FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 29 juli 2024

[OS] Goud voor sabelschermster Apithy-Brunet in Franse finale

Bij het sabelschermen voor de vrouwen wist Manon Apithy-Brunet de finale van haar landgenote Sara Balzer te winnen. De Oekraïense Olga Kharlan had een grote comeback nodig om het brons binnen te halen.

Al vroeg op de dag waren er een aantal verrassingen in het sabeltoernooi. De Japanse favoriet Misaki Emura overtuigde in haar eerste partij niet. Zij won dan wel krap van Olena Kravatska uit Oekraïne; in de volgende partij was de Koreaanse Choi Se-bin te sterk voor haar. Ook de Spaanse Lucia Martin-Portugués werd verrassend uitgeschakeld door de Hongaarse Anna Marton. Ook een andere Hongaarse wist te verrassen: Luca Szűcs versloeg achtereenvolgens Martina Criscio uit Italië en Yoana Ilieva uit Bulgarije. Alleen de Française Sara Balzer kon haar afstoppen en zo de halve finale bereiken.

In de halve finale trof Balzer de Oekraïense schermster Olga Kharlan, om wie recent veel te doen was geweest. Een incident tussen Kharlan en een Russische schermster leverde de Oekraïense een diskwalificatie en schorsing op. Later bleek echter dat Kharlan volledig in lijn met de regels gehandeld had. Na ingrijpen van IOC-voorzitter Thomas Bach werd de straf ongedaan gemaakt. Het incident liet echter zien dat de oorlog in Oekraïne ook nagalmt in de lang door Russen gedomineerde schermwereld.

Kharlan speelde een matige halve finale. Ze leek niet fris en speelde traag. Balzer was daarentegen fel en wist goed gebruik te maken van het weifelende optreden van Kharlan. In de andere halve finale versloeg de Française Apithy-Brunet haar Koreaanse tegenstandster Choi zonder al te grote problemen. De Zuid-Koreaanse kwam geen enkel moment op voorsprong.

Choi en Kharlan mochten vervolgens strijden om brons. Kharlan begon wederom traag en langzaam en kwam al snel op een grote achterstand. Halverwege stond het 8-3 voor Choi. In de tweede helft ontwaakte de Oekraïense echter. Een indrukwekkende comeback bracht de stand weer gelijk. Daarna bleef het tot het einde spannend. Toch wist Kharlan uiteindelijk de winst binnen te halen door met 15-14 te winnen. In de Franse finale daarna maakte Balzer het eerste punt. Lang van de voorsprong kon ze echter niet genieten, want de twee volgende treffers gingen naar Apithy-Brunet, die de rest van de partij niet meer achter kwam en zodoende het Franse goud op haar naam kreeg: 15-12.

[OS] Kanoslalommer Gestin zet duizenden Fransen in vuur en vlam met machtsvertoon voor goud

Op de wildwaterbaan nabij Parijs is maandag gestreden om olympisch goud in het kanoslalommen. De mannen kwamen in actie in de C-1 bij het kanoslalommen en dat werd een enorm feest voor de duizenden aanwezige Fransen.

Veteraan Matej Benus uit hét kanoslalomland op aarde, Slowakije, wist zich met moeite als elfde voor de finale te plaatsen en kwam dus al snel in actie, maar zag vervolgens hoe de een na de ander niet aan zijn tijd kwam. De Brit Adam Burgess, vierde in de halve finales, was de eerste en dook onder de tijd van de Slowaak naar de leiding.

Sideris Tasiadis uit Duitsland kwam net tekort en werd vierde, vervolgens eindigde de Spanjaard Miquel Travé nog één positie achter hem. In de halve finales stond er geen maat op Nicolas Gestin en dus mocht de Fransman als laatste naar beneden, wat één groot feest werd: hij was fenomenaal goed en maakte gehakt van de concurrentie. Goud voor een fantastische Gestin, zilver voor Burgess en brons voor Benus, acht jaar na zijn zilver in Rio.

[OS] Koreaanse tiener wint goud in zinderende finale 10 meter luchtgeweer

In het Nationale schietcentrum van Frankrijk in Châteauroux zijn maandag weer twee gouden medailles vergeven op de Olympische Spelen. Zowel de mannen als de vrouwen werkten de finale af met het luchtgeweer op 10 meter, waar eerder de kwalificaties voor werden gehouden.

Vrouwen
Acht finalisten werkten een afvalwedstrijd af, tot de Amerikaanse Sagen Maddalena na het twintigste schot op plek vier stond en daarmee af was gevallen. De Zwitserse Audrey Gogniat stond vrij ruim achter de top-2 en moest genoegen nemen met brons, waarna een heerlijke strijd om goud tot een apotheose kwam.

De pas 16-jarige Zuid-Koreaanse Ban Hyo-jin en de één jaar oudere Chinese favoriete Huang Yuting, eerder al goed voor het goud bij de gemengde teams, duelleerden om goud. Ban leek het goud te pakken, maar haar twee laatste schoten waren matig, waardoor Huang precies op gelijke hoogte kwam. Zo was een shoot-off nodig en zelfs daarin was het spannend: Ban pakte goud met een schot van 10,4 punten, één tiende punt - en dus een fractie van een millimeter beter - voor Huang.

Mannen
Sheng Lihao is pas 19 jaar, maar bestormde de afgelopen twee jaar de wereldtop en won met Huang al goud bij de gemengde teams. In de finale was hij ongenaakbaar: bij de eerste reeks nam hij de leiding en die stond hij geen moment meer af, dubbel goud voor Sheng dus.

Het zilver ging naar de Zweed Victor Lindgren, die zich in de beslissende fase langs Miran Maricic werkte. De Kroaat haakte op 0,5 punten af in de voorlaatste ronde en moest dus genoegen nemen met olympisch brons.

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 3

Vandaag was de derde dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Ook na drie dagen heeft Nederland nog geen medailles, al waren er vandaag ook geen realistische kansen. Tallon Griekspoor mocht het opnemen tegen Carlos Alcaraz en kwam in de tweede set zelfs op setpoint maar ging uiteindelijk toch in twee sets onderuit. Bij het tennis waren alle ogen gericht op de kraker tussen Novak Djokovic en Rafael Nadal, de Servier won probleemloos met 6-1 en 6-4. Tafeltennisster Britt Eerland plaatste zich na een thriller voor de laatste 16, ze won met 4-3 van de Tsjechische Hana Matelová.

De hockeysters hadden het vandaag lastig tegen Duitsland. De Duitsers waren lange tijd beter en kwamen zelfs op voorsprong maar in het laatste kwart wist Nederland het toch nog om te draaien, 2-1 winst. De waterpolosters begonnen ook stroef maar boekten uiteindelijk een 15-11 overwinning. De volleybalsters leken dicht bij een verrassing tegen Turkije toen het 2-0 in sets voor kwam maar gaf de wedstrijd toch nog uit handen en verloor met 2-3.

Uitslagen: 

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Skateboarden Street < Heren Yuto Horigome (Jap) Jagger Eaton (VS) Nyjah Huston (VS)  
Schieten 10 Meter Luchtgeweer:  Dames Ban Hyo-jin (ZKo) Huang Yuting (Chi) Audrey Gogniat (Zwi)  
Schieten 10 Meter Luchtgeweer:  Heren Sheng Lihao (Chi) Victor Lindgren (Zwe) Miran Maricic (Kro)  
Schoonspringen Synchroon 10 meter plank Heren Lian/Yang (Chi) Daley/Williams (GB) Wiens/Zsombor-Murray (Can)  
Paardrijden Eventing Springen: Teams Groot-Brittannie Frankrijk Japan  
Paardrijden Eventing Springen: Individueel Michael Jung (Dui) Chris Burton (Aus) Laura Collett (GB)  
Mountainbike Cross-country Heren Tom Pidcock (GB) Victor Koretzky (Fra) Alan Hatherly (ZAf)  
Boogschieten Team:  Heren Zuid-Korea Frankrijk Turkije  
Kano slalom Kano:  Heren Nicolas Gestin (Fra) Adam Burgess (GB) Matej Benus (Slw)  
Judo tot 57 Kilogram:  Dames Christa Deguchi (Can) Huh Mi-mi (ZKo) Cysique (Fra) Funakubo (Jap)
Judo tot 73 Kilogram:  Heren Hidajat Hejdarov (Aze) Joan-Benjamin Gaba (Fra) Osmanov (Mol) Hashimoto (Jap)
Turnen Team:  Heren Japan China Verenigde Staten  
Schermen Sabel: Individueel  Dames Manon Brunet (Fra) Sara Balzer (Fra) Olga Charlan (Oek)  
Schermen Floret: Individueel  Heren Cheung Ka Long (HKo) Filippo Macchi (Ita) Nick Itkin (VS)  
Zwemmen 400 meter Wisselslag:  Dames Summer McIntosh (Can) Katie Grimes (VS) Emma Weyant (VS)  
Zwemmen 100m: Schoolslag  Dames Tatjana Smith (ZAf) Tang Qianting (Chi) Mona McSharry (Ier)  
Zwemmen 200m: Vrije Stijl  Dames Mollie O'Callaghan (Aus) Ariarne Titmus (Aus) Siobhán Haughey (HKo)  
Zwemmen 200m: Vrije Stijl  Heren David Popovici (Roe) Matthew Richards (GB) Luke Hobson (VS)  
Zwemmen 100m: Rugslag  Heren Thomas Ceccon (Ita) Xu Jiayu (Chi) Ryan Murphy (VS)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Japan 6 2 4 12
2 Frankrijk 5 8 3 16
3 China 5 5 2 12
4 Australie 5 4 0 9
5 Zuid-Korea 5 3 1 9
6 Verenigde Staten 3 8 9 20
7 Groot-Brittannie 2 5 3 10
8 Italie 2 3 3 8
9 Canada 2 1 2 5
10 Hong Kong 2 0 1 3

[OS] Hockeysters worstelen met Duitsland, maar winnen alsnog

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun tweede wedstrijd op de Olympische Spelen gewonnen. Duitsland werd in het vierde kwart verslagen met 2-1.

De Nederlandse hockeysters hadden de eerste groepswedstrijd tegen Frankrijk gewonnen, maar tegen Duitsland kreeg de Europees-, wereld- en olympisch kampioen te maken met een sterke tegenstander. In de eerste helft waren vooral de Duitse hockeysters het gevaarlijkst en kregen ook veel strafcorners, maar gescoord werd er niet.

In de tweede helft wist Duitsland wel te scoren. Aan het eind van het derde kwart zorgde Charlotte Stapenhorst met een backhandshot voor de 0-1. Nederland had nog altijd weinig laten zien, maar in het vierde kwart werd het direct gevaarlijk via Joosje Burg, maar die poging werd nog gemist. Snel daarna kreeg Oranje de eerste strafcorner en die werd binnen gepusht door specialist Yibbi Janssen.

Snel na de gelijkmaker pakte Nederland ook de winst tegen Duitsland. Marijn Veen werd aangespeeld in de cirkel van Duitsland, draaide zich knap vrij en schoot vervolgens Nederland op voorsprong, die ze vervolgens niet meer weggaven.

[OS] Boksster Heijnen wint bij haar debuut

Chelsey Heijnen heeft zich weten te plaatsen voor de kwartfinales van het Olympisch bokstoernooi. In de categorie tot 60 kilogram won ze haar partij op punten tegen de Noord-Koreaanse Won Ungyong.

Heijnen, die haar debuut maakt op de Olympische Spelen, moest het de achtste finales opnemen tegen Won. De 25-jarige Nederlandse won de eerste twee rondes op punten, waarna de laatste ronde nog wel naar de Noord-Koreaanse ging.

Dat was voldoende voor de winst voor Heijnen, die het in de kwartfinale opneemt tegen de als tweede geplaatste Beatriz Ferreira, die in haar achtste finales won van de Amerikaanse Jajaira Gonzalez. Mocht Heijnen winnen van de Braziliaanse dan is de Nederlandse boksster zeker van een medaille.

[OS] Ook tweede schoonspringgoud voor China

In Parijs is maandag de tweede finale van het schoonspringen afgewerkt op de Olympische Spelen. Acht duo's kwamen in actie bij het synchroonspringen vanaf het tienmeterplatform, wat zoals verwacht niet al te spannend werd wat betreft de strijd om goud.

In Tokyo won de Brit Tom Daley samen met Matty Lee nog goud, dit keer wilden de Chinezen uiteraard terug slaan. Dat moest gebeuren met Yang Hao en Lian Junjie, wereldkampioenen op de vorige drie WK's. Ze lieten er geen gras over groeien en in alle zes wedstrijdrondes noteerden ze de beste score van het hele veld, waardoor ze met 490,35 punten ruimschoots het goud pakten.

Daley kwam dit keer in actie met Noah Williams en deed het wederom uitstekend: het duo stond na één sprong op de tweede plek en hield dat de hele wedstrijd vol, zilver met 463,44 punten, de vijfde olympische medaille alweer voor Daley. Het brons ging naar de Canadezen Rylan Wiens en Nathan Zsombor-Murray, die ook de hele finale in medaillepositie lagen.

[OS] Tafeltennisster Eerland knokt zich naar achtste finales

Britt Eerland heeft op knappe wijze de achtste finales bereikt van het tafeltennistoernooi. De 30-jarige Nederlandse moest het in derde ronde opnemen tegen Hana Matelová en daarin was ze in een spannend duel net te sterk voor haar Tsjechische tegenstandster: 13-11, 8-11, 10-12, 9-11, 11-8, 11-9, 11-9.

Eerland moest het in de derde ronde opnemen tegen Matelová. In het OKT speelden de beide tafeltennissters ook al tegen elkaar en toen won de Nederlandse na een spannend duel in zeven games van de Tsjechische. Ook nu zat er maar weinig verschil tussen Eerland en haar tegenstandster.

Eerland won de eerste game nadat ze sterk terugkwam, maar de volgende drie games waren voor Matelová en leek de beste Nederlandse tafeltennisster op weg naar een uitschakeling in de derde ronde van het enkeltoernooi.

Eerland knokte zich ondanks achterstanden in de games steeds terug en trok de stand gelijk. Er moest een beslissende zevende game aan te pas komen. Ook daarin kwam de 30-jarige Nederlandse op achterstand, maar opnieuw vocht ze terug en pakte alsnog de zege en evenaarde haar beste resultaat op de Spelen, in Tokio haalde ze ook de achtste finale.

In de achtste finale speelt Eerland tegen de Chinese titelverdedigster Chen Meng.

[OS] Toussaint, De Waard niet naar finale 100 rug

Op dag drie van het olympisch zwemtoernooi in Parijs zijn Kira Toussaint en Maaike de Waard er niet in geslaagd om de finale te bereiken van de 100 meter rugslag voor vrouwen. In de eerste halve eindstrijd eindigde Toussaint als zevende in 1.00.37, De Waard tikte in de andere halve finale ook als zevende aan in 1.00,22. De Amerikaanse Regan Smith ging in 57,97 als snelste naar de eindstrijd die morgen is.

Tatjana Smith veroverde het goud op de 100 meter schoolslag voor vrouwen. De Zuid-Afrikaanse ging de Chinese Tang, die de race leek te gaan winnen, op het laatste deel nog voorbij en tikte als eerste aan: 1.05,28 om 1.05,54. De Ierse Mona McSharry veroverde de bronzen plak in een tijd van 1.05,59.

Summer McIntosh pakte met overmacht de titel op de 400 meter wisselslag voor vrouwen. De Canadese wereldkampioene tikte aan in 4.27,71. Op vijf seconden achterstand werd de Amerikaanse Katie Grimes tweede. Het brons ging naar Emma Weyant ook uit de Verenigde Staten.

De titel op de 200 meter vrije slag bij de mannen ging naar David Popovici. De Roemeen, die vooraf aan de finale al gezien werd als de te kloppen man, zegevierde in 1.44,72 en bleef de Brit Matthew Richards maar nipt voor (1.44.74). De bronzen plak waas voor de Amerikaan Luke Hobson die aantikte in 1.44,79.

Op de 100 meter rugslag voor mannen was de titel voor Thomas Ceccon. Dankzij een sterk laatste deel tikte de Italiaanse wereldrecordhouder aan in 52,00 en bezorgde zijn land het tweede zwemgoud deze Spelen. De Chinees Xu Jiayu eindigde als tweede in 52,32. Ryan Murphy, de olympisch kampioen van 2016, moest net als in Tokyo genoegen nemen met brons.

Mollie O'Callaghan won de titel op de 200 meter vrije slag voor vrouwen. De Australische, die ook al goud won in Parijs op de 4x100 meter, bleef haar landgenote Ariarne Titmus, die in Parijs op dag 1 de titel op de 400 meter vrije slag won en de regerend kampioene was op deze afstand, voor. Het brons ging naar Siobhán Haughey uit Hong Kong.

[OS] Japanse turners winnen goud na zinderende strijd met China

In de Bercy Arena in Parijs is maandag volle bak gestreden om het olympisch teamgoud bij de mannen in het turnen. Het werd een zinderende strijd, waarin fouten uiteindelijk de doorslag geven in een gevecht tussen Japan en China.

Daiki Hashimoto, olympisch en tweevoudig wereldkampioen op de meerkamp, ging op het tweede toestel al in de fout: de Japanner viel van het voltigepaard, een dure fout. China nam daarmee de leiding over en met hun specialiteit, de ringen, breidden ze die voorsprong fors uit.

Japan maakte op sprong wat goed, vooral doordat Su Weide een matige landing maakte, maar aan de brug was China weer een klap beter. Zo kwam het neer op het afsluitende toestel, de rekstok. Daarin was het wéér Su die in de fout ging: de Chinees gleed weg en leverde veel punten in.

Kopman Zhang Boheng, die Hashimoto voorging als wereldkampioen op de meerkamp in 2021, sloot de wedstrijd voor China goed af, maar daarna was het de beurt aan Hashimoto. Uitgerekend hij deed het op 'zijn' rekstok en turnde Japan alsnog naar het goud: 259,594 punten tegen 259,062.

Goud was zo dus voor Hashimoto, Kazuma Kaya, Shinnosuke Oka, Takaaki Sugino en Wataru Tanigawa, voor de Chinese ploeg met Liu Yang, Su Weide, Xiao Ruoteng, Zhang Boheng en Zou Jingyuan. De Britten pakten met Joe Fraser, Harry Hepworth, Jake Jarman, Luke Whitehouse en Max Whitlock met 255,527 punten brons.

Onderzoek: boeren niet de bron van glyfosaat in rivieren

De Duitse Universiteit van Tübingen trekt een verrassende conclusie: glyfosaat in rivieren komt vooral door wasmiddelen en niet van boeren.

De boeren die met overdaad glyfosaat, beter bekend onder de merknaam Roundup, zouden spuiten werden lange tijd gezien als de belangrijkste bron van de stof in rivieren. Omdat waarnemingen niet overeen kwamen met het gedrag van boeren werd er verder onderzoek gedaan.

Onlogische variaties
Hoewel boeren minder glyfosaat zijn gaan gebruiken, is er geen afname van de stof in het milieu waargenomen. Daarnaast is er in rivieren een hogere concentratie waargenomen in de zomer en worden in de winter beduidend lagere waarden gemeten. Wanneer landbouw de belangrijkste bron zou zijn, dan zou er juist in de lente en herfst meer van de stof in rivieren waargenomen moeten worden, als gevolg van uitspoeling na regen. Dit laatste verschijnsel wordt wèl waargenomen voor andere herbiciden.

Nu concludeert professor Carolin Huhn dat de hoeveelheid glyfosaat in rivieren vooral komt doordat aminopolyfosfonaten uit wasmiddelen in rioolslib in waterzuiveringsinstallaties worden omgezet in glyfosaat. “Een literatuuronderzoek toont aan dat glyfosaat wordt aangetroffen in alle onderzochte rioolwaterzuiveringsinstallaties in Europa, en de concentratie was het hele jaar door opmerkelijk constant”, zei Huhn. Deze oorzaak verklaart alle afwijkingen in de waarnemingen en ook eerste laboratoriumtests bevestigen de conclusie.

[OS] Waterpolosters winnen na zwakke start nog eenvoudig van China

De Nederlandse waterpolosters hebben ook hun tweede groepswedstrijd gewonnen. Na een slecht begin tegen China won Oranje uiteindelijk vrij gemakkelijk met 15-11.

Nederland keek bij rust verrassend tegen een achterstand aan. China kwam sterk uit de startblokken, terwijl Oranje ontzettend zwak stond te spelen en na het eerste kwart stond het 1-4. In het tweede kwart was er bijna geen verschil tussen de beide landen en stond de Chinese waterpolosters met 5-8 voor.

Pas na de rust haalde Nederland een enigszins redelijk niveau, was de achterstand snel weggewerkt en zou het uiteindelijk eenvoudig winnen van China. Het werd uiteindelijk 15-11 en de Nederlandse waterpolosters leiden in groep A na de eerdere winst op Hongarije.

[OS] Korea pakt bijna vanzelfsprekend handbooggoud herenteams

Het was vandaag weer tijd voor het handboogschieten voor teams, ditmaal bij de heren. Was het gisteren bij de dames al een prooi voor Zuid-Korea, vandaag deden ze dat nog maar even over. Een verrassing is dat niet, het land domineert al jaren bij het handboogschieten.

Op 1 set in de halve finale na met een paar achten was Zuid-Korea bijna het gehele toernooi feilloos. 6-0 werd het in de kwartfinale. In de halve finale scoorden ze in de eerste set 'slechts' 54 punten, de laatste score van de dag. Tegenstander China scoorde slechts 54 en dus onvoldoende voor setwinst. Daarna kwamen de Koreanen op stoom en werd het 5-1. Frankrijk wist ook nog 1 setpunt van Zuid-Korea af te snoepen in de finale met een knappe 57-57, maar daarna was ook voor de Fransen klaar. Zelfs een 58 in de tweede set bleek onvoldoende tegen de 59 van de Koreanen. Frankrijk had zelf een degelijk toernooi achter de rug, waarin ze wel maar net de halve finale wonnen van Turkije in de shootoff.

De Turken zelf pakten brons door in de troostfinale te winnen van China. 

[OS] Judoka Heydarov klopt thuisheld in zinderende finale, eerste Canadese judogoud ooit

Op de Olympische Spelen in Parijs staan maandag weer twee judotoernooien op het programma. De vrouwen tot 57 kilogram komen in actie, net als de mannen tot 73 kilogram. Bij de mannen doet er geen Nederlander mee, bij de vrouwen heeft Julie Beurskens zich geplaatst.

De 20-jarige Beurskens moest het in de eerste ronde opnemen tegen de hoger ingeschaalde Duitse Paulina Starke, die haar als eerste op de zij gooide. Beurskens knokte zich echter goed terug met een waza-ari om de stand gelijk te trekken, maar ging er uiteindelijk door een derde straf alsnog uit.

Bij de mannen was een situatie te zien die gelijk na de loting al zeker was: de Algerijn Messaouid Dris had de Israëliër Tohar Butbul geloot en mag daar van zijn land niet tegen in actie komen. Om mogelijk een schorsing te voorkomen zorgde Dris ervoor dat hij te zwaar was bij de weging en dus gediskwalificeerd werd.

Vrouwen -57kg
De Canadese tweevoudig wereldkampioene Christa Deguchi maakte in de halve finales een einde aan de Franse hoop: Sarah-Leonie Cysique kreeg diep in de golden score haar beslissende derde straf. In de andere halve finale won de Zuid-Koreaanse Huh Mi-mi na een houdgreep in de golden score van veterane Rafaela Silva uit Brazilië.

De eerste strijd om brons, tussen Silva en de Japanse Haruka Funakubo, ging ook naar de golden score, waarin Silva bestraft werd voor een landing op haar nek. Het andere brons was toch voor Cysique: tegen Eteri Liparteliani maakte ze een waza-ari en vervolgens gooide ze de Georgische over de mat voor ippon. De finale, een herhaling van de door Huh gewonnen WK-finale van dit jaar, werd een grote anticlimax: de twee deden beiden nagenoeg niks en na een minutenlange golden score kreeg Huh ineens de derde straf, zelfs tot verbazing van kersvers olympisch kampioene Deguchi, de eerste Canadese winnares van olympisch judogoud ooit.

Mannen -73kg
Al jarenlang is Joan-Benjamin Gaba een belangrijk onderdeel van het Franse team, maar tot nu toe bleef hij steken op vier opeenvolgende zilveren WK-medailles met het team. Individueel won hij nog weinig, maar in de halve finales in Parijs wierp hij Adil Osmanov uit Moldavië op machtige wijze in de rondte voor een plek in de finale. Daarin trof hij kersvers wereldkampioen Hidayet Heydarov uit Azerbeidzjan, die in de halve eindstrijd met een fraaie lage schouderworp van de Kosovaar Akil Gjakova won.

In het eerste gevecht om brons pakte Osmanov met een mooie worp de winst tegen Manuel Lombardo uit Italië. Gjakova pakte geen medaille: hij verloor zijn strijd om brons van de Japanner Soichi Hashimoto, die er niet in slaagde zijn gouden voorganger Shohei Ono op te volgen.

De finale werd vervolgens een ware slijtageslag. Gaba was ontketend en ging er volle bak voor, maar Heydarov doorstond de aanvalsstorm en kwam er beter in. Een minutenlange verlenging was nodig en daarin was het uiteindelijk Heydarov die Gaba op de rug kreeg: goud voor Azerbeidzjan, zilver voor de Fransman.

[OS] Badmintonners Tabeling en Piek sluiten Spelen af met zege

Robin Tabeling en Selena Piek hebben hun Olympische Spelen afgesloten met een overwinning. In de laatste groepswedstrijd won het badmintonkoppel met 21-18, 21-9 van Koceila Mammeri en Violette Mammeri uit Algerije.

Tabeling en Piek hadden de eerste twee groepswedstrijden verloren en waren net zoals hun tegenstanders uit Algerije al uitgeschakeld voor de volgende ronde en stond er niks meer op het spel voor de badmintonners behalve het goed afsluiten van het toernooi.

Het leek in de eerste game niet op dat het Nederlandse badmintonkoppel het toernooi goed zou afsluiten. Ze keken tegen een 5-13 achterstand aan. Tabeling/Piek herstelde zich vervolgens goed en hadden vanaf daar geen moeite meer met Mammeri/Mammeri en wonnen de eerste game alsnog met 21-18. De tweede game werd vervolgens ook gewonnen, deze met 21-9.

Voor Tabeling was het al duidelijk dat hij zou stoppen met badminton, maar na de wedstrijd maakte Piek ook bekend dat dit haar laatste internationale toernooi was.

Sainz' toekomst langer in F1 en tekent bij Williams

Williams heeft maandagmiddag aangekondigd dat Carlos Sainz een tweejarig contract heeft getekend bij het team. De Spanjaard rijdt vanaf 2025 bij de Britse renstal, naast Alexander Albon. De twee coureurs zullen ook in 2026, wanneer het nieuwe reglement van kracht gaat, voor Williams rijden. Sainz moet zijn huidige team, Ferrari, aan het einde van het seizoen verlaten om plaats te maken voor zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton.

Sainz: "Ik ben erg blij dat ik kan aankondigen dat ik vanaf 2025 bij Williams Racing kom rijden. Het is geen geheim dat de rijdersmarkt dit jaar om verschillende redenen uitzonderlijk complex is geweest en dat het wat tijd heeft gekost om mijn beslissing bekend te maken."

"Ik heb er echter het volste vertrouwen in dat Williams voor mij de juiste plek is om mijn F1-carrière voort te zetten", vervolgt Sainz. "Ik ben er ontzettend trots op dat ik bij zo’n historisch en succesvol team kom, waar veel van mijn jeugdhelden in het verleden hebben gereden en hun stempel op onze sport hebben gedrukt."

De overstap van Sainz naar Williams maakt ook een einde aan de Formule 1-carrière van Logan Sargeant. De Amerikaan rijdt sinds 2023 voor de Britse renstal.

[OS] Pidcock prolongeert OS-titel mountainbike na geweldig duel met Koretzky

Tom Pidcock heeft zicthzelf opgevolgd als olympisch kampioen mountainbike. De Engelsman moest halverwege de wedstrijd in de achtervolging en rekende na een prachtige slotronde af met de Fransman Victor Koretzky. De Zuid-Afrikaan Alan Hatherly pakte het brons.

Tom Pidcock begon als favoriet aan de mountainbikerace en nadat de Engelsman na een half uur in de wedstrijd versnelde kon alleen de Fransman Victor Koretzky mee. Pidcock leek alles op orde te hebben, maar snel naar zijn versnelling reed hij lek. Na de langzame bandenwissel keek Pidcock tegen een achterstand aan van veertig seconden.

Pidcock kon in de achtervolging. De titelverdediger deelde zijn achtervolging goed in en langzaamaan reed de Engelsman weer terug naar de kop van de koers. In de voorlaatste ronde kwam Pidcock samen met de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly weer aansluiten bij Koretzky, waarna er een prachtige slotronde volgde.

Pidcock reed bijna de gehele slotronde aan de leiding en de Brit leek alles onder controle te hebben, maar in het slot van de laatste ronde viel Koretzky verrassend aan. De Fransman pakte direct een paar meter voorsprong, maar na een beeldwissel zat Pidcock opeens aan de leiding en was het weer te herdoen. Desondanks bleef Koretzky Pidcock onder druk zetten en na de nodige kwam Pidcock weer aansluiten.

Koretzky bleef gaan, maar Pidcock gaf niet af. In in het laatste deel van het bos ging de Engelsman in de binnenbocht voorbij de Fransman, die daarbij de controle verloor. Pidcock kon zo zijn olympische titel verlengen.

Deadpool & Wolverine schrijft geschiedenis met openingsweekend

Deadpool & Wolverine heeft het afgelopen weekend heel veel geld in het laatje gebracht. Het is zelfs zoveel, dat meerdere records werden gebroken. Dit meldt Variety aan de hand van gegevens van de grote bioscoopketens in de VS.

De film was op de Amerikaanse markt alleen al goed voor een opbrengst van 205 miljoen dollar, het hoogste bedrag ooit voor een openingsweekend van een film met leeftijdskeuring R, wat gelijk staat aan onze 16+-keuring. Internationaal deed de Marvel-film het ook goed en bracht 235 miljoen dollar op. Samen is dit dus goed voor een totale opbrengst van 435 miljoen dollar, waarmee de film op de achtste plaats komt van beste openingen allertijden.

Na dit weekend staat de film al op de zesde plek van bestscorende titels van 2024 qua box office resultaat. 

De entree van Deadpool in de MCU verslaat hiermee de andere beste opening van dit jaar, die in handen was van een andere Disney-film, Inside Out 2. De eerste voorspellingen plaatsten de film ook ergens rond dat getal, maar door de opgebouwde hype rondom de film, waarbij steeds duidelijker werd dat er een aantal grote cameo's in zouden zitten, hebben toch meer mensen een kaartje gekocht voor het eerste weekend. 

De eerste twee Deadpool-films haalden gezamenlijk al 1,5 miljard dollar op, waarmee het ook hoog op de lijst staat van bestscorende franchises. Wil je weten wat wij vonden van de film? Lees dan hier onze review!

Paleis op de Dam beklad met opruiende taal

Maandagochtend is het Paleis op de Dam in Amsterdam beklad met opruiende teksten. Het Rijksvastgoedbedrijf, dat het gebouw beheert, doet aangifte van vernieling. Reinigingsmedewerkers hebben de verf nog dezelfde ochtend verwijderd, aldus de Amsterdamse omroep AT5.

De daders gebruikten rode verf aan de kant van de Dam en schreven in het geel het opruiende woord 'intifada', een Arabisch woord dat 'opstand' betekent en verwijst naar eerdere Palestijnse opstanden.

De groep Palestine Action Amsterdam eist het vandalisme op. Ze beschouwen het Paleis als een symbool van het koloniale systeem van de Nederlandse natiestaat.

[OS] Rugslagzwemsters Toussaint en De Waard naar halve finales

Op de Olympische Spelen in Parijs is maandag alweer de derde ochtendsessie van het zwemtoernooi afgewerkt. Er stonden slechts drie afstanden op het programma, waarop in totaal twee Nederlandse deelneemsters in actie kwamen, met succes.

100m rugslag vrouwen
Kira Toussaint zwom in 59,84 seconden naar een keurige tiende tijd en plaatste zich zo voor de halve eindstrijd van maandagavond. Dat deed Maaike de Waard ook: haar 1:00,12 was goed voor de dertiende tijd. Het Amerikaanse duo Katharine Berkoff (57,99) en Regan Smith (58,45) waren het snelst, voor de Australische olympisch kampioene Kaylee Mckeown (58,48).

400m wisselslag vrouwen
De Canadese tweevoudig wereldkampioene en topfavoriete Summer McIntosh, nog altijd maar 17 jaar, zwom ogenschijnlijk doodsimpel naar de derde tijd met 4:37,35 minuten. Twee Amerikaanse dames waren sneller: Emma Weyant in 4:36,27 en Katie Grimes in 4:37,24.

800m vrije slag mannen
Ook hier liet de favoriet zien goed in orde te zijn: de Ier Daniel Wiffen, wereldkampioen op de 800 en 1500 meter, noteerde in 7:41,53 minuten de snelste tijd van iedereen. Ahmed Jaouadi uit Tunesië volgde met 7:42,07 minuten, voor de Italiaan Gregorio Paltrinieri (7:42,48).

[OS] Holland Acht naar herkansingen na strijd tegen VS

De Nederlandse roeiers in de mannenacht zijn er maandag niet in geslaagd zich rechtstreeks voor de olympische finale te plaatsen. Op het Franse water moest de ploeg in de series buigen voor de Verenigde Staten, waar alleen de winnaars gelijk naar de finale gingen.

De Britse boot is in principe de topfavoriet voor goud en won dan ook overtuigend de andere heat, achter hen is het een redelijk open strijd tussen Nederland, Australië, de VS en in iets mindere mate Duitsland en Roemenië. Duitsland en Roemenië werden wel verslagen door Nederland, dat donderdag in de herkansingen vaart en daar een simpele opdracht heeft: níet laatste worden, een positie die normaliter voor Italië zou moeten zijn.

Woensdag staan in Parijs de eerste finales op het programma van het roeitoernooi.

Pc-compatibiliteit PSVR2 vanaf 7 augustus

De langverwachte Steam-app voor PSVR2 zal op 6 augustus beschikbaar zijn voor bezitters van de PS5 VR-bril. Een vereiste om de PSVR2 op pc te kunnen gebruiken is de pc-adapter die een dag later op 7 augustus officieel uitkomt.

De pc-adapter gaat naar verwachting €59,99 kosten en kan bij een select aantal resellers besteld worden, of rechtstreeks bij Sony via direct.playstation.com. Een tweede vereiste om de headset aan te sluiten op je pc is een DisplayPort-kabel die compatibel is met DisplayPort 1.4. Verder moet je natuurlijk een Steam-account hebben om toegang te krijgen tot SteamVR-titels.

Het is mooi nieuws voor PSVR2-bezitters, omdat met de komst van Steam-ondersteuning een enorme library aan VR-games beschikbaar komt. Populaire VR-games zoals Half-Life: Alyx en Fallout 4 VR kunnen straks dus eindelijk ook met de PlayStation-headset gespeeld worden. Voorwaarde is natuurlijk wel dat je pc over enigszins goede hardware beschikt. De minimale systeemeisen vind je hieronder; let op dat dit dus de minimale specificaties zijn om het überhaupt te kunnen gebruiken. De perfomance zal afhankelijk zijn van hoe modern je pc-hardware daadwerkelijk is.

   
Operating system Windows 10 64-bit / Windows 11 64-bit 
Processor Intel Core i5-7600 / AMD Ryzen 3 3100 (Zen 2 or later architecture is required)
RAM / memory 8 GB or more
GPU / graphics card -NVIDIA GeForce GTX 1650 or later (Turing or later architecture is required)
-NVIDIA RTX series
-AMD Radeon RX 5500XT or later / AMD Radeon RX 6500XT or later
(For the best performance, we recommend that you use an NVIDIA GeForce RTX 3060 or later or AMD Radeon RX 6600XT or later graphics card)
DisplayPort DisplayPort 1.4 (must have a standard DisplayPort or Mini DisplayPort output port)
USB Direct connection only
Bluetooth Bluetooth 4.0 or later**

 

[OS] Volleybaldames weren zich sterk, maar toch verloren tegen Turkije

Nederland heeft de eerste groepswedstrijd tegen Turkije niet winnend weten af te sluiten. Ondanks een 2-0 voorsprong in sets werd er toch met 3-2 verloren van de Turken.

Op voorhand werd verwacht dat het lastig zou worden voor de dames, aangezien Turkije vorig jaar nog bovenaan de wereldranglijst stond en nog steeds op de vierde plaats te vinden is. Desaleniettemin kon Nederland de Turkse dames in set 1 goed volgen, het ging gelijk op tot aan 16-16. Daarna scoorde Nederland echter een aantal punten achter elkaar om zo een beslissend gaatje te slaan. De voorsprong aan het einde van de rit was 25-19 in het voordeel van de Nederlandse dames. 

In set 2 ging het vervolgens wel heel gemakkelijk. Op een gegeven moment stonden de dames zelfs 10 volle punten voor. Turkije kwam daarna wat terug, maar opnieuw werd het 25-19 voor Nederland. De Turken hadden moeite met de balletjes van Daalderop en topspeelsters Vargas en Karakurt werden goed tegengehouden in deze fase. Vargas kwam in de derde set echter beter in haar spel. Het ging lang gelijk op, maar langzaam trok Turkije de set toch naar zich toe. Nederland leek nog even goed terug te komen van 22-19 naar 22-22, maar het werd alsnog 25-22 voor Turkije.

Er leek nog niets verloren, de Nederlandse dames richtten zich op en tijdens de vierde set werd weer een flinke voorsprong bij elkaar gevolleybald, maar bij 11-16 kwam de klad er een beetje in en begonnen Vargas en Karakurt zich echt op te richten. Zo stond het toch weer 22-22 binnen een mum van tijd en opnieuw gebeurde met deze stand het onvermijdelijke: Turkije kon op het beslissende moment net wat meer leveren en haalde opnieuw de set met 25-22 binnen.

Dat betekende dat de 3 punten weg waren, maar er kon nog wel een puntje extra gescoord worden met de winst van de vijfde set. Maar ook dat lukte niet. Opnieuw was het close, maar vanuit 12-12 was Turkije opnieuw net iets effectiever in de eindfase, wel na een paar dubieuze beslissingen van de scheidsrechter eerder in deze set. Het liep uit naar 14-12. Dit keer wist Nederland wel 1 punt weg te werken, maar daar bleef het bij. Een goede service kwam toch bij Vargas terecht en zij smashde af voor 15-13. 

Voor Nederland moet de overwinning dus in 1 van de andere 2 wedstrijden komen. Wel is het prettig dat er al een punt binnen is door het winnen van minimaal 2 sets in deze wedstrijd, aangezien dat uit kan maken in de strijd om de beste nummers 3. Hierdoor ligt daar mogelijk iets meer ruimte.

[OS] Beachvolleyballers Boermans/De Groot beginnen met een overtuigende winst

Beachvolleyballers Stefan Boermans en Yorick de Groot zijn de Olympische Spelen prima begonnen. Tegen de Spanjaarden Pablo Herrera en Adrián Gavira won Oranje met twee keer 21-15.

Voor Stefan Boermans en Yorick de Groot stond maadagochtend hun eerste wedstrijd in het beachvolleybaltoernooi op het programma. Vlak voor de Eiffeltoren werden twee bijna identieke sets gespeeld tegen Pablo Herrera en Adrián Gavira. Tot halverwege de set ging het gelijk op tussen de beide teams, waarna Oranje in het tweede deel van de set het gat sloegen en beide keren met 21-15 wisten winnen.

Later in het groepswedstrijd spelen de Nederlanders nog tegen het Amerikaanse koppel Miles Evans en Chase Budinger. Vrijdag spelen Boermans en De Groot ook nog tegen Youssef Krou en Arnaud Gauthier-Rat uit Frankrijk.

Organisatie Spelen maakt excuses voor ongepaste drag act tijdens opening

De organisatie van de Olympische Spelen in Parijs heeft haar excuses aangeboden aan christenen die zich beledigd voelden door een nogal ongepaste scène tijdens de openingsceremonie afgelopen vrijdag. Tijdens de ceremonie zou een beledigende interpretatie van Leonardo da Vinci's beroemde muurschildering 'Het Laatste Avondmaal' zijn uitgebeeld, waarbij de twaalf apostelen en Jezus werden gespeeld door een groep dragqueens, een trans model en een halfnaakte zanger. Dit zorgde voor verontwaardiging onder katholieken en andere christenen die de scène als een bespotting van hun geloof zagen.

Ook veel ouders vonden het niet oké dat hun kinderen dergelijke seksuele taferelen te zien kregen. Bij een van de 'performers' leken de ballen zelfs buiten de broek te hangen, al zou later blijken dat het ging om een op een ongelukkige manier gescheurde maillot.

Ook enkele prominente politici uitten hun ongenoegen. In Frankrijk reageerde politica Marion Maréchal kritisch, evenals de Italiaanse vicepremier Matteo Salvini. In Nederland spraken PVV-leider Geert Wilders en ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder hun afkeuring uit over de voorstelling. Volgens hen was de scène ongepast en respectloos ten opzichte van gelovigen.

Tijdens een persconferentie benadrukte woordvoerder Anne Descamps van de organisatie dat het nooit de bedoeling was geweest om iemand te beledigen. "We wilden juist de tolerantie en diversiteit van de gemeenschap vieren," aldus Descamps. "Als mensen zich beledigd voelen, spijt ons dat oprecht." Artistiek leider Thomas Jolly sloot zich hierbij aan en verklaarde dat het doel was om diversiteit en inclusiviteit te tonen, zonder intentie om gelovigen te kwetsen.

Dragqueenartiest Hugo Bardin, bekend als Paloma, uitte kritiek op de excuses van de organisatie. "Het aanbieden van excuses impliceert dat er een fout is gemaakt, terwijl dit niet het geval is," zei Bardin. Hij benadrukte dat de scène bedoeld was om de diversiteit van Frankrijk te vieren. Bardin noemde de ophef hypocriet, aangezien Da Vinci's schilderij vaak in zowel religieuze als niet-religieuze contexten wordt gebruikt. "Het probleem is niet de recreatie van het schilderij, maar het feit dat queer mensen dit deden," aldus Bardin vanuit de slachtofferrol.

Update 11:26
Video toegevoegd

Olympisch commentator wegens 'schandalig seksistische opmerking' op staande voet ontslagen

Tijdens de Olympische Spelen is een commentator van Eurosport per direct ontslagen na een 'seksistische' grap over de vrouwelijke zwemmers uit Australië. Commentator Bob Ballard maakte de opmerking kort nadat het Australische kwartet Emma McKeon, Shayna Jack, Mollie O’Callaghan en Meg Harris goud had gewonnen in de 4x100m vrije slag estafette.

De volgens zijn mede-commentator Lizzie Simmonds als 'schandalig' bestempelde grap? "Nou, de vrouwen zijn net klaar. Je weet hoe vrouwen zijn... rondhangen, make-up doen."

Deze opmerking, die duidelijk als een grap bedoeld was, leidde tot ophef op sociale media. Eurosport besloot daarop Ballard te verwijderen uit het commentatorenteam. In een verklaring liet Eurosport weten dat de opmerking ongepast was en dat Ballard daarom per direct is verwijderd van hun commentaarroster.

Ballard is al sinds de jaren '80 een zeer gerenommeerd verslaggever die vrijwel alle grote sportevenementen heeft verslagen, voor onder meer de BBC. Hij heeft zelf nog niet publiekelijk gereageerd.

Man (74) overlijdt aan 'bloedende ogenziekte' na tekenbeet

In Spanje is een 74-jarige man overleden aan een virus dat vergelijkbaar is met Ebola en een sterftecijfer heeft van zo'n 40%. Dit virus, de Krim-Congo hemorragische koorts (CCHF), heeft geen beschikbare vaccinatie en staat op de prioriteitenlijst van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het wordt ook wel de 'bloedende ogenziekte' genoemd.

De man werd op 19 juli opgenomen in het Rey Juan Carlos Universitair Ziekenhuis in Mostoles, nadat hij was gebeten door een teek in Toledo, ongeveer 100 kilometer ten zuidwesten van Madrid. Na bevestiging van de diagnose werd hij overgebracht naar een geïsoleerde afdeling van het La Paz Universitair Ziekenhuis in Madrid om het risico op overdracht te minimaliseren. Aanvankelijk leek zijn toestand stabiel, maar deze verslechterde snel nadat hij alle symptomen van CCHF ontwikkelde. Hij overleed uiteindelijk op zaterdag.

Dit is het eerste dodelijke slachtoffer van het virus in Spanje sinds mei 2020, toen een 69-jarige man in een ziekenhuis in Salamanca overleed. De ziekte wordt overgedragen door teken en staat bekend als een van de negen pathogenen die volgens de WHO het meest waarschijnlijk een pandemie kunnen veroorzaken. Hoewel de meeste gevallen in Bulgarije zijn opgetreden, zijn er ook infecties bevestigd in het Verenigd Koninkrijk, Griekenland, Spanje en Albanië.

Het incident benadrukt de noodzaak van waakzaamheid en preventieve maatregelen tegen door teken overgedragen ziektes, vooral gezien het ontbreken van een vaccin en de potentieel fatale gevolgen van infectie.

PostNL gaat zo'n 300 brievenbussen verwijderen

PostNL verwijdert vanaf eind augustus ongeveer 300 van de 11.000 oranje brievenbussen in Nederland. Door de afname in het verzenden van fysieke post, worden de brievenbussen op plaatsen waar ze nauwelijks gebruikt worden weggehaald.

PostNL benadrukt dat er goed gekeken wordt naar de locatie voordat een brievenbus wordt verwijderd, zodat voldaan blijft worden aan de Postwet.

Op sociale media uiten mensen hun teleurstelling over het verdwijnen van de brievenbussen. Ze vinden het leuk om kaartjes te ontvangen en maken zich zorgen over ouderen die geen toegang hebben tot digitale communicatiemiddelen. PostNL geeft aan dat er goed wordt overlegd met gemeenten en ouderenbonden om te zorgen dat brievenbussen op strategische plekken blijven staan, zoals bij ziekenhuizen en zorginstellingen.

Hoewel het aantal brievenbussen afneemt, plaatst PostNL steeds meer pakketautomaten, waarin ook brieven kunnen worden gepost. Deze automaten bieden flexibiliteit omdat mensen op elk moment van de dag hun post kunnen ophalen of verzenden. Dit is een antwoord op de verschuiving van brieven naar pakketten en de veranderende behoeften van consumenten. PostNL verzekert dat er nog steeds veel brievenbussen blijven staan, ondanks de afname.

Vanaf vandaag plakt PostNL stickers op de brievenbussen die gaan verdwijnen.

Extreemlinkse activist gearresteerd voor sabotage Franse Spoorwegen

Een extreemlinkse terrorist is gearresteerd op het terrein van de Franse spoorwegen na de sabotage van het treinnetwerk, aldus persbureau AFP. De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Gérald Darmanin, vermoedde al dat linkse terroristen verantwoordelijk waren voor de sabotage. Darmanin noemde de timing van de branden, net voor de start van de Olympische Spelen, als aanwijzing voor een politiek motief.

Volgens Darmanin zijn er meerdere personen geïdentificeerd die betrokken waren bij de sabotage. De Franse krant Le Parisien ontving een e-mail van een anonieme extreemlinkse groepering die de verantwoordelijkheid opeiste. In de e-mail werd de opening van de Olympische Spelen bekritiseerd als een "viering van nationalisme en onderwerping".

Door de sabotage werden honderdduizenden reizigers getroffen. Hogesnelheidstreinen moesten omrijden en veel ritten werden geannuleerd. Op meerdere locaties werden glasvezelkabels, die cruciaal zijn voor de veiligheid van treinverkeer, doorgebrand. Na herstelwerkzaamheden is het treinverkeer inmiddels grotendeels hervat en rijden de TGV’s weer volgens dienstregeling.

De Olympische Spelen stuiten op kritiek vanuit diverse hoeken. Actievoerders vinden dat er te veel geld naar het evenement gaat en vrezen voor overmatige drukte in Parijs. Ook is er woede over de deelname van Israël, gezien de oorlog in Gaza. Bij de openingsceremonie zorgde een uitbeelding van Het Laatste Avondmaal met dragqueens en een transseksueel model voor ophef onder onder meer christenen, waarop de organisatie excuses aanbood.

[OS] Japanse tieners pakken skateboardgoud, Nederlanders niet in finale

In Parijs is zondag de eerste gouden skateboardmedaille van de Olympische Spelen uitgereikt. De vrouwen streden op het onderdeel street in de sport die in Tokyo drie jaar geleden voor het eerst te zien was op de Olympische Spelen.

Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving vertegenwoordigden Nederland en met name Zwetsloot deed het uitstekend. Het was echter net niet goed genoeg voor een plek in de finale: met 233,71 punten eindigde ze als tiende, waar een plek bij de top-8 werd gevraagd voor de finale. Oldenbeuving eingigde met 210,78 punten als vijftiende.

De finale had hetzelfde format als de kwalificatie: iedereen werkte twee volledige runs af, waarvan de beste score telde. Vervolgens kreeg iedereen vijf kansen om één specifieke trick te laten zien, waarbij de twee beste tricks bij de score opgeteld werden.

Op die manier werd het een Japans feestje: de pas 14-jarige Coco Yoshizawa scoorde met 86,80 punten uitstekend in de runs, maar haalde vooral uit op de tricks. Yoshizawa scoorde een geweldige 96,49 punten met haar beste trick en voegde er een 89,46 aan toe, voor een uiteindelijk gouden score van 272,75 punten.

Yoshizawa's één jaar oudere landgenote Liz Akama kwam tot 265,95 punten en pakte daarmee zilver. Het brons ging naar de Braziliaanse Rayssa Leal, winnares van zilver in Tokyo. Leal viel met 71,66 punten wat tegen in de run, noteerde snel 92,88 punten bij de tricks, maar had met één kans te gaan nog altijd maar één goede trick staan. Ze ging er echter overheen met 88,83 en wipte zo naar een totaal van 253,37 punten en brons.

FOK! Wat een weer: wederom een zomerse dag

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het zonnig en droog. Er staat weinig wind.

Vanmiddag schijnt de zon volop en blijft het droog. De maximumtemperatuur varieert van circa 22°C in het Waddengebied tot 28°C in het zuidoosten. Er is boven land weinig wind, maar aan zee komt er een zwakke tot matige wind uit een noordelijke richting te staan.

Vanavond zijn er brede opklaringen en blijft het droog. De wind is zwak tot matig en komt uit het oosten.

Komende nacht is het droog. Er staat nauwelijks wind. De minimumtemperatuur ligt rond 14°C. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Zomer in Zeeland (Foto: Zara)
Zomer in Zeeland ((Archief)Foto: Zara)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Trump: 'Christenen, ga stemmen in november daarna hoeft het niet meer'

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump riep tijdens een conservatieve Turning Point Action Believers'-top christenen op om te gaan stemmen voor de presidentsverkiezingen in november. "Christenen, ga stemmen, alleen deze keer," zei Trump.

Hij zei letterlijk: “Christenen, ga stemmen, voor deze ene keer. Daarna hoeft het niet meer. Nog vier jaar, raad eens? Het komt goed, het komt goed, je hoeft niet meer te stemmen." En voegde eraan toe: "Ik hou van jullie christenen. Ik ben een christen. Ik hou van je, ga naar buiten, je moet de deur uit en gaan stemmen. Over vier jaar hoef je niet meer te stemmen, wij krijgen het zo goed voor elkaar dat jij niet meer hoeft te stemmen.”

Het is niet precies duidelijk wat de voormalige president, die herverkozen wil worden in november, met zijn opmerkingen bedoelde. Het campagneteam van Trump reageerde aanvankelijk niet op een verzoek om zijn woordkeuze te verduidelijken.

Het is niet de eerste keer dat de uitspraken van de Republikein vragen oproepen. In een eerder televisie-interview op Fox News zei hij bijvoorbeeld dat hij "een dictator zou zijn" als hij de verkiezingen zou winnen, maar "alleen op de eerste dag". Dan zou hij de zuidgrens met Mexico gaan sluiten en de olieboringen uit breiden. Later verklaarde hij dat het maar een grap was.

Anderen hebben gesuggereerd dat Trump wellicht meer wil dan alleen een tweede termijn, ook al staat de Amerikaanse grondwet dit niet toe. In mei zei hij op een evenement van de National Rifle Association: "Weet je, Franklin D. Roosevelt, 16 jaar - bijna 16 jaar - hij heeft vier termijnen vervuld." In feite heeft Roosevelt slechts twaalf jaar gediend omdat hij stierf in de eerste maanden van zijn vierde ambtstermijn. Niettemin was hij de enige president die meer dan twee termijnen diende. De limiet van twee ambtstermijnen werd na zijn presidentschap ingevoerd met het 22e amendement op de grondwet.

Ook suggereerde Trump – opnieuw in onduidelijke bewoordingen – dat het niet duidelijk was hoe een nieuwe termijn zou worden geteld als hij werd gekozen: "Ik weet niet of we als drie termijnen zullen tellen. Of als twee ambtstermijnen?” Het 22e Amendement van de Grondwet stelt echter duidelijk dat er maximaal twee 'termijnen' kunnen zijn voor een president. Het maakt niet uit of er twee opeenvolgende zijn of niet. Trumps enige ambtstermijn tot nu toe begon in 2017 en eindigde in 2021.

Erdogan dreigt Israël met militair ingrijpen

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft Israël gedreigd met een militaire interventie. “Net zoals we Nagorno-Karabach zijn binnengegaan, net zoals we Libië zijn binnengegaan, zullen we hetzelfde met Israël doen”, zei Erdogan tijdens een evenement gehouden door zijn regerende AKP-partij in Rize aan de Zwarte Zee. 

Erdogan doelde op het Nagorno-Karabach-conflict, waarbij hij onder meer Azerbeidzjan steunde met drones. In het door een burgeroorlog verscheurde Libië ondersteunt Ankara de internationaal erkende regering met militair materieel en personeel.

'Erdogan treedt in de voetsporen van Saddam Hoessein'
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz waarschuwde Erdogan na zijn dreigement: "Erdogan treedt in de voetsporen van Saddam Hoessein en dreigt Israël aan te vallen. Hij moet zich alleen maar herinneren wat daar is gebeurd en hoe het eindigde", schreef Katz op X. Kijk naar de Amerikaanse troepen die Irak in 2003 binnenvielen. Die militaire operatie leidde tot de omverwerping van de toenmalige Iraakse dictator Saddam Hoessein. Drie jaar later werd Hussein geëxecuteerd wegens massamoorden op Koerden en sjiieten.

In zijn toespraak prees Erdogan de vooruitgang in de Turkse defensie-industrie en vervolgde: “Er is niets dat we niet kunnen doen. We moeten gewoon sterk zijn.” Sinds het begin van de Gaza-oorlog zijn de betrekkingen tussen Israël en Turkije dramatisch verslechterd. Erdogan omschreef het islamistische Hamas als een ‘bevrijdingsorganisatie’ en vergeleek de Israëlische premier Benjamin Netanyahu met Adolf Hitler. Medio juli verklaarde Erdogan dat zijn land niet langer wilde instemmen met toekomstige samenwerking tussen de NAVO en haar partner Israël totdat er een duurzame vrede in de Palestijnse gebieden tot stand was gebracht.

De Gaza-oorlog werd uitgeroepen na het ongekende bloedbad met meer dan 1.200 doden dat terroristen van Hamas en aan Hamas gelieerde groepen op 7 oktober 2023 in Israël aanrichtten. Israël reageerde met massale luchtaanvallen en een grondoffensief. Gezien het hoge aantal burgerslachtoffers en de catastrofale situatie in de Gazastrook klinkt er op Israël internationaal steeds meer kritiek.

Random Pics van de Dag #1344

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

[OS] Roeisters in vier-zonder naar finale, twee-zonder en dubbel-twee in halve finales

Op de olympische roeibaan van Parijs zijn zondag weer de nodige series en herkansingen afgewerkt op het olympisch roeitoernooi. Vier Nederlandse boten kwamen in actie, drie daarvan plaatsten zich voor de volgende ronde, inclusief al een finaleplek.

Vrouwen vier-zonder
Een plek bij de eerste twee in de series zou gelijk toegang geven tot de finale en voor wereldkampioenen Marloes Oldenburg, Hermijntje Drenth, Tinka Offereins en Benthe Boonstra was daar geen moment twijfel over. Roemenië bleef aardig in de buurt, maar de overtuigende zege kwam niet in gevaar en dus was de finaleplek een feit.

Vrouwen twee-zonder
Wereldkampioenen Ymkje Clevering en Veronique Meester roeiden hun serie en hadden een plek bij de beste drie nodig om naar de halve finales te mogen. Dat was niet al te moeilijk, het duo maakte indruk en won ver voor de Litouwse en Amerikaanse boten.

Vrouwen dubbel-twee
Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis moesten zich voor de halve finales plaatsen via de herkansingsronde, maar dat was geen enkel probleem: een plek bij de eerste drie werd gevraagd, het duo roeide zonder noemenswaardige problemen naar de eerste plek.

Mannen vier-zonder
Guus Mollee, Nelson Ritsema, Eli Brouwer en Rik Rienks hadden het lastig: ze kwamen niet echt in de buurt van de top-2, die nodig was om zich rechtstreeks voor de finale te plaatsen. Het kwartet finishte als vierde en zal het via de herkansingen alsnog moeten proberen.

[OS] Luchtpistool levert Chinees en Zuid-Koreaans goud op

In het Franse nationale schietcentrum in Châteauroux, een uur of drie van Parijs, zijn zondag weer twee gouden medailles verdeeld: de mannen en vrouwen streden om het eremetaal met het luchtpistool op 10 meter afstand, waar acht finalisten zich zaterdag voor geplaatst hadden.

Mannen
De Italianen Paolo Monna en Federico Nilo Maldini begonnen zeer goed aan de finale en namen lang de leidende positie in beslag. Na de vierde van negen rondes stond Monna bovenaan, Maldini nam het vervolgens over. Xie Yu volgde echter en in ronde zeven nam de Chinees de leiding over. Na zeven ronden waren er nog drie finalisten over en was Monna de volgende afvaller, hij pakte brons. Maldini moest er vervolgens aan geloven en dus was het goud voor Xie, met zilver voor Maldini.

Vrouwen
Het werd een groot Zuid-Koreaans feest in Frankrijk: de pas 19-jarige Oh Ye-jin had vooral concurrentie van landgenote en mentor Kim Ye-ji, maar die kon haar uiteindelijk niet verslaan en dus ging het goud overtuigend naar Oh. Kim pakte zilver, brons was voor de jonge Indische Manu Bhaker, die in haar laatste ronde nét tekort kwam om zich naar het zilver te knokken.

[OS] Badmintonduo Tabeling/Piek verliest opnieuw en is uitgeschakeld

Robin Tabeling en Selena Piek zijn op de Olympische Spelen in Parijs uitgeschakeld in het gemengd dubbel. Het Nederlandse badmintonduo verloor van de regerend wereldkampioenen Seo Seung Jae en Chae Yu Jung uit Zuid-Korea met 2-0: 21-16 21-12.

Robin Tabeling en Selena Piek begonnen uitstekend aan hun partij tegen Seo Seung Jae en Chae Yoo-jung. Tegen het Zuid-Koreaanse koppel, de nummer drie van de wereld, kende het Nederlandse badmintonkoppel een uitstekende start. Ze wonnen zeven van de eerste acht punten, maar snel daarna kwamen Chae/Seo beter in hun spel en ging de eerste game alsnog overtuigend naar het Zuid-Koreaanse duo.

Ook in de tweede game was het begin voor Tabeling en Piek. De Nederlanders kwamen nu met 3-0 voor, maar daarna namen Chae/Seo snel over en wonnen ook overtuigend de tweede game, ditmaal met 21-12.

Piek en Tabeling spelen nog wel een derde groepswedstrijd, maar doordat alleen de nummers één en twee doorgaan in de poule zit het toernooi er na de derde groepswedstrijd op.

[OS] Medailles raken uit zicht voor eventingruiters na prachtige cross-country

De eventingruiters hebben op de Olympische Spelen in Parijs de tweede dag van hun toernooi afgewerkt. Na de dressuurwedstrijden van zaterdag stond zondag de cross-country op het programma, met een werkelijk schitterend parcours rond het beroemde Versailles.

Janneke Boonzaaijer op Champ de Tailleur, Sanne de Jong met Enjoy en Raf Kooremans op Radar Love stonden na de dressuur van zaterdag op de negende plek in de landenwedstrijd. Zondag zakte de ploeg een plek: Boonzaaijer en Kooremans reden uitstekend, maar De Jong verzamelde flink wat strafpunten.

Bij Duitsland was de schade overigens veel groter: Christoph Wahler viel van zijn paard, Carjatan S, en werd uit de wedstrijd gehaald, waardoor de tot dan op plek twee liggende Duitsers geen medaillekans meer hebben. Groot-Brittannië, Frankrijk en Japan lijken maandag om het eremetaal te gaan strijden.

Individueel nam de Duitse veteraan Michael Jung, tweevoudig olympisch kampioen, met Chipmunk FRH de leiding over van de Britse Laura Collett, die met London 52 naar plek twee zakte. De derde plek is in handen van de Australiër Christopher Burton op Shadow Man. Boonzaaijer en Kooremans staan zestiende en achttiende, De Jong staat op plek 53.

Maandag wordt vanaf 11.00 uur het springen in de teamwedstrijd gehouden, individueel worden de medailles vanaf 15.00 uur vergeven.

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.