FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 28 juli 2024

[OS] Zeilsters Van Aanholt/Duetz starten top, ook Lambriex/Van de Werken goed begonnen

In de wateren nabij Marseille is zondag de olympische zeilregatta van start gegaan. Dat ging voor de windsurfers in de nieuw-olympische iQFOiL-klasse nog niet helemaal goed: vanwege een gebrek aan wind konden de eerste races, met Sara Wennekes en Lucas van Opzeeland voor Nederland, nog geen doorgang vinden.

49er FX vrouwen
In de skiff bij de vrouwen begonnen vicewereldkampioenen Odile van Aanholt en Annette Duetz erg goed: de eerste van drie races leverde een vijfde plek op, de tweede én derde race werden gewonnen, waardoor het duo na de eerste van vier dagen aan de leiding gaat. Sarah Steyaert en Charline Picon uit Frankrijk volgen, voor Marla Bergmann en Hanna Wille uit Duitsland. De Zweedse wereldkampioenen Vilma Bobeck en Rebeca Netzler vielen tegen en staan op plek dertien.

49er mannen
Met een dertiende plek was de openingsrace moeizaam voor wereldkampioenen Bart Lambriex en Floris van de Werken, maar met winst in de tweede race sloeg het duo gelijk terug. Een zevende plek in de derde race volgde, waarmee het duo na dag één op de vierde plek staat. Isaac McHardie en William McKenzie uit Nieuw-Zeeland voeren het veld aan, voor de Ieren Robert Dickson/Sean Waddilove en de Uruguayanen Hernan Umpierre en Fernando Diz.

Maandag staat er weer drie races op het programma, dan gaan ook de windsurfers een nieuwe poging wagen.

[OS] Kanoslalomster Fox pakt na vier Spelen éindelijk goud in kajak, Wegman nipt naast finale

Het is kanoslalomster Martina Wegman nét niet gelukt voor een kleine verrassing te zorgen op de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse kwam zondag in de halve finales van de K-1 nét tekort voor een plek in de finale: ze werd dertiende op 0,13 seconden van de gevraagde twaalfde plek, onder meer door vier strafseconden voor het aanraken van een poortje.

De Australische topfavoriete Jessica Fox plaatste zich verrassend slechts als achtste voor de finale, maar liet daarin wel een vlekkeloze run zien. De één na de ander kwam in het eerste deel wel in de buurt of was zelfs sneller, op de tweede helft van het parcours was Fox ongenaakbaar en na vier wereldtitels, olympisch zilver (2012) en brons (2016, 2020) was er dan éindelijk olympisch goud in 'haar' kajak.

Het zilver naar de Poolse Klaudia Zwolinska, die haar bronzen WK-medaille van vorig jaar daarmee aan wist te vullen. Brons ging naar Groot-Brittannië en wel in de persoon van Kimberley Woods. Ricarda Funk was hard op weg haar olympische titel te verdedigen, maar de Duitse ging onderin volledig in de fout en moest genoegen nemen met plek elf.

[OS] Turnsters grijpen naast teamfinale, Visser wel in meerkampfinale; Biles schittert

De Nederlandse turnsters zijn er op de Olympische Spelen in Parijs niet in geslaagd zich te plaatsen voor de teamfinale. Individueel ging het heel iets beter, maar meer dan een meerkampfinale zat er niet in, tenzij andere turnsters zich nog afmelden voor toestelfinales.

Landenwedstrijd
Tisha Volleman, Sanna Veerman, Naomi Visser, Lieke Wevers en Sanne Wevers kwamen uit op 159,096 punten, wat de negende plek opleverde. Een achtste plek was nodig, maar Roemenië scoorde vier tienden van een punt meer en nam die achtste plek in beslag. De Amerikaanse ploeg van kopvrouw Simone Biles was met 172,296 punten ongenaakbaar, op gepaste afstand lijken Italië, China en Brazilië om de overige medailles te gaan strijden.

Meerkamp
Naomi Visser wist individueel de enige zekere finale te halen: met 53,032 punten kwam ze uit op de 21e plek, ruim voldoende voor een plaats in de finale. Lieke Wevers eindigde met 51,532 punten als 32e en is de tweede reserve, twee deelneemsters moeten zich dus afmelden alvorens Wevers de finale in mag. Biles stak er met 59,566 punten met kop en schouders bovenuit, gevolgd door de Braziliaanse Rebeca Andrade en landgenote Sunisa Lee.

Toestellen
De beste Nederlandse prestatie kwam op de evenwichtsbalk: voormalig olympisch kampioene Sanne Wevers werd met 13,766 punten negende en moet hopen op een afzegging. Op de brug met ongelijke leggers werden Veerman en Visser elfde en dertiende, zij gaan de finale niet halen. De beste score was daar overigens met afstand voor Kaylia Nemour, die met een medaille - en zeker met goud - Algerijnse historie kan schrijven.

[OS] Hockeyers winnen ook tweede groepsduel tegen Frankijk

De Nederlandse hockeymannen hebben hun tweede groepswedstrijd bij de Olympische Spelen in Parijs met 4-0 gewonnen van Frankrijk.

Nederland speelde de tweede groepswedstrijd van het olympisch hockeytoernooi tegen Frankrijk. In een uitverkocht stadion leek het gastland op voorsprong te komen. Een lange bal werd ingebracht waarna de bal via de stick van Gaspard Baumgarten binnenging. De scheids ging direct in overleg met de videoscheidsrechter en die keurde de goal af.

Vijf minuten na het afgekeurde doelpunt kwam Nederland op voorsprong. Uit een afgeslagen strafcorner schoot Tijmen Reyenga binnen. Nog voor de rust verdubbelde Oranje de score. Opnieuw een strafcorner scoorde Nederland, ditmaal via Koen Bijen.

Ook na de rust wisten de Nederlandse hockeyers tweemaal te scoren. Jonas de Geus zorgde voor de 3-0 en in het vierde kwart scoorde spits Duco Telgenkamp na een voorzet van Thierry Brinkman.

Dinsdag staat de volgende wedstrijd op het programma voor de Nederlandse hockeyers. Dan is Groot-Brittannië om 12.45 uur de tegenstander.

[OS] Japanse degengoud voor Kano Koki; Nederlander Tulen weet niet te verrassen

In het Olympisch degentoernooi versloeg de Japanner Kano Koki de ervaren Fransman Yannick Borel. In een spannende strijd om het brons wist de Egyptenaar Mohamed El-Sayed de Hongaar Tibor Andrásfi net af te houden. Voor Tristan Tulen uit Nederland was het toernooi snel voorbij.

Al vroeg waren er enkele grote verrassingen in het degentoernooi. De leider van de wereldranglijst Máté Tamás Koch verloor met 15-10 van de Venezolaan Grabiel Lugo. Ook de Fransman Luidgi Midelton en de Israëliër Yuval Freilich vlogen er in de eerste rond onverwachts uit. De Nederlander Tristan Tulen wist echter niet voor zo’n verrassing te zorgen. De Nederlander poogde zijn Italiaanse opponent Federico Vismara uit te lokken tot het maken van ruimte voor een aanval, maar bood daarmee onverhoopt zelf de ruimte voor een tegenaanval. Vismara maakte hier met goed getimede aanvallen slim gebruik van.

De Belg Neisser Loyola wist opvallend ver te komen. Hij versloeg onder meer Alexis Bayard uit Zwitserland en de nummer twee van Tokio Gergely Siklosi. Enkel Mohamed El-Sayed uit Egypte kon hem in een spannende partij stoppen. Zo haalde El-Sayed de halve finale. Daarin trof hij de Fransman Yannick Borel. Het werd een ware clash van speelstijlen. De beweeglijke El-Sayed, spelend met een Franse greep, probeerde Borel te ontregelen en zo ruimte te creëren voor bliksemsnelle aanvallen. De Fransman bleef echter, net als het hele toernooi, rustig en kon zo met krachtige fleches en harde slagen op de kling zijn tegenstander onschadelijk maken. De andere halve finale tussen Koki Kano en Tibor Andrásfi werd een prachtig en spannend duel, waarin de Japanner voor kwam, de voorsprong weggaf en uiteindelijk in de golden score toch nog de winnende wist te maken.

De strijd om brons tussen Andrásfi en El-Sayed werd na een aanvankelijk saai begin erg spannend aan het einde. Met een 7-7 stand liep de klok af, waarna de Egyptenaar de prioriteit kreeg. In de golden score-minuut scoorden beide schermers een punt, dat echter afgekeurd werd door de scheidsrechter. Tot in de laatste seconden werden er dubbeltreffers gemaakt totdat El-Sayed – met slechts een seconde op klok – de winnende treffer maakte. Een ware degenthriller.

De finale was in vergelijking minder spannend. Borel speelde agressiever dan in zijn vorige wedstrijden. Mogelijk speelden het enthousiasme en de druk van het thuispubliek hierbij een rol. Daarmee werd Borel echter ook onrustiger. Zijn Japanse tegenstander had aanvankelijk moeite met dit spel, maar kwam al heel snel beter in de wedstrijd en kon zo de onrust van Borel uitbuiten. Zo bouwde Kano een voorsprong op, die de Fransman niet meer kon goed maken. De Japanner won overtuigend met 15-9.  

[OS] Overzicht uitslagen Parijs dag 2

Vandaag was de tweede dag van Olympische Spelen in Parijs. FOK! geeft je iedere avond een overzicht van de prestaties van de Nederlanders, de meest opvallende sportmomenten en de uitslagen van finales.

Ook na twee dagen wacht Nederland nog steeds op zijn eerste medaille. Puck Pieterse leek achter de ongenaakbare Pauline Ferrand-Prevot op weg naar het zilver in mountainbike maar een lekke band gooide roet in het eten, ze moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plek. Ook de handboogschutsters waren dicht bij een medaille. In de halve finale verloor het pas na een shoot-off van de torenhoge favoriet Zuid-Korea en daarna werd de strijd om het brons verloren van Mexico.

Bij de teamsporten verloren de handbalsters met 28-32 van de regerend wereld- en olympisch kampioen Frankrijk maar de hockeyers wisten wel van Frankrijk te winnen, het werd 4-0.

Uitslagen:

Sport Onderdeel Goud Zilver Brons Brons
Schieten 10 Meter Luchtpistool: Finale Heren Xie Yu (Chi) Federico Maldini (Ita) Paolo Monna (Ita)  
Schieten 10 Meter Luchtpistool: Finale Dames Oh Ye-jin (ZKo) Kim Ye-ji (ZKo) Manu Bhaker (Ind)  
Mountainbike Cross-country Dames Pauline Ferrand Prevot (Fra) Haley Batten (VS) Jenny Rissveds (Zwe)  
Boogschieten Team: Finale Dames Zuid-Korea China Mexico  
Kano slalom Kajak: Finale Dames Jessica Fox (Aus) Klaudia Zwolinska (Pol) Kimberley Woods (GB)  
Judo tot 66 Kilogram: Finale Heren Hifumi Abe (Jap) Willian Lima (Bra) Vieru (Mol) Kyrgyzbajev
Judo tot 52 Kilogram: Finale Dames Dijora Keldijorova (Oez) Distria Krasniqi (Kos) Pimenta (Bra) Buchard (Fra)
Skateboarden Street Finale< Dames Coco Yoshizawa (Jap) Liz Akama (Jap) Rayssa Leal (Bra)  
Schermen Floret: Individueel Finale Dames Lee Kiefer (VS) Lauren Scruggs (VS) Eleanor Harvey (Can)  
Schermen Degen: Individueel Finale Heren Koki Kano (Jap) Yannick Borel (Fra) Mohamed Elsayed (Egy)  
Zwemmen 400 meter Wisselslag: Finale Heren Léon Marchand (Fra) Tomoyuki Matsushita (Jap) Carson Foster (VS)  
Zwemmen 100m: Schoolslag Finale Heren Nicolò Martinenghi (Ita) Peaty (GB) / Fink (VS)    
Zwemmen 100m: Vlinderslag Finale Dames Torri Huske (VS) Gretchen Walsh (VS) Zhang Yufei (Chi)  

Medaillespiegel:

# Land Goud Zilver Brons Totaal
1 Japan 4 2 1 7
2 Australie 4 2 0 6
3 Verenigde Staten 3 6 3 12
4 Frankrijk 3 3 2 8
5 Zuid-Korea 3 2 1 6
6 China 3 1 2 6
7 Italie 1 2 3 6
8 Kazachstan 1 0 2 3
9 Belgie 1 0 1 2
10 Duitsland 1 0 0 1

[OS] Florettist Kiefer prolongeert titel in Amerikaanse finale

Bij het florettoernooi voor de dames won Lee Kiefer met ruime cijfers van haar landgenote Lauren Scruggs. Eleanor Harvey zorgde voor een volledig Noord-Amerikaans podium door in de strijd om brons Alice Volpi uit Italië te verslaan. De Italiaanse dames bleven zo verrassend zonder medailles achter.

Het florettoernooi bij de dames leek slechts een strijd te worden tussen de Amerikaanse Lee Kiefer en de Italiaanse dames Arianna Errigo, Martina Favaretto en Alice Volpi. De Italiaanse dames begonnen sterk, maar in de kwartfinale gooiden de Canadese Eleanor Harvey en de Amerikaanse Lauren Scruggs roet in het eten van Errigo en Favaretto door ieder met 15-14 te winnen. In de ochtendsessie wist verder de net van een dopingschorsing teruggekeerde Ysaora Thibus haar comeback niet van glans te voorzien. Zij verloor direct haar eerste partij.

Als enige Italiaanse haalde Alice Volpi de finale. In de kwartfinale speelde ze een zware partij tegen de sterk schermende Duitse Anne Sauer. Lang leek Sauer de winst te kunnen halen, maar aan het einde vloog Volpi erop en erover. Tot slot bereikte ook Lee Kiefer de halve finale. Enkel in haar eerste partij leek ze even te wankelen.

De halve finales waren wat ongelijk verdeeld. De topfavorieten Volpi en Kiefer troffen elkaar, terwijl de outsiders Scruggs en Harvey streden om de andere finaleplaats. Scruggs overtuigde tegen Harvey, die te veel miste. Met krachtige voorwaartse aanvallen en slim gebruik van haar gebrek aan lengte wist de Amerikaanse de finale te bereiken. Volpi en Kiefer bleven lang dichter bij elkaar. Volpi oogde soms wat traag, maar ook de beslissingen van de scheidsrechter gaven hier en daar aanleiding voor discussie. Kiefer wist uiteindelijk met 15-10 te winnen en zo voor een Amerikaanse finale te zorgen.

In de strijd om brons kwam Volpi niet goed in de wedstrijd. Harvey oogde scherper en kwam al snel op een flinke voorsprong. De ervaren Italiaanse kon halverwege nog iets terugkomen, maar uiteindelijk trok de Canadese de bronzen medaille over de streep. Minder spannend was de finale. Na kort aftasten aan het begin vloog Kiefer over Scruggs heen. Een echte wedstrijd was het eigenlijk nooit. Het werd 15-6 voor Kiefer.

[OS] Handbalsters verliezen tweede duel op Spelen van gastland Frankrijk

De Nederlandse handbalsters hebben niet voor een verrassing kunnen in de tweede groepswedstrijd op de Olympische Spelen. Tegen Gastland Frankrijk verloor Oranje met 32-28.

Nederland had vrijdag de eerste groepswedstrijd tegen Angola nipt gewonnen en moest het in de tweede wedstrijd in groep B het opnemen tegen Frankrijk. De Fransen worden samen met Noorwegen gezien als topfavoriet voor olympisch goud en in het eerste kwartier kwam de Nederlandse ploeg goed mee met Frankrijk.

Oranje keek wel snel tegen een 4-1 achterstand aan, maar maakte dat na een goede fase snel goed en kwam op een 6-8 voorsprong. Pas in het tweede deel van de eerste helft hadden de Nederlandse handbalsters geen antwoord op de aanvallen van de Fransen en keken bij rust tegen een 17-14 achterstand aan.

In de tweede helft, waarin het tempo hoog lag, bleef het verschil tussen de twee en drie doelpunten en zou Frankrijk uiteindelijk verdiend met 32-28 winnen.

Nederland speelt in de groepsfase nog tegen Brazilië, Hongarije en Spanje. Tegen de Spaanse handbalsters speelt Oranje dinsdagmiddag.

[OS] Judoka Abe verdedigt olympisch goud, zus vroegtijdig onderuit

Op de Olympische Spelen in Parijs is zondag de tweede dag van het judotoernooi afgewerkt. De mannen tot 66 kilogram en de vrouwen tot 52 kilogram kwamen in actie, wat in Tokyo drie jaar geleden nog goud opleverde voor de Japanse broer en zus Hifumi en Uta Abe - Nederlandse deelname was er niet.

Mannen -66kg
Hifumi Abe had het één moment bijzonder lastig: in de kwartfinales tegen Nurali Emomali uit Tadzjikistan stopte zijn neus niet met bloeden, waardoor hij grote haast had om de wedstrijd af te maken en niet gediskwalificeerd te worden. Dat lukte: hij nam risico, drukte Emomali op de rug en mocht door.

In de halve eindstrijd won Abe in de golden score van de Moldaviër Denis Vieru, terwijl de Braziliaan William Lima in de golden score Gusman Kyrgyzbayev uit Kazachstan op de rug wierp. In de finale nam Abe het op tegen Lima en met twee fraaie waza-ari's verdedigde de Japanner zijn olympische titel. Kyrgyzbayev versloeg de Serviër Strahinja Buncic in de strijd om brons, het andere brons was voor Vieru, die thuisheld Walide Khyar versloeg.

Vrouwen -52kg
Uta Abe kwam weinig in actie dit jaar en moest daardoor al in de achtste finales aantreden tegen wereldranglijstaanvoerster Diyora Keldiyorova, die haar zowaar éindelijk wist te verslaan, resulterend in een totaal uit het veld geslagen Abe. Keldiyorova ging door en de Oezbeekse dompelde de thuisfans in rouw door in de halve finales de Française Amandine Buchard te verslaan.

De andere halve finale leverde winst op straffen op van de Kosovaarse Distria Krasniqi op Odette Giuffrida uit Italië, die vervolgens ook op straffen de strijd om brons verloor van Larissa Pimenta uit Brazilië. Buchard pakte het andere brons door de Hongaarse Reka Pupp te verslaan. In de finale pakte Keldiyorova eindelijk haar gedroomde grote titel: de Oezbeekse versloeg Krasniqi en kroonde zich tot olympisch kampioene.

[OS] Geen medaille Corbeau, Kamminga op 100 school

Op de tweede dag van het olympisch zwemtoernooi in Parijs zijn Caspar Corbeau en Arno Kamminga er niet in geslaagd een medaille te pakken op de 100 meter schoolslag voor mannen. Kamminga werd zesde in de finale, Corbeau werd achtste.

De titel ging enigszins verrassend naar de Italiaan Nicolò Martinenghi in 59,03. Het zilver ging gedeeld naar Adam Peaty, de winnaar van vier jaar geleden, en de Amerikaan Nic Fink op twee honderdsten van de Italiaan.

Tes Schouten is er niet in geslaagd om de finale te bereiken van de 100 meter schoolslag voor vrouwen. Schouten eindigde in haar halve finales als zesde in 1.06,56 en die tijd was niet genoeg voor een plek bij de snelste acht zwemsters. De Zuid-Afrikaanse Tatjana Smith was met 1.05,00 de snelste.

Léon Marchand maakte zijn favorietenrol op de 400 meter wisselslag waar met de olympische titel. De wereldkampioen en wereldrecordhouder was een klasse apart voor eigen publiek en leidde van begin tot eind. Uiteindelijk zwom hij naar 4:02.95.

De Japanner Tomoyuki Matsushita pakte op zes seconden het zilver, het brons ging naar de Amerikaan Carson Foster.

De titel op de 100 meter vlinderslag bij de vrouwen ging naar Tori Huske. Na  ijzersterke laatste meters tikte de Amerikaanse nipt aan voor haar landgenote en favoriet Gretchen Walsh. Huske zwom naar 55.59. Het brons was voor de Chinese Zhang Yufei.

Zojuist waren ook de halve finales van de 200 meter vrije slag voor mannen. De Roemeen David Popovici plaatste zich als snelste voor de finales met een tijd van 1.44,53. Popovici is ook een van de favorieten voor de finale die morgen wordt gezwommen.

Xu Jiayu heeft zich als snelste geplaatst voor de finale op de 100 meter rugslag bij de mannen. In de halve eindstrijd tikte de Chinees aan in 52,02.

Op de laatste afstand van deze avond in het zwembad heeft Ariarne Titmus zich als snelste geplaatst voor de finale van de 200 meter meter vrije slag die morgen is. De Australische zwemster bleef met 1.54,64 haar landgenote Mollie O'Callaghan (1.54,70) nipt voor.

[OS] Griekspoor, Rus door, Haase onderuit in enkelspel

Tallon Griekspoor heeft bij het olympisch tennistoernooi de tweede ronde bereikt. De Nederlander versloeg in de eerste ronde Petros Tsitsipas, broer van wereldtopper Stefano, met 6-2 en 6-3.

Griekspoor begon sterk aan de wedstrijd, brak zijn opponent en liep uit naar 3-0 voordat Tsitsipas eindelijk zijn eigen game hield. Griekspoor brak de Griek bij 5-2 wederom en pakte daarmee de setwinst. In de tweede set brak Griekspoor zijn tegenstander op 2-1 en dat bracht de beslissing in de wedstrijd.

Griekspoor had aanvankelijk Cameron Norrie als tegenstander maar die meldde zich geblesseerd af. In de tweede ronde moet de Nederlander het nu opnemen tegen de nummer drie van de wereld Carlos Alcaraz.

Griekspoor heeft een paar uur na zijn winst in het enkelspel ook de tweede ronde bereikt in het dubbelspel. Samen met Wesley Koolhof versloeg hij Marton Fucsovics en Fabian Marozsan met 6-2 en 6-3. In de volgende ronde moet het Nederlandse koppel het nu opnemen tegen Carlos Alcaraz en Rafael Nadal. Alcaraz treft Griekspoor ook in de tweede ronde van het enkelspel.

Bij de vrouwen in het enkelspel is Arantxa Rus de enige Nederlandse deelneemster. Rus bereikte zojuist de tweede ronde door de Australische tennisster Olivia Gadecki met 6-4 en 6-1 te verslaan.

Rus brak Gadecki in de eerste set op 2-2 en dit bracht ook de beslissing in de eerste set. Bij 5-4 brak Rus de Australische en pakte de setwinst. In de tweede set brak Rus Gadecki gelijk maar de Australische brak Rus in de volgende game gelijk weer terug. Rus brak vervolgens Gadecki weer terug. Rus behield vervolgens haar game en brak de Australische wederom waarmee de wedstrijd beslist was.

Robin Haase slaagde er niet in om de tweede ronde in het herenenkelspel te bereiken. Ondanks een sterk begon verloor de inmiddels 37-jarige Hagenaar van de Oostenrijker Sebastian Ofner met 5-7 en 2-6.

Haase werd toegelaten tot het olympisch toernooi in het enkelspel vanwege veel afmeldingen. De Nederlander, die eerder mee deed op de Spelen van 2012 en 2016 maar toen ook niet verder kwam dan de eerste ronde, is inmiddels de nummer 1196 op de wereldranglijst.

In de tweede ronde van het mannenenkelspel staat er al een kraker op het programma. Rafael Nadal neemt het dan op tegen Novak Djokovic. Djokovic, als eerste geplaatst, bereikte gisteren al de tweede ronde door Matthew Ebden eenvoudig te verslaan met 6-0 en 6-1. Rafael Nadal had drie sets nodig tegen de Hongaar Márton Fucsovics: 6-1, 4-6 en 6-4.

Random Pics van de Dag #1343

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

[OS] Wisselend succes voor Nederlanders in beachvolleybaltoernooi

Katja Stam en Raisa Schoon zijn het beachvolleybaltoernooi begonnen met een overwinning. Tegen het Litouwse koppel Ainė Raupelytė en Monika Paulikienė wonnen de Nederlandse beachvolleybaldames in twee sets: 21-19, 21-17.

Katja Stam en Raisa Schoon namen in de eerste groepswedstrijd op tegen Ainė Raupelytė en Monika Paulikienė uit Litouwen. Stam/Schoon namen halverwege de eerste set een voorsprong van drie punten (8-5 en 14-11) en gaven die vervolgens niet meer weg. Op het tweede set was het raak voor het Nederlands.

Ook in de tweede set waren Stam en Schoon de beter dan hun Litouwse tegenstanders. Tot 8-8 ging het gelijk op, waarna het Nederlands drie punten achter elkaar maakte en het eerste kloofje in de tweede set maakte. Daarna werd het verschil uitgediept naar vijf punten en uiteindelijk werd de tweede set op het tweede wedstrijdpunt binnengehaald.

Voor Steven van de Velde en Matthew Immers verliep het minder. In hun openingswedstrijd werd er met 20-22, 21-19, 13-15 verloren van het Italiaanse duo Alex Ranghieri en Adrian Carambula.

Het Nederlandse koppel Van de Velde/Immers kreeg in de eerste set volop kansen om de openingsset te winnen. Na een prachtig killblock van Van de Velde kreeg Nederland meerdere setpunten, maar op de service van Carambula ging Nederland de fout in en ging de set alsnog naar Italië.

Ook in de tweede set waren ze aan elkaar gewaagd. Opnieuw na een goed block van Van de Velde kwam het Nederlands duo op setpunt, en ditmaal haalde ze de set wel binnen.

De derde set moest een beslissing en vroeg in de beslissende set keek Nederland snel tegen een achterstand (2-5 en 4-8) op de service van Carambula, die meerdere keren uitpakte met zijn skyball. Oranje knokte zich nog terug tot 9-11, maar helemaal kon de Nederlanders het niet meer dichten en werd er met 13-15 verloren van de Italianen.kat

F1: Uitslag Grand Prix van België

George Russell heeft de Grand Prix van België op zijn naam geschreven. De Brit wist met een uitgekiende strategie Mercedes-teamgenoot Lewis Hamilton en McLaren-coureur Oscar Piastri voor te blijven. Max Verstappen moest van de elfde plek komen en zag zijn inhaalrace stranden op de vijfde positie.

Charles Leclerc startte vanaf poleposition, terwijl Verstappen na een motorwissel en tien plaatsen gridstraf vanaf plek elf moest vertrekken. Leclerc was goed weg en greep meteen de eerste positie, voor Hamilton die Sergio Perez verschalkte. Lando Norris viel terug van vier naar zeven, terwijl Verstappen juist opschoof naar de negende positie. De Nederlander ging door en haalde na Alexander Albon ook Fernando Alonso in. Hiermee sloot hij aan achter Norris die een eerste inhaalpoging op Carlos Sainz zag mislukken.

Vooraan wist Hamilton de leiding van Leclerc over te nemen, terwijl zich achter Perez een DRS-trein vormde. Eerste uitvaller was Guanyu Zhou die zijn Sauber stuk zag gaan. De gaten vooraan bleven klein, waardoor niemand een inhaalactie kon plegen. Om iets te proberen stopten een aantal rijders in het achterveld al vroeg. Dat was ook de reden waarom zowel Russell als Verstappen na tien ronden al binnen kwamen om iets te proberen. Ze kwamen in het middenveld terecht.

Hamilton, Perez en Oscar Piastri kwamen ook snel binnen, waarna Perez op de baan opgehouden werd door Lance Stroll. Dit gaf Piastri de kans om Perez te passeren. De leiding kwam in handen van Sainz, voor Norris, Hamilton, Leclerc, Piastri, Perez, Russell en Verstappen. Norris stopte pas enkele ronden later en kwam hierdoor achter Verstappen terecht.

Sainz ging lang door, terwijl Hamilton en Leclerc het gaatje langzaam dichtten. Daarachter had Piastri niets te duchten van Perez die Russell en Verstappen in zijn nek wist. Na 20 ronden wist Russell Perez te passeren, een ronde later volgde Verstappen, terwijl Perez de pits al weer opzocht. Het gaf Norris wel de mogelijkheid om in de DRS van Verstappen te komen.

De verschillen bleven vooraan gelijk, waardoor Ferrari na 25 ronden voor een agressieve strategie koos door Leclerc al zijn tweede stop te laten maken. Hamilton volgde een ronde later om de Monegask zo af te dekken. Verstappen volgde in ronde 28, net als Sainz, snel gevolgd door Norris. Omdat ook Piastri nogmaals stopte ging de leiding naar Russell die een eenstopper wilde proberen.

Na 31 ronden lag Russell aan de leiding, voor Hamilton, Leclerc, Piastri, Verstappen en Norris. Piastri voerde met nog tien ronden te gaan de druk op Leclerc op, waarbij de tweede poging de Australiër naar het podium bracht. Hij had zicht op meer, want hij liep in op zowel Russel als Hamilton. Daarachter streden Leclerc, Verstappen en Norris om plek vier.

Na 44 ronden zegevierde Russell verrassend voor Hamilton en Piastri. Leclerc eindigde op de vierde positie, voor Verstappen, Norris, Sainz, Perez, Fernando Alonso en Esteban Ocon.

Update 19.03 uur
George Russell is uit de uitslag van de Grand Prix van België geschrapt omdat zijn auto na weging 1,5 kilogram te licht is bevonden. Dit betekent dat de zege naar Lewis Hamilton is gegaan, voor Oscar Piastri en Charles Leclerc. Max Verstappen eindigde op plek vier, voor Lando Norris, Carlos Sainz, Sergio Perez, Fernando Alonso, Esteban Ocon en Daniel Ricciardo.

[OS] Revancherende handboogdames stranden op ondankbare vierde plek

Na twee moeizame dagen in het handboogschieten met een zwakke kwalificatie van dames én Steve Wijler, en bovendien het mislopen van de finalerone voor gemengde teams, wisten de handboogdames het vandaag wel te laten zien. Tegen het team van Frankrijk werd er overwegend sterk geschoten en in drie sets gewonnen.

Frankrijk was als vijfde geplaatst voor deze wedstrijd, Nederland als 12e en laatste. Desalniettemin begonnen de Fransen zwak, met slechts 20 van de 30 mogelijke punten in de eerste helft van Set 1. Daar maakten de Nederlandse dames handig gebruik van: 55 punten in totaal en daarmee was de eerste set voor Nederland, die vrijwel alles in het geel schoten. Alleen Quinty Roeffen schoot 2 maal een 8, maar Laura van der Winkel en Gaby Schloesser waren zeer constant. Set 2 was de sterkste met 56 punten: Mede door een Franse 5 werd ook deze set gewonnen. Daarmee hoefde de derde set alleen maar gelijk op te gaan. Frankrijk speelde de beste eerste beurt tot nu toe met 3 negens, maar Nederland deed het nog beter: Roeffen schoot zelfs een 10. Daarmee waren de Franse dames gebroken, zij schoten slechts 24 in de tweede beurt. Van der Winkel en Schloesser maakten het een klein beetje spannend met 2x een 8, hun eerste pijlen buiten het geel. Nu was Roeffen juist koelbloedig. 10 en zonder een punt te verliezen gewonnen van de Franse dames. Voor de dames een mooie opsteker, Van der Winkel en Roeffen haalden het niveau in de ranking totaal niet, en ook Schloesser was daar minder dan je normaal zou verwachten.

De finalerondes zijn vanmiddag. India is dan de tegenstander van Nederland, opnieuw geen gemakkelijke tegenstander. Mocht dit gewonnen worden, is Nederland verwikkeld in de strijd om de medailles. Deze volgt direct naast de kwartfinale.

UPDATE 14:33: Ook de halve finale is bereikt door de drie dames. Tegen India liep het minder makkelijk, maar de dames van India waren ontzettend zwak met een hoop pijlen die minder dan 7 punten waard waren. Daar stonden wel wat tienen tegenover, maar door de lage stabilitieit van India was het in geen van de drie sets lastig zelfs al waren de Nederlandse scores ook wat minder: Gemiddeld 52 punten per set. Opnieuw een 6-0. Voor de dames is het op naar de halve finale. Vermoedelijk nu dan toch tegen Zuid-Korea, tenzij we een verrassing hebben in de kwartfinale.

UPDATE 16:15: Zoals verwacht was Zuid-Korea de tegenstander in de halve finale en zoals verwacht ging de halve eindstrijd tegen het absolute topland in het boogschieten verloren. Wat niet werd verwacht was dat Zuid-Korea niet over Nederland heen walste. Vooraf zou je denken aan een 6-0, maar niets bleek minder waar. In set 1 was Korea wel duidelijk sterker, maar de tweede set van Korea was onnodig zwak. Met 2 pijlen in de 9 was het onkarakteristiek voor het topland, dat uiteindelijk met 52-53 de set weggaf. De derde set was daarna zeer sterk van beide kanten, maar van Nederland in het bijzonder. Alles in het geel, liefst 58 punten, met een volle 30 uit de laatste 3 pijlen. Daarmee leek er even hoop, maar Korea liet geen spaan van die hoop heel in de vierde set, die ze moesten winnen voor een shootoff. 59 punten, en Nederland presteerde minder. 

In de shootoff bleek de druk beide teams teveel. Nederland kreeg niet één pijl meer in de 9 of 10. Korea lukte dat nog wel 2 keer, al zat er ook een 7 bij. Die 7 was echter wel voldoende voor de finaleplaats. Nederland moet nu strijden om het brons tegen Mexico of China. Deze strijd is over een half uurtje.

Update 17:35: Helaas is het niet gelukt voor de handboogdames om een medaille te behalen. Mexico bleek in de bronzen finale een tandje te sterk. De Mexicanen waren in de halve finale tegen China 2x wisselvallig met scores onder de 50, maar daar was tegen Nederland helaas niets van zichtbaar. Nederland haalde het niveau van vanochtend opnieuw niet in de eerste set, maar in de tweede set was een score van 56 tegen de 54 van Mexico wel genoeg voor de set. Helaas schakelde Mexico bij met 56 en 57 in de derde en vierde set. Nederland kon daar niet voldoende tegenover brengen en schoot te vaak een 8. Hierdoor pakt Mexico het brons en is Nederland dus vierde. 

De strijd om het goud ging opnieuw naar Zuid-Korea. Het land wint daarmee voor de 10e keer goud en heeft daarmee nog altijd een ongeslagen status bij dit onderdeel.

[OS] Ferrand-Prévot wint voor eigen publiek goud, lekke band kost mountainbikester Pieterse olympisch zilver

Pauline Ferrand-Prévot heeft voor eigen publiek goud veroverd. In haar laatste mountainbikejaar was ze met afstand de beste in Parijs en won met drie minuten verschil. Puck Pieterse leek lange tijd op weg naar het zilver, maar een lekke band zorgde ervoor dat ze net naast de medailles greep en als vierde over de finish kwam.

Pauline Ferrand-Prévot was vooraf favoriet voor het olympisch goud en de 32-jarige Française maakte het helemaal waar. Na de openingsronde kwamen nog vier rensters in aanmerking voor het goud. Ferrand-Prévot kwam samen met haar landgenote Loana Lecomte, Puck Pieterse en de Oostenrijkse Laura Stigger nog gezamenlijk over de streep na de eerste ronde, maar vroeg in de tweede ronde sloeg Ferrand-Prévot een gat van twintig seconden en zou die gedurende de wedstrijd alleen maar verder uitdiepen.

Pieterse was na Ferrand-Prévot duidelijk de beste in de wedstrijd en 22-jarige Nederlandse leek ook op weg naar het zilver. Met nog ruim twee rondes te gaan kreeg ze te maken met een lekke band, waarmee ze veel tijd verloor en een podiumplaats zou verliezen. Eerder in de wedstrijd viel ook Lecomte weg voor het podium na een harde valpartij.

Het zilver ging uiteindelijk naar de Amerikaanse Haley Batten. Voormalige olympische kampioene Jenny Rissveds pakte het brons, twintig seconden voor de ongelukkige Pieterse.

Anne Terpstra, de andere Nederlandse mountainbikester, werd negende in de race. 

Results powered by FirstCycling.com

Michael C. Hall keert terug in Dexter-prequelserie

Michael C. Hall, die de titelrol speelde in de series Dexter en Dexter: New Blood, zal ook een rol spelen in de nieuwe prequelserie Dexter: Original Sin. Dat werd dit weekend bekend tijdens een panel op Comic-Con International.

In de serie, over een jonge Dexter Morgan die van zijn vader Harry 'de code' leert om zijn moordlust onder controle te houden, wordt de rol van Dexter gespeeld door Patrick Gibson. Tijdens het panel werd aan het publiek de opening credits van de serie vertoond, waarin duidelijk werd dat Hall in de serie te horen zal zijn als de stem in het hoofd van de jonge Dexter. Hall verscheen toen op het podium met donuts voor de andere panelleden.

Dexter: Original Sin speelt zich af in Miami in 1991 en volgt Dexter terwijl hij uitgroeit van student tot wrekende seriemoordenaar. Wanneer zijn bloeddorstige driften niet langer kunnen worden genegeerd, moet Dexter leren zijn innerlijke duisternis te kanaliseren. Met de leiding van zijn vader, Harry (Christian Slater), neemt hij een code aan die is ontworpen om hem te helpen mensen te vinden en te doden die het verdienen om uit de samenleving te worden geëlimineerd zonder op de radar van de politie te komen. Dit is een bijzondere uitdaging voor de jonge Dexter als hij begint aan een forensische stage bij de Miami Metro Police Department.

Hall zal ook te zien zijn in de nieuwe serie Dexter: Resurrection, dat dient als een vervolg op New Blood. De series zullen in de VS te zien zijn bij Paramount+ en Showtime, en in Nederland wordt Original Sin verwacht op SkyShowtime.

Verschoor 5e in F2-hoofdrace Spa, Hadjar wint

Op een zonnig Spa-Francorchamps is zondag de hoofdrace van het weekeinde in de Formule 2 verreden. Dat werd weer een vermakelijke race, met een prima prestatie voor de Nederlander Richard Verschoor.

Polesitter Paul Aron vertrok met Gabriel Bortoleto naast zich, gevolgd door Isack Hadjar, Zak Crawford, Kimi Antonelli, Zane Maloney, Franco Colapinto, Richard Verschoor, Dennis Hauger en Zak O'Sullivan, die zaterdag de grotendeels verregende sprintrace won.

Nog voor de eerste bocht ging het fout: Pepe Marti en Oliver Bearman gingen de bandenstapel in. Colapinto zakte met een technisch probleem volledig weg en viel uit, waarna de safety car de baan op kwam. Na wat opruimen konden we door met Aron, Hadjar, Bortoleto, Crawford en de sterk gestartte Verschoor voorop.

Niet lang na de herstart eindigden Rafael Villagomez en Victor Martins in de banden: safety car. Gelijk na de herstart kwam Hauger als eerste een pitstop maken, voorin kwam Hauger op Kemmel vanuit de slipstream langs Hadjar. Aron kwam een ronde later binnen, gevolgd door Hadjar en Crawford.

Nog een ronde later was het Bortoleto die stopte, terwijl Aron voor hem de virtuele leiding terug wist te pakken van Hadjar, maar de Fransman sloeg niet veel later terug. Verschoor kwam als laatste van de mannen voorin binnen en voegde op de negende plek weer in op de baan.

Met acht ronden te gaan had Hadjar ook daadwerkelijk de leiding op de baan, voor Bortoleto, Aron en Crawford. In de slotronde ging het nog fout voor Aron: zijn auto gaf ineens de geest op het rechte stuk bij Kemmel. Hadjar reed ondertussen naar de zege, voor Bortoleto en Crawford - Verschoor finishte keurig als vijfde.

Man steelt van graf kinderbegraafplaats

De politie heeft op vrijdag 26 juli een 33-jarige man uit Almere gearresteerd op verdenking van diefstal op de kinderbegraafplaats aan de Oosterdreef in Almere Haven. De arrestatie vond plaats om 21:30 uur. De politie onderzoekt of de verdachte mogelijk betrokken is bij meer diefstallen en vernielingen op dezelfde begraafplaats en roept slachtoffers op om zich te melden.

De man wordt specifiek verdacht van minstens één diefstal eerder deze maand vanaf een graf op de kinderbegraafplaats. Wat er gestolen is is niet bekendgemaakt.

Deze incidenten hebben een grote emotionele impact op de nabestaanden, die al met verlies te maken hebben en nu ook geconfronteerd worden met respectloos gedrag tegenover hun dierbaren.

De verdachte zit momenteel in voorlopige hechtenis. De politie sluit niet uit dat hij bij meerdere incidenten betrokken is geweest en roept iedereen die informatie heeft over diefstallen of vernielingen op deze begraafplaats op om contact op te nemen. Getroffen nabestaanden worden eveneens aangemoedigd om zich te melden bij de politie in Almere of via het telefoonnummer 0900-8844.

De politie benadrukt het belang van meldingen om een volledig beeld te krijgen van de omvang van de schade en om de verantwoordelijke(n) ter verantwoording te kunnen roepen.

Man aangehouden na vondst lichaam in woning

Een bewoner van de Wilhelminastraat in Roosendaal heeft zich zaterdagavond gemeld aan het bureau. Dat was kort voor het moment dat de politie zijn woning binnen ging omdat er een melding was binnengekomen dat er een overleden vrouw in die woning lag. De man is aangehouden.

Op zaterdag 27 juli 2024 om 18.45 uur belde een vrouw naar het bureau dat er een familielid overleden in een woning aan de Wilhelminastraat lag. Meerdere agenten gingen direct die kant op.

Aanhouding
Op hetzelfde moment meldde zich een man met een kind zich aan het bureau. Dat bleek de bewoner van de woning te zijn waar de vrouw zou liggen. De agenten braken de woning open en troffen daar het levenloze lichaam aan van een vrouw. De man is aangehouden voor mogelijke betrokkenheid van de dood van de vrouw. Het drietal vormde een gezin en woonden in die woning.

Onderzoek
De politie is direct een onderzoek gestart en heeft als eerste de woning nauwkeurig onderzocht. Er wordt vooralsnog vanuit gegaan dat er hier sprake is van een misdrijf. Voor het kind zijn de nodige instanties ingeschakeld. De families zijn op de hoogte gebracht. De verdachte is in verzekering gesteld en heeft beperkingen opgelegd gekregen. Dat houdt in dat hij buiten zijn advocaat met niemand contact mag hebben en dat er verder inhoudelijk over de zaak geen mededelingen gedaan mogen worden.

[OS] Schouten naar halve eindstrijd 100 school, van Westering uitgeschakeld

Tes Schouten heeft bij het olympisch zwemtoernooi in Parijs de halve finales bereikte op de 100 meter schoolslag bij de vrouwen. Schouten, die begin dit jaar nog zilver won op deze afstand bij het WK langebaan, zwom in de series de veertiende tijd met 1.06,69. De beste zestien gingen door.

De snelste tijd in de series was voor de Zuid-Afrikaanse Tatjana Smith met 1.05,00. De halve finales zijn vanavond.

Kai van Westering plaatste zich niet voor de halve finales op de 100 meter rugslag bij de mannen. De Nederlander won zijn heat in 54,21 maar dit was niet genoeg voor een plek bij de snelste zestien zwemmers. Van Westering zwom de 21e tijd. De Hongaar Hubert Kós was de snelste in de series met 52,78.

David Popovici heeft zich als snelste geplaatst voor de halve eindstrijd van de 200 meter vrije slag bij de mannen. In de series was de Roemeen, de wereldkampioen van 2022, met 1.45,65 de snelste.

Er kwamen geen Nederlanders in actie op de 200 meter vrije slag. Vanavond is de halve eindstrijd.

Léon Marchand wist zich als snelste te plaatsen voor de finale van de 400 meter wisselslag bij de mannen. De Fransman en wereldkampioen van 2022 tikte aan in 4:08.30.

Op de 200 meter vrije slag voor vrouwen heeft de Australische zwemster Mollie O'Callaghan zich als snelste geplaatst voor de halve eindstrijd. O'Callaghan zwom met 1.55,79 als enige onder de 1.56. 

Raken Poetins soldaten op?

De speciale militaire operatie waarmee Rusland even orde op zaken zou stellen in Oekraïne duurt inmiddels al meer dan twee jaar. Zonder twijfel heeft Poetin een grotere voorraad mensen waaruit hij kan putten dan Oekraïene, maar het lijkt erop dat het ook voor hem moeilijker wordt om mensen te vinden die hij naar het slagveld kan sturen.

The Economist maakte een korte video die vertelt hoe de Russische soldaten geworven werden en hoe dit veranderde gedurende de oorlog. De vraag rijst waar de volgende groep soldaten vandaan moet komen en hoe deze geworven zullen worden.

Eerselse horrorfokker nu vanuit België actief

Nadat een beruchte fokker in Nederland is aangepakt en geen dieren meer mag houden en verkopen, blijkt hij aan de Belgische kant van de grens verder gaan.

Op marktplaats biedt hij pups te koop aan via hetzelfde account als voorheen, maar nu moeten de dieren in België opgehaald worden. De man uit Eersel omzeilt hiermee het verbod in Nederland. De Belgische autoriteiten zeggen hem in de gaten te houden.

De man was lange tijd berucht in Nederland om de uiterst slechte verzorging van zijn dieren. De definitieve stop op zijn activiteiten eerder dit jaar leek dan ook een overwinning, maar hij geeft nog niet op.

Nieuwe Formule 3-winnaar na vochtige race op Spa

Op een vochtig Spa-Francorchamps is zondagochtend de hoofdrace afgewerkt in de Formule 3. Het was niet nat genoeg om op de natweerbanden te rijden, maar wel nat genoeg om het erg lastig te maken, de safety car moest meer dan eens in actie komen.

Callum Voison vertrok vanaf poleposition, Alex Dunne stond naast hem en Leonardo Fornaroli stond met Sebastian Montoya op rij twee. Noel Leon, Max Esterson, Luke Browning en Sami Meguetounif volgden, voor Tim Tramnitz, Santiago Ramos, Gabriele Mini en Dino Beganovic - Laurens van Hoepen vertrok vanaf plek vijftien.

Bij de start ging het fout voor kampioenschapsleider Mini, die bij het uitkomen van La Source in de rondte ging. Voisin behield de leiding bij de start, Montoya schoof door naar plek twee, voor Fornaroli en Dunne. In het middenveld spinde Martinius Stenshorne na een paar ronden, waar Tuukka Taponen tegenaan reed: safety car.

Na een ronde of drie konden we door met Voisin, Montoya, Fornaroli en Dunne voorop. Dat duurde niet lang: Meguetounif passeerde Dunne, maar in het achterveld raakten Joseph Loake en Sophia Flörsch in de clinch, ze eindigden in de grindbak en de safety car kwam alweer terug.

Ook de volgende poging werkte niet zo best: Arvid Lindblad eindigde met 'hulp' van Christian Mansell in het grind en een paar bochten later knalde Mari Boya tegen de vangrails, weer kwam de safety car de baan op. Met nog twee ronden te gaan en Voisin, Montoya, Fornaroli en Meguetounif voorop deden we een nieuwe poging.

Dit keer ging het goed en reed Voisin onbedreigd naar de overwinning, zijn eerste in de Formule 3. Montoya en Fornaroli completeerden het podium, Van Hoepen eindigde als twaalfde.

[OS] Hockeydames overtuigen niet tegen Frankrijk maar winnen wel

De hockeydames hebben de eerste wedstrijd gewonnen op het olympisch hockeytoernooi in Parijs. Het werd 6-2 tegen de Franse organisatoren. Dat lijkt een ruime overwinning, maar Frankrijk is geen sterk hockeyland, dus er werd wellicht op meer gehoopt.

Vooral de eerste helft lukte het gewoon niet om door te komen. Uiteraard waren het de Nederlandse dames die erdoor probeerden te komen, maar het ging moeizaam. Het eerste kwart leverde geen treffers op, aan het begin van het tweede kwart leek er wel een voorsprong te komen maar de VAR stak daar een stokje voor. Uiteindelijk bleef het aanrommelen tot aan het einde van de eerste helft. Toen was het alsnog Frederique Matla die de ban brak. In de tweede helft ging het makkelijker. Er werden meer strafcorners gevonden, en Yibbi Jansen scoorde daarmee liefst 4 keer. Het was wel jammer dat Nederland 2 tegengoals moest slikken: Beide na toch wel een behoorlijke persoonlijke fout. Dat zet wel te denken over de scherpte, maar het belangrijkste is natuurlijk de overwinning.

De volgende tegenstanders van Nederland spelen pas vandaag. De hockeydames komen zelf morgen pas weer in actie.

'Kinderen vaak te vroeg naar bed'

Nederlandse kinderen gaan relatief vroeg naar bed in vergelijking met hun leeftijdsgenoten in Zuid-Europa, waar bedtijd vaak pas uren later is. Kinderarts en slaapdeskundige Dominique Stumpel, werkzaam bij SEIN expertisecentrum voor slaapgeneeskunde, benadrukt dat er niet één ideale bedtijd is die voor alle kinderen werkt. Volgens Stumpel varieert de benodigde hoeveelheid slaap enorm per kind, met een gemiddelde van negen tot elf uur per nacht voor kinderen tussen de 6 en 13 jaar.

Kinderen die minder slaap nodig hebben en te vroeg naar bed worden gestuurd, kunnen slaapproblemen ontwikkelen. Als een kind dat slechts negen uur slaap nodig heeft om 19.00 uur naar bed gaat, kan het moeite hebben om in slaap te vallen. Dit kan stress veroorzaken en zelfs tot langdurige slaapproblemen leiden. Het is volgens Stumpel belangrijk om bedtijd af te stemmen op de individuele behoeften van het kind.

Tijdens vakanties is het normaal dat bedtijden verschuiven, wat geen probleem hoeft te zijn zolang kinderen ook de kans krijgen om uit te slapen en weer op tijd terug in hun schoolritme te komen. Kinderarts Nicole Wolters van kinderslaapcentrum ZGT benadrukt ook de variatie in slaapbehoefte onder kinderen en wijst op de noodzaak om het ritme van het kind goed in de gaten te houden.

Om de juiste hoeveelheid slaap voor je kind te bepalen, is het belangrijk om te observeren hoe ze zich overdag voelen. Als een kind overdag niet moe is of in slaap valt, is het prima om een latere bedtijd te overwegen. Daarnaast kunnen activiteiten na het avondeten helpen om energie kwijt te raken en beter te slapen. Tot slot waarschuwt Stumpel voor de druk die ouders zichzelf kunnen opleggen om alles perfect te doen, wat uiteindelijk kan leiden tot slechtere slaap voor zowel ouder als kind.

Kinderen vaak te vroeg naar bed (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
Kinderen vaak te vroeg naar bed (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

Huidkankerdiagnose in 30 seconden dankzij nieuwe scanner

Vanaf volgend jaar kunnen patiënten met een verdacht plekje op hun huid snel gerustgesteld worden in Maastricht. Een nieuwe, geavanceerde scanner, ontwikkeld door onderzoekers in het Maastricht UMC+, kan de meest voorkomende vorm van huidkanker, basaalcelcarcinoom, binnen 30 seconden herkennen. Hierdoor is een vervelende biopsie niet meer nodig, wat aanzienlijke tijd en ongemak bespaart voor de patiënt.

Hoogleraar oncodermatologie Klara Mosterd, die al jaren onderzoek doet naar deze speciale huidscanner, benadrukt de voordelen: "Deze scanner levert tijdswinst op voor patiënten en zorgt voor efficiëntere zorg." Twee jaar geleden bewees Mosterd dat de bestaande OCT-scanner betrouwbaar genoeg was voor het herkennen van basaalcelcarcinoom. Nu heeft ze subsidie ontvangen om deze techniek landelijk beschikbaar te maken.

Traditioneel worden verdachte huidplekjes onderzocht via een biopsie, waarbij een stukje huid onder plaatselijke verdoving wordt verwijderd en in een laboratorium wordt onderzocht. Dit proces kan één tot twee weken duren voordat de uitslag bekend is. Met de nieuwe scanner kunnen specialisten de verdachte plek echter direct beoordelen, wat het hele proces aanzienlijk versnelt en efficiënter maakt.

Hoewel deze scanner vooralsnog alleen betrouwbaar is voor basaalcelcarcinoom, de meest voorkomende vorm van huidkanker die één op de vijf Nederlanders treft, markeert dit een belangrijke stap voorwaarts in de huidkankerzorg. Vorig jaar kregen 52.606 Nederlanders deze diagnose. Dankzij de subsidie kunnen vanaf volgend jaar de eerste patiënten in Maastricht gebruik maken van deze innovatie, waarna een landelijke uitrol zal volgen.

[OS] Dag 2 - Medaillekansen in het zwembad en op de mountainbike

De eerste volledige dag van de Olympische Spelen in Parijs zit er al weer op, Nederland moest het nog doen zonder eremetaal. Geen schande, tot nu toe was er wel gehoopt op een medaille, maar een echte favoriet heeft Nederland nog niet in actie gehad.

Vandaag liggen er op papier drie medaillekansen voor Nederland. Om 14.10 uur begint het mountainbiken bij de vrouwen, waar de Franse favorieten Pauline Ferrand-Prevot en Loana Lecomte vooraf zullen letten op Puck Pieterse. In het zwembad gaan Caspar Corbeau en Arno Kamminga om 21.45 uur een gooi doen naar eremetaal op de 100 meter schoolslag.

Verder is er natuurlijk nog veel meer te zien: Tristan Tulen gaat degenschermen, Martina Wegman gaat kanoslalommen en ook onder meer de eerste Nederlandse beachvolleyballers en zeilers komen in actie. Verder zijn er finales in onder meer het judo, geweer- en pistoolschieten en skateboarden.

Het volledige dagschema, inclusief Nederlandse deelname, is hier te vinden.

Raketaanval Golanhoogte eist leven twaalf Israëlische kinderen

Op de Golanhoogvlakte zijn zeker twaalf Israëliërs omgekomen bij een raketaanval. De slachtoffers, voornamelijk kinderen en jongeren tussen de 10 en 20 jaar oud, vielen op een voetbalveld in Majdal Shams. Naast de dodelijke slachtoffers raakten tientallen anderen gewond, waarvan zes ernstig. Het gaat om een van de dodelijkste aanvallen op Israël sinds de aanval van Hamas op 7 oktober vorig jaar.

Het Israëlische leger meldde dat het meer dan veertig raketten vanuit Libanon heeft onderschept, maar dat de raket die op het voetbalveld insloeg, niet werd neergehaald. Er wordt nog onderzocht waarom dit systeem faalde.

Premier Netanyahu, die tijdens de aanval in de Verenigde Staten verbleef, heeft zijn terugkeer naar Israël aangekondigd. Hij beschuldigt Hezbollah en waarschuwt voor zware vergeldingsmaatregelen. Minister Katz benadrukte dat Hezbollah met deze aanval "alle rode lijnen" heeft overschreden en sprak van een dreigende totale oorlog. Het Israëlische leger bereidt een tegenaanval voor op Hezbollah, die steun krijgt van Iran.

De aanval vond plaats in het noorden van de Golanhoogvlakte. Sinds de aanval van Hamas vorig jaar zijn de spanningen in de regio hoog opgelopen, met frequente conflicten tussen Israël en Hezbollah. De recente escalatie markeert een nieuw dieptepunt in de al lang bestaande vijandigheden.

Comic-Con: Marvel Studios brengt Robert Downey, Jr. terug, in nieuwe rol

Het jaarlijkse popcultuurfestijn Comic-Con International is nog in volle gang in het Californische San Diego en tijdens het gebruikelijke Marvel Studios-panel in de grote zaal, Hall H, promootte studiobaas Kevin Feige de aankomende bioscoopfilms én deed hij een paar onthullingen. De voornaamste daarvan: Robert Downey, Jr. keert terug naar Marvel, maar niet in de rol van Tony Stark.

Het panel, dat ongeveer een uur duurde, opende met een koor dat een bewerking van Madonna's 'Like A Prayer' zong, terwijl diverse Deadpool-varianten door de zaal dansten. Feige maakte van de gelegenheid gebruik om te melden dat Deadpool & Wolverine, dat dit weekend is gaan draaien, een verkooprecord heeft gescoord onder 16-plusfilms. Op donderdag vertoonde Feige deze film overigens in dezelfde zaal, in een verrassingspanel met onder andere Ryan Reynolds en Hugh Jackman.

Het zaterdagpanel besprak vervolgens de drie films die de studio volgend jaar uitbrengt. In Captain America: Brave New World, een politieke actiethriller, zien we Sam Wilson (Anthony Mackie) de rol van Steve Rogers opvolgen. Onder opdracht van president Thaddeus Ross (Harrison Ford), die graag de Avengers weer bijeen wil brengen, krijgt Wilson te maken met Red Hulk, waarvan in een filmfragment bevestigd werd dat hetzelfde personage als in de comics de rol van deze rode variant op de Hulk invult. Mackie, Harrison en andere castleden waren aanwezig op het podium, samen met regisseur Julius Onah, die bevestigde dat de toon van Winter Soldier veel invloed heeft op deze film. Het getoonde filmfragment bevestigde verder dat er rond het verschijnen van Tiamut (in The Eternals) een geopolitieke situatie over wie het nieuwe stuk land mag claimen is ontstaan en er uit het lichaam van deze Celestial het metaal Adamantium gewonnen wordt. De film verschijnt in februari.

De tweede film is Thunderbolts*, die verschijnt in mei. Deze team-up tussen een aantal schurken en antagonisten uit eerdere films liet niet veel over het verhaal los, maar de aanwezigen benadrukten wel dat de titel niet gerelateerd is aan de bijnaam van Thaddeus 'Thunderbolt' Ross. Tijdens de opkomst van de castleden, waaronder Florence Pugh, Julia Louis-Dreyfus en Sebastian Stan, kwam David Harbour in Red Guardian-outfit vanuit het publiek naar het podium om een kleine act op te voeren. Een getoond filmfragment liet onder andere zien dat de personages bijeen worden gebracht door ze gezamenlijk naar een locatie te lokken, en dat veel van de onderlinge dialogen een buddy-comedy-sfeer lijken te hebben (al is daarmee niet gezegd dat ook dat genre wordt gevolgd, want de getoonde actie suggereert toch iets anders).

De derde film is de nieuwe Fantastic Four, die de titel Fantastic Four: First Steps krijgt en over precies een jaar uitkomt. Na initieel te verklaren dat de opnames over een paar dagen beginnen en de cast dus niet beschikbaar was, toonde Feige samen met regisseur Matt Shakman een sfeervideo waarin te zien is dat er al opnames (met de cast, voor wellicht alleen deze beelden) zijn geweest, waarna de cast (Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Joseph Quinn, Ebon Moss-Bachrach) alsnog op het toneel verscheen. De film krijgt een retrofuturistische jaren 60-stijl, wat suggereert dat voor deze film het multiverse-concept wordt ingezet om een wereld te tonen die anders is dan de tot nu toe getoonde wereld in het Marvel Cinematic Universe. Tijdens het panel verscheen een model van de 'Fantasticar' in de zaal, die een rondje over het publiek en het podium zweefde om te bevestigen dat deze in de film te zien zal zijn. De vertoonde sfeerfilm toonde ook het gigantische hoofd van Galactus dat door een raam van een gebouw keek, nadat Marvel dit Galactus-hoofd daags eerder al in een droneshow boven San Diego had onthuld.

Na de drie films voor 2025 besproken te hebben was het tijd voor een paar extraatjes. Nadat hun namen onlangs al in de geruchtenmolen terecht kwamen, riep Feige Joe en Anthony Russo het podium op. Zij verklaarden terug te keren naar Marvel Studios (zij regisseerden eerder Captain America: The Winter Soldier, Captain America: Civil War, Avengers: Infinity War en Avengers: Endgame). Ze zullen opnieuw een tweeluik aan Avengers-films voor hun rekening nemen, nadat eerder onder andere Shang-Chi-regisseur Destin Daniel Cretton was opgelijnd om er eentje voor zijn rekening te nemen.

De Russo's verklaarden jarenlange fans te zijn van de verhaallijn Secret Wars uit de comics, wat resulteerde in de bevestiging dat de eerder aangekondigde Avengers: Secret Wars, te verschijnen in 2027, door het tweetal zal worden geleid. Maar, aldus de Russo's, om hier goed naartoe op te bouwen "hebben we eerst een specifiek personage nodig", zo begonnen ze de andere film te introduceren. Deze film, die een jaar vóór Secret Wars uitkomt, was oorspronkelijk (in 2019) aangekondigd als The Kang Dynasty. De acteur die tot nu toe de rol van Kang speelde, Jonathan Majors, is echter ontslagen door Marvel Studios, waardoor het lot van deze film lange tijd onzeker was. De Russo's bevestigden, zonder Majors of de oorspronkelijke titel te noemen, dat deze film inderdaad komt te vervallen.

De onthulling over de nieuwe Big Bad voor de Avengers werd uitgevoerd door een groep figuranten verkleed als Doctor Doom op het podium te laten komen, waarna de titel Avengers: Doomsday werd onthuld. Uit de groep met Dooms stapte vervolgens één van de figuranten naar voren, die niemand minder dan Robert 'Iron Man' Downey, Jr. bleek te zijn. Hij zal Victor von Doom, oftewel Doctor Doom, spelen.

Robert Downey, Jr. presenteert zichzelf aan het publiek op Comic-Con International (Foto: Peter Breuls)
Robert Downey, Jr. presenteert zichzelf aan het publiek in Hall H (Foto: Peter Breuls)

Kevin Feige besloot het panel door de verklaren dat de castleden uit de genoemde films hun weg zullen vinden naar de Avengers-films. Opvallend afwezig was daarmee een update over Blade, een film die als verrassing werd aangekondigd in 2019, bestemd voor 2025, maar die nu in grote twijfel gehuld is (de film verschijnt logischerwijs niet volgend jaar, maar nieuwe informatie is nog niet bekend). Mogelijk bewaart Marvel wat informatie voor een vergelijkbaar panel tijdens D23 Expo, een fan-evenement van Disney waar ook vaak extra aankondigingen worden gedaan. De D23 Expo-editie van dit jaar vindt plaats op 9, 10 en 11 augustus.

Extreemlinks achter sabotage en terreur rondom Olympische Spelen

De recente terroristische sabotageacties op het Franse spoorwegnetwerk zijn het werk van een extreemlinkse radicale groepering die zich verzet tegen de Olympische Spelen. Dit blijkt uit een bericht van Le Parisien, dat melding maakt van een binnengekomen e-mail waarin de verantwoordelijkheid voor de aanslagen wordt opgeëist. Deze e-mail, verstuurd naar zowel Franse als internationale media, is verzonden via een beveiligde domeinnaam die vaker door extreemlinkse groeperingen wordt gebruikt.

Volgens de daders zijn de terreurdaden, waaronder brandstichting op diverse punten op het spoor, onderdeel van een bredere operatie die gericht is op het ontregelen van de Olympische Spelen in Parijs. In de e-mail verklaren ze: "Ze noemen het een feest? Wij zien er een feest in van nationalisme, een gigantische enscenering van onderwerping van de bevolking door de staat."

De aanslagen op belangrijke knooppunten van de hogesnelheidslijnen veroorzaakten vrijdag, enkele uren voor de officiële opening van de Spelen, grote chaos in het treinverkeer. De nationale Franse spoorwegmaatschappij SNCF heeft aangegeven dat de situatie naar verwachting vanaf maandag weer normaal zal zijn. Dit incident benadrukt de kwetsbaarheid van infrastructuur in de aanloop naar grote internationale evenementen en zet extra druk op de veiligheidsmaatregelen rondom de Olympische Spelen.

De betrokkenheid van een extreemlinkse groepering bij deze sabotageacties roept vragen op over de motivatie en organisatie van dergelijke groeperingen. Het benadrukt tevens de noodzaak voor een gecoördineerde aanpak van binnenlandse terreurdreigingen en de bescherming van kritieke infrastructuur in tijden van verhoogde spanning.

FOK! Wat een weer: zomers droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend komt plaatselijk in het oosten eerst mist voor, maar deze lost snel op. In het noorden van het land komt wat bewolking voor, maar de zon gaat op steeds meer plaatsen flink schijnen en het blijft ook vrijwel overal droog. De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot matig.

Vanmiddag blijft het droog en zijn er flinke perioden met zon. Het wordt maximaal 20°C aan zee tot plaatselijk 25°C in het zuiden. In het zuidoosten waait het amper, elders staat een zwakke tot matige wind uit het noordwesten.

Vanavond is het vrijwel helder en droog. Er staat weinig wind.

Komende nacht blijft het droog. In het noorden is er plaatselijk kans op mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 8°C in het noorden tot 13°C in het zuiden. Er staat weinig wind. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Het wordt een droge, zonnige dag vandaag (Foto: Managarm)
Het wordt een droge, zonnige dag vandaag (Foto: Managarm)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

[OS] Eventingruiters negende na dressuur

Op de Olympische Spelen in Parijs is zaterdag ook de paardensport van start gegaan. De eerste dag in de eventing werd afgewerkt, waarop het dressuur op het programma staat. Nederland was met een voltallig team van de partij en staat na de openingsdag op plek negen.

Raf Kooremans was op Radar Love de beste Nederlander: met 27,00 strafpunten staat hij individueel op een degelijke zestiende plek. Janneke Boonzaaijer was met Champ de Tailleur goed voor 31,90 strafpunten en een 29e plek, ruim voor de 34,80 van Sanne de Jong op Enjoy, wat plek veertig opleverde.

Bij de teams staat Nederland nu op de negende plek van de zestien deelnemende landen. Groot-Brittannië voert het veld aan, waarbij Laura Collett op London 52 individueel ook op de eerste plek staat.

Zondag staat vanaf 10.30 uur de cross-country op het programma.

[OS] Tafeltennisster Eerland overtuigend naar tweede ronde

Tafeltennisster Britt Eerland heeft zich overtuigend geplaatst voor de tweede ronde op de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse, die het in Tokyo knap tot de achtste finales schopte, rekende in de eerste ronde af met de Egyptische Hana Goda, 16 jaren jong.

Eerland had het vooral in de eerste twee games zo nu en dan flink lastig met de tiener, maar daarna kwam de Nederlandse alsmaar beter op dreef. De derde en vierde game leverden geen echte problemen meer op en met een 11-9, 13-11, 11-6, 11-6 zege plaatste ze zich voor de laatste 32.

Eerland speelt in de volgende ronde tegen de Monegaskische Yang Xiaoxin of de Tsjechische Hana Matelova. Bij winst staat ze vrijwel zeker in de achtste finales al tegenover de Chinese olympisch kampioene Chen Meng.

[OS] Kanoslalomster Wegman naar halve finales, Otten uitgeschakeld

Kanoslalomster Martina Wegman heeft zich op de Olympische Spelen in Parijs geplaatst voor de halve finales in het kayakken. In de K-1 was de Nederlandse zaterdag goed voor de zestiende plek in de kwalificatie, waar een plek in de top-22 werd gevraagd.

In de eerste van twee kwalificatieruns kwam Wegman nog tot een fraaie tiende plek, daarna zakte ze in de tweede run wat weg, maar dat deerde haar verder niet. De Australische topfavoriete Jessica Fox, die ook in de C-1 favoriet is, was in de kwalificatie zoals verwacht de beste.

Joris Otten moest zich bij de beste zestien zien te plaatsen in de C-1, maar dat lukte niet. In run één noteerde hij de zestiende tijd, in run twee kwam hij tot de vijftiende tijd, maar de Ier Liam Jegou wipte over hem heen en zo strandde Otten op de zeventiende plek, één positie buiten de halve finales.

Wegman komt zondag om 15.30 uur in actie in de halve finales. Ze start dan als zevende en moet zich bij de beste twaalf zien te varen voor een plek in de finale, ook zondagmiddag.

O'Sullivan wint verregende F2-sprintrace Spa, Verschoor 3e

Op een nat Spa-Francorchamps is zaterdagavond een poging gedaan de sprintrace in de Formule 2 af te werken. Dat ging niet helemaal soepel, maar het lukte in elk geval om een ronde of twee aan racen achter de kiezen te krijgen.

Zak O'Sullivan had de poleposition in handen en stond naast Dennis Hauger, voor Richard Verschoor en Franco Colapinto. Zane Maloney en Kimi Antonelli stonden op rij drie, gevolgd door Jak Crawford, Isack Hadjar, Gabriel Bortoleto en Amaury Cordeel.

O'Sullivan kende een prima start en behield de leiding, voor Hauger en Verschoor. Pepe Marti kwam al snel stil te vallen, waardoor de safety car de baan op kwam. Die bleef vervolgens voor het veld uit rijden en na een paar ronden viel het verdict: rode vlag, het was te nat om veilig te racen.

Het was inmiddels laat en er werd niet meer herstart, waardoor O'Sullivan de winst pakte, voor Hauger en Verschoor - men kreeg wel halve punten, want we zaten nog niet op de helft van de race.

Laatste reviews en specials
review
Age of Mythology: Retold
special
Random Pics van de Dag #1386
special
VrijMiBabes #227 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1385
special
Random Pics van de Dag #1384
special
Random Pics van de Dag #1383
©FOK.nl e.a.