FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 juli 2024

Turkije tegenstander Nederland na zege op Oostenrijk

Turkije is de tegenstander van het Nederlands Elftal komende zaterdag in de kwartfinale van het Europees kampioenschap. De Turken wonnen vanavond met 2-1 van Oostenrijk.

De Turken kenden een droomstart en kwamen na iets meer dan een minuut al op voorsprong. Oostenrijk kreeg de bal niet weg in hun strafschopgebied waarna Demiral raak schoot toen de bal voor zijn voeten kwam. Oostenrijk liet zich niet van de wijs brengen en een paar minuten later was Baumgartner dicht bij de gelijkmaker. Demiral liet nu zien ook verdedigend van waarde te zijn door de bal van de doellijn te halen.

Daarna golfde het spel op en neer in een hoog tempo maar echt grote kansen waren schaars. Turkije werd nog gevaarlijk uit een counter en Baumgartner kreeg nog een kans, maar Turkije kon met een voorsprong gaan rusten. In de tweede helft was het vooral Oostenrijk dat aanvankelijk de dienst uitmaakte. Arnautovic, Laimer en Posch slaagden er echter niet in te scoren.

Na een uur spelen leek de wedstrijd beslist toen Demiral uit een hoekschop de 2-0 binnenkopte. Oostenrijk gaf echter niet op en scoorde even later de aansluitingstreffer toen Gregoritsch uit een hoekschop helemaal vrijstaand kon binnentikken. De Oostenrijkers bleven jagen op de gelijkmaker en waren in de allerlaatste minuut nog heel dicht bij de gelijkmaker, maar keeper Günok wist met een fraaie redding op een kopbal van Baumgartner zijn ploeg naar de kwartfinale te loodsen.

Nederlands elftal bereikt kwartfinales EK na overtuigende zege tegen Roemenië

Het Nederlands elftal heeft zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van het EK in Duitsland. Oranje won eenvoudig van Roemenië met 3-0 en speelt in de kwartfinale tegen Oostenrijk of Turkije.

Het Nederlands elftal moest het na een teleurstellende groepsfase in de achtste finales opnemen tegen Roemenië, dat verrassend in hun groep groepswinnaar was geworden. Nederland begon nog matig aan het duel tegen de Roemenen, maar na een kwartier kwam het beter in de wedstrijd. Na twintig minuten zorgde Cody Gakpo voor de openingstreffer. De linksbuiten van Oranje schoot met zijn rechtervoet hard raak in de korte hoek.

Na de openingstreffer kwam Roemenië er niet aan te pas, terwijl Nederland steeds makkelijk aan voetballen toekwam, maar slordig was in de afwerking. In de tweede helft was Oranje ook duidelijk beter dan Roemenië en kreeg de nodige kansen, maar pas zeven minuten voor tijd maakte het Nederlands elftal het af. Gakpo zette goed door op de achterlijn, waarna Donyell Malen eenvoudig de 2-0 binnenschoot. In de extra tijd van het duel maakte Malen na een goede actie nog zijn tweede van de avond en schoot de 3-0 binnen.

Pogacar slaat direct toe in eerste bergrit Tour de France

Tadej Pogacar heeft de eerste bergrit in de Tour de France gewonnen. In de vierde etappe met daarin de beklimming van de Col du Galibier was de Sloveen de sterkste. Naast de ritzege is Pogacar ook de nieuwe leider in de Tour de France.

De vierde etappe was een korte etappe van 139 kilometer met de beklimming van de Col du Galibier. Vroeg in de etappe werd duidelijk dat de ploeg van Tadej Pogacar plannen had voor vandaag. Een kopgroep van zeventien renners met daarbij Mathieu van der Ploeg kreeg niet veel ruimte en op de beklimming van de Col du Galibier voerde UAE Emirates het tempo op.

Na het beulswerk van onder andere Joao Almeida en Juan Ayuso op de Col du Galibier ging Tadej Pogacar in de laatste kilometer van de beklimming van buiten categorie in de aanval. In eerste instantie kon Jonas Vingegaard nog volgen, maar niet veel later moest de Deen toch passen en was op de top het verschil tussen de twee tien seconden.

In de afdaling reed Pogacar steeds wat meer weg bij Vingegaard, terwijl in de achtergrond een groepje met Remco Evenepoel, Carlos Rodriguez, Primoz Roglic en Ayuso terugkwam bij de Deen. Pogacar pakte met ruim een halve minuut voorsprong de ritzege. Evenepoel won het sprintje voor de tweede plaats, voor Ayuso.

Results powered by FirstCycling.com

Nederland met Bergwijn tegen Roemenië, Dumfries en Simons terug in de basis

Om 18.00 uur trappen Nederland en Roemenië dinsdag af in de zevende en dus voorlaatste achtste finale van het EK voetbal. In München is de Nederlandse opstelling een stuk anders dan in de dramatische groepswedstrijd tegen Oostenrijk, waarin Nederland er helemaal niks van bakte.

Bondscoach Ronald Koeman had dat uiteraard ook gezien en voert drie wijzigingen door, in elke linie één. Verdediger Lutsharel Geertruida mag weer op de bank zitten, waardoor Denzel Dumfries terug is in de basis. Op het middenveld neemt Xavi Simons gelijk de plaats weer in van de tegen Oostenrijk hopeloos slecht spelende Joey Veerman.

Gezien het spel tegen Oostenrijk zaten de wissels van Geertruida en Veerman er wel in, de voornaamste verrassing zit 'm in de aanval: Donyell Malen start niet en Steven Bergwijn mag in zijn plaats zijn eerste minuten op dit EK gaan maken.

Zeg het maar: weer drama, of gaat drama tegen Roemenië wellicht toch goed genoeg zijn?

Opstelling Nederland: Verbruggen; Aké, Van Dijk, De Vrij, Dumfries; Reijnders, Simons, Schouten; Gakpo, Depay, Bergwijn
Opstelling Roemenië: Nita; Mogos, Burca, Dragusin, Ratju; Hagi, R. Marin, M. Marin, Stanciu, Man; Dragus

Stel 'toevallig' betrokken bij 73 aanrijdingen: celstraffen geëist voor oplichting

Gisteren heeft het Openbaar Ministerie (OM) 12 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk geëist tegen een stel dat beschuldigd wordt van grootschalige verzekeringsfraude. De verdachten kwamen in beeld bij 73 aanrijdingen in een periode van minder dan zeven jaar. Het duo handelde volgens het OM willens en wetens met het doel om verzekeringsmaatschappijen op te lichten.

Uit het onderzoek is volgens het OM gebleken dat de verdachten tussen 2012 en 2018 systematisch ongelukken in scène zetten door bewust tegen auto’s aan te rijden, bijvoorbeeld wanneer die uit een parkeervak kwamen gereden. De fraude die daaruit voortkwam veroorzaakte grote financiële schade bij verzekeringsmaatschappijen, die voor bijna 180.000 euro uitkeerden aan de verdachten.

Statistisch onwaarschijnlijk
Op de zitting onderstreepte de officier van justitie de statistische onwaarschijnlijkheid dat er sprake was van toeval, zoals de verdachten bepleiten. Volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is de kans dat er in deze zaak sprake is van fraude één miljoen keer waarschijnlijker dan dat het ongelukken betreffen. Kenmerkend voor die werkwijze is een tafereel dat zich na een van de vele aanrijdingen voltrok: "Jij reed achteruit, jij was fout!", beten ze een benadeelde toe. De betrokken auto werd vervolgens snel uit het zicht gehaald, schadeformulieren werden erbij gepakt en ‘invullen maar’, was de boodschap. Het laat volgens het OM zien hoe opzettelijk en doortrapt de verdachten te werk gingen.

Gevolgen
De officier van justitie benadrukte op zitting de ernst van de feiten: ‘Verzekeringsfraude is een misdrijf dat niet alleen financiële schade toebrengt aan verzekeringsmaatschappijen, maar uiteindelijk ook leidt tot hogere premies voor alle verzekerden. Daarnaast heeft het in scène zetten van aanrijdingen potentieel gevaarlijke gevolgen voor alle betrokkenen.’ Als voorbeeld noemde ze een aanrijding waarbij een kinderzitje met daarin een baby omviel in een auto. En zo werden er iedere keer grote risico’s genomen.

Strafeis
Het OM acht een gevangenisstraf van 12 maanden passend en noodzakelijk om een duidelijk signaal af te geven dat verzekeringsfraude onacceptabel is en zwaar bestraft wordt. In de strafzaak werden niet alle aanrijdingen waarbij het duo betrokken was meegenomen, maar stond vooral de vermeende fraude centraal. Als benadeelde partij stonden 4 verzekeringsmaatschappijen op de tenlastelegging met 10 opzettelijk veroorzaakte aanrijdingen. Verder verwijt het OM de twee valsheid in geschrifte en vernieling. Uitspraak is over twee weken.

'Europese productieketens nog niet vrij van slavenarbeid'

Keti Koti is het feest van de verbroken ketenen. Slavernij lijkt daarmee iets van een ver verleden. Helaas komt slavenarbeid nog steeds voor. We denken dan vaak aan ultra-goedkope producten (de t-shirtjes van Shein bijvoorbeeld), in fabrieken hier ver vandaan. Maar ook bij luxe merken, ín Europa, kan het mis gaan.

Zo kwamen de handtassen van Dior vorige week in het nieuws. De carabinieri was een sweatshop vlakbij Milaan binnengevallen waar de tassen worden gemaakt en trof daar Chinese en Filipijnse arbeiders aan, onder primitieve en onveilige omstandigheden. De arbeiders, deels zwartwerkers, slapen boven de fabriek. ‘Made in Italy’ klinkt goed, maar geeft dus geen garantie op slaaf-vrije productie. 

Ook bij tomaten gaat het mis
Vergelijkbaar is het voorbeeld van tomaten uit Italië, waar ImpactBuying in 2022 onderzoek deed naar mensenrechten. De tomaten werden geplukt door migranten, die onder erbarmelijke omstandigheden hun werk moesten doen.

Gelukkig zijn er wel hoopvolle ontwikkelingen. In 2027 gaan streepjescodes op producten plaatsmaken voor QR-codes. Zo’n QR-code kan heel veel informatie herbergen. Bijvoorbeeld over de plek van herkomst, inclusief satellietbeelden en duurzaamheidscriteria. Het zou terecht zijn als arbeidsomstandigheden daar ook in worden opgenomen.

Europa zorgt voor wettelijk kader
Daarbij timmert Europa hard aan de weg voor eerlijke en transparante waardeketens. Vanaf dit boekjaar moeten grote bedrijven rapporteren over wat zich in hun ketens afspeelt. Loze beloftes kunnen niet meer. Bovendien worden zij verantwoordelijk voor alle misstanden in hun ketens, ook als die zich afspelen bij toeleveranciers. 

Nu gaan de bazen van Dior, die de tassen 49 keer duurder verkopen dan inkopen, nog vrijuit. Alleen de onderaannemer wordt verantwoordelijk gehouden.

Uiteindelijk ligt de macht natuurlijk bij de consument. Als consument beslissen we elke dag met onze portemonnee voor de wereld die we willen. Dat kan natuurlijk alleen als we écht weten wat we kopen. Het feit dat Keti Koti steeds groter wordt gevierd, is een hoopvol signaal voor hoe we willen dat de wereld eruit gaat zien. 

Hooggerechtshof: 'Trump deels immuun voor zijn handelen op 6 januari 2021'

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld dat voormalige Amerikaanse presidenten beschermd zijn tegen vervolging wegens officiële handelingen tijdens hun ambtsperiode.

President Biden heeft de uitspraak van het Amerikaanse Hooggerechtshof over immuniteit bekritiseerd als een gevaarlijk precedent. Het besluit betekent vrijwel zeker dat er vrijwel geen grenzen zijn aan het handelen van een president, zei Biden in Washington. De advocaten van voormalig president Trump hebben al op het vonnis gereageerd.

Biden zei in het Witte Huis dat presidenten volgens de uitspraak de vrijheid hebben om de wet te negeren. De natie was gebaseerd op het principe dat er geen koningen waren en dat niemand boven de wet stond. Biden betreurde het dat dit fundamenteel is veranderd met de uitspraak van het Hooggerechtshof.

Een lagere rechtbank moet nu bepalen op welke acties de immuniteit van voormalig president Trump van toepassing is. Dit zal de start van het verkiezingsfraudeproces tegen hem verder vertragen – mogelijk tot na de presidentsverkiezingen in november, waarin Trump Biden wil uitdagen.

Volgens informatie van CNN en de New York Times namen de advocaten van Trump slechts een paar uur na de uitspraak van het Hooggerechtshof contact op met een rechtbank in New York. Ze willen er daarom voor zorgen dat de veroordeling van hun cliënt ongedaan wordt gemaakt. Trump werd een paar weken geleden door een jury in New York schuldig bevonden aan het verzwijgen van zwijggeldbetalingen aan een pornoactrice tijdens de verkiezingscampagne.

Naast Biden hadden ook andere vertegenwoordigers van de Democratische Partij kritiek op de beslissing van het Hooggerechtshof. Voormalig voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Pelosi zei dat het besluit de geloofwaardigheid van het hof verder aantastte “in de ogen van iedereen die in de rechtsstaat gelooft”. Er kwam ook kritiek van rechter Sotomayor bij het Hooggerechtshof, die als liberaal wordt beschouwd.

Vanuit het perspectief van historicus Lea Wright Rigueur volgt de beslissing van de rechter een trend. De bevoegdheden van presidenten zijn al meer dan een halve eeuw dramatisch uitgebreid, vertelde de professor van de Johns Hopkins Universiteit in Baltimore aan persbureau AP. Het feit dat het Hooggerechtshof de bevoegdheid om te interpreteren welke acties in de specifieke Trump-zaak onder officiële functies vielen heeft overgedragen aan een lagere rechtbank, biedt in ieder geval mogelijke mogelijkheden om de absolute macht van een president te controleren. Wright Rigueur legde uit dat het Hooggerechtshof onlangs een aantal beslissingen had terugverwezen naar lagere rechtbanken. Dit was een teken dat sommige leden van het Hooggerechtshof bezorgd bleven over de schijn van neutraliteit en objectiviteit.

Constitutioneel advocaat Cliff Sloan van Georgetown University was verrast dat de meerderheid van de rechters helemaal niet inging op de basis van de strafprocedure. Het ten laste gelegde misdrijf is immers een systematisch plan om vrije en eerlijke verkiezingen omver te werpen. Er zijn geen tekenen dat Trump daadwerkelijk heeft geprobeerd de verkiezingen ongedaan te maken en een staatsgreep te plegen.

De Amerikaanse politicoloog Peter Sparding zei op Deutschlandfunk dat het Hooggerechtshof altijd een politiek element heeft gehad. Hij wees er onder meer op dat hoge rechters worden benoemd door de president. Sparding sprak over een groot vertrouwensprobleem in de rechtbank.

Kabinet-Schoof beëdigd

Het kabinet-Schoof is vanochtend op Paleis Huis ten Bosch beëdigd. Het nieuwe kabinet wordt gevormd door PVV, VVD, NSC en BBB en bestaat uit 16 ministers en 13 staatssecretarissen.De beëdiging ten overstaan van de Koning vormt de officiële start van het kabinet-Schoof.

Aan het nieuwe kabinet levert de PVV 5 ministers en 4 staatssecretarissen. De VVD levert 4 ministers en 3 staatssecretarissen. NSC levert 4 ministers en 3 staatssecretarissen. En BBB 2 ministers en 3 staatssecretarissen.

Staatssecretaris Teun Struycken zit op voordracht van NSC in het kabinet, maar is geen lid van deze partij. Ook minister-president Schoof is partijloos.

Het kabinet-Schoof kent 3 nieuwe ministeries:

  • Ministerie van Asiel en Migratie
  • Ministerie van Klimaat en Groene Groei
  • Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

Twee ministeries zijn van naam veranderd:

  • Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (was: Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit)
  • Ministerie van Economische Zaken (was: Economische Zaken en Klimaat)

Het nieuwe kabinet telt 1 minister zonder portefeuille (de minister heeft dan niet de politieke leiding over een departement):

  • Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp

Overzicht van alle ministers en staatssecretarissen in het kabinet-Schoof  

Later vandaag komt de ministerraad voor het eerst in de nieuwe samenstelling bijeen.

Kabinet Schoof op het bordes (@ Valerie Kuipers voor Rijksoverheid)
Kabinet Schoof op het bordes (@ Valerie Kuipers voor Rijksoverheid)

Pretpark-sim Parkitect deze week naar consoles

Pretparkmanagement-sim Parkitect komt deze week naar PlayStation 4, 5, Xbox One en Xbox Series X|S. De game verscheen al in 2016 voor pc, op Steam early access, met een volledige release in 2018 die zeer goed gewaardeerd werd.

Parkitect doet een aantal dingen hetzelfde als bijvoorbeeld Rollercoaster Tycoon, maar heeft wel echt zijn eigen identiteit en ideeën. De console-editie heeft een geüpdatete gebruikersinterface en bevat beide DLC's, Booms and Blooms en A Taste of Adventure. 

Nieuwe Crazy Taxi-game wordt open-world MMO

Sega heeft laten weten dat de aankomende Crazy Taxi een 'massively multiplayer'-game betreft in een open wereld. Dat maakte het Japanse bedrijf bekend in een recent developer interview.

Tijdens het interview worden ook flarden van gameplay getoond, al is het erg summier wat we te zien krijgen. Net als bij de arcade-klassieker die eind jaren negentig uitkwam is ook deze reboot weer gebaseerd op de zonnige westkust van de Verenigde Staten. Een releasedatum is er nog niet gegeven. Je kunt het interview hieronder bekijken, zij het in het Japans.

FOK! Wat een weer: regen, later droog

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goedemorgen!

Vanochtend is het bewolkt en regent het eerst op veel plaatsen. Later in de ochtend wordt het in het noordwesten droog en kan daar de zon doorbreken. De wind komt eerst uit het westen, later uit het noordwesten en is matig, aan zee en op het IJsselmeer geleidelijk vrij krachtig.

Vanmiddag regent het eerst nog in het oosten en zuiden. Van het noordwesten uit breekt de zon af en toe door en kan er nog een enkele bui voorkomen. De middagtemperatuur ligt tussen 16°C aan zee en 19°C plaatselijk landinwaarts. De wind uit het noordwesten is matig, op het IJsselmeer en in de noordelijke kustgebieden vrij krachtig.

Vanavond zijn er perioden met zon. Later neemt de kans op een bui in het noorden toe. De wind komt eerst uit het noordwesten, later uit het westen. Boven land is de wind eerst matig, later zwak. Aan zee staat een matige wind, op het IJsselmeer en in de noordelijke kustgebieden eerst vrij krachtig.

Vannacht komen er vooral in de kustprovincies enkele buien voor. Landinwaarts is het op de meeste plaatsen droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 10°C in het oosten en 14°C aan zee. In kustgebieden staat een matige westenwind, landinwaarts is de wind zwak tot matig en draait deze van west naar zuidwest. (Bron: KNMI)

Tot morgen!

De ooievaar heeft mooi zicht (Foto: StateOfMind)
De ooievaar met jongen heeft mooi zicht (Foto: StateOfMind)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

Tour: Etappe 4 - Eindelijk naar Frankrijk, gelijk over de Galibier

De derde etappe van de Tour de France leverde een fraaie zege op voor Biniam Girmay, een mooi nieuw stukje wielerhistorie voor de sympathieke Eritreeër, die eerder al onder meer Gent-Wevelgem op zijn naam schreef. Vandaag wordt het weer een ander verhaal, want er moet geklommen worden en serieus ook.

Na drie dagen in Italië mag het peloton vandaag eindelijk koers zetten naar Frankrijk. Rond kwart over één stapt men op in Pinerolo, waar vandaan het bijna vijftig kilometer omhoog loopt richting Sestrières. Erg steil is het niet, maar de laatste veertig kilometer tellen wel als één klim, gemiddeld 3,7 procent en daarmee goed voor de tweede categorie.

Na een afdaling vanaf zo'n twee kilometer hoogte mag men de Col de Montgenèvre beklimmen, dik acht kilometer aan bijna zes procent, met onderweg de grens naar Frankrijk. Een kort stukje dalen richting Briançon volgt, waarna men koers zet naar alweer de volgende zware berg: via de Col du Lautaret wordt de befaamde Galibier beklommen, 23 kilometer aan ruim vijf procent, de eerste buitencategorieklim van deze Tour.

Na 120 kilometer koers komt men op de top van de Galibier aan, 2642 meter boven zeeniveau, waarna een twintig kilometer lange afdaling in wordt gezet naar de finish in Valloire. Daar wordt men rond kwart over vijf, wellicht half zes verwacht, mooi op tijd voor het voetbal dus. Voor een beduidend meer uitgebreide voorbeschouwing verwijzen we overigens weer door naar het FOK!forum.

Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)
Het profiel van vandaag (Bron: Tour de France)

De route van vandaag (Bron: Tour de France)
De route van vandaag (Bron: Tour de France)

Random Pics van de Dag #1319

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1321
special
Random Pics van de Dag #1320
special
Random Pics van de Dag #1319
special
VrijMiBabes #216 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1318
special
Random Pics van de Dag #1317
©FOK.nl e.a.