FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 26 juli 2024

Doctor Who viert op Comic-Con het nieuwe seizoen en kondigt spin-off aan

Zojuist heeft het panel van Doctor Who plaatsgevonden op Comic-Con International in San Diego. Showrunner Russell T Davies beantwoordde diverse vragen uit het publiek, wat soms voor interessante inzichten zorgde.

Zo werd bekendgemaakt dat Disney Branded Television en de BBC samenwerken aan een spin-off serie genaamd The War Between The Land And The Sea. De focus van deze show ligt op de Sea Devils, een volk dat we eerder in de jaren '70 zagen.

De cast van de show zal onder anderen bestaan uit Russell Tovey, bekend van Feud, en Gugu Mbatha-Raw, die eerder te zien was in Loki. Zij vormen de hoofdcast samen met Doctor Who-veteranen Jemma Redgrave in de rol van Kate Lethbridge-Stewart en Alexander Devrient als Colonel Ibrahim.

De show werd als volgt aangekondigd: "Wanneer een angstaanjagende en oude soort uit de oceaan opduikt en de gehele bevolking in gevaar dreigt te brengen, treedt UNIT in actie terwijl land en zee oorlog met elkaar voeren." Davies schreef de spin-off samen met Pete McTighe, die al eerder aan de show werkte.

Davies voegde toe: "Ik ben zo gelukkig dat ik met zo'n fantastische cast mag werken. Dit is een groots, krachtig en spannend drama dat het Whoniversum op zijn grondvesten zal doen schudden. Wanneer de Doctor niet in de buurt is, is de hele mensheid in gevaar." Hij ging ook in op de vragen rondom het verschijnen van Richard E. Grant als de Doctor in een scène tijdens het afgelopen seizoen en stelde: "Alles is canon, als je dat wilt."

Er werden ook beelden getoond van de kerstspecial, waarin naast Ncuti Gatwa als de Doctor, Nicola Coughlan (eerder te zien in Bridgerton) de rol van Joy speelt. De titel van de kerstspecial is toepasselijk genoeg Joy to the World. Traditiegetrouw verschijnt de kerstspecial op 25 december.

Doctor Who op San Diego Comic-Con: Ncuti Gatwa, Millie Gibson en Russell T Davies (Foto: Peter Breuls)
Doctor Who op San Diego Comic-Con: Ncuti Gatwa, Millie Gibson en Russell T Davies (Foto: Peter Breuls)

Jacques d'Ancona overleden

Jacques d’Ancona is in zijn woonplaats Paterswolde overleden. Dat melden onder anderen het Dagblad van het Noorden en NU.nl. d'Ancona schreef begin deze maand nog voor eerstgenoemde. Jacques was bij velen bekend als juryvoorzitter bij de Soundmixshow, waar hij in de jaren tachtig grote bekendheid kreeg met zijn kritische houding.

Naast juryvoorzitter voor de Soundmixshow en Ron's Honeymoon Quiz was Jacques d'Ancona ook actief als journalist, theaterrecensent en voetbalscheidsrechter. Dat laatste heeft hij ruim 22 jaar gedaan.

D'Ancona's voormalige partner Henny Vierbergen overleed in 1996 aan de gevolgen van aids. Daarna had hij een relatie met regisseur en acteur Hans Langhout. Zij woonden samen in het Drentse Paterswolde.

Jacques d'Ancona werd 86 jaar.

Nieuwe trailer van tweede seizoen The Lord of the Rings: The Rings of Power uitgebracht

Zojuist is op San Diego Comic-Con een uitgebreide blik getoond op het tweede seizoen van The Lord of the Rings: The Rings of Power. Bekijk de trailer hieronder.

In het tweede seizoen is Sauron teruggekeerd. Verbannen door Galadriel, zonder leger of bondgenoten, moet de rijzende Duistere Heer nu vertrouwen op zijn eigen sluwheid om zijn kracht te herwinnen en toezicht te houden op de creatie van de Rings of Power, die hem in staat zullen stellen alle volkeren van Middle-earth aan zijn wil te binden. Elfen en dwergen, orks en mensen, tovenaars en Harfoots... terwijl vriendschappen onder druk komen te staan en koninkrijken beginnen te breken, zullen de krachten van het goede steeds dapperder strijden om vast te houden aan wat hen het meest dierbaar is; elkaar.

De eerste aflevering van het tweede seizoen verschijnt op 29 augustus op Prime Video, de streamingsdienst van Amazon. Hierna zullen wekelijks uiteindelijk acht afleveringen verschijnen, met een seizoensfinale op 17 oktober.

Nieuwe verdenking dierenmishandeling olympische sporter

Opnieuw zijn er beschuldigingen van het mishandelen van een paard door een olympische ruiter. Deze keer betreft het de 50-jarige medaillekandidaat Kühner.

Na de eerdere zaak omtrent Charlotte Dujardin, is dit het tweede grote schandaal in de paardensport in aanloop naar de Spelen in Parijs. Max Kühner zou een paard met een metalen stang geslagen hebben om het dier hoger te laten springen.

Het Duitse openbaar ministerie is een strafrechtelijk procedure gestart tegen de vermeende dierenbeul. Het voorval zou vorig jaar al hebben plaatsgevonden. Evenals bij Dujardin zouden er ook in dit geval videobeelden zijn van de mishandeling.

Kühner ontkent de beschuldigingen maar onthoudt zich van verder commentaar en wordt daarin gesteund door Oostenrijkse paardensportfederatie (OEPS). OEPS bevestigde dat Kühner ondanks de aanklacht zal deelnemen aan de Spelen.

Automobilist rijdt in op verkeersregelaar, slachtoffer op motorkap meegesleurd

Een verkeersregelaar is op maandagavond 15 juli bewust aangereden door een automobilist op de Marnixstraat in Amsterdam. De politie zoekt getuigen van de aanrijding. 

De verkeersregelaar gaf de automobilist instructies, maar de bestuurder van de auto was het daar niet mee eens. "Wanneer een automobilist geen gehoor geeft aan de instructies, rijdt hij vervolgens in op de verkeersregelaar. Het slachtoffer is meerdere meters meegesleurd op de motorkap", meldt de politie.

De aanrijding vond tussen 21.45 uur en 22.00 uur plaats. Volgens de politie waren er meerdere getuigen en is er ook door hen gefilmd. De politie wil die beelden graag ontvangen en vraagt getuigen zich ook te melden.

Op het kruispunt vinden werkzaamheden van de gemeente plaats. Er worden onder meer kabels, leidingen en oude tramsporen vervangen. Ook wordt de kruising opnieuw ingericht. 

Collega's bedreigden Bossche ambtenaar met de dood; top deed niets

Terwijl een ambtenaar die toezicht moest houden op het gemeentelijke afvalbedrijf met de dood werd bedreigd, deed de ambtelijke top twee weken lang niets met zijn melding. De ambtenaar, die als veiligheidsadviseur toezicht moest houden op de afvalstoffendienst na een reeks veiligheidsincidenten, durfde niet meer op zijn werk te verschijnen.

Samen met een inspecteur van de arbeidsinspectie hield hij toezicht op de afvalstoffendienst. Ook eerder dreigde iemand hem al fysiek aan te vallen. Hij voelde zich zo onveilig dat hij vervolgens alleen nog maar thuis heeft gewerkt. Uit stukken die Omroep Brabant opvroeg op basis van de Wet Open Overheid (WOO) blijkt dat hij de maatregelen die het management nam naar aanleiding van de bedreigingen ‘te slap’ vond. 

Na een incident met gevaarlijke stoffen op 2 mei op de afdeling klein chemisch afval besloot het hoofd van de afdeling deze te sluiten. De inspecteur en de veiligheidsadviseur werden er door medewerkers van verdacht de sluiting gelast te hebben. Dit werd de aanleiding om (doods-)bedreigingen richting hen te uiten.

Ondanks de melding die de ambtenaar doet, onderneemt het afdelingshoofd in het geheel geen actie. Als reden hiervoor zou hij gezegd hebben dat de dreigementen "emotioneel gedreven" waren. Terwijl hij thuis werkte kreeg de veiligheidsadviseur echter signalen dat de boosheid en de dreiging bleven bestaan. Andere medewerkers hebben toen ook hun zorgen geuit over de veiligheid van het slachtoffer. De dreiging houdt circa twee weken aan. Op een bepaald moment hebben de veiligheidsadviseur en de inspecteur van de arbeidsinspectie aangifte gedaan.

Ook de gemeentesecretaris blijkt al op 2 mei op de hoogte te zijn gesteld van de dreigementen. Die laat echter na de wethouder en burgemeester onmiddellijk te informeren, wat hij wel verplicht is te doen. Door waarschijnlijk onenigheid binnen ambtelijke top over hoe met de zaak om te gaan, gebeurt er tot 15 mei helemaal niets.

De gemeente wil niet reageren zolang een onderzoek naar de gebeurtenissen nog niet is afgerond.

Tieners (13 en 15) krijgen maximale straf voor doodslaan man in Amsterdam

De rechtbank Amsterdam heeft vrijdag twee jongens van veertien en zestien jaar veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en een PIJ-maatregel (jeugd-tbs) voor het doodslaan van een 42-jarige man in Amsterdam-Noord. Dit is de zwaarste straf die ze konden krijgen.

Het incident vond plaats eind augustus 2023 toen het slachtoffer zwaargewond werd aangetroffen op het NDSM-Plein. De jongens hadden de man zwaar mishandeld, waarbij de jongste verdachte een stoeptegel van 17 kilo op zijn hoofd had laten vallen. De vrachtwagenchauffeur en vader van vier kinderen overleed enkele dagen later aan zijn verwondingen.

De jongste verdachte heeft bekend meerdere stenen naar de man te hebben gegooid en de fatale stoeptegel te hebben laten vallen. De oudste verdachte had één steen gegooid maar miste, en werd veroordeeld omdat hij niet ingreep. Na de aanval vluchtten de jongens, maar kwamen de volgende dag terug om de stenen op te ruimen.

De jongens waren ook betrokken bij andere geweldsdelicten in dezelfde periode. Ze hebben een dakloze man geschopt en vrouwen beroofd bij stations in Tilburg en Amsterdam. De rechtbank benadrukte dat het geweld puur uit vermaak werd gepleegd en dat de jongens kwetsbare slachtoffers uitkozen. Beiden waren niet eerder in aanraking gekomen met justitie.

De opgelegde straffen komen overeen met de eis van het Openbaar Ministerie.

ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

Chaos op Franse spoor door sabotage

Een groot deel van het Franse spoorwegennet is onbruikbaar gemaakt door sabotage acties. Vooral hogesnelheidstrajecten rond Parijs zijn getroffen.

Volgens de Franse autoriteiten is er sprake van een ‘massale aanval met als doel om het netwerk plat te leggen’. Hoewel het nog niet bekend is wie er achter de sabotage zit, merkt de Franse krant Le Figaro op dat de acties vergelijkbaar zijn met eerdere acties  van extreem linkse groeperingen.

Onderdeel van de sabotages was het stichten van brand op verschillende knooppunten in het netwerk. Gezien is dat daders in bestelbusjes wegvluchtten. Een groot aantal kabels zal moeten worden nagezien en vervangen. Voorlopig rijden treinen niet of worden ze omgeleid, met enorme vertragingen tot gevolg. Dit zal naar verwachting hele weekend te merken zijn.

Dat dit nu gebeurt is geen toeval. Vandaag beginnen officieel de Olympische Zomerspelen in Parijs. Een groot deel van de stad is afgezet, er is een grote politiemacht op de been en ook het Franse leger staat paraat. Vanavond is er een grootse opening van het evenement.

Fans roepen op tot cancelen Ed Sheeran na foto met Johnny Depp

Ed Sheeran en Russell Crowe hebben online voor ophef gezorgd door een foto te plaatsen waarop ze te zien zijn met acteur Johnny Depp. De zanger en de Gladiator-acteur poseren met een Guinness in de hand, in een foto die online werd gedeeld door Crowe. De foto werd kritisch ontvangen, aangezien Depp in 2022 een hooggeprofileerde smaadzaak tegen zijn ex-vrouw Amber Heard won, een proces dat wereldwijd via livestream te volgen was.

Hoewel Depp de rechtszaak in de VS won, blijft hij controversieel omdat veel mensen de #believeallwomen beweging steunen. Toen er een foto opdook van Sheeran en Crowe die achter de schermen van een Andrea Bocelli-concert een biertje dronken met Depp, waren veel mensen niet onder de indruk. Sommige gebruikers op sociale media riepen zelfs op tot het 'cancellen' van Sheeran en Crowe vanwege hun omgang met Depp.

Russell Crowe, Johnny Depp en Ed Sheeran (Foto: X)
Russell Crowe, Johnny Depp en Ed Sheeran (Foto: X)

Aantal aanvallen door wolven stijgt explosief

In Nederland worden steeds vaker schapen en andere dieren aangevallen door wolven. In de eerste drie maanden van dit jaar werden 267 aanvallen vastgesteld, tegenover 77 in dezelfde periode in 2023. Negen op de tien aanvallen vonden plaats op plekken waar geen hek of prikkeldraad om de dieren stond, en geen andere preventieve maatregelen tegen wolven waren getroffen.

Dit alles blijkt uit een analyse van persbureau ANP op basis van gegevens van BIJ12, de organisatie die namens provincies wolvenzaken afhandelt. In heel 2019, het eerste jaar dat door persbureau ANP werd meegenomen in de analyse, vonden 18 aanvallen door wolven plaats. Dat aantal nam elk jaar toe, tot in totaal 322 vorig jaar.

De meeste aanvallen vonden plaats in Ooststellingwerf, een Friese gemeente op de grens met Drenthe. Daar zijn in 2024 in de eerste drie maanden van dit jaar 39 aanvallen vastgesteld. Ook op en rond de Veluwe slaat de wolf vaak toe. In Ede waren in dezelfde periode 27 aanvallen en in Elburg 22. 138 van de 267 aanvallen vonden plaats in de provincie Gelderland.

Het daadwerkelijke aantal aanvallen kan hoger zijn dan blijkt uit de cijfers van BIJ12, omdat het niet verplicht is om een aanval aan BIJ12 door te geven. Ook zijn alleen de aanvallen meegeteld waarvan 100 procent zeker is dat de schade door een wolf is aangericht. Dat wolven steeds vaker toeslaan, komt doordat er ook steeds meer wolven in Nederland leven. "Anderhalf jaar geleden telden we 29 wolven, afgelopen winter waren het er 51", vertelt een woordvoerster van BIJ12. "We zien ook dat er nog te weinig maatregelen worden genomen om te voorkomen dat een wolf schade kan aanrichten."

Politie zoekt jongen op fatbike na reeks aanrandingen in Deventer

De politie is in Deventer op zoek naar een jongeman die ervan verdacht wordt meerdere vrouwen te hebben betast. In juni en juli zijn er zes meldingen en aangiften binnengekomen van vrouwen die slachtoffer zijn geworden van de jongen. Volgens de politie zou de verdachte tussen de vijftien en twintig jaar oud zijn. Hij verplaatste zich vijf keer op een fatbike en was één keer lopend toen hij de vrouwen aanviel.

Gezien de overeenkomstige signalementen die de slachtoffers hebben opgegeven, vermoedt de politie dat het om dezelfde dader gaat. De incidenten vonden meestal 's avonds plaats, maar twee keer werden vrouwen ook 's ochtends lastiggevallen. Dit patroon suggereert een zekere mate van planning en zelfverzekerdheid bij de verdachte.

De jongeman sloeg op verschillende plekken en verschillende tijdstippen toe:

Woensdag 19 juni rond 21.30 uur aan de Rielerweg
Dinsdag 25 juni rond 23.00 uur aan de Zandweerdsweg
Maandag 24 juni om 21.30 uur aan de Ossenweerdstraat
Dinsdag 25 juni om 07.15 uur aan het Nieuwe Plantsoen
Woensdag 17 juli om 18.50 uur aan de Singel
Zondag 21 juli om 10.30 uur aan de Kapjeswelle

De politie roept getuigen en eventuele slachtoffers die zich nog niet hebben gemeld, dringend op om contact op te nemen. De jongen zou een tenger postuur hebben en donker haar. Bij meerdere incidenten droeg hij een zwarte trui met een capuchon over zijn hoofd, wat mogelijk een poging was om zijn identiteit te verbergen.

LB: Dochter Elon Musk bijt terug over transgenderuitspraken

Lekker Belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

In een recente verklaring heeft Vivian Musk, de 20-jarige nu dochter van Elon Musk, zich fel uitgesproken over haar vader. Elon Musk, CEO van Tesla, sprak eerder deze week in een gesprek met een psycholoog negatief over de transitie van zijn toenmalige zoon naar een vrouw. Het gesprek werd gestreamd via het platform X, waar Elon beweerde dat hij 'misleid' was om toe te stemmen in de transgendergerelateerde medische behandelingen van zijn destijds 16-jarige zoon Xavier. "Ik ben in wezen mijn zoon verloren. Ze noemen het niet voor niets deadnaming. De reden dat ze het zo noemen, is omdat je zoon dood is", zei Elon.

Vivian, die in 2022 officieel haar naam veranderde van Xavier en een geslachtsverandering liet registreren, noemt deze uitspraken van haar vader een 'leugen' in een interview met NBC News. Ze denkt dat Elon ervan uitging dat ze haar mond zou houden. "Dat ik dit gewoon onbetwist zou laten gaan", aldus Vivian.

Vivian stelt dat Elon volledig op de hoogte was van de bijwerkingen van de medische behandelingen, zoals puberteitsremmers en hormoonsubstitutietherapie en dat hier onvruchtbaarheid een onderdeel van was. Bovendien zegt ze dat haar vader slechts tien procent van de tijd in haar jeugd aanwezig was. "Hij had de helft van de voogdij en hij was er helemaal niet. Het was destijds gewoon een feit van het leven, dus ik denk niet dat ik besefte hoe abnormaal die ervaring was."

Eerder reageerde Vivian al op een tweet van Elon Musk waarin hij haar 'homo en licht autistisch' noemde en beweerde dat ze regelmatig kleding van hem zou uitkiezen en dat 'fantastisch' vond. Vivian ontkent deze beschuldigingen en zegt dat haar vader haar niet kende omdat hij er simpelweg niet was. "In de korte tijd dat hij er was, werd ik meedogenloos lastiggevallen vanwege mijn vrouwelijkheid en vreemdheid", schreef ze toen als reactie.

Vivian is één van de zes kinderen die Elon Musk heeft met zijn ex-vrouw Justine Wilson. Daarnaast heeft hij drie kinderen met zangeres Grimes en nog drie kinderen met Shivon Zilis. In totaal is Elon vader van twaalf kinderen.

Makkelijke Taal: Veel drugs gevonden in Nederland!

In maart 2024 vond de Douane in de haven van Rotterdam heel veel Crystal Meth. Crystal Meth is een gevaarlijke drugs die mensen ziek maakt. Deze drugs zaten verstopt in grote zakken met zand. De zakken kwamen uit Mexico en waren voor een bedrijf in Den Hout. Ze vonden meer dan 3200 kilo van deze drugs. Dit is heel veel en heel duur, wel 22,4 miljoen euro waard. Het is de grootste vondst van deze drugs ooit in Nederland.

De drugs waren verstopt in vies zand. Dit zand had vieze dingen zoals koper en Pfas erin. Pfas is een stof die dingen vuil maakt en gevaarlijk kan zijn. Daarom moesten ze een manier vinden om het zand en de drugs veilig weg te doen. Vorige week hebben ze alles vernietigd.

Een man van 55 jaar uit Den Hout is opgepakt. Hij mocht weer naar huis, maar de politie onderzoekt hem nog steeds. Ze willen weten of hij meer weet over de drugs.

De Douane, de politie en andere mensen werken samen in het HARC-team. Dit team bestaat al 27 jaar. Ze onderzoeken het vinden van drugs en willen niet dat boeven meer drugs ons land binnenbrengen.

Klik hier om dit bericht in moeilijke taal te lezen (naar aanleiding van dit bericht)

Makkelijke Taal: NOS komt met nieuw programma voor simpel nieuws

Vanaf 2 september is er een nieuw programma van de NOS waarin het nieuws voorgelezen wordt. Het heet het NOS Journaal in Makkelijke Taal. Dit journaal is speciaal voor mensen die het moeilijk vinden om het nieuws te volgen omdat de woorden vaak te moeilijk zijn.

In dit journaal wordt alles rustiger en beter uitgelegd. Er zijn minder berichten en geen moeilijke woorden. Ook gaat het wat langzamer en worden er beelden gebruikt om dingen uit te leggen.

Giselle van Cann, de baas van NOS Nieuws, zegt dat de nieuwsmensen veel hebben gepraat met de mensen voor wie dit journaal is. Deze mensen vonden het heel fijn om het nieuws goed te kunnen volgen. De nieuwsmensen hebben veel geleerd van hun reacties.

Het NOS Journaal in Makkelijke Taal is vanaf maandag 2 september elke maandag, dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag te zien van 17.00 tot 17.08 uur op NPO 1.

Dit bericht is in moeilijke taal hier te lezen

NOS komt met simpel Journaal zonder moeilijke woorden

Vanaf 2 september maakt de NOS een nieuw televisiejournaal: Het NOS Journaal in Makkelijke Taal. Het journaal is voor iedereen die graag op de hoogte blijft, maar voor wie het lastig is om het nieuws te volgen omdat het taalgebruik te lastig is of er moeilijke woorden worden gebruikt.

Het NOS Journaal in Makkelijke Taal is rustiger en bevat meer uitleg dan andere journaals. Als publieke omroep vindt de NOS dat het de taak heeft om nieuws toegankelijk te maken voor iedereen, dus ook voor mensen die moeite hebben met de Nederlandse taal. In Nederland gaat het om 2,5 miljoen mensen.

Het nieuwe journaal heeft minder onderwerpen dan de andere journaals. De nieuwslezer geeft meer uitleg en er worden geen moeilijke woorden gebruikt. Ook het tempo en het gebruik van beeld is rustiger.

Giselle van Cann, hoofdredacteur NOS Nieuws zegt: “De redactie heeft veel contact gehad met deze doelgroep. We merkten hoe fijn ze het vinden om het nieuws goed te kunnen volgen. Wij journalisten vonden hun feedback heel leerzaam en inspirerend.”

NOS Journaal in Makkelijke Taal Vanaf maandag 2 september elke werkdag, 17.00-17.08 uur, NPO 1. Het nieuwe journaal komt dus in de plaats van het reguliere NOS Journaal op dit tijdstip.

Is dit bericht te moeilijk? Klik hier voor het bericht in makkelijke taal.

Franse rugbyers overklassen Argentinië op Olympische Spelen, Fiji ontsnapt

Op de Olympische Spelen in Parijs is het rugby sevens-toernooi bij de mannen doorgedrongen tot de halve finales. Donderdagavond werden de vier kwartfinales afgewerkt in het wederom volgeladen Stade de France, waar zaterdag de rest van het toernooi gespeeld zal gaan worden.

Nieuw-Zeeland en Zuid-Afrika trapten af en na een snelle uitbraak opende Selvyn Davids de score voor de Blitzbokke. Tristan Leyds ontsnapte kort daarop voor een tweede try, maar Nieuw-Zeeland sloeg terug dankzij Moses Leo. De Zuid-Afrikanen verdedigden daarna echter geweldig en hielden stand: 14-7, de halve finales zijn binnen.

De thuisploeg betrad vervolgens het veld tegen Argentinië en kwam dankzij Andy Timo op voorsprong. Nog geen minuut later rondde Aaron Grandidier Nkanang een heerlijke aanval over rechts af en een paar minuten later herhaalde hij dat kunstje nog eens. Rodrigo Isgro bracht Argentinië terug in de wedstrijd en Marcos Moneta maakte het zelfs weer even een beetje spannend, maar in de laatste minuut maakte Frankrijk het na een uiterst overtuigende partij passend af: Antoine Dupont, dé grote Franse held van de Spelen, dook over de lijn voor de 26-14 eindstand.

De derde kwartfinale ging tussen Fiji, dat nog nooit een olympische wedstrijd verloor, en Ierland. Dankzij Iosefo Baleiwairiki stond Fiji snel op voorsprong, maar tries van Chay Mullins hielpen de Ieren langszij en Zac Ward deed er nog een schepje bovenop. Fiji begon echter ineens weer te sprankelen als in de groepsfase: Joji Nasova scoorde en Waisea Nacuqu kwam er gelijk overheen om voor de zoveelste keer in zijn carrière de winnende try neer te leggen. De Ierse harten waren op het laatste moment gebroken, Fiji won met 19-15 en blijft in de jacht op het derde goud op rij.

Australië en de VS maakten er een wat gezapige afsluiter van de avond van. James Turner bracht de Aussie's op voorsprong en richting het einde van de wedstrijd maakten ze het af: Corey Toole en Maurice Longbottom scoorden beiden een try en Australië won met 18-0 tegen de machteloos ogende Amerikaanse ploeg.

De halve finales worden zaterdag gespeeld, met om 15.30 uur Zuid-Afrika tegen Frankrijk, gevolgd door Fiji tegen Australië. Om 19.00 uur staat de strijd om brons op het schema, gelijk daarna volgt de finale.

VodafoneZiggo verliest 150.000 klanten na prijsverhogingen

VodafoneZiggo, een van de grootste telecomproviders in Nederland, heeft te maken met een significante afname van klanten ondanks een stijging in omzet en winst. De provider wist zijn omzet en winst in het tweede kwartaal van dit jaar te verhogen dankzij jaarlijkse prijsverhogingen, maar verloor in dezelfde periode meer dan 150.000 klanten. In totaal stapten 152.600 klanten over naar andere aanbieders.

De prijsverhogingen hebben consumenten kritischer gemaakt over de diensten die zij afnemen. Steeds meer klanten kiezen ervoor om geen alles-in-eenbundel meer af te nemen en schrappen bijvoorbeeld hun vaste telefoonlijn uit het pakket. Dit heeft geleid tot een daling van bijna 280.000 vaste telefoonaansluitingen via Ziggo in het afgelopen jaar.

Ondanks het verlies aan vaste klanten, deed Vodafone, de mobiele tak van het bedrijf, het beter. Het aantal abonnees groeide in een jaar tijd met 63.200 tot bijna 5,3 miljoen. Tegelijkertijd verloor de provider iets meer dan 18.000 prepaidbellers, wat een lichte daling in dit segment betekent.

In vergelijking met het tweede kwartaal van 2023 steeg de omzet van VodafoneZiggo met 1,5 procent, wat resulteerde in een omzet van ruim 1 miljard euro. Echter, sinds het laatste kwartaal van 2023 is er een dalende lijn zichtbaar in de omzet, wat erop wijst dat de effectiviteit van de prijsverhogingen op de omzetgroei afneemt. Vorig jaar juli verhoogde Ziggo de prijzen met 8,5 procent en Vodafone met 10 procent, wat bijdroeg aan het verlies van klanten.

Per 1 juli van dit jaar zijn de prijzen bij Ziggo opnieuw met gemiddeld 2,5 procent verhoogd. Vodafone zal in oktober zijn prijsverhogingen doorvoeren. Het blijft afwachten hoe deze veranderingen de klanttevredenheid en het abonneebestand van VodafoneZiggo in de toekomst zullen beïnvloeden.

ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)
ter illustratie (Foto: Dall-E 3 / FOK.nl)

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 30

Let's FOK!king Go! Deadpool maakt deze week zijn entree in het Marvel Cinematic Universe, en hij neemt meteen fanfavoriet Wolverine mee in een gezamenlijk avontuur. Maar voor de superheldenvermoeide filmliefhebber is er ook nog het derde deel in de X/Pearl/MaXXXine-trilogie, een boeiend Frans rechtbankdrama, of wellicht een Deense thriller.

Deadpool & Wolverine

Marvel Studios presenteert hun grootste fout tot nu toe: Deadpool & Wolverine. Een energieloze Wade Wilson leeft een saai burgerleven. Zijn dagen als Deadpool, de huurmoordenaar met een flexibel moreel kompas, liggen achter hem. Maar wanneer zijn wereld bedreigd wordt, moet Wade met tegenzin opnieuw zijn pak aantrekken, samen met iemand die nog nog meer tegenzin... tegenzinniger? Het tegenzinnigste persoon? Hij moet een terughoudende Wolverine overtuigen om—Fuck. Synopsissen zijn fucking stom! 

Fremont

“Mensen met herinneringen schrijven het mooist” zegt Donya’s baas, eigenaar van een kneuterig, Californisch familiebedrijf dat gelukskoekjes maakt. Toch wil de Afghaanse Donya niet te veel aan het verleden denken terwijl ze de ene na de andere gelukmakende boodschap in de koekjes stopt. ’s Nachts ligt ze wakker, dromend over een ander leven, met nieuwe herinneringen, maar is ze verzonken in schuldgevoel naar de achterblijvers. In een poging het lot te tarten, stuurt ze een boodschap de wereld in, op zoek naar haar eigen geluk. Fremont is een ingetogen, maar scherp verhaal over menselijke connectie in betoverend zwart-wit met veel warmte en droge humor. Met aandoenlijke rollen voor Golden Globe-winnaar Jeremy Allen White (The Bear, The Iron Claw) en nieuwkomer Anaita Wali Zada. 

MaXXXine

In het Hollywood van de jaren 80 krijgt pornoactrice Maxine Minx eindelijk de kans om door te breken met een serieuze rol. Maar wanneer een geheimzinnige killer jacht maakt op Hollywood sterren, dreigt haar duistere verleden door een spoor van bloed aan het licht te komen. 

Le procès Goldman

Het levensverhaal van de Franse communist, guerrilla en crimineel Pierre Goldman lijkt geknipt voor een biografische film. Regisseur Cédric Kahn beperkte zich tot een reconstructie van de legendarische rechtszaak uit 1976, waarin verbaal vuurwerk voor spektakel zorgt. Tegenover Goldmans verbale geweld stelt Kahn een onnadrukkelijke maar met vaste hand gevoerde regie, waaraan het de rechtbank zelf destijds blijkbaar ontbrak. 

Nightwatch - Demons Are Forever

Geneeskundestudent Emma werkt als nachtwacht op de forensische afdeling. Het is de plek waar haar ouders decennia geleden aan psychopaat Wörmer wisten te ontkomen. Hoewel ze het overleefden, liet het voorval ze hevig getraumatiseerd achter. Emma is daarom op zoek naar antwoorden en wil weten wat er die nacht precies met haar ouders is gebeurd. Ze weet een ontmoeting met Wörmer te regelen, die al die jaren in afgezonderde gevangenschap heeft gezeten. Haar bezoek wakkert echter het moordlustige monster weer in hem aan… 

Head South

In deze vurige coming-of-agekomedie met een venijnig staartje raakt een jongen op een privéschool geobsedeerd door postpunk. Hij doet er alles aan om erbij te horen en zijn draai te vinden, maar met zijn goedbedoelde geouwehoer vervreemt hij zijn echte vrienden van zich. Voor hij het weet ziet hij zich gedwongen om op te treden met een band die (nóg) niet bestaat.

De Middagvrouw

De Joodse zussen Helene en Martha begeven zich in de jaren '20 van de vorige eeuw in het bruisende leven van Berlijn. Terwijl Martha zich verliest in het wilde uitgaansleven, wil Helene geneeskunde studeren en arts worden. Ze werkt als apothekersassistent als ze Karl ontmoet, de liefde van haar leven. Terwijl ze dromen over een toekomst samen, rukt het naziregime op en komt Karl plotseling om het leven. Gebroken van verdriet herpakt Helene zich en ontmoet Wilhelm, die smoorverliefd op haar is. Wilhelm helpt haar wanneer hij achter haar afkomst komt, maar langzaam verandert zijn houding en blijken hun opvattingen sterk te verschillen. Ze krijgen samen een zoon, die Helene grotendeels alleen opvoedt. Het moederschap valt haar zwaar en ook het verloochen van haar afkomst kost haar steeds meer moeite. Wanneer de oorlog ten einde is, neemt ze een rigoureus besluit. Met haar verfilming van Julia Francks besteller brengt de Oostenrijkse filmmaker Barbara Albert (co-producent o.a. van Toni Erdmann en Quo vadis, Aida?) een uiterst emotionele film, over een jonge Duitse vrouw in oorlogstijd die voor onmogelijke dilemma's komt te staan. Mala Emde (Und morgen die ganze Welt) vertolkt dit intrigerende personage en wordt bijgestaan door Thomas Prenn (Große Freiheit) en Max von der Groeben (Hinterland, Lindenberg! Mach dein Ding) als haar geliefden. 

Het Feest van Tante Rita 2 – De Chocobom

In Het Feest van Tante Rita 2 De Chocobom volgen we de avonturen van familie Dubbel. De familie neemt deel aan een chocoladewedstrijd georganiseerd door Ko Bonoca (Rob Kemps). Wanneer er problemen ontstaan in de chocolaterie, worden ze gedwongen te verhuizen naar een camping, waar moeder Chanelle (Edsilia Rombley) het animatieteam leidt en vader Jan (Pim Muda) de keuken runt. 

Matig begin boogschutters op Olympische Spelen, medaillekansen fors verkleind

Op het uiterst fraaie Les Invalides in Parijs is donderdag het olympisch toernooi voor de boogschutters van start gegaan. Alle 64 mannen en 64 vrouwen werkten de kwalificatieronde af, waarin iedereen 72 pijlen schoot. Op basis van de uitslag werden vervolgens de knockoutschema's bepaald voor de individuele- en teamtoernooien, die zondag beginnen, met als eerste het vrouwenteamtoernooi.

Individueel vrouwen
Het eerste wereldrecord was gelijk al een feit: de Zuid-Koreaanse topfavoriete Lim Si-hyeon schoot 694 punten bij elkaar, slechts 26 punten minder dan het maximum en twee punten meer dan het wereldrecord dat vijf jaar geleden in Den Bosch werd gevestigd. Alleen landgenote Nam Su-hyeon bleef met 688 punten goed in de buurt, op fors grotere afstand stonden de Chinese Yang Xiaolei (673), de Amerikaanse Casey Kaufhold (672) en de Turkse Elif Gökkir (671).

De voornaamste Nederlandse troef, Gabriela Schloesser, had het erg zwaar: met 649 punten bleef ze steken op de 35e plek. Quinty Roeffen eindigde met 625 punten op de 55e plek, Laura van der Winkel werd met 623 punten 59e. Voor Schloesser en Van der Winkel had het overigens nog iets erger gekund: zij openen tegen respectievelijk de sterke Française Lisa Barbelin en de eveneens sterke Indonesische Diananda Choirunisa, wat bijzonder lastig zal worden, maar beiden kunnen pas in de halve finales een Zuid-Koreaanse treffen. Roeffen opent met een duel tegen de Oostenrijkse Elisabeth Straka, ook een lastige opgave.

Individueel mannen
Net als in Rio de Janeiro was de Zuid-Koreaanse topfavoriet Kim Woo-jin de beste in de kwalificatieronde, dit keer met 686 punten. Zijn landgenoot Kim Je-deok zat er met 682 punten niet ver vandaan, ze werden gevolgd door de Duitser Florian Unruh, Dhiraj Bommadevara uit India en de derde Zuid-Koreaan, Lee Woo-seok, allemaal goed voor 681 punten. Regerend olympisch, wereld- en Europees kampioen Mete Gazoz uit Turkije kwam met 676 punten tot plek acht, een bijzondere 28e plek was er verder nog voor Lam Dorji uit Bhutan, hét land op aarde waar boogschieten de nationale sport is.

De Nederlandse mannen plaatsten zich zeer teleurstellend niet als team voor de Spelen en dus moet Steve Wijler het alleen doen. Dat begon niet geweldig: 23e met 668 punten. Hij begint in de knockoutfase tegen de Israëliër Roy Dror en zou in de achtste finales al de Amerikaanse wereldtopper Brady Ellison kunnen treffen. Het bovenste deel van het schema is overigens ook uiterst pittig: favoriet Kim, olympisch kampioen Gazoz en wereldtopper Marcus d'Almeida moeten om één halvefinaleplek knokken.

Teams vrouwen
Nederland moest het doen met een matige twaalfde en laatste plek, waardoor het gelijk erg zwaar wordt: de ploeg moet het in de achtste finales opnemen tegen Frankrijk en zal bij winst al aan moeten treden tegen het sterke India, waardoor de al niet heel grote medaillekansen nog flink zijn verkleind. China en Mexico kwamen tot de tweede en derde plek in de ranglijst, waarin de scores van alle drie schutters per land bij elkaar op worden geteld.

Teams mannen
Geen Nederland dus en ook hier was Zuid-Korea het sterkst. Frankrijk en India volgden en zijn net als China zeker van een plek in de kwartfinales.

Gemengde duo's
Van elk land met minstens één man en één vrouw werden de resultaten van de best scorende mannen en vrouwen bij elkaar opgeteld. Uiteraard staat Zuid-Korea met Lim en Lim bovenaan met 1380 punten, gevolgd door de 1351 van Unruh en Michelle Kroppen namens Duitsland en de 1349 van het Amerikaanse duo Ellison/Kaufhold. Wijler en Schloesser eindigden met 1317 punten als zestiende...samen met Tai Yu-hsuan en Lei Chien-ying uit Taiwan, met wie ze zaterdagochtend om 10.00 uur in een shootoff moeten bepalen wie het laatste plekje in de achtste finales krijgt. Daarin wacht dan overigens het Zuid-Koreaanse duo, dus bijna zekere uitschakeling.

Douane ontdekt 3200 kilo crystal meth in Rotterdam

Begin maart 2024 heeft de Douane bij een routinecontrole in de Rotterdamse haven een enorme hoeveelheid methamfetamine, beter bekend als Crystal Meth, aangetroffen. De drugs waren verstopt in ‘big bags’ gevuld met een zandachtige substantie. Deze lading kwam uit Mexico en was bestemd voor een bedrijf in Den Hout. In totaal werd er meer dan 3200 kilogram Crystal Meth gevonden, met een geschatte handelswaarde van 22,4 miljoen euro. Dit is de grootste vangst van Crystal Meth ooit in Nederland.

De ontdekking van deze lading werd echter pas later openbaar gemaakt vanwege de vervuiling van de substantie waarin de drugs verstopt zaten. De zandachtige substantie bleek zwaar vervuild te zijn met koper en Pfas, wat het noodzakelijk maakte om een oplossing te vinden voor de veilige vernietiging ervan. Afgelopen week is de gehele partij vernietigd, nadat er een geschikte methode was gevonden om met de vervuilde grond om te gaan.

In verband met deze vangst is een 55-jarige man uit Den Hout aangehouden. Hoewel de verdachte inmiddels is vrijgelaten, blijft hij wel verdachte in het lopende onderzoek. De omvang van deze vangst en de betrokkenheid van een Nederlandse inwoner maken deze zaak bijzonder opmerkelijk en complex.

Het onderzoek wordt voortgezet door het HARC-team, een samenwerkingsverband dat al 27 jaar bestaat en bestaat uit de Douane, de FIOD, de Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam. Dit team heeft de taak om grote drugsvangsten zoals deze te onderzoeken en verdere criminele activiteiten op te sporen en te bestrijden.

FOK! Wat een weer: regenachtig

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het bewolkt en (mot)regent het soms. Later breekt van het westen uit ook de zon soms door. De wind waait meest uit het zuidwesten en is langs de noordwestkust soms vrij krachtig, voor de rest matig.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. In het (noord)oosten komt wat meer bewolking voor en vooral daar kan ook een enkele bui vallen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 20°C aan zee tot plaatselijk 24°C in het zuidoosten. De wind komt uit het zuidwesten en is langs de kust af en toe vrij krachtig, landinwaarts matig.

Vanavond zijn er zonnige perioden en blijft het overwegend droog. Er staat een zwakke tot matige wind uit het zuidwesten.

Vannacht blijft het op de meeste plaatsen droog. Landinwaarts is er plaatselijk kans op mist. De minimumtemperaturen lopen uiteen van 13°C aan de kust tot plaatselijk 7°C in het oosten. Landinwaarts is er weinig wind, langs de kust staat een matige wind uit het zuidwesten.  (Bron: KNMI)

Tot morgen!

Grijs en regenachtig, het recept van vandaag (Foto: Managarm)
Grijs en regenachtig, het recept van vandaag (Foto: Managarm)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

FoxNews hekelt ageism tegen Trump

Het Trump-kamp was er goed in, om de 3 jaar oudere Biden als te oud te bestempelen. Nu deze uit de race is gestapt is dat echter geen argument meer. En de democraten draaien deze nu uiteraard om.

De leeftijdsdiscriminatie vanuit het kamp van de -waarschijnlijke- Democratische kandidaat Harris tegen Trump moet ophouden, vinden ze bij Fox News. Het feit dat de Republikeinen met Trump, die 78 is, in november de oudste presidentskandidaat ooit hebben genomineerd, zou geen thema moeten zijn. Mevrouw Harris is 59 jaar en in november 60.

Fox News host Dana Perino claimed Monday that it is “ridiculous” and “cutesy” for Democrats to call attention to how 78-year-old Donald Trump is the oldest presidential nominee in U.S. history.

De republikeinen richtten zich ook op dat Biden, die een spraakgebrek heeft, niet goed uit zijn woorden kon komen. Maar daarmee negeren ze dat Trump ook niet goed uit zijn woorden komt, zonder een daadwerkelijk spraakgebrek te hebben, en daar komen nog wat mentale problemen bovenop:

Random Pics van de Dag #1341

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Trump voelt zich opgelicht, wil een terugbetaling

Eerlijk is eerlijk, hij heeft er hard voor gewerkt, en nu is het 'm eindelijk gelukt, Biden is geen kandidaat meer. Precies wat Trump wilde. Maar nu voelt hij zich belazerd en wil teruggave van de geïnvesteerde miljoenen.

Kleding, accessoires, advertenties, filmpjes, en nog veel meer, zijn vooral gemaakt tegen de kandidaat Biden. Maar nu deze de race opgegeven heeft, is dit alles niets meer waard. Trump vindt dit fraude, en wil daarom dat de investeringen terugbetaald worden aan de Republikeinse Partij.

Op zijn eigen social media platform meldt hij het volgende:

So, we are forced to spend time and money on fighting Crooked Joe Biden, he polls badly after having a terrible debate, and quits the race. Now we have to start all over again. Shouldn’t the Republican Party be reimbursed for fraud in that everybody around Joe, including his doctors and the Fake News Media, knew he was not capable of running for, or being, President? Just askin’?

Trump zou intussen toch een expert moeten zijn in oplichting en fraude, het is hem door de rechter al veelvuldig uitgelegd, dus hij zou beter moeten weten, maar helaas.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1380
special
VrijMiBabes #226 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1379
special
Random Pics van de Dag #1378
review
Astro Bot
review
Visions of Mana
©FOK.nl e.a.