FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 18 augustus 2024

Random Pics van de Dag #1361

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Van de Velde en Immers 3e op EK beachvolleybal in Den Haag

In Den Haag wordt dit weekeinde het Europees kampioenschap beachvolleybal afgerond, krap een week na het einde van het olympisch toernooi. De vrouwen speelden zaterdagavond hun finale, bij de mannen werden zaterdag de kwartfinales afgewerkt en stond de rest op het zondagprogramma.

Vrouwen
Svenja Müller en Cinja Tillmann uit Duitsland namen het in de finale op tegen Valentina Gottardi en haar beduidend meer ervaren partner Marta Menegatti uit Italië. Geheel eenzijdig werd het niet, maar het Duitse duo was wel constant net de betere en pakte met 21-17, 21-18 de Europese titel.

De wedstrijd om de derde plek werd gewonnen door het Zwitser duo Esmée Böbner/Zoé Vergé-Dépré, dat met 22-20, 21-14 te sterk was voor Monika Paulikiene en Aine Raupelyte uit Litouwen.

Mannen
Steven van de Velde en Matthew Immers stonden in de kwartfinales en dat ging meer dan uitstekend: de Tsjechen Jakub Sepka en Jiri Sedlak werden met 21-15, 21-12 relatief simpel aan de kant geschoven.

Leon Luini en Christiaan Varenhorst sneuvelden in de kwartfinales: veteraan Martins Plavins en de 20 jaar jongere Kristians Fokerots uit Letland waren met 21-15, 21-10 veel te sterk.

Zondagochtend werden de halve finales gespeeld en daarin eindigde het voor Van de Velde en Immers: Plavins en Fokerots waren met twee keer 21-19 net te sterk en gaan naar de finale. Daarin treffen ze de Duitsers Nils Ehlers en Clemens Wickler, de verliezend finalisten van de Olympische Spelen, die een thriller met 18-21, 21-17, 16-14 van de Italianen Samuele Cottafava en Paolo Nicolai wonnen.

Cottafava en Nicolai waren in Den Haag de tegenstanders van Van de Velde en Immers in de strijd om plek drie en dat werd een spannende strijd, waarin een beslissende derde set uitkomst moest bieden. In die set bleek een challenge op het juiste moment brons waard voor de Nederlanders: 21-17, 17-21, 16-14.

De finale leek een Duitse zege op te leveren, maar Plavins en Fokerots knokten zich terug tegen Ehlers en Wickler, die in de derde set volledig leeg waren: 17-21, 22-20, 15-5 en de Letten zijn Europees kampioen.

Newgarden wint chaotische IndyCar-race Gateway ondanks schuiver, Van Kalmthout 10e

Op de World Wide Technology Raceway in Gateway, Illinois is zaterdagavond alweer de dertiende race van het seizoen in de IndyCar Series verreden. Het was de vierde ovalrace van het jaar, na de race op het circuit van Portland volgende week volgen er daar in de laatste weken nog drie van, tot het seizoenseinde op 15 september in Nashville.

Scott McLaughlin vertrok vanaf poleposition, voor David Malukas, Josef Newgarden, Will Power, Kyle Kirkwood en Romain Grosjean - Rinus van Kalmthout begon vanaf de twaalfde plek aan de 260 ronden tellende race. De eerste caution was al snel een feit: Ed Carpenter en Katherine Legge waren in de clinch geraakt.

Kort na de herstart ging het opnieuw fout: de al goed naar voren gekomen Van Kalmthout kende een klein moment van overstuur, Connor Daly kon hem niet ontwijken en werd aangetikt door Kirkwood, waardoor Daly in de rondte ging - Malukas was ondertussen langs McLaughlin naar de leiding gegaan en ook Power was een plek opgeschoven.

Power pakte kort na de volgende herstart wel de leiding terug en na een ronde of zestig werd de eerste pitstopronde geopend door Van Kalmthout, die daarna op de zesde plek reed. Niet lang na die pitstopronde kwam de volgende caution: Kyffin Simpson was de muur in gegleden.

Niet iedereen kwam tijdens de caution binnen, maar onder meer Van Kalmthout en de vlak voor hem rijdende Marcus Ericsson wel. Power, Malukas en McLaughlin waren niet binnen gekomen en met die drie voorop werd het groen weer gezwaaid. Power en McLaughlin kwamen weer een stop maken, McLaughlin ging iets later naar binnen.

Na ruim 150 ronden hadden Power, McLaughlin en Malukas de eerste drie plekken weer in handen, de rest was inmiddels ook binnen geweest. Ericsson moest naar binnen met een probleem, Van Kalmthout verloor bij een pitstop toch weer veel tijd. Newgarden had zich met een wat andere strategie ook goed in de race gewerkt en met de slotfase in zicht opende hij de aanval op leider McLaughlin...tot Newgarden spinde.

Nadat het groen weer gezwaaid was - met Newgarden gewoon weer voorin - duurde het tot iets meer dan veertig ronden voor het einde tot Malukas en Power naar binnen kwamen voor hun laatste pitstop. Dat eindigde in een grote domper voor Malukas: in het onderlinge duel kwamen ze met elkaar in aanraking en Malukas ging stevig de muur in.

McLaughlin en Newgarden konden vanaf plek één en twee onder geel hun pitstop maken, Newgarden kwam als eerste weer naar buiten. Met negen ronden te gaan werd het groen weer gezwaaid: Newgarden voorop, gevolgd door McLaughlin, Colton Herta en Power. Nog voor de herstart echt op gang kwam was het alweer mis: Alexander Rossi lanceerde zich op de achterkant van Power, Romain Grosjean kon ze beiden niet ontwijken.

De rode vlag werd gezwaaid, want opruimen zou dusdanig lang duren dat er anders niet meer geracet werd. Met zes ronden te gaan konden we weer door, Newgarden en McLaughlin voorop en met verder alleen Herta, Linus Lundqvist en Alex Palou nog binnen dezelfde ronde - de cautions en pitstops hadden de boel stevig door elkaar geschud.

Newgarden hield het hoofd koel in de korte laatste paar ronden en reed naar een knappe overwinning, voor McLaughlin en Lundqvist. Van Kalmthout eindigde uiteindelijk als tiende, zijn vierde top-10-klassering op rij.

Vollering komt vier tellen tekort op eindwinst Tour de France, eindzege voor Niewiadoma

Demi Vollering is er niet in geslaagd om voor het tweede jaar op rij de Tour de France Femmes te winnen. De titelverdedigster won weliswaar de slotrit met aankomst op Alpe d'Huez, maar kwam in het eindklassement vier seconden te kort op de Poolse Kasia Niewiadoma. Pauliena Rooijakkers werd derde in het algemeen klassement.

Vollering had voorafgaand aan de etappe naar Alpe d'Huez een achterstand van 1.15 op Niewiadoma. Maar in de slotrit met beklimmingen van de Col du Glandon en de Alpe d'Huez moest er nog genoeg geklommen worden om de achterstand goed te maken. Op enkele kilometers voor de top van de Glandon opende Vollering de aanval. Niewiadoma moest eigenlijk direct lossen op de aanval van de Nederlandse en alleen Rooijakkers kon mee met Vollering. Op de top hadden ze al meer dan één minuut voorsprong op de Poolse.

In de afdaling waarin Rooijakkers het lastig had om het wiel te volgen van Vollering liep de voorsprong zelfs op richting de anderhalve minuut, maar mede dankzij de hulp in de achtervolgende groep van Lucinda Brand zakte de voorsprong weer onder de minuut en kregen we een prachtig duel op de slotklim.

Op de Alpe d'Huez moest Vollering al het werk alleen doen met een volgende Rooijakkers, die ook nog altijd kans maakte op de Tourwinst. De twee zagen langzaam dat Niewiadoma wat tijd terugnam op de twee Nederlandse. Bij het ingaan was het verschil nog vijftig seconden, maar dankzij een sterke kilometer werd het alsnog spannend. Vollering reed daarin Rooijakkers los en won op Alpe d'Huez, maar nam net niet genoeg tijd op Niewiadoma, die mede dankzij de hulp van Évita Muzic niet meer dan 1.01 verloor en de winst pakte met vier seconden.

Results powered by FirstCycling.com

Uitslagen Eredivisie zondag

In de Eredivisie werden vandaag vier wedstrijden gespeeld. PSV maakte ook in zijn tweede wedstrijd geen fout, het won met 1-3 van Heracles Almelo. De thuisploeg kwam via een penalty al snel op voorsprong maar bezweek in de tweede helft onder de druk.

Feyenoord revancheerde zich voor het puntverlies van vorige ook, het won eenvoudig van PEC Zwolle met 1-5. De bezoekers waren in de eerste helft duidelijke de betere maar bij rust stond het slechts 1-0. Na het doelpunt van Stengs vlak na rust ging het snel en liepen de bezoekers uit naar 0-5. Het mooiste doelpunt was echter de 1-5 van Krastev vlak voor tijd met een mooi schot. 

Willem II kent een goede terugkeer in de Eredivisie. Na het gelijkspel vorige week tegen Feyenoord werd er nu met 2-0 gewonnen van Go Ahead Eagles. Go Ahead, wat vorig seizoen nog Europees voetbal haalde, staat na twee duels nog op 0 punten.

Ajax leed een pijnlijke nederlaag tegen NAC Breda. De flets spelende Amsterdammers wisten nog wel te herstellen nadat Garbett de thuisploeg op voorsprong bracht, Hato zorgde een paar minuten later al voor de gelijkmaker. In de blessuretijd zorgde Van de Bergh met een kopbal echter voor de zege van NAC.

Heracles Almelo

1 - 3

PSV

 5' De Keersmaecker(pen)    52' Mesik (e.d)
 59' Bakayoko
 90' Driouech
 
 Gele kaart: Mesik, (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.354
Arbiter: v.d.Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
De Keijzer
Benita (Sambo/85)
Mirani
Mesik
Roosken (Milani/60)
Talvitie (Wieckhoff/66)
De Keersmaecker
D.v.Kaam (Bruijn/85)
Limbombe
Engels
't Zand (Scheperman/ 66)
  Benitez
Ledezma (Teze/73)
Flamingo
Boscagli
Oppegård (Dams/66)
Schouten
Tillman (Til/46)
Veerman
Bakayoko (Lozano/69)
De Jong
Lang (Driouech/73)

PEC Zwolle

1 - 5

Feyenoord

  87' Krastev    4' Paixão
 46' Stengs
 51' Hancko
 68' Gimenez
 71' Gimenez
 
 Gele kaart: Krastev, (PEC Zwolle), Hancko, (Feyenoord)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.653
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Schendelaar
Reijnders
El Azzouzi
Mac Nulty
Lutonda
Mbayo (De Rooij/57)
v.d.Berg
Velanas
Fichtinger (Gijselhart/68)
Krastev
Buitink (Vente/57)
  Wellenreuther
Nieuwkoop (Beelen/46)
Geertruida
Hancko
H.Bueno (Smal/64)
Zerrouki
Milambo (Ueda/83)
Timber (Zechiël/64)
Stengs (Ivanusec/ 72)
Gimenez
Paixão

Willem II

2 - 0

Go Ahead Eagles

 21' Vaesen(pen)
 28' Meerveld
   
 
 Gele kaart: Sigurgeirsson, Sandra, (Willem II), Amofa,Llansana, (Go Ahead Eagles)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 13.000
Arbiter: Oostrom
 
Opstelling:   Opstelling:
Didillon-Hödl
Doodeman (Mathijsen/90 2)
Tirpan (Vermeulen/88)
Behounek
St.Jago
Sigurgeirsson
Bosch
Lachkar
Meerveld
Vaesen (Bokila/78)
Sandra
  Plogmann
Deijl
Amofa (Nauber/81)
Kramer
James
Adekanye (Antman/60)
Linthorst (Twigt/46)
Tengstedt (Suray/60)
Llansana
Breum
V.Edvardsen (Stokkers/60)

NAC Breda

2 - 1

AFC Ajax

 58' Garbett
 90+1' v.d.Bergh
   63' Hato
 
 Gele kaart: , Mannsverk, (AFC Ajax)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 19.000
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Bielica
Lucassen (Kuijpers/ 79)
Valerius (Koscelnik/66)
Greiml
v.d.Bergh
Kemper
Balard
Staring
Garbett (Paula/66)
Ómarsson (Kostorz/ 66)
Janosek (Mol/89)
  Pasveer
Gaaei
Sutalo
Janse
Hato
Hlynsson (Fitz-Jim/57)
Mannsverk
v.d.Boomen (Taylor/57)
Traoré (Berghuis/57)
Brobbey (Akpom/65)
Godts (Bergwijn/76)

Groves sprint naar winst in tweede etappe Ronde van Spanje, Van Aert nieuwe leider

Kaden Groves heeft de tweede etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De Australiër was in de massasprint te snel voor Wout van Aert, die wel de rode leiderstrui overnam van Brandon McNulty.

Na de tijdrit van twaalf kilometer waarin McNulty de sterkste was stond er vandaag de eerste rit in lijn op het programma. In de etappe van Cascais naar Ourém lagen er twee beklimmingen van de vierde categorie, een in de beginfase en de laatste helling lag op twintig kilometer van de finish.

Lange tijd reden er twee Spanjaarden voorop. Luis Ángel Maté en Ibon Ruiz kregen een aantal minuten voorsprong, maar met nog vijftig kilometer te gaan werden ze ingelopen. Op de slothelling gebeurde er niks en konden de renners zich opmaken voor de eerste massasprint van deze Vuelta, al was dat wel zonder Dylan van Baarle. De Nederlander was op veertig kilometer van de finish gevallen en moest vrijwel direct daarna opgeven.

Ook in aanloop naar de sprint werd er gevallen. Op anderhalve kilometer konden verschillende renners de bocht niet houden, waaronder Joshua Tarling en Jhonatan Narvaez. In de sprint die volgde ging Van Aert van vroeg de sprint aan, maar was het Groves die de winst pakte, voor de Belg. Van Aert pakt door de tweede plaats wel de rode leiderstrui.

Results powered by FirstCycling.com

Grand Prix van Oostenrijk in MotoGP zorgt voor weinig spanning op Red Bull Ring

Ook in de MotoGP is zondag de Grand Prix van Oostenrijk verreden. Dat werd helaas niet bepaald de meest enerverende race van het jaar, om alle drie de plekken op het podium werd uiteindelijk niet al te lang gevochten op de Red Bull Ring.

Jorge Martin had de poleposition in handen en vertrok naast Francesco Bagnaia en Marc Marquez. Op rij twee stonden Aleix Espargaro, Jack Miller en Maverick Viñales, voor Enea Bastianini, Franco Morbidelli en Marco Bezzecchi. De vierde rij was voor Pol Espargaro, Alex Marquez en Brad Binder, met Miguel Oliveira, Pedro Acosta en Fabio Quartararo op rij vijf.

Bagnaia's openingsronde was ijzersterk en wederom was het alleen Martin die écht goed kon volgen. Marc Marquez raakte in de eerste bocht al in de clinch met Morbidelli, beiden verloren ze veel posities. Voorin was Bastianini de enige die een beetje in de buurt van Bagnaia en Martin kon blijven, maar na een paar ronden moest ook hij het tweetal laten gaan.

Na tien ronden eindigde Miller vanaf de zesde plek in het grind, waardoor de wat terug naar voren gekomen Marquez die plek weer in kon nemen. Bagnaia reed beetje bij beetje weg bij Martin en kwam niet meer in de problemen, de overwinning was een feit. Martin reed onbedreigd naar de tweede plek, Bastianini completeerde het podium van een helaas niet al te geweldige race, voor de prima naar voren teruggekeerde Marc Marquez.

Vietti oppermachtig in Moto2-race Red Bull Ring, Nederlanders buiten de punten

Ook in de Moto2 is zondag de Oostenrijkse Grand Prix verreden. Op de Red Bull Ring was het beduidend minder spannend dan in de Moto3, maar dat mocht de pret niet drukken voor de vele aanwezige KTM-fans.

We vertrokken met KTM-rijder Celestino Vietti op poleposition en Aron Canet en Sergio Garcia ook op de eerste rij. Op rij twee stonden Alonso Lopez, Jake Dixon en Marcos Ramirez, voor Tony Arbolino, Somkiat Chantra en Manuel Gonzalez. Zonta van den Goorbergh startte als vijftiende, vijf plekken voor Bo Bendsneyder.

Vietti kende een sterke openingsfase en pakte gelijk de leiding, die hij richting de helft van de race nog altijd in handen had. Lopez en Canet volgden hem, daarachter hadden Dixon en Arbolino flinke moeite om aan te kunnen klampen. Vietti kwam geen moment in de problemen en reed overtuigend naar de winst, voor Lopez en Dixon.

Van den Goorbergh finishte uiteindelijk als achttiende, vier plekken voor Bendsneyder.

Twee Legacy of Kain games worden opnieuw uitgebracht op Evercade

Twee games uit de Legacy of Kain serie worden opnieuw uitgebracht op Evercade. De retro-console van Blaze entertainment.

De nieuwe cartridge bevat Legacy of Kain: Blood Omen uit 1996 en Legacy of Kain: Soul Reaver uit 1999. De twee games die door Crystal Dynamics zijn gemaakt, worden gezien als cult-klassiekers. Er is al jaren veel vraag naar een re-release of nog liever een remaster van de geliefde games. Vanaf 30 augustus kun je de cartridge pre-orderen. De cartridge is compatibel met alle Evercade en Super Pocket apparaten. Deze cartridge wordt de tweede cartridge voor Evercade waar games van Crystal Dynamics op te vinden zijn. Deze maand komt namelijk ook de Tomb Raider Collection 1 cartridge uit. Deze cartridge bevat de eerste drie avonturen van de bekende Tomb Raider Lara Croft die origineel uit zijn gekomen voor de Playstation 1. Het eerste Tomb Raider spel kwam uit in 1996. Beide Evercade cartridges zijn per stuk te koop voor ongeveer €25,-

Moto3-race Red Bull Ring prooi voor Ortola, Veijer 5e

Op de Red Bull Ring is zondagochtend de Grand Prix van Oostenrijk verreden in de Moto3. Dat werd weer een spannende race tot in de laatste ronde en ook dit keer werd de Nederlandse eer weer goed verdedigd.

Ivan Ortola vertrok vanaf poleposition en had Joel Kelso naast zich, met ook Collin Veijer op de eerste rij. Op rij twee stonden Daniel Holgado, Jose Antonio Rueda en David Alonso, gevolgd door Matteo Bertelle, Angel Piqueras, David Muñoz, Ryusei Yamanaka, Xabi Zurutuza en Adrian Fernandez.

Gelijk na de opwarmronde eindigden de kansen al voor Ortola: zijn motor sloeg op de grid af en hij moest de pitstraat in om vanuit daar te starten. In de openingsfase waren het Kelso en Muñoz die indruk maakten en zelfs een gat sloegen, met alleen Holgado nog in hun kielzog. Veijer had het wat lastiger en ging achter Rueda in de achtervolging.

Veijer kreeg het gat naar de koplopers weer dicht en reed halverwege zelf naar de leiding, met Alonso en Muñoz in zijn kielzog. Die twee gingen er met Holgado weer voorbij en hadden drie ronden voor het einde de eerste posities in handen, maar Veijer en Piqueras wisten nog aan te klampen.

Bij het ingaan van de slotronde had Alonso de leiding en had Veijer moeite om nog in het kopgroepje te blijven. Alonso hield stand en pakte de overwinning, voor Muñoz en Holgado, terwijl Piqueras vlak voor Veijer nog als vierde over de meet kwam.

Vuelta: Etappe 2 - De kop is eraf

We zijn onderweg, de eerste etappe van de Vuelta a España is achter de rug en Brandon McNulty mag in de leiderstrui vertrekken na zijn tijdritzege van gisteren. Vandaag een normale rit, bijna tweehonderd kilometer lang en nog altijd binnen Portugal.

Het peloton stapt even na één uur Nederlandse tijd op de fiets in Cascais en krijgt bijna gelijk al een klimmetje te verwerken: de Alto do Lagoa Azul, ruim vijf kilometer aan bijna vijf procent. Het is vervolgens tientallen kilometers een kwestie van op en neer rijden, met klimmetjes die stevig zat zijn, maar geen punten opleveren.

In de finale van de rit wacht de Alto da Batalha, bijna zeven kilometer aan ruim drie procent. Niet zwaar genoeg voor de klassementsrenners, maar de weinige sprinters in het peloton kunnen er wel in de problemen komen. Na die klim is het een stuk in dalende lijn naar Ourem, waar de finishlijn getrokken ligt.

Voor een beduidend meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we weer vrolijk door naar het FOK!forum, hier om precies te zijn.

Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)
Het profiel van vandaag (Bron: Vuelta a España)

De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)
De route van vandaag (Bron: Vuelta a España)

XR blokkeert weer sluizen: gebrek aan consequenties geeft ze vrij spel

De aanhoudende sabotageacties van Extinction Rebellion nemen steeds extremere vormen aan. Deze ochtend hebben de extreme activisten opnieuw hun greep op de scheepvaart laten zien door zich vast te maken aan sluizen bij IJmuiden, waardoor meerdere cruiseschepen werden geblokkeerd. Waar voorheen slechts één sluis het doelwit was, zijn er nu twee tegelijk getroffen.

Dit soort acties laat zien hoe roekeloos en hinderlijk de activisten te werk gaan, zonder rekening te houden met de economische schade, overlast voor de omgeving en de wensen en pleziertjes van anderen. Alleen hun eigen mening telt.

Deze verstorende acties zijn inmiddels een terugkerend fenomeen geworden. Vorige week werd al twee keer een schip in dezelfde regio geblokkeerd. De activisten vertrokken de eerste keer uiteindelijk uit eigen beweging. De tweede keer werd uiteindelijk door politie ingegrepen, maar de saboteurs werden vrolijk naar huis gestuurd door de politie, zonder verdere consequenties.

Dit heeft hen kennelijk het vertrouwen gegeven om deze keer agressiever te werk te gaan, met een nog grotere impact. Dat de politie bij eerdere acties niet direct ingreep of ze zonder verdere problemen huiswaarts liet keren heeft de situatie alleen maar verergerd en lijkt de activisten het gevoel te geven dat ze ongestraft hun gang kunnen gaan.

De acties van Extinction Rebellion ondermijnen niet alleen de dagelijkse gang van zaken, maar brengen ook de reputatie van vreedzaam protesteren in gevaar. Wat ooit begon als een roep om aandacht voor klimaatverandering, is nu verworden tot een reeks radicale sabotages die de maatschappij ontwrichten. De verstoring van essentiële infrastructuur, zoals sluizen, kan leiden tot aanzienlijke vertragingen in de scheepvaart en kostbare schade voor de betrokken bedrijven, gemeenten, burgers en infrastructuur. 

De tolerante aanpak van de autoriteiten heeft tot nu toe weinig effect gehad. Door het uitblijven van handhaving, arrestaties, boetes en vervolging wordt de indruk gewekt dat deze sabotageacties zonder consequenties kunnen worden uitgevoerd, ten koste van alles en iedereen.

Britse regering gaat misogynie onder terrorisme scharen

De Britse overheid wil 'extreme misogynie' gaan scharen onder de noemer 'terrorisme'. Minister van Binnenlandse Zaken Yvette Cooper heeft een herziening van de antiterrorismestrategie gelast om geweld tegen vrouwen en meisjes aan te pakken. De focus ligt op het identificeren van gaten in de huidige wetgeving en het onderzoeken van opkomende ideologieën die deze vormen van geweld aanwakkeren.

Volgens de voorstellen zullen bijvoorbeeld leraren wettelijk verplicht worden om leerlingen, bij wie ze vermoedens hebben van misogynie, te melden bij Prevent, het antiterreurprogramma van de Britse regering.

Cooper benadrukte dat het aanpakken van extremisme de afgelopen jaren ernstig is uitgehold, terwijl de behoefte juist groter werd. Ze kondigde aan dat de overheid een snelle analyse zal uitvoeren om extremistische trends in kaart te brengen en effectieve strategieën te ontwikkelen om mensen weg te leiden van 'schadelijke opvattingen' en geweld.

Deze herziening, die naar verwachting in de herfst wordt afgerond, zal dienen als basis voor een nieuwe strategie tegen extremisme, die volgend jaar door het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken wordt gepresenteerd.

Incel-groepen, waarin een misogynistisch wereldbeeld wordt gepromoot door mannen die vrouwen de schuld geven van hun gebrek aan seksuele mogelijkheden, worden nu ook als een serieuze dreiging gezien.

Recent waarschuwde een hoge politiefunctionaris dat invloedrijke figuren zoals Andrew Tate jonge mannen en jongens kunnen radicaliseren met extreme vrouwenhaat, vergelijkbaar met hoe terroristen hun volgers rekruteren. De nationale leider voor geweld tegen vrouwen en meisjes in het Verenigd Koninkrijk, Maggie Blyth, benadrukte dat de online beïnvloeding van jonge jongens door dergelijke figuren verontrustend is en dat er snellere maatregelen nodig zijn om kinderen te beschermen.

Elon Musk trekt social mediabedrijf X terug uit Brazilië na dreigementen rechter

Het social mediabedrijf X, voorheen bekend als Twitter, heeft aangekondigd zijn activiteiten in Brazilië te beëindigen. Dit besluit volgde nadat een rechter van het Braziliaanse Hooggerechtshof dreigde de juridische vertegenwoordiger van X in het land te arresteren als het bedrijf niet aan zijn bevelen zou voldoen. X verklaarde dat het al zijn overgebleven medewerkers in Brazilië “met onmiddellijke ingang” terugtrekt, hoewel de dienst daar nog steeds beschikbaar zal blijven.

Het bedrijf, eigendom van miljardair Elon Musk, heeft al eerder conflicten gehad met dezelfde rechter, Alexandre de Moraes, over kwesties als vrijheid van meningsuiting en desinformatie op het platform. In april startte de rechter een onderzoek naar Musk zelf, wegens de verspreiding van lasterlijke nepnieuws en mogelijke betrokkenheid bij obstructie, opruiing en criminele organisaties.

De recente bevelen van de rechter werden door X bestempeld als censuur. Een account dat beweert verbonden te zijn met X’s wereldwijde overheidszaken, deelde een vermeend document waarin de bevelen van de rechter te zien zouden zijn.

De persafdeling van het Hooggerechtshof heeft nog niet gereageerd op het incident en de echtheid van het document is nog niet bevestigd. Ondertussen plaatste Musk zaterdagavond meerdere berichten op X over de rechter, waarbij hij de rechter vergeleek met de kwaadaardige tovenaar Voldemort uit de Harry Potter-boeken.

De rechter, die vaak wordt bekritiseerd door de Braziliaanse politieke rechterzijde, staat bekend om zijn harde optreden tegen wat hij ziet als bedreigingen voor de democratie in Brazilië.

Rechter Alexandre de Moraes heeft zich in het verleden fel uitgesproken tegen figuren die hij beschouwt als ondermijners van Brazilië’s jonge democratie, waaronder voormalig president Jair Bolsonaro. Dit recente conflict tussen X en de rechter benadrukt de aanhoudende spanningen tussen het platform en de Braziliaanse autoriteiten, vooral met betrekking tot de grens tussen vrijheid van meningsuiting en regulering.

Rijkswaterstaat start campagne tegen roodkruisrijders

Begin vorige week was een taxi betrokken bij een zwaar ongeval op de A10, vermoedelijk na het negeren van een rood kruis. En zo'n overtreding is niet uniek: een weginspecteur van Rijkswaterstaat signaleerde op de A10 Oost in korte tijd drie automobilisten die doorreden na een rood kruis. Met alle risico's van dien.

Tijdens de avondspits van 6 augustus knalde een taxi op een pijlwagen, die daar stond vanwege de afsluiting van de A10 om wegwerkzaamheden. De chauffeur en een andere inzittende raakten gewond en er werd onder meer een traumahelikopter gealarmeerd.

Wat er precies is misgegaan, moet nog blijken. Maar wie zo'n pijlwagen raakt of op een haar na ontwijkt, heeft waarschijnlijk al een of meerdere rode kruizen genegeerd.

En zo'n rood kruis is er niet voor niks, zegt een weginspecteur van Rijkswaterstaat in een vandaag gepubliceerd interview met De Telegraaf. Het matrixbord negeren, levert gevaar op voor hulpverleners, wegwerkers en andere weggebruikers. Hij peilde op de A10 hoe goed automobilisten zich aan de verkeersregels hielden en zeker drie slaagden niet voor de test.

Hoge Boete
"Je ziet dat mensen nog net het overige verkeer willen inhalen en dan in de problemen komen en onder het rode kruis doorrijden", aldus de inspecteur tegen De Telegraaf. "Ze moeten remmen of uitwijken en het andere verkeer moet daarop reageren." De tenminste drie overtreders kunnen binnenkort een boete van minimaal 280 euro verwachten.

Het doorrijden na een rood kruis is een landelijk probleem: vorig jaar werden duizenden automobilisten hiervoor beboet. Rijkswaterstaat is daarom onlangs een campagne gestart om aandacht te vragen voor de veiligheid van zijn medewerkers.

30 gewonden bij brand in reuzenrad op muziekfestival Leipzig

Op een muziekfestival in Duitsland heeft een brand in een reuzenrad geleid tot minstens 30 gewonden. Het incident vond plaats tijdens het Highfield Festival aan het Stormthaler Meer, nabij Leipzig, op zaterdagavond. Foto’s tonen hoe het reuzenrad in vlammen opgaat, met dikke rookwolken die de lucht in stijgen. Rond 21:00 uur ontstond er brand in twee gondels, hoewel de oorzaak van de brand nog onbekend is.

De festivalorganisatie liet in een verklaring weten dat de gewonden direct medische zorg hebben ontvangen en “gezien de omstandigheden” goed maken. Er is nauw contact met de brandweer, politie en medische hulpdiensten om de situatie te beheren. In totaal raakten rond de 30 mensen gewond, waarvan 18 personen momenteel in het ziekenhuis worden behandeld. Vier mensen liepen brandwonden op, terwijl één persoon gewond raakte door een val.

Volgens mediaberichten waren onder de gewonden ook vier politieagenten. De twee gondels die vlam vatten zijn volledig uitgebrand, maar een woordvoerder van de brandweer bevestigde dat de brand inmiddels onder controle is. De Duitse rapper Ski Aggu was op dat moment aan het optreden en deelde later via Instagram dat hij “geschokt en ontzet” was door de gebeurtenissen. Hij kreeg te horen dat hij zijn show niet moest onderbreken om paniek onder het publiek te voorkomen.

Rond 22:00 uur kondigden de festivalorganisatoren aan dat het reuzenrad was gesloten en de optredens werden hervat. In een oproep aan de bezoekers benadrukten ze om goed op elkaar te blijven letten en bedankten ze hen voor hun kalme reacties, wat mogelijk erger had voorkomen.

OpenAI sluit Iraanse accounts die verkiezingen probeerden te beïnvloeden via ChatGPT

OpenAI heeft op vrijdag bekendgemaakt dat het accounts van een Iraanse groep heeft verwijderd die ChatGPT gebruikte om inhoud te genereren met als doel de Amerikaanse presidentsverkiezingen en andere politieke kwesties te beïnvloeden. Deze operatie, bekend als Storm-2035, maakte gebruik van ChatGPT om berichten te creëren over onderwerpen zoals de Amerikaanse verkiezingskandidaten, het conflict in Gaza en de aanwezigheid van Israël op de Olympische Spelen. Deze inhoud werd vervolgens verspreid via sociale media en websites, aldus OpenAI.

Uit het onderzoek van het door Microsoft gesteunde AI-bedrijf bleek dat ChatGPT was ingezet voor het genereren van zowel lange artikelen als korte sociale mediaberichten. Ondanks deze inspanningen heeft de operatie echter weinig tot geen publiek bereikt. De meeste berichten kregen weinig tot geen likes, shares of reacties, en er was ook geen significant bewijs dat webartikelen werden gedeeld via sociale netwerken.

OpenAI heeft de betrokken accounts geblokkeerd en houdt de situatie nauwlettend in de gaten om verdere pogingen tot het overtreden van hun beleid te voorkomen. Eerder, in augustus, bracht een rapport van Microsoft’s dreigingsintelligentie naar buiten dat het Iraanse netwerk Storm-2035, bestaande uit vier nepnieuwssites, actief was in het beïnvloeden van Amerikaanse kiezers met polariserende boodschappen over onder andere presidentskandidaten, LGBTQ-rechten en het Israël-Hamas conflict.

In mei kondigde OpenAI al aan dat het vijf geheime beïnvloedingsoperaties had verstoord waarbij geprobeerd werd hun modellen in te zetten voor misleidende activiteiten op het internet.

FOK! Wat een weer: regenachtig zuiden, later droog en zonnig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend zijn er flinke perioden met zon. Misschien valt in Zuid-Limburg eerst nog een bui, maar verder blijft het droog. De wind is zwak tot matig en komt uit een noordwestelijke richting.

Vanmiddag zijn er perioden met zon. Het blijft op de meeste plaatsen droog. De maximumtemperatuur wordt ongeveer 23°C. De wind is zwak tot matig en komt uit een westelijke richting.

Vanavond zijn er opklaringen. Het blijft droog. De wind is zwak, in het noordelijk kustgebied matig en komt uit het noordwesten.

Vannacht is het droog. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 13°C aan zee tot plaatselijk 8°C landinwaarts. Er is weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

 

Vandaag minder regen, we noemen het motregen (Foto: Pixabay)
Regenachtig begin, later droog (Foto: Pixabay)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Random Pics van de Dag #1360

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Imane Khelif doet aangifte tegen cyberpesten

Olympisch bokskampioene Imane Khelif heeft aangifte gedaan tegen cyberpesten. Zij doet dit nadat er een internetstorm ontstond na haar openingsgevecht op de Olympische Spelen, in de internetstorm werd zij vals beschuldigd van een man te zijn.

De Algerijnse boksster heeft de klacht ingediend bij de Franse autoriteiten en benoemt daarin enkele bekende mensen zoals Elon Musk en schrijfster J.K. Rowling. Ondanks dat Imane Khelif als vrouw geboren is, waren Musk en Rowling onterecht van mening dat ze een man was.

Khelif pakte in Parijs olympisch goud in het weltergewicht, de klasse tot 66 kilogram.

Bagnaia wint MotoGP-sprint na fouten Martin en Marquez

Op de Red Bull Ring is zaterdag geracet in de MotoGP. De sprintrace stond op het programma, net als natuurlijk de kwalificatiesessies voor de Grand Prix-races van zondag.

Jorge Martin vertrok vanaf poleposition, voor Francesco Bagnaia, Marc Marquez, Aleix Espargaro, Jack Miller en Maverick Viñales. Enea Bastianini, Franco Morbidelli en Marco Bezzecchi stonden op rij drie, gevolgd door Pol Espargaro, Alex Marquez en Brad Binder.

Martin en Bagnaia waren in de openingsfase weer erg druk met elkaar en daarbij kwam Martin buiten de baan: naast het verliezen van zijn leidende positie aan Bagnaia moest hij ook een long lap-penalty nemen. Daarbij kwam Marquez er makkelijk voorbij, maar dat duurde niet lang: met vijf ronden te gaan schoof hij weer eens onderuit.

Bagnaia reed zo overtuigend naar de winst, Martin werd door de val van Marquez alsnog gewoon tweede en de derde podiumplek ging naar Aleix Espargaro.

Moto3
Ivan Ortola start zondag om 11.00 uur vanaf poleposition en heeft Joel Kelso en niemand minder dan Collin Veijer naast zich op de eerste rij. Daniel Holgado, Jose Antonio Rueda en David Alonso volgen op rij twee.

Moto2
Om 12.15 uur is het de beurt aan de Moto2 en daarbij staan polesitter Celestino Vietti, Aron Canet en Sergio Garcia op de eerste rij, gevolgd door Alonso Lopez, Jake Dixon en Marcos Ramirez - Zonta van de Goorbergh start als vijftiende, een handvol plekken voor Bo Bendsneyder.

Om 14.00 uur is de MotoGP aan de beurt.

Celstraf voor rol bij (bank)helpdeskfraude

Een 21-jarige man is veroordeeld tot 28 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk onder meer omdat hij van augustus 2023 tot en met april 2024 als medeplichtige behulpzaam was bij oplichtingen en diefstallen van geld en sieraden en het pinnen met gestolen bankpassen. Hij werkte bij een telecombedrijf en heeft grote hoeveelheden persoonsgegevens van klanten verstrekt aan anderen waarmee (bank)helpdeskfraude is gepleegd

Die gegevens zijn al dan niet opgevraagd uit systemen van een telecombedrijf waar de 21-jarige man werkte. Onder die gegevens waren die van de negen (hoog)bejaarde slachtoffers. In alle gevallen betrof het (bank)helpdeskfraude waarbij iemand zich onterecht voordoet als bankmedewerker, KPN medewerker of politieagent om slachtoffers zo geld afhandig te maken. Het vertrouwen dat de slachtoffers in andere mensen hebben, is ernstig aangetast. Met zijn daden droeg de 21-jarige man hieraan bij.

Ook nam hij persoonsgegevens van honderden klanten van het telecombedrijf over en deelde een (groot) deel ervan met anderen en schaadde zo het vertrouwen dat klanten van dat bedrijf mogen hebben dat hun gegevens veilig zijn. Daarnaast pleegde hij in april 2024 Marktplaatsfraude door een artikel waarvoor betaald was niet te leveren. Hij pleegde meerdere vormen van fraude telkens om daar financieel van te profiteren. 

Geen toepassing jeugdstrafrecht
Uit zijn strafblad blijkt dat hij een keer eerder is veroordeeld voor vermogensdelicten. Dat weegt in zijn nadeel mee in de strafmaat. De reclassering adviseerde het volwassenstrafrecht toe te passen. De 21-jarige man functioneert op (licht) verstandelijk beperkt niveau en handelt impulsief en is beïnvloedbaar. Toch heeft jeugdstrafrecht volgens de reclassering geen meerwaarde omdat hij niet pedagogisch beïnvloedbaar lijkt te zijn. Zijn problematiek kan goed behandeld worden binnen het volwassenenstrafrecht met bijzondere voorwaarden. De rechtbank neemt het reclasseringsadvies over.

Daarnaast legt de rechtbank de bijzondere voorwaarden op die de reclassering adviseerde. Zo moet hij zich onder meer ambulant laten behandelen door een forensische zorginstelling en mag hij geen contact hebben met zijn medeverdachten

Soedan: miljoenen kinderen dupe van vergeten oorlog, 730.000 zwaar ondervoed

Het vergeten conflict in Soedan bedreigt de toekomst van miljoenen kinderen. Meer dan vier miljoen kinderen zijn ontheemd. Kinderen worden dagelijks blootgesteld aan gevaren van uitbuiting en geweld.

Op 15 april 2023 brak er onverwachts een conflict uit in Soedan. Nog steeds wordt er zwaar gevochten, en het land heeft ook nog te maken met klimaatrampen als droogte en overstromingen. Zestig procent van de bevolking is inmiddels afhankelijk van humanitaire hulp, waaronder 14 miljoen kinderen. Ze hebben te maken met ondervoeding, geweld, een tekort aan schoon water en gebrek aan gezondheidszorg. De kinderen van Soedan hebben dringend humanitaire hulp, bescherming en vrede nodig. UNICEF vraagt om een humanitair staakt-het-vuren en toegang tot mensen in nood zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen helpen.  

De impact van het conflict in Soedan is immens. De toekomst en levens van kinderen en gezinnen lopen gevaar door het voortdurende geweld. Verwacht wordt dat in 2024 acute ondervoeding het leven van bijna 4 miljoen kinderen zal bedreigen, waaronder 730.000 kinderen die worden bedreigd met ernstige acute ondervoeding - een toestand die zonder onmiddellijke behandeling dodelijk kan zijn.

De onderwijscrisis in Soedan is nu een van de ergste ter wereld. Een verbijsterende 90 procent van de 19 miljoen schoolgaande kinderen heeft geen toegang tot enige vorm van onderwijs, waardoor hun toekomstperspectief aanzienlijk wordt beperkt. Basisinfrastructuur, waaronder voorzieningen voor schoon water en gezondheidszorg, is vernietigd, waardoor kinderen vatbaarder zijn voor ziekten die verband houden met slechte hygiëne en voeding. 

Massale demonstraties in India na verkrachting en moord van arts in opleiding.

In India hebben artsen en verpleegkundigen het werk voor 24 uur neergelegd na de brute verkrachting en moord van een vrouwelijke collega in opleiding bij een universiteitsziekenhuis in Kolkata. De zaak leidt tot veel woede in het land. Honderd-duizenden demonstranten, waaronder veel artsen zijn zaterdag opnieuw de straat opgegaan om te protesteren tegen het geweld tegen vrouwen.

Het 31-jarige slachtoffer was een arts in opleiding en volgens haar vader was ze minstens zeven uur lang weg zonder dat het andere medewerkers opviel. "Mijn dochter is weg, maar miljoenen zonen en dochters zijn nu bij mij", vertelde de vader van het slachtoffer aan verslaggevers. De arts was na een dienst van 36 uur even gaan liggen in een kamer in het ziekenhuis. Daar werd ze later halfnaakt en zwaar toegetakeld gevonden door haar collega's. Een vrijwilliger van de politie is aangehouden op verdenking van betrokkenheid. Volgens collega-artsen zijn er aanwijzingen voor een groepsverkrachting.

Sinds het tragische incident zijn er overal in het land protesten uitgebroken. Demonstranten roepen op tot betere bescherming van vrouwen in het land en een advocaat - die in 2002 aan een soortgelijke zaak werkte - zegt dat er wijdverbreide juridische veranderingen nodig zijn om het seksueel misbruik in India te bestrijden. "Elk seksueel misdrijf zou de samenleving duidelijk moeten maken: pleeg dergelijke misdrijven niet", zei Shobha Gupta. "Als we willen dat ons rechtssysteem hiervoor afschrikwekkende straffen uitdeelt, moeten we dat snel regelen. De straf moet zo zwaar mogelijk zijn.”

India kent een lange geschiedenis van seksueel geweld tegen vrouwen.Veel zedenzaken blijven onopgelost, omdat ze de politie er niets mee doet of omdat slachtoffers of hun familieleden geen melding doen vanwege het taboe dat op seksueel geweld rust. Dit probleem is in plattelandsgebieden groter, omdat de gemeenschappen de slachtoffers van seksueel geweld te schande maken en families zich meer bekommeren om hun sociale status dan om het slachtoffer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1388
special
Random Pics van de Dag #1387
review
Star Wars Outlaws
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
©FOK.nl e.a.