijk enthousiast te zijn over de komst van de Waymo-auto’s, in de veronderstelling dat het meer veiligheid en rust zou brengen. Helaas bleek het tegenovergestelde waar: "De auto's toeteren de hele nacht door, en er zit niemand in," aldus Cherry. Wat begon met incidenteel getoeter, is nu een constante overlast geworden, waarbij de piek zich juist op tijden voordoet wanneer mensen proberen te slapen.

Een andere buurtbewoner, Sophia Tung, besloot de situatie te documenteren door een livestream te starten op YouTube. Haar video's, waarin het late-nacht getoeter duidelijk te horen is, trekken inmiddels tienduizenden kijkers. Sommige volgers hebben zelfs een Google-spreadsheet aangemaakt om de meest opvallende momenten te markeren, zoals excessief toeteren of een onverwachte manoeuvre van een van de voertuigen.

Waymo heeft inmiddels actie ondernomen om de situatie te verhelpen, nadat de klachten toenamen. Het incident illustreert hoe de introductie van nieuwe technologie soms onverwachte en ongewenste gevolgen kan hebben voor lokale gemeenschappen.

Vijf personen aangeklaagd om dood Friends-acteur Matthew Perry

In de nasleep van het tragische overlijden van acteur Matthew Perry vorig jaar zijn vijf personen aangeklaagd, waaronder twee artsen en Perry's persoonlijke assistent.

Het onderzoek naar het overlijden van de acteur, vooral bekend van zijn rol als de sarcastische Chandler Bing in de hitserie Friends, bracht een netwerk van drugsleveranciers aan het licht dat ketamine distribueerde. Perry overleed in oktober op 54-jarige leeftijd.

Een autopsie wees uit dat een zeer hoge concentratie ketamine in zijn bloed de oorzaak was van zijn overlijden. De aanklacht stelt dat de betrokkenen misbruik maakten van Perry’s verslavingsproblematiek om zichzelf te verrijken.

De assistent van Perry en drie anderen hebben al schuld bekend in de zaak. Twee andere verdachten, waaronder een arts en een vrouw die bekendstaat als de "Ketamine Queen", werden onlangs gearresteerd. Volgens justitie speelden zij een sleutelrol in het leveren van ketamine aan Perry. De doseringen waren vergelijkbaar met die voor een algemene verdoving, wat aantoont dat het gebruik verder ging dan therapeutische doeleinden. Perry had ketamine-infuustherapie ondergaan tegen depressie, maar zijn laatste sessie vond meer dan een week voor zijn dood plaats.

Het onderzoek onthulde verder dat Perry's assistent, Kenneth Iwamasa, nauw samenwerkte met artsen om meer dan $50,000 aan ketamine aan te schaffen in de weken voorafgaand aan zijn dood. Een van de artsen, Salvador Plasencia, zou hem  hebben geleerd hoe Perry met het middel kon worden geïnjecteerd, ondanks de gevaren. Zelfs na eerdere waarschuwingen gaf de assistent Perry ten minste 27 injecties in de vier dagen voor zijn dood.

De zaak werpt een schokkend licht op de manier waarop beroemdheden worden uitgebuit door degenen die hen zouden moeten helpen. De verdachten zouden geprobeerd hebben hun betrokkenheid te verdoezelen door berichten te wissen en medische dossiers te vervalsen.

Het overlijden van Perry werd officieel als een ongeluk aangemerkt, waarbij ook verdrinking, hartproblemen en andere medicijnen een rol speelden. Zijn worsteling met verslaving was jarenlang publiekelijk bekend; Perry sprak openlijk over zijn strijd in zijn memoires.

Het proces tegen de verdachten, waaronder Plasencia en de "Ketamine Queen", gaat naar verwachting van start in oktober.

Rechter boeit 15-jarig meisje omdat ze leek te slapen tijdens excursie

Een rechter in Detroit in de Amerikaanse staat Michigan, Kenneth King, is tijdelijk van zijn taak ontheven nadat hij een 15-jarig meisje dwong handboeien en een gevangenisuniform te dragen tijdens een educatieve excursie naar zijn rechtszaal.

Het meisje, Eva Goodman, leek volgens de rechter in slaap te vallen, wat leidde tot een harde reactie. King gaf aan dat hij Eva’s "houding" niet respectvol vond en wilde haar een les leren over hoe ze zich in een rechtbank moest gedragen.

Tijdens het incident vroeg de rechter andere aanwezigen zelfs om te stemmen of Eva in een jeugddetentiecentrum geplaatst moest worden, waarna hij besloot haar symbolisch te straffen door haar te laten boeien en omkleden.

De excursie naar de 36th District Court was georganiseerd door de liefdadigheidsinstelling The Greening, die normaal gesproken activiteiten zoals kajakken en vogelspotten aanbiedt. De actie van de rechter werd breed bekritiseerd, en Chief Judge William McConico heeft aangekondigd dat er een grondig intern onderzoek is uitgevoerd. Dit resulteerde in de tijdelijke verwijdering van rechter King om verdere training te ondergaan.

Eva’s moeder, Latoreya Hill, uitte haar verontwaardiging over de behandeling van haar dochter: "Hoe zou u zich voelen als iemand uw kind zo behandelt? Ze werd publiekelijk vernederd." De rechter blijft echter achter zijn beslissing staan en verklaarde: "Ik wilde haar laten zien hoe serieus dit is. Dit was mijn eigen versie van 'Scared Straight'."

De rechtbankleiding heeft benadrukt dat King’s aanpak niet de normen van de rechtbank weerspiegelt en dat het incident met de grootste zorg wordt aangepakt.

Man sluit meer dan 400 spelcomputers aan op één TV

Je hebt liefhebbers en je hebt liefhebbers. Ibrahim Al-Nasser uit Saoedi-Arabië valt toch wel in de tweede categorie, de échte diehards, hoewel de beste man daar ongetwijfeld ook wel een flinke bankrekening voor nodig had.

Ibrahim is gek op spelcomputers, van oud tot nieuw. Op het moment dat hij er nogal veel had werd het echter een gedoe om te spelen, want hij moet elke keer alle kabeltjes verwisselen, je kent het wel. Daarom kwam hij op het idee om gewoon elke keer meer switches, converters en dergelijken toe te voegen, waardoor hij inmiddels meer dan 400 consoles op zijn TV aan heeft gesloten, die het stuk voor stuk allemaal doen.

Om te weten welke switches, converters en andere apparatuur hij precies aan moet zetten om op een bepaalde console te spelen heeft Ibrahim er een uitgebreide Excelsheet naast staan, zodat hij in no-time aan de slag kan.

Verder laten we het hem gewoon zelf vertellen, het is al indrukwekkend genoeg om eens te kijken hoe het er daadwerkelijk uit ziet:

Kim Dotcom na 12 jaar uitgeleverd aan de VS

Kim Dotcom, de omstreden internetondernemer, heeft zijn langdurige juridische strijd om uitlevering aan de Verenigde Staten verloren. De Nieuw-Zeelandse minister van Justitie, Paul Goldsmith, heeft op donderdag de uitleveringsorder ondertekend, wat betekent dat Dotcom binnenkort naar de VS wordt overgebracht om daar terecht te staan.

Dotcom werd bekend als oprichter van de inmiddels offline gehaalde website Megaupload, die hij in 2005 lanceerde. Volgens Amerikaanse autoriteiten zou hij met deze site een fortuin hebben vergaard door grootschalige digitale piraterij mogelijk te maken. Hoewel gebruikers massaal films en muziek deelden zonder licenties, heeft Dotcom altijd volgehouden dat hij geen controle had over wat er werd geüpload.

De in Duitsland geboren ondernemer, die zichzelf omschrijft als een "vrijheidsstrijder op het internet", woont sinds jaren in Nieuw-Zeeland. Zijn juridische gevecht begon in 2012 na een spectaculaire inval door de FBI op zijn landgoed in Auckland. Ondanks verschillende beroepszaken heeft hij de uitlevering uiteindelijk niet kunnen voorkomen. Als hij wordt veroordeeld in de VS, riskeert hij een lange gevangenisstraf voor onder andere auteursrechtenschending, witwassen van geld en criminele organisatie.

Amerikaanse aanklagers beweren dat Dotcom en zijn medebestuurders filmstudio's en muziekproducenten voor meer dan 500 miljoen dollar hebben benadeeld. Megaupload was ooit een van de populairste websites ter wereld, verantwoordelijk voor maar liefst 4% van al het wereldwijde internetverkeer. Dotcom verdiende miljoenen met advertenties en premium lidmaatschappen. Op sociale media reageerde hij fel: “De gehoorzame VS-kolonie in de Stille Zuidzee heeft net besloten om mij uit te leveren voor wat gebruikers op Megaupload hebben geplaatst.”

Opvallend is dat veel artiesten destijds hun steun uitspraken voor MegaUpload. De opvolger van MegaUpload, Mega, bestaat nog steeds. Ook die werd opgericht door Dotcom, maar inmiddels hebben aandeelhouders hem uit het bedrijf gewerkt.

Trump tijdens buitenrallies beveiligd met kogelwerend glas

De Amerikaanse Secret Service bereidt zich voor om voormalige president Donald Trump weer buiten te laten campagnevoeren door zijn podium te omringen met kogelwerend glas. Deze maatregel, normaal alleen voorbehouden aan zittende presidenten, wordt nu voor het eerst toegepast op een presidentskandidaat, naar aanleiding van een recente aanslagpoging.

Volgens bronnen adviseerde de Secret Service Trump om tijdelijk geen buitenrallies te houden nadat er vorige maand in Butler, Pennsylvania, een schutter vanaf een dak op 120 meter afstand op hem schoot. Trump werd daarbij aan zijn oor geraakt, terwijl een toeschouwer in de menigte het leven liet. Sindsdien heeft Trump bijna twaalf campagne-evenementen binnenshuis gehouden. Toch dringt hij er privé op aan om weer buiten te kunnen spreken en zoekt hij naar manieren om dit veilig te doen.

De Secret Service bereidt daarom een kogelwerende glazen wand voor die Trump aan drie zijden zal beschermen tijdens buitenrallies. Dit type glazen bescherming wordt meestal ingezet bij grootschalige evenementen en vereist geavanceerde logistiek. De panelen zullen strategisch verspreid door het land opgeslagen worden, zodat ze snel beschikbaar zijn wanneer nodig.

Hoewel de veiligheidsdienst geen commentaar geeft op de exacte maatregelen, is het duidelijk dat de bescherming van zowel Trump als andere hooggeplaatste figuren is aangescherpt. Na het incident in Butler zijn bijvoorbeeld ook de beveiligingsprotocollen voor vice-president Kamala Harris en andere politieke leiders versterkt.

Vier Nederlandse beachduo's in achtste finales thuis-EK

Beachvolleybalsters Katja Stam en Raïsa Schoon hebben zich na een stroeve start toch geplaatst voor de achtste finales op het EK in Nederland. Op het Apeldoornse Marktplein was het duo met 19-21, 21-12, 15-9 te sterk voor Lena Plesiutschnig en Katharina Schützenhöfer uit Oostenrijk.

Brecht Piersma en Wies Bekhuis zagen hun toernooi in Arnhem stranden: ze gingen met 16-21, 19-21 onderuit tegen Laura Ludwig en Louisa Lippmann uit Duitsland. In een spannend Nederlands onderonsje in Den Haag waren Kirsten Bröring en Emi van Driel te sterk voor Mila Konink en Desy Poiesz: 21-18, 28-26.

Mannen
Leon Luini en Christiaan Varenhorst kenden een dijk van een groepsfase: na de openingswedstrijd kwamen er donderdag nog twee zeges bij en als groepswinnaar gaan ze gelijk naar de achtste finales. Dat geld ook voor Steven van de Velde en Matthew Immers, die zelfs geen enkele set verloren in hun drie wedstrijden.

Ruben Penninga en Thijmen Heemskerk moeten de tussenronde in nadat ze als tweede eindigden in de groep, net als Stefan Boermans en Yorick de Groot en veteranen Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen. Mees Sengers en Dirk Boehlé verloren hun drie groepswedstrijden allemaal en liggen uit het toernooi.

Vrijdag
De mannen spelen vrijdag de tussenronde, waarvan de winnaars het in de achtste finales tegen de groepswinnaars opnemen - die staan vrijdagavond op het programma. De vrouwen spelen hun achtste finales vrijdagmiddag, met 's avonds dan de kwartfinales.

FOK! Wat een weer: regen vanuit het westen

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend raakt het van het noordwesten uit op de meeste plaatsen bewolkt en valt er af en toe regen. In het zuidoosten schijnt de zon eerst nog. De zuidwestenwind is overwegend matig.

Vanmiddag is het eerst zwaar bewolkt en valt er hier en daar regen. Later breekt in het noordwesten de zon af en toe door. De maximumtemperaturen ligt rond 22°C. Er staat een zwakke tot matige west- tot zuidwestenwind.

Vanavond is er in het noordwesten en noorden af en toe zon, elders is het bewolkt met op een enkele plaats lichte regen. Er staat weinig wind.

Vannacht valt in het zuidoosten af en toe regen, elders blijft het droog. In het noorden ontstaat plaatselijk mist. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 10°C in het noorden tot 18°C in het zuidoosten. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Een zonnige dag in kamp Vucht (Foto: DJMO)
Een zonnige dag in kamp Vucht (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

ACM doet nader onderzoek naar kosten en vergoeding zonnestroom

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) constateert dat consumenten met zonnepanelen die jaarlijks meer elektriciteit terugleveren dan ze afnemen bij enkele leveranciers netto moeten betalen voor deze extra teruggeleverde elektriciteit.

De Tweede Kamer heeft in het huidige wetsvoorstel voor de Energiewet, mede in het belang van de energietransitie, een verbod op een negatieve terugleververgoeding toegevoegd. De ACM gaat over deze ontwikkeling in gesprek met de sector.

Negatieve terugleververgoeding en stijgende terugleverkosten
Consumenten en zakelijke kleinverbruikers met zonnepanelen kunnen de elektriciteit die zij afnemen van hun energieleverancier op de jaarafrekening salderen (wegstrepen) met de elektriciteit die zij terugleveren aan het net. Als zonnepaneelbezitters op jaarbasis meer terugleveren dan afnemen, dan hebben zij recht op een redelijke vergoeding van hun leverancier. De terugleververgoeding stellen leveranciers zelf vast. Sinds dit jaar brengen veel leveranciers kosten in rekening voor het terugleveren van elektriciteit aan het net (terugleverkosten). Er is sprake van een netto negatieve terugleververgoeding als na salderen de vergoeding per kWh lager is dan de terugleverkosten per kWh. Dat is op dit moment bij verschillende leveranciers het geval. De ACM gaat nader onderzoek doen naar terugleverkosten en - vergoedingen.

De ACM heeft eerder dit jaar onderzoek gedaan naar de tarieven van 4 grote energieleveranciers en concludeerde toen dat de onderzochte tarieven niet onredelijk waren. Sindsdien zijn de terugleverkosten marktbreed gestegen. Energieleveranciers zijn op grond van de huidige wetgeving vrij om hun tarieven te bepalen zolang deze niet onredelijk zijn gelet op de onderliggende kosten. Gezien de gestegen terugleverkosten, gaat de ACM in haar tarieventoezicht extra aandacht besteden aan de hoogte ervan.

Hogere tarieven modelcontracten
Ook zal de ACM de tarieven van modelcontracten onderzoeken. Modelcontacten zijn standaardcontracten met variabele tarieven voor onbepaalde tijd die alle energieleveranciers moeten aanbieden. De ACM stelt de voorwaarden van het modelcontract vast. Het biedt consumenten de mogelijkheid om altijd een contract voor de levering van gas en elektriciteit af te sluiten. Ook vergroot het de vergelijkbaarheid van contracten.

Uit de Monitor Consumentenmarkt Energie van augustus blijkt dat modelcontracten duurder zijn dan andere variabele contracten. Leveranciers mogen bij modelcontracten de kosten die zij maken voor huishoudens met zonnepanelen niet via terugleverkosten doorberekenen. Mede hierdoor hebben veel leveranciers het vastrecht, ofwel de vaste leveringskosten per maand, van modelcontracten de afgelopen maanden verhoogd. Dit heeft tot gevolg dat klanten met én zonder zonnepanelen hogere tarieven betalen als zij een modelcontract hebben. Om te zorgen dat het modelcontract een redelijk alternatief voor consumenten blijft, neemt de ACM de tarieven en voorwaarden onder de loep.

Daarnaast gaat de ACM het bestaande modelcontract herzien, onder andere vanwege de komst van de nieuwe Energiewet. Een vraag is bijvoorbeeld of leveranciers de mogelijkheid moeten krijgen om terugleverkosten in rekening te brengen bij modelcontracten.

Milieuactivist Paul Watson blijft gevangen in Groenland, Japan wil uitlevering

De milieuactivist en anti-walvisjachtactivist Paul Watson, die vorige maand in Groenland werd gearresteerd, zit nog steeds in hechtenis.

De rechtbank in de hoofdstad Nuuk besloot de hechtenis te verlengen tot 5 september. De Canadees-Amerikaanse burger was met het schip 'John Paul DeJoria' naar de haven van Nuuk gevaren en werd daar op 21 juli gearresteerd. De reden voor de arrestatie was een internationaal arrestatiebevel dat door de Japanse autoriteiten was uitgevaardigd tegen de 73-jarige. Watson wordt beschuldigd van het aanvallen van Japanse walvisvaarders, daarbij zou hij één persoon hebben verwond. Volgens de Groenlandse politie is de aanhouding van Watson bedoeld om ervoor te zorgen dat hij het land niet kan verlaten voordat er is besloten over een mogelijke uitlevering aan Japan.

Watson is al tientallen jaren een pleitbezorger voor walvissen en andere zeedieren. Vanwege zijn confronterende benadering van de bescherming van dieren is Watson ook controversieel onder milieuactivisten.

Onderhandelingen staakt-het-vuren Gazastrook worden vandaag voortgezet

Volgens diverse bronnen zullen de onderhandelingen in Doha in het emiraat Qatar over een staakt-het-vuren in de Gazastrook vandaag worden voortgezet. De VS zeiden donderdagavond dat ze een constructieve dag van overleg hadden afgesloten.

De gesprekken zullen vandaag worden hervat. De regering van Qatar heeft een soortgelijke verklaring afgelegd. De Verenigde Staten, Qatar en Egypte bemiddelen al maanden in de oorlog tussen Israël en de terroristische organisatie Hamas.

Hamas niet direct betrokken
Ook een delegatie uit Israël neemt deel aan de onderhandelingen in Doha. Hamas zelf is niet direct betrokken bij de gesprekken. Het heeft echter vertegenwoordigers naar Qatar gestuurd om op de hoogte te worden gehouden van mogelijke resultaten.

Driestappenplan voor een staakt-het-vuren
De focus van de discussies ligt op een driefasenplan dat de Amerikaanse president Biden in mei heeft gepresenteerd. Volgens dat voorstel zou er in eerste instantie een staakt-het-vuren van zes weken moeten komen, evenals een uitwisseling van Hamas-gijzelaars voor Palestijnse gevangenen in Israël. Zowel Israël als Hamas hadden in principe met het plan ingestemd, maar beschuldigden elkaar ervan voortdurend nieuwe en onmogelijke eisen te stellen.

Britse minister van Buitenlandse Zaken: 'Cruciaal voor mondiale stabiliteit'
De Britse minister van Buitenlandse Zaken Lammy, die wordt verwacht voor gesprekken in Israël, noemde de onderhandelingen in Qatar cruciaal voor de mondiale stabiliteit. De komende uren en dagen kunnen de toekomst van het Midden-Oosten bepalen. Een staakt-het-vuren zou het mogelijk maken burgers in Gaza te beschermen – en tegelijkertijd de weg vrijmaken voor de-escalatie op de lange termijn.

Geen last onder dwangsom voor demonstranten Extinction Rebellion in Haarlem

De burgemeester van de gemeente Haarlem had vier demonstranten van Extinction Rebellion geen last onder dwangsom op mogen leggen. Dat oordeelt de rechtbank Noord-Holland.

De vier demonstranten nemen regelmatig deel aan demonstraties in Haarlemse winkels en ook bij het Provinciehuis. Bij een aantal demonstraties werkten de demonstranten niet mee toen de demonstratie op grond van artikel 8 van de Wet openbare manifestaties (Wom) beëindigt pmoest worden. Dit artikel geeft aan dat een demonstratie direct beëindigd moet worden om wanordelijkheden te voorkomen of te bestrijden. Om herhaling te voorkomen heeft de burgemeester van de gemeente Haarlem de vier demonstranten een last onder dwangsom opgelegd. Daarin staat dat zij artikel 8 van de Wom niet mogen overtreden. Doen zij dit toch, dan moeten zij een dwangsom van duizend euro per overtreding betalen, met een maximum van 5 duizend euro. De demonstranten hebben hiertegen beroepen ingediend. 

Oordeel van de rechtbank
De rechtbank is van oordeel dat de burgemeester niet bevoegd was om de lasten onder dwangsom op te leggen, omdat de lasten in strijd zijn met de uitgangspunten en systematiek van de Wom. Daarnaast zijn de lasten in strijd met het rechtszekerheidsbeginsel. Zo heeft de burgemeester niet concreet aangegeven wat het doel is van de last onder dwangsom. Ook is onduidelijk op welke niet-openbare locatie in Haarlem en op welke wijze de demonstranten niet zou mogen demonstreren.

Als de demonstranten aan een demonstratie in Haarlem willen deelnemen op een niet-openbare locatie, is voor hen van tevoren dus niet duidelijk of zij daarmee een overtreding begaan. Pas nadat de burgemeester een opdracht tot beeindiging

op grond van artikel 8 Wom heeft gegeven en dit ook aan de demonstranten wordt meegedeeld, wordt duidelijk wat zij moeten doen of nalaten om de overtreding te stoppen. De norm waaraan moet worden voldaan, ontstaat daarom pas op een later moment. Of de omstandigheden op dat moment vergelijkbaar zijn met eerdere demonstraties, is op voorhand echter niet duidelijk. De rechtbank oordeelt daarom dat de beroepen van de demonstranten gegrond zijn.

Taxichauffeur door passagiers beroofd en meegenomen in eigen kofferbak

Een Amsterdamse taxichauffeur is afgelopen maandag door zijn eigen passagiers beroofd en later ook korte tijd ontvoerd. De chauffeur werd daarbij in de kofferbak van zijn auto gedwongen. De politie zoekt nog naar de daders. Zo meldt AT5. 

De mannen stapten rond 2.30 uur op het Rokin in de taxi. Na een klein stukje rijden trokken ze allebei een wapen - volgens de dochter van het slachtoffer gaat het om twee pistolen - waarmee de chauffeur onder druk werd gezet om zijn spullen af te geven.

In de Kostverlorenbuurt in Amstelveen werd de man ook vastgebonden. De chauffeur werd vervolgens gedwongen om in de kofferbak van de taxi te gaan liggen.

De Boelelaan
Na een rit die volgens de politie enkele tientallen minuten duurde, kwam de taxi uiteindelijk op de De Boelelaan in Zuid tot stilstand. Daar kon de taxichauffeur zich uiteindelijk zelf bevrijden, maar op dat moment waren de daders al verdwenen.

De recherche is inmiddels een onderzoek gestart om meer over de verdachten te weten te komen. Zo is het bijvoorbeeld nog onduidelijk waar de mannen naartoe liepen, nadat ze op de De Boelelaan waren uitgestapt.

Getuigen
Mensen die iets weten of de verdachten hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie.

Beide verdachten spreken Spaans en zijn tussen de 20 en 25 jaar oud. Ze hebben zwart, kort haar. Een van hen droeg een zwart T-shirt, een zwarte zomerjas en een nette broek van katoen of linnen. De andere verdachte had een donkerkleurig overhemd, een zwarte spijkerbroek en zwarte schoenen aan.

Rellen Eritrese gemeenschap Fruitweg Den Haag waren vooropgezet plan

Met een vooropgezet plan kwamen tientallen relschoppers afgelopen februari naar de Fruitweg in Den Haag, om daar een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap te beëindigen. 'Plan B' heette het. Als de overheid de bijeenkomst niet zou tegenhouden, zouden ze het zelf wel doen. Met geweld. Vier relschoppers staan deze week terecht, onder wie een van de belangrijkste ophitsers.

In een zalencentrum aan de Fruitweg was die avond een bijeenkomst van de Eritrese gemeenschap. Tegenstanders van het regime vroegen om die bijeenkomst te verbieden, maar dat gebeurde niet. Daarop besloten ze zelf het heft in eigen handen te nemen, 'Plan B' werd in werking gesteld. "Plan B gebruikt geweld als Plan A is mislukt," aldus een 48-jarige verdachte uit Utrecht. Hij wordt gezien als een van de belangrijkste ophitsers die vooraf anderen optrommelde om naar Den Haag te komen.

Het is duidelijk dat de groep er alles aan heeft gedaan om die avond tot de rellen te komen. Bussen die de bezoekers van de bijeenkomst naar de geheime locatie brachten, werden gevolgd om zo die plek te achterhalen. Daarna ging het als een lopend vuurtje: via appgroepen werd de locatie gedeeld en uit alle hoeken van het land spoedde men zich naar dat zalencentrum. Onder geparkeerde auto's werden ondertussen stokken, een hockeystick en metalen staven verstopt. Binnen anderhalf uur stond op de Fruitweg een groep tegenover de politie, klaar om te vechten, omdat de overheid in hun ogen 'de vijand' beschermde.

Overheid aangevallen
Twee verdachten van 20 jaar en 26 jaar moesten zich deze week voor de rechter verantwoorden voor het gooien van stenen naar ME-agenten of tegen politiebusjes. De officier van justitie vond het moeilijk te begrijpen dat ze van hun woonplaats Maastricht helemaal naar Den Haag waren gekomen om met zo veel geweld de overheid en in het bijzonder de politie aan te vallen, toen die niet deed wat zij wilden. "Precies datgene waarvoor ze naar Nederland zijn gevlucht, namelijk vrijheid en veiligheid, hebben ze met grof geweld aangetast en ondermvijand. n het land dat hen heeft opgevangen."

De politie moest die avond alles in het werk zetten om de doodsbange bezoekers in het zalencentrum (waar ook nog een bruiloft en een feest aan de gang waren) te beschermen. Zelfs voor de inzet van traangas werd toestemming gegeven. Ruim drie uur lang heeft de politie zich met man en macht moeten verdedigen terwijl de relschoppers bleven terugkeren, brand stichtten, versperringen opwierpen en met stenen gooiden.

Trots
Een 48-jarige verdachte uit Utrecht wordt door het Openbaar Ministerie gezien als een van de belangrijkste ophitsers. Hij riep mensen via appgroepen op om naar Den Haag te komen, met maar één doel: de bijeenkomst in het zalencentrum mocht niet doorgaan. Ze moesten vooral slag- en steekwapens meenemen. Ter plekke gedroeg hij zich op 17 februari als een leidersfiguur, die tussen het zelf gooien van stenen door ook anderen aanstuurde. Daarnaast was hij betrokken bij het in brand steken van een van de touringcars, waarmee de bezoekers naar de bijeenkomst waren gekomen. De bus brandde volledig uit, auto's in de buurt raakten beschadigd, en ruiten van gebouwen gingen kapot door de hitte

Na de rellen verzamelde een groep relschoppers zich in het Zuiderpark, waar de verdachte ze toesprak. Hij was trots op wat ze die avond hadden gedaan en laten zien. Ook de volgende dag bleek uit appberichtjes dat hij trots was op zijn medestrijders en het geweld dat was gepleegd. "Alsof er geen politie was, hebben wij brand gesticht," schreef hij. "Twee van hun auto's zijn uitgebrand." Ook auto's van de politie waren doelwit van brandstichting geworden.

De man stond terecht voor nog meer strafbare feiten. Hij radicaliseerde in zijn strijd tegen het regime in Eritrea en is één van de oprichters en leiders van de Brigade Nhamedu. Als leider van deze bijna paramilitaire organisatie zette hij zijn volgelingen op de gewelddadige confrontatie aan te gaan met aanhangers van het regime. Hij heeft volgens het Openbaar Ministerie opgeruid tot de rellen in Giessen in Duitsland in 2023, beledigde en bedreigde een vrouw die volgens hem een aanhanger was, en riep op diplomaten op te hangen of hun hoofden af te snijden.

Politie als vijand
Het Openbaar Ministerie ziet drie verdachten die fel gekant zijn en blijven tegen bijeenkomsten van regimegezinde Eritreeërs. De 48-jarige verdachte verklaarde dat iedere voorstander van het regime zijn vijand is. En als de politie tussen hen komt te staan, zullen ze ook daarmee de gewelddadige confrontatie aangaan. En de rode draad in de verklaringen van alle verdachten is dat het niet tot rellen was gekomen als de overheid gewoon de bijeenkomst in het zalencentrum had verboden. Maar dat is het nu juist, benadrukte de officier van justitie. "In Nederland heeft iedereen, en dus ook aanhangers van de huidige machthebber in Eritrea, het recht om bijeen te komen."

Het Openbaar Ministerie eiste tegen de 20-jarige verdachte 6 maanden cel waarvan 2 voorwaardelijk en tegen de 26-jarige verdachte 8 maanden waarvan 2 voorwaardelijk. Tegen de aanstichter van de rellen, die dus ook nog voor een veelheid aan andere strafbare feiten terecht stond, eiste het Openbaar Ministerie 4,5 jaar cel.

Andere zaken
Op zitting besloot de rechtbank de zaak van een 30-jarige man uit Helmond voor onbepaalde tijd aan te houden, omdat die zich nu toch wel door een advocaat wilde laten bijstaan.

In mei stonden al tien verdachten terecht voor hun betrokkenheid bij de rellen, negen van hen werden door de rechtbank veroordeeld tot gevangenisstraffen van 4 tot 12 maanden, waarvan 2 tot 4 maanden voorwaardelijk. In oktober staan nog eens twaalf verdachten terecht en begin 2025 volgen er nog minstens acht.

Zelensky wist van sabotage plannen Nord Stream, wijst opnieuw betrokkenheid af

Wie heeft de Nord Stream-pijpleidingen opgeblazen? De regering in Kiev blijft bij haar bewering dat alleen Rusland zo’n complexe operatie had kunnen uitvoeren. Onderzoek van de Wall Street Journal spreekt dit echter tegen.

De Oekraïense regering heeft opnieuw haar betrokkenheid ontkend bij de sabotage van de Nord Stream-pijpleidingen in de Oostzee. Het is veeleer zeer waarschijnlijk dat Rusland verantwoordelijk was voor de aanval van september 2022, zei de adviseur van president Volodimir Zelensky, Mychailo Podolyak, tegen persbureau Reuters.

“Een dergelijke daad kan alleen worden uitgevoerd met grote technische en financiële middelen”, aldus Podoljak. "En wie had dit allemaal ten tijde van de aanval? Alleen Rusland." De explosies vernietigden drie van de vier pijpleidingen waardoor Russisch gas naar Duitsland werd of moest worden gepompt. De Duitse procureur-generaal Jens Rommel leidt het Duitse onderzoek naar het onderzoek in Karlsruhe.

Woensdag werd bekend dat Rommel het eerste arrestatiebevel had uitgevaardigd tegen een Oekraïner die in Polen woonde. Volgens onderzoek van ARD, Süddeutscher Zeitung en Die Zeit kon de duikinstructeur echter ontsnappen naar Oekraïne. De buitenlandse CDU-politicus Roderich Kiesewetter bekritiseerde op Deutschlandfunk dat het onderzoek was gepubliceerd. Het risico bestaat dat andere mensen uit de omgeving van de daders kunnen ontsnappen. Tegelijkertijd benadrukte Kiesewetter dat het, ongeacht de Oekraïense verdachte, een false flag-operatie had kunnen zijn. Finland en Zweden verdachten bijvoorbeeld Rusland ervan de pijpleidingen door explosies onbruikbaar te maken.

Donderdag berichtte de Wall Street Journal over de vermeende betrokkenheid bij het sabotageplan van president Zelensky. De Oekraïense president zou aanvankelijk mondeling een door zakenlieden gefinancierd sabotageplan hebben goedgekeurd. Dit werd gemeld door verschillende bronnen en een officier die bij het plan betrokken was, volgens de Wall Street Journal. De Amerikaanse inlichtingendienst CIA zou later op de hoogte zijn geweest van het plan en Zelensky hebben gevraagd de operatie te annuleren. De Oekraïense president gaf daar opdracht voor. De toenmalige opperbevelhebber van de Oekraïense strijdkrachten, Valery Zalushny, die naar verluidt toezicht hield op de sabotageoperatie, zou echter zelfstandig hebben besloten het plan door te zetten. Hij zou tegen Zelensky hebben beweerd dat hij het sabotageteam niet meer kon bereiken. Volgens de Wall Street Journal ontkent Saluzhnyy op de hoogte te zijn van de operatie.

De Nederlandse militaire inlichtingendienst MIVD heeft toendertijd als eerste signalen opgepikt van een mogelijke aanval door een commando uit Oekraïne. De Nederlanders waren daardoor op de hoogte van het plan. De aanval zou in juni 2022 plaatsvinden, met behulp van een gehuurde boot. De MIVD deelden hun bevindingen eerst met de VS en waarschuwden vervolgens verschillende Europese landen, waaronder Duitsland, voor de mogelijke sabotage actie.

Volgens de Wall Street Journal ontvingen de Duitse autoriteiten een paar dagen na de aanslag, in oktober 2022, een tweede tip van de CIA die richting Oekraïne wees. Door eigen onderzoek zouden Duitse onderzoekers er sinds november 2022 van overtuigd zijn dat Oekraïners verantwoordelijk waren voor de explosies.

De twee gasleidingen Nord Stream 1 en 2 werden op 26 september 2022 beschadigd en onderbroken door verschillende explosies. De explosies werden geregistreerd nabij het Deense eiland Bornholm in de Oostzee. Even later werden in drie van de vier leidingen vier lekkages ontdekt. Russisch aardgas stroomde voorheen via Nord Stream 1 naar Duitsland. Nord Stream 2 was nog niet operationeel vanwege de Russische agressieoorlog tegen Oekraïne en de daaruit voortvloeiende politieke meningsverschillen.

Laatste reviews en specials
special
Agatha All Along: allemaal mee met de heksen op de Witches' Road
special
Random Pics van de Dag #1389
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.